دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 خرداد 1401 - 00:03
در گزارش آنا بخوانید؛

نگاه رسانه‌های بین‌المللی به چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای/ متفاوت در روایت، هم‌نظر در نتیجه‌گیری

رسانه‌های بین‌المللی در خصوص آینده مذاکرات هسته‌ای روایت‌های متفاوت و گوناگونی ارائه کرده‌اند اما جمع‌بندی آن‌ها درنهایت یکسان است.
کد خبر : 665131
مذاکرات وین

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، چند روز پیش، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، قطعنامه‌ای هرچند غیر الزام‌آور بر ضد ایران تصویب کرد. قطعنامه‌ای که با واکنش سخت ایران مواجه شد و در اولین اقدام، تعداد زیادی از دوربین‌های آژانس از چرخه نظارتی حذف شدند.


روز چهارشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۱، قطعنامه پیشنهادی آمریکا و تروئیکای اروپا بر ضد ایران، با وجود مخالفت چین و روسیه در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به تصویب رسید. شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در این قطعنامه، تهران را به دلیل کوتاهی در ارائه «اطلاعات معتبر» به آژانس محکوم کرد. با تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر ضد ایران و اقدام متقابل ایران در حذف دوربین‌های نظارتی این سازمان، رسانه‌ها احتمال می‌دهند که شانس احیای توافق برجام به حداقل رسیده است. ایران مصمم است که از حق‌وحقوق خود در این دور از مذاکرات کوتاه نیاید و طرف مقابل نیز با افزایش فشارهای اقتصادی و تحریم‌های پی‌درپی درصدد گرفتن امتیازات ویژه برای خود است.


لحن پیروزمندانه مقامات ایرانی در برابر غربی‌ها


در این زمینه، سی بی اس نیوز نوشت تنش‌ها در سراسر خاورمیانه به دلیل فروپاشی این توافق همچنان بالاست زیرا تحریم‌های ایالات‌متحده و افزایش قیمت جهانی مواد غذایی، اقتصاد ایران را دچار اخلال کرده و فشار بیشتری بر دولت و مردم آن وارد می‌کند. اما این رسانه با نقل‌قول صحبت‌های مقامات ایران نتیجه گرفت که رئیس‌جمهور ایران پس از تصویب قطعنامه شورای حکام، لحن بسیار جنگجویانه‌ای داشته و اعلام کرده که از حتی یک‌قدم از مواضع خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.




بیشتر بخوانید:


آمریکا ایران هسته‌ای را در هر سطحی نخواهد پذیرفت


تداوم سیاست نعل و میخ آمریکا در مذاکرات وین




احتمال شکست مذاکرات بیش از هر زمان دیگر


العربیه انگلیسی هم در گزارشی آورد که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ایران خواسته تا از بحرانی که می‌تواند نجات توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ را «بسیار دشوارتر» کند، اجتناب کند. این رسانه سعودی در ادامه آورد درحالی‌که ترامپ آمریکا را از توافقی که به گفته او بسیار ناقص بود خارج کرد، جانشین او جو بایدن گفته است تا زمانی که ایران به تعهدات خود احترام بگذارد آماده است دوباره از این توافق استقبال کند. العربیه انگلیسی اما احتمال دستیابی به توافق را پایین دانست و نوشت که مذاکره‌کنندگان با ناامیدی پی‌درپی مواجه شده‌اند و احتمال شکست مذاکرات بیش از هر زمان دیگری امکان‌پذیر است.


اقدام تلافی‌جویانه ایران در برابر قطعنامه شورای حکام


رویترز هم با اشاره به اظهارات رافائل گروسی رئیس سازمان بین‌المللی انرژی اتمی آورد که با آغاز حذف اساساً تمامی تجهیزات نظارتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی توسط ایران، ضربه تقریباً مهلکی به شانس احیای برجام واردشده است. این رسانه به قطعنامه تصویب‌شده بر ضد ایران در شورای حکام هم پرداخت و نوشت که ایران از قبل اعلام کرده بود که در صورت تصویب قطعنامه در این شورا، اقدام تلافی‌جویانه خواهد کرد. رویترز ادامه داد که ایران به گفته خود پایبند بود و پس از تصویب قطعنامه، بلافاصله ۲۷ دوربین آژانس را از کار انداخت.


رسانه‌های عربی- غربی در مورد تحولات هفته‌های اخیر بین جمهوری اسلامی و طرف‌های مذاکره بر این نظرند که ایران بر مواضع کلیدی خود نسبت به گذشته پایبندی بیشتری دارد و حاضر نیست بدون گرفتن امتیاز و لغو تحریم‌ها، از خواسته‌های خود کوتاه بیاید. از دیدگاه رسانه‌های غربی، تحریم‌ها بر افزایش فشارهای اقتصادی بر مردم ایران مؤثر بوده و شاخص‌های اقتصادی ایران را در بسیاری از زمینه‌ها با نزول مواجه کرده است. بنابراین طرف غربی با علم به این موضوع و تلاش برای تطویل مذاکرات، تلاش می‌کند از طریق اعمال فشار حداکثری که مبنای آن در دوره ترامپ پایه‌ریزی شد، فشارها بر ایران را افزایش دهد. در نقطه مقابل، ایران چندین سال است که در راستای دفاع از حق‌وحقوق خود، تحریم‌ها و فشار اقتصادی حداکثری را تحمل کرده و ازاین‌رو حاضر نیست اندکی از خواسته‌ها و منافع خود برای حصول هر چه سریع‌تر توافق کوتاه بیاید و امتیازاتی را که نباید به طرف‌های غربی بدهد.


انتهای پیام/۴۱۰۶/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب