دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 خرداد 1401 - 18:25

نامی: تغییر کاربری ساختمان‌ها، ریسک حوادث را بالا می‌برد

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به لزوم توجه به ظرفیت‌ها و ویژگی‌های خاص هر منطقه و اقلیم کشور برای ساخت‌وسازه‌های گوناگون گفت: باید ساخت‌وساز در هر شهر بر اساس نقشه تفصیلی مربوط به آن انجام و هر ساختمان با کاربری مخصوص به خود ساخته شود. تغییر کاربری، ریسک حوادث را بالا می‌برد.
کد خبر : 664668
محمدحسن نامی

به گزارش گروه جامعه خبرگزاری آنا، محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به لزوم توجه به ظرفیت‌ها و ویژگی‌های خاص هر منطقه و اقلیم کشور برای ساخت‌وسازه‌های گوناگون گفت: باید ساخت‌وساز در هر شهر بر اساس نقشه تفصیلی مربوط به آن انجام و هر ساختمان با کاربری مخصوص به خود ساخته شود. تغییر کاربری، ریسک حوادث را بالا می‌برد.


نامی در یکی از سلسله نشست های تخصصی در حوزه مدیریت بحران که در خصوص بررسی ابعاد مدیریتی حادثه متروپل آبادان برگزار شد، با اشاره به ابعاد مختلف حادثه متروپل آبادان گفت: ما صحنه‌هایی از حادثه را دیدیم که خود شرمنده مردم شدیم. این اولین ساختمانی نبود که در دنیا فرو ریخته و آخرین نیز نخواهد بود. در کالیفرنیا ساختمانی ۱۱ طبقه با ۵۵ واحد فرو ریخت و چند تن کشته شدند. در برزیل نیز سال گذشته سیلی اتفاق افتاد و ۶۴۱ نفر جان خود را از دست دادند. مشکل ما این است که توجه کافی به این حوادث نمی‌شود و اتفاقاتی مشابه متروپل در ایران برجسته می‌شود.


وی ادامه داد: بلندگوی تبلیغاتی قدرتمندی وجود دارد که روی جمهوری اسلامی تمرکز کرده است. در حادثه اخیر برای مثال ۲۲ کشته اعلام می‌شود درحالی‌که در واقع ۱۴ کشته در این اتفاق ثبت شده است. تعدادی از کشته‌ها نیز قابل شناسایی نبودند و با تشت دی ان ای شناسایی شدند.


رئیس سازمان مدیریت بحران کشور ادامه داد: ما مردم بسیار خوبی داریم و در واقع مردم بودند که مانند شرایط جنگ در این حادثه به ما کمک کردند. من خوزستان را می‌شناسم و نسبت به این منطقه تعصب خاصی دارم و لحظه‌های جنگ را در حادثه اخیر دوباره به چشم دیدم. مردم خطر را می‌دیدند؛ اما هنوز پای کار بودند.


نامی اضافه کرد: کار اصلی را سازمان هلال‌احمر انجام داد. در گروه‌هایی که آنجا حضور داشتند متخصصین مختلف از جمله روانشناس نیز حضور داشتند.


وی ادامه داد: سازمان مهندسی یک سازمان نخبه‌محور است. اگر بی‌دقتی وجود دارد به علت وجود افرادی است که می‌خواهند قانون را زیر پا بگذارند. این مجموعه اگر سالم می‌ماند ارزش تجاری و اقتصادی زیادی برای منطقه داشت؛ اما به علت بی‌دقتی و کم‌کاری تخریب شد. حتی سیمان ساختمان با فشار کمی خرد می‌شد و نشان می‌داد که به‌درستی آب نخورده است. این در حالی است که شهر آبادان با آب عجین است. شاید باید در شهری مانند آبادان ساختمان‌های بلند کمتری ساخته شوند.


رئیس سازمان مدیریت بحران کشور افزود: بسیاری از کاربری‌ها در ساختمان‌های تهران عوض شده است. این در حالی است که کاربری به خصوصی برای آن تعیین شده و امنیت ساختمان وابسته به آن است. هر ساختمان برای کاربری خاصی ساخته شده است. به خطر افتادن امنیت برخی ساختمان‌ها به علت تغییرات کاربری است.


وی در ادامه گفت: سازمان معماری و شهرسازی برای هر شهر نقشه‌ای تفصیلی تهیه کرده است. باید در آینده به این مورد توجه و ساخت‌وساز بر اساس آن انجام شود. همچنین باید به آمایش سرزمین که عمر ۶۱ ساله در ایران دارد بیشتر پرداخته شود. برقراری نسبت منظم بین فعالیت، انسان و فضا به عنوان آمایش سرزمین شناخته می‌شود. در کشوری با وسعت ۱ میلیون و ۸۷۳ هزار و ۹۵۹ کیلومتر، باید به آمایش اهمیت بدهیم.


نامی اظهار کرد: برخی کشورها مساحت کمی دارند و مجبور به بلندمرتبه سازی می‌شوند. ما کشور وسیعی داریم و باید بیشتر روی این موضوع فکر کنیم و از مساحت کشور خود بهره ببریم.


وی ادامه داد: تجهیزات مهندسی در اینجا اصلاً قابل مقایسه با پلاسکو نبود. در پلاسکو چیزی که در مقابل ما قرار داشت آجر و گل بود؛ اما اینجا ما با بتن آرمه و فلزات سر و کار داشتیم. در پلاسکو خطر فروریزش ساختمان‌های مجاور وجود نداشت اما در اینجا خطر ریزش ساختمان‌های دیگر حس می‌شد. همچنین فضایی که در پلاسکو وجود داشت در متروپل نبود. وقتی یک جرثقیل می‌خواست آواربرداری کند نمی‌توانست در یک خیابان ۱۲ متری و یک کوچه ۴ متری به راحتی فعالیت کند.


رئیس سازمان مدیریت بحران کشور اضافه کرد: وزیر کشور انسان فداکاری است و در این حادثه نیز وقتی فرماندهی را بر عهده گرفت، فضا تغییر کرد و جو سنگین موجود عوض شد و فرماندهی در مسجد قائم قرار گرفت و عملیات به‌سرعت مدیریت شد. ایده منفجر کردن ساختمان نیز مطرح شد اما به علت احتمال آسیب ساختمان‌های مجاور این مورد کنار رفت.


وی گفت: این حادثه باید به عنوان تجربه‌ای برای دیگر ساختمان‌ها در تهران و سایر نقاط کشور به کار گرفته شود. در آبادان نیز سازمان‌های ارزشمندی مانند پالایشگاه آبادان وجود داشتند که به ما کمک کردند و حرکت آن‌ها بر مبنای دانش بود. ظرفیت شهر آبادان بسیار بالاست و حتی خود شهر نیز توانایی مدیریت این حادثه را داشت.


انتهای پیام/۴۱۲۹/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب