دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 خرداد 1401 - 16:04
آنا گزارش می‌دهد؛

مروری بر فعالیت نگین انگشتری آموزش عالی در کویر ایران

بررسی‌های تاریخی نشان می‌دهد که حتی آغاز صنعتی شدن در کشور با شکل‌گیری صنعت نساجی در کاشان و شهرری بوده و سه ویژگی بارز صنعت، گرایش عمیق مذهبی و پرورش دانشمندان رشته‌های مختلف از امتیازات تقریباً منحصربه‌فرد این شهرستان است.
کد خبر : 664339
دانشگاه آزاد اسلامی کاشان

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ شهرستان کاشان با قدمت تاریخی ۷ هزار ساله مهد تمدن کهن با سابقه طولانی در صنایع متنوع و افتخار پرورش شخصیت‌های بزرگ علمی در رشته‌های مختلف در طول تاریخ، مشهور به دارالمؤمنین و بزرگ‌ترین شهر استان اصفهان پس از شهر اصفهان است.


بررسی‌های تاریخی نشان می‌دهد که حتی آغاز صنعتی شدن در کشور با شکل‌گیری صنعت نساجی در کاشان و شهرری بوده و سه ویژگی بارز صنعت، گرایش عمیق مذهبی و پرورش دانشمندان رشته‌های مختلف از امتیازات تقریباً منحصربه‌فرد این شهرستان است.


ضرورت تشکیل دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان


توجه به نکات ذکرشده در مقدمه می‌تواند در کنار موارد زیر ضرورت تشکیل دانشگاه آزاد اسلامی در کاشان را تبیین کند:


۱- تغییر استراتژی آموزشی عالی از نخبه پروری و انحصار آن به قشر محدود نخبه یا برخوردار کشور به استراتژی توسعه آموزش عالی به‌عنوان حق عموم مردم در هر نقطه از کشور.


۲- پتانسیل‌های ممتاز شهرستان نظیر سابقه طولانی در صنعت و علم، وجود واحدهای متعدد، متنوع و گسترده صنعتی، وجود قشر تحصیل‌کرده در رشته‌های مختلف، امکان جذب نیروهای فارغ‌التحصیل و متخصص، دسترسی به شهرهای بزرگ تهران و اصفهان و....


۳-ناکافی بودن مراکز آموزش عالی موجود در بدو تشکیل دانشگاه آزاد اسلامی کاشان که منحصر به یک مدرسه عالی با سه رشته دبیری و یک آموزشکده فنی با چند رشته کاردانی می‌گردید و در عین حال نیاز گسترده مردم.


۴- ایجاد یک دانشگاه اسلامی و مردمی در راستای اجرای فرمان امام مبنی بر واگذاری امور به مردم با توجه صبغه مذهبی و روحیه مشارکت فعال در امور خیر مردم متدین کاشان.


مروری بر فعالیت نگین انگشتری آموزش عالی در کویر ایران


سال ۱۳۶۳ در نتیجه تلاش‌ مسئولان شهرستان کاشان زمینی به مساحت ۲۱ هکتار در بلوار قطب راوندی (کیلومتر ۵/۳ جاده قدیم کاشان – قم) جنب دانشگاه و بیمارستان شهید بهشتی خریداری شد؛ البته سال ۱۳۸۱ با خرید ۳۲ هکتار از زمین‌های مجاور از اشخاص حقیقی و اضافه کردن به ۲۱ هکتار یادشده در مجموع سایت دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان به مساحت فعلی ۵۳ هکتار رسید.


سال ۱۳۷۰ با پیگیری‌های مسئولان دانشگاه و شهرستان در مجلس شورای اسلامی مبلغ قابل توجهی به‌عنوان قرض‌الحسنه در اختیار دانشگاه آزاد کاشان قرار داده و از این مبلغ برای آغاز عملیات اجرایی و ساخت ساختمان‌های آموزشی استفاده شد که سال ۱۳۷۲ بخشی از آن به بهره‌برداری رسید و به همین دلیل در یک فرآیند تدریجی (طی دو نیمسال) همه کلاس‌ها، کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌ها به این ساختمان منتقل شد.


از سال ۷۲ ساخت دانشکده فنی و مهندسی در سه۳ طبقه و با زیربنای نزدیک به ۷ هزار متر مربع آغاز شد و ظرف کمتر از یک سال به بهره‌برداری رسید و دانشجویان فنی و مهندسی در رشته‌های مکانیک، نساجی و عمران به این دانشکده منتقل شدند.اکنون علاوه بر استقرار رشته‌های یادشده در این دانشکده، سایت اصلی کامپیوتر، کتابخانه و بخش مرجع، دارالقرآن، دفتر فرهنگ اسلامی تشکل‌های دانشجویی نیز در این دانشکده مستقر بوده و حدود نیمی از دانشجویان فعلی را پوشش می‌دهد.


سال ۱۳۷۶ با توجه به نیاز فضای آموزشی و توسعه رشته‌ها به احداث دانشکده برق و کامپیوتر با زیربنای تقریبی حدود ۶۵۰۰ متر مربع اقدام و با تلاش شبانه‌روزی مسئولان ازجمله رئیس وقت دانشگاه و معاونت اداری و مالی وقت ظرف حدود ۶ ماه دانشکده یادشده ساخته شد و به بهره‌برداری رسید. با بهره‌برداری از این دانشکده رشته‌های کاردانی برق، کارشناسی نرم‌افزار و سخت‌افزار کامپیوتر، کاردانی و کارشناسی حسابداری، کاردانی و کارشناسی ادبیات فارسی به این ساختمان منتقل و با تصویب رشته‌های جدید، افزایش دانشجو تعداد دانشجویان دانشگاه به بیش از دو برابر یعنی حدود ۳ هزار نفر بالغ شد.


با توجه به توسعه دانشگاه و نیاز به امکانات رفاهی در سایت اصلی در زمینه احداث مجموعه امکانات رفاهی مشتمل بر خوابگاه، ورزشگاه، سلف‌سرویس اقدامات تدریجی صورت گرفت.


مروری بر فعالیت نگین انگشتری آموزش عالی در کویر ایران


با وجود امکانات یادشده مهر ۶۳ با پذیرش ۱۷۰ دانشجو در سه رشته کارشناسی عمران، کارشناسی تکنولوژی نساجی و کاردانی حسابداری نخستین فعالیت‌های آموزشی دانشگاه آزاد کاشان آغاز و توسعه رشته‌ها دنبال شد؛ البته به دلیل محدودیت فضای آموزشی مکان یادشده بسیاری از کلاس‌های درس نظری با استفاده از فضای دبیرستان‌ها طی نوبت عصر، کلاس‌های عمومی نظیر اخلاق اسلامی در مسجد قائمیه کاشان تشکیل شده و از ظرفیت خالی هنرستان‌ها نیز جهت برگزاری کلاس‌های عملی مثل نقشه‌کشی و ... استفاده می‌شد. سال ۱۳۶۴ نیز با پیگیری‌های بعدی رشته‌های کارشناسی ادبیات و مهندسی مکانیک با گرایش سیالات به رشته‌های موجود اضافه شد.

سال ۱۳۶۴ با همکاری مسئولان شهرستان کاشان ازجمله امام جمعه وقت زمینی به مساحت تقریبی ۶۰۰ متر در بهترین نقطه تجاری و در واقع در مرکز شهرستان کاشان در مجاورت چهارراه آیت اله کاشانی توسط یکی از خیران به نام محمد اصفهانیان وقف دانشگاه آزاد اسلامی کاشان و عملیات اجرایی احداث اولین ساختمان ملکی دانشگاه در این زمین به زیربنای تقریبی ۲ هزار متر با بیش از ۲۰ اتاق به‌عنوان کلاس، آزمایشگاه و فضای اداری آغاز شد. سال ۱۳۶۶ ساختمان یادشده به بهره‌برداری رسیده و در کنار باشگاه مخمل و ابریشم کاشان بخ منظور تشکیل غالب کلاس‌ها و برخی از کارگاه‌های فنی، کتابخانه و سایت کامپیوتر از آن استفاده می‌شد. از این ساختمان تا سال ۱۳۷۲ که دانشگاه به سایت اصلی واقع در محل فعلی منتقل شده مورد استفاده قرار گرفته و در اوج بهره‌برداری از آن تا حدود ۱۵۰۰ نفر دانشجو را خدمات می‌دادند؛ البته به دلیل محدودیت فضای مزبور از یک طرف و قرار گرفتن در شلوغ‌ترین نقطه ترافیکی شهر از طرف دیگر بعدها مورد استفاده‌های دیگر نظیر خوابگاه و ... قرار گرفت.


با توجه به اینکه غالب رشته‌های دایرشده در واحد کاشان فنی و مهندسی بوده (مهندسی مکانیک، مهندسی عمران، و مهندسی نساجی) و در عین حال دانشگاه فاقد امکانات واقعی کارگاهی مشتمل بر تجهیزات و ماشین‌آلات مناسب بودند، ریاست وقت دانشگاه به دنبال بررسی و یافتن راه‌حل مناسبی برای رفع این نقیصه برآمدند. طی همین بررسی‌ها بود که تابستان ۱۳۶۶ اطلاع یافتند شرکت جهان صنعت با کلیه امکانات منقول و غیرمنقول کارگاهی در معرض فروش قرار گرفته است. قیمت تعیین‌شده برای شرکت مزبور ۵۲ میلیون ریال بود درحالی‌که حتی دانشگاه در آن زمان وجهی برای پرداخت حقوق کارکنان که در حدود ۴۰ میلیون ریال بود، نداشتند که نسبت به خرید اقساطی شرکت اقدام شد و تا سال ۱۳۷۲ که سایت اصلی دانشگاه به بهره‌برداری رسید از مجموعه صدرالذکر جهت دایرکردن کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌های رشته مکانیک، عمران و نساجی استفاده می‌شد. علاوه بر آن از این مجموعه در مواردی طی چند سال علاوه بر استفاده برای امور آموزشی دانشگاه، در راستای ساخت لوازم و تجهیزات موردنیاز واحد کاشان و حتی دیگر واحدها نظیر یزد، نجف‌آباد، خمینی‌شهر و اراک نیز بهره‌برداری می‌شد. تملک و بهره‌برداری از مجموعه کارگاهی ازجمله نکات مثبت واحد کاشان بود که باعث شد سه رشته یادشده در همان ابتدای فعالیت واحد کاشان مورد تصویب قطعی قرار گیرد.


سال ۱۳۶۹ واحد کاشان با توجه به اینکه از همان دوران آغاز فعالیت‌های خود کاردانـی حسابداری را دایر کرده و در این زمینه تجربه کافی در جهت پرورش نیروهای مالی سازمان‌ها، شرکت‌ها و ادارات مختلف کسب کرده بود رشته کارشناسی حسابداری را تأسیس کرد. البته کلاس‌های این رشته دانشگاهی نیز عمدتاً تا سال ۱۳۷۲ در محل باشگاه مخمل و ابریشم تشکیل می‌شد.


اکنون و با گذشت ۳۸ بهار از عمر پربرکت دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان، این دانشگاه به‌عنوان نگین انگشتری آموزش عالی در استان اصفهان با ریاست میثم عرب زاده و نیز فعالیت ارزنده مرکز رشد واحدهای فناور و شرکت‌های شاغل در آن با مجموعه امکانات ارزنده‌ای که در اختیار آنان است و فعالیت سرای نوآوری فرش ماشینی با خدمات ارزنده‌ای که به بخش صنعت نساجی پایتخت فرش ماشینی جهان (آران و بیدگل و کاشان) ارائه می‌دهد، منشأ خدمات فراوان به ملت شریف ایران و به‌ویژه مردم نجیب دیار مؤمنان است.


سرای نوآوری فرش ماشینی دانشگاه آزاد اسلامی کاشان مرجع تخصصی پژوهش‌های علمی، صنعتی، کاربردی، دوره‌های آموزشی تخصصی و خدمات آزمایشگاهی در حوزه صنعت فرش ماشینی و صنایع وابسته است. این مرکز فعالیت خود را از سال ۱۳۹۰ آغاز کرده است. وجود بیش از ۹۰۰ واحد صنعتی فرش ماشینی باعث شده تا در کنار منطقه کاشان و آران بیدگل که تبدیل به قطب فرش ماشینی کشور شده است خدماتی شایان توجه ارائه کند.


سرای نوآوری فرش ماشینی در افقی پنج ساله، تخصصی‌ترین و بزرگ‌ترین مرکز حامی حرکت‌های دانش‌بنیان در صنعت فرش ماشینی و رهبر و هدایتگر علوم و فناوری فرش ماشینی ایران خواهد بود براساس یک برنامه بلندمدت ۱۰ ساله، سرای نوآوری فرش ماشینی، بزرگ‌ترین و تخصصی‌ترین مرکز بین‌المللی خلاقیت و کارآفرینی در حوزه علوم و فناوری فرش ماشینی جهان با تأثیرگذاری کاملاً محسوس در عرصه بین‌الملل خواهد شد.


فعالیت مجتمع مدارس سما هم از مهر ۹۷ با همت حسین زینلی رئیس وقت دانشگاه و با مسئولیت راه‌اندازی سیداصغر خادم آغاز شد، اکنون در پایان چهارمین سال فعالیت ارزشمند خود و با حمایت‌های میثم عرب زاده رئیس دانشگاه بیش از ۱۶۰۰ دانش‌آموز دختر و پسر در مقاطع پیش‌دبستانی، ابتدایی دوره اول و دوم، متوسطه اول و دوم، هنرستان‌های تخصصی تربیت‌بدنی و فنی و حرفه‌ای کاردانش با هدایت بیش از ۲۰۰ معلم و کار اداری بر تارک آموزش و پرورش شهرستان می‌درخشد.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/

انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
داریوش
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۶:۳۲
۱
مدرک حرفاتون کجاست؟
از آموزشگاه این واحد برای ساخت مراکز دیگر مثل یزد و نجف آباد و... استفاده میشد؟؟؟
قالیشویی ادیب