دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 مرداد 1397 - 06:44
در گزارش آنا بخوانید؛

روایتی از ایجاد دانشگاه آزاد اسلامی در دارالمومنین

شهرستان کاشان با قدمت تاریخی ۷ هزارساله مهد تمدن کهن با سابقه طولانی در صنایع متنوع و افتخار پرورش شخصیت‌های بزرگ علمی در رشته‌های مختلف در طول تاریخ، مشهور به و بزرگترین شهر استان اصفهان پس از شهر اصفهان است.
کد خبر : 302905

به گزارش خبرنگار آنا، بررسی‌های تاریخی نشان می‌دهد که حتی آغاز صنعتی‌شدن در کشور با شکل‌گیری صنعت نساجی در کاشان و شهر ری بوده و سه ویژگی بارز صنعت، گرایش عمیق مذهبی و پرورش دانشمندان رشته‌های مختلف از امتیازات تقریبا منحصر به فرد این شهرستان است.
توجه به این نکات و ناکافی بودن مراکز آموزش عالی، ظرفیت‌های ممتاز شهرستان مانند سابقه طولانی در صنعت و علم، دسترسی به شهرهای بزرگ تهران، اصفهان، قم و ... و ایجاد دانشگاهی اسلامی و مردمی راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی در کاشان را ضرورت بخشید؛ از این رو با هماهنگی شفاهی انجام‌شده با رئیس وقت دانشگاه آزاد اسلامی 24 خرداد ۱۳۶۳ و همان اوایل شکل‌گیری دانشگاه آزاد اسلامی، امام جمعه فقید شهرستان آیت‌الله یثربی، «سربلوکی» از استادان فرهیخته دانشگاه تهران، فرماندار وقت و تعدادی دیگر در جلسه‌ای به عنوان هیات موسس، هسته اولیه واحد کاشان را تشکیل داده و علاوه بر توافق و تعهد حداقل‌های هیات امنای دانشگاه، سربلوکی را به عنوان مسئول راه‌اندازی واحد کاشان پیشنهاد دادند که با دستور کتبی دکتر جاسبی رئیس وقت دانشگاه، وی مامور به این امر مهم شد.


مهر سال ۶۳ مهندس قرائتی مدیرعامل کارخانجات مخمل و ابریشم کاشان، آموزشگاه این شرکت را برای انجام آغاز فعالیت‌های آموزشی دانشگاه در اختیار قرار داده و تدریجا با مساعدت‌های بیشتر، بخشی از باشگاه مخمل به دانشگاه اختصاص داده و با پذیرش ۱۷۰ دانشجو در سه رشته کارشناسی عمران، کارشناسی تکنولوژی نساجی و کاردانی حسابداری نخستین فعالیت‌های آموزشی دانشگاه آغاز و توسعه رشته‌ها با ریاست مهندس ثابت که در آن زمان به عنوان معاون آموزشی سربلوکی بود و تا سال ۷۶ به مدت ۱۲ سال ریاست واحد کاشان را بر عهده داشتند، دنبال شد.



با پیگیری و وساطت امام جمعه فقید کاشان در سال ۱۳۶۴ زمینی به مساحت تقریبی ۶۰۰ متر در بهترین نقطه تجاری و در واقع در مرکز شهرستان کاشان در مجاورت چهارراه آیت‌الله کاشانی توسط یکی از خیران به نام محمد اصفهانیان وقف دانشگاه آزاد اسلامی کاشان شده و عملیات اجرایی احداث نخستین ساختمان ملکی دانشگاه در این زمین به زیربنای تقریبی ۲۰۰۰ متر با بیش از ۲۰ اتاق به عنوان کلاس، آزمایشگاه و فضای اداری آغاز شد و سال ۱۳۶۶ ساختمان یاد شده به بهره‌برداری رسید.


از این ساختمان تا سال ۱۳۷۲ که دانشگاه به سایت اصلی واقع در محل فعلی منتقل شده مورد استفاده قرار گرفته و در اوج بهره‌برداری از آن تا حدود ۱۵۰۰ نفر دانشجو را خدمات می‌دادند البته به دلیل محدودیت فضای مزبور از یک طرف و قرارگرفتن در شلوغ‌ترین نقطه ترافیکی شهر از طرف دیگر، بعدها مورد استفاده‌های دیگر نظیر خوابگاه و ... قرار گرفت.


با توجه به اینکه غالب رشته‌های دایر شده در واحد کاشان فنی و مهندسی بوده (مهندسی مکانیک، مهندسی عمران و مهندسی نساجی) و در عین حال دانشگاه فاقد امکانات واقعی کارگاهی مشتمل بر تجهیزات و ماشین‌آلات مناسب بود، مجموعه کارگاهی جهان صنعت خریداری شد و تا سال ۱۳۷۲ که سایت اصلی دانشگاه به بهره‌برداری رسید از این مجموعه برای دایرکردن کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌های رشته مکانیک، عمران و نساجی استفاده می‌شد.



با توجه به وضعیت و امکاناتی که ذکر شد، برگزاری کلاس‌ها، تداوم و توسعه فعالیت‌های آموزشی در مجموعه امکانات موجود یعنی باشگاه مخمل و ساختمان چهارراه آیت الله کاشانی میسور نبود و با تلاش‌های صورت گرفته زمینی به مساحت ۲۱ هکتار در بلوار قطب راوندی (کیلومتر ۵/۳ جاده قدیم کاشان – قم) جنب دانشگاه و بیمارستان شهید بهشتی خریداری شد. البته در سال ۱۳۸۱ با خرید ۳۲ هکتار از زمین‌های مجاور از اشخاص حقیقی و اضافه‌کردن به ۲۱ هکتار یادشده در مجموع سایت دانشگاه به مساحت فعلی ۵۳ هکتار بالغ شد.


بعدها با تلاش‌های انجام‌شده و پیگیری‌های معاونت اداری و مالی، اسناد مالکیت سایت به عنوان سند دست اول به نام دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان تحصیل شده و امکان تصرفات عدوانی یا هرگونه ادعایی نسبت به این‌گونه زمین‌ها را منتفی کرد.


سال ۱۳۷۰ عملیات اجرایی و احداث ساختمان‌های آموزشی آغاز شد و سال ۱۳۷۲ بخشی از آن به بهره‌برداری رسیده و به همین دلیل در فرآیندی تدریجی (طی دو نیمسال) همه کلاس‌ها، کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌ها به این ساختمان منتقل شد. از سال ۷۲ احداث دانشکده فنی و مهندسی در سه طبقه و با زیربنای نزدیک به ۷۰۰۰ متر مربع آغاز شد و ظرف کمتر از یک سال به بهره‌برداری رسیده و دانشجویان فنی و مهندسی در رشته‌های مکانیک، نساجی و عمران به این دانشکده منتقل شدند.


اکنون علاوه بر استقرار رشته‌های یادشده در این دانشکده، سایت اصلی کامپیوتر، کتابخانه و بخش مرجع، دارالقران، دفتر فرهنگ اسلامی تشکل‌های دانشجویی نیز در این دانشکده مستقر بوده و حدود نیمی از دانشجویان فعلی را پوشش می‌دهد.


سال ۱۳۷۶ پس از سیدعلی ثابت که ۱۱ سال ریاست واحد کاشان را عهده‌دار بود و در شکل‌گیری و توسعه اولیه دانشگاه نقشه محوری داشت، سیدعباس حسینی به ریاست واحد انتخاب شد. وی با توجه به نیاز به فضای آموزشی و توسعه رشته‌ها اقدام به احداث دانشکده برق و کامپیوتر با زیربنای تقریبی حدود ۶۵۰۰ متر مربع کرد و با تلاش شبانه‌روزی مسئولان از جمله رئیس واحد و معاونت اداری و مالی وقت، ظرف حدود ۶ ماه دانشکده یادشده احداث و به بهره‌برداری رسید.


با بهره‌برداری از این دانشکده رشته‌های کاردانی برق، کارشناسی نرم‌افزار و سخت‌افزار کامپیوتر، کاردانی و کارشناسی حسابداری، کاردانی و کارشناسی ادبیات فارسی به این ساختمان منتقل و با تصویب رشته‌های جدید و افزایش دانشجو، تعداد دانشجویان دانشگاه به بیش از دو برابر یعنی حدود ۳۰۰۰ نفر بالغ شد.


دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان اکنون و بعد از 34 سال تلاش علمی، پژوهشی و فرهنگی دارای دانشکده‌های تحصیلات تکمیلی، علوم پزشکی، برق و کامپیوتر و مهندسی معماری است و با حدود 4500 دانشجو و 24 هزار فارغ‌التحصیل و 70 رشته محل از کاردانی تا دکتری، 100 عضو هیات علمی تمام وقت و 120 کارمند به فعالیت خود ادامه می‌دهد.



این دانشگاه با 100هزار متر مربع فضای آموزشی و اداری، حدود ۶۰ هزار متر فضای سبز مشتمل بر چمن، درخت زیتون ، سرو و... در محوطه دانشگاه، پذیرای سه شهید گمنام دفاع مقدس بوده و حضور این لاله‌های گلگون را در محیط دانشگاه برای خود افتخار می‌داند.


علاوه بر افزایش فعالیت‌های مرکز رشد دانشگاه در راستای افزایش درآمدهای غیرشهریه‌ای با راه‌اندازی اتاق صنعت از صنعتگران و صاحبان صنایع برای حضور در دانشگاه دعوت شده است.


کاشان قطب صنعت فرش و نساجی است و رشته نساجی در واحد کاشان بالای 10 عضو هیأت علمی دارد؛ این دانشگاه درصدد است تا مرکز تحقیقات فرش واحد کاشان را تقویت کند. به دنبال تقویت آزمایشگاه‌های رشته عمران هم هست تا بتواند در بخش اجرای آزمایش‌های بتن و خاک درآمدزایی داشته باشد.


مدارس ابتدایی دوره اول و دوم «دخترانه و پسرانه» و نیز هنرستان فنی حرفه‌ای پسرانه و دخترانه واحد کاشان هم از مهر 97 فعالیت خود را آغاز خواهند کرد. این در حالی است که رشته تربیت بدنی در هنرستان دخترانه برای نخستین بار در کاشان اقدام به پذیرش دانش‌آموز خواهد کرد چراکه قبل از این دانش‌آموزان دختر باید به شهرهای مجاور کاشان عزیمت می‌کردند.


واحد کاشان مجوز شهرک فناوری آزاد (شفا) را هم اخذ کرده و مصمم است تا احداث این شهرک وارد فاز عملیاتی شود؛ این شهرک به منظور استقرار پارک فناوری، کارگاه‌های تحقیقاتی و صنعتی دانشگاه ایجاد خواهد شد.


انتهای پیام/4062


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب