کاهش فساد در زنجیره تولید با پرداخت یارانه نقدی به مصرف کننده
کامران سلطانی زاده در خصوص مزیت های حذف ارز ترجیحی در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصاد کلان و بودجه خبرگزاری آنا اظهار کرد: در شرایط غیر تورمی حذف ارز ترجیحی ضروری است چرا که ارز ترجیحی باعث فساد و رانت گسترده شده بود. در حال حاضر و با رسیدن یارانه نقدی به دست مصرف کننده یعنی آخرین فرد زنجیره تولید، فساد به حداقل می رسد.
وی افزود: با ارائه یارانه قدرت خرید مردم افزایش می یابد و فقر مطلق تا حدودی ریشه کن خواهد شد. چرا که پرداخت مبلغ نقدی یارانه این اختیار را به افراد می دهد تا بر حسب نیاز کالای درخواستی خود را خریداری کنند.
کارشناس اقتصادی با بیان اینکه ارز ترجیحی در تمامی موارد به هدف برخورد نمی کرد، گفت: ارائه ارز ترجیحی به تولید کننده موجب می شد تا کالاها با قیمت واقعی به دست مصرف کننده نرسد و مشکلات زیادی را در چرخه تولید ایجاد می کرد.
وی یادآور شد: در حال حاضر و با پرداخت یارانه به مردم این مشکلات کمتر خواهد شد و کالاها با قیمت واقعی عرضه می شود و با وجود ارائه یارانه به مردم توانایی افراد برای خرید اقلام اساسی افزایش می یابد.
سلطانی زاده تصریح کرد: حذف ارز ترجیحی باعث جلوگیری از تخصیص یارانه به بسیاری از کالاها شده و این امر باعث جلوگیری از قاچاق اینگونه کالاها به مبادی خروجی می شود.
وی با بیان اینکه اختصاص یارانه به ابتدای زنجیره موجب می شد تا دهک ها بالا چند برابر دهک های پایین از یارانه برخوردار شوند، گفت : در شرایط فعلی قدرت خرید دهک های پایین افزایش می یابد. دولت نیز باید با توجه به تغییر قیمت اقلام یارانه پرداختی به مردم را برای حفظ قدرت خرید آنها افزایش دهد تا داستان یارانه دهه قبل تکرار نشود.
سلطانی زاده ادامه داد: اعطای یارانه نقدی به صفر نشدن سبد خانوارهای کمتر برخوردار و جلوگیری از فقر مطلق کمک خواهد کرد و همانند تجربه هدفمندی یارانه و پرداخت یارانه نقدی به مردم در سال ۸۹ کاهش شدید ضریب جینی را در اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت.
گفتنی است، اعطایی یارانه به کالاهای اساسی یعنی در ابتدای زنجیره و اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاها موجب قاچاق گسترده از بین رفتن خودکفایی و فساد و رانت در زنجیره توزیع کالاهای اساسی می شد،که دولت جدید به جای ارائه یارانه به ابتدای زنجیره توزیع، این یارانه را به به طور مستقیم به دست مصرف کننده رسانده است. این اقدام حمایت از سبد هزینه خانوار،حفظ قدرت خرید مردم، کاهش ضریب جینی، رفع فقر مطلق،تحقق خودکفایی در کالاهای اساسی اقتصادی شدن بخش کشاورزی و بهروری تولید را به همراه خواهد داشت.
انتهای پیام/
انتهای پیام/