حذف ارز ترجیحی لازمالاجرا بود/ توزیع یارانه با کالابرگ الکترونیکی مناسبتر است
احمدرضا احسانیان در گفتوگو با خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، در ارزیابی خود از حذف ارز ترجیحی و پرداخت شکل و میزان جدید یارانهها به ۹ دهک از افراد جامعه، اظهار کرد: اصل این طرح بسیار خوب است و تقریباً همه کارشناسان متفقالقول هستند که اگر ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی فقط به ابتدای زنجیره تولید داده شود، اقتصاد آن ناکارا و ناعادلانه است.
بیشتر بخوانید:
طرح یارانهای دولت، اقدام درستی است/ کالابرگ الکترونیکی، نگرانی تورمزا بودن را از بین می برد
وی افزود: میتوان گفت هیچ نمونه مشابهی از هیچ کشور پیشرفته و حتی در حال توسعه از این شکل توزیع یارانه نداشتهایم.
کارشناس حوزه اقتصاد بیان کرد: در این زمینه دو بحث وجود دارد، یکی اینکه بازتوزیع یارانه به همین شکل نقدی ادامه پیدا کند، در صورت ادامه یافتن توزیع یارانه بهصورت نقدی، نکته مثبت این است که از لحاظ کارایی و همچنین اجرایی راحت است؛ اما این شکل توزیع دو مشکل اساسی دارد.
احسانیان اضافه کرد: یک مشکل اساسی آن این است که در مطالعاتی که به شکل رفتاری و بهویژه تجربی (Empirical) انجام شده است، اصابت کالری (نگرانی از اینکه یکسری افراد مشکل کمبود کالری دارند)؛ کمتر است بهطور معمول وقتی یارانه را بهصورت نقدی ندهید، اصابت کالری بیشتر است.
وی خاطرنشان کرد: بهنظرم اینکه سه دهک اول حذف نشدند، حرکت هوشمندانهای بود، با اینکه از سالها پیش آمار و اطلاعات بانکی و ملکی در دسترس است، اما حذف نشدن آنها به دلیل برخی آمار مالکیتی و یا گردش حساب بالا، بیمعنی بود.
کارشناس حوزه اقتصاد متذکر شد: بهطور معمول در بین دهکها، دهک اول تا سوم خیلی به هم نزدیک هستند، دهکهای چهار تا هشت و حتی ۹ هم تقریباً به هم نزدیک هستند و دهک نهم و دهم هم تقریباً در یک گروه قرار میگیرند.
احسانیان تأکید کرد: اکنون با انصراف حدود ۵ میلیون نفر، تعداد افرادی که یارانه را دریافت میکنند؛ حدود ۷۲ میلیون نفر هستند، البته در این طرح بهتر است که دولت در اجرا کمی منظمتر و بهتر عمل کند و در موضوعاتی مانند رسیدگی به اعتراضات، پیامک و ... بهتر عمل کند.
وی ادامه داد: نکته دیگر اینکه چه دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی حذف میشد و یا حذف نمیشد، تورم را داریم، به این معنی که در صورت افزایش تورم باید اینگونه محاسبه کرد که اگر یارانه ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی حذف نمیشد، چه تورمی داشتیم نه اینکه تورم اکنون را با هفته پیش مقایسه کنیم.
کارشناس حوزه اقتصاد یادآور شد: مشکل دوم توزیع یارانهها به صورت نقدی این است که باید دید بالاخره در ۶ ماه آینده یا یک سال دیگر با چه نرخی تعدیل میشود؟ و آیا اصلاً قصدی برای تعدیل آن وجود دارد یا خیر؟
احسانیان بیان کرد: یکی از مشکلاتی که از ابتدای توزیع یارانهها ذهن مردم را درگیر کرده است، این موضوع است که بودجه، حقوق، تورم و ... همه بالا میروند اما میزان یارانه همان ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان باقی مانده است.
یارانه نقدی با مشکل تعدیل روبهرو است
وی اضافه کرد: بنابراین مشکل یارانه نقدی این است که در آینده چه میشود؟ آیا تعدیل خواهد شد؟ بالاخره ما با اقتصادی سروکار داریم که همواره با تورم شدید در مقاطع مختلف روبهرو بوده است.
کارشناس حوزه اقتصاد یادآوری کرد: البته آنطور که مشخص است، تصمیم به توزیع کالابرگ گرفته شده است، اما هنوز قطعی نیست و باید دید مسئولان بالاخره میخواهند کدام شیوه را برای اجرای این طرح به کار بگیرند.
ادامه وضع موجود از لحاظ علمی و کارشناسی به هیچ عنوان ممکن نبود
احسانیان در جمعبندی نهایی توضیح داد: به هر حال چیزی که بهطور قطع میتوان عنوان کرد، این است که از لحاظ علمی و کارشناسی، ادامه وضع موجود چه از نظر تئوری و چه از نظر تجربی به هیچ عنوان ممکن نبود.
وی متذکر شد: پیشنهادم به مردم این است که اعتراضات خود را حتما در سامانه ثبت کنند؛ چراکه جمعآوری این دیتا و اطلاعات برای کارهای بعدی دولت و سیاستگذاریهای جدید ضروری است.
انتهای پیام/۴۱۰۳/
انتهای پیام/