دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنچه در رویداد «عصر امید» خواهید دید/۴۸؛

پرورش گیاهان دارویی و زینتی درون شیشه‌ای با تکنیک کشت بافت

خلیلی، شرکت‌کننده رویداد عصر امید در معرفی محصول دانش‌بنیان تکثیر درون شیشه‌ای گیاهان گفت: در این دانش از فنّاوری کشت سلول و بافت گیاهی استفاده‌شده زیرا هم به‌عنوان یک تکنیک دارای کاربردهای تجاری قابل‌توجهی است و هم تولید انبوه گیاهانی با ساختار ژنتیکی یکسان را ممکن می‌سازد.
کد خبر : 660145
کشت بافت

فریبا خلیلی، مدیرعامل شرکت فرآیند دانش هور که با حمایت دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان فعالیت می‌کند در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در معرفی محصول تکثیر درون شیشه‌ای گیاهان، خاطرنشان کرد: زمینه فعالیت شرکت ما در کشت بافت است. این کشت شامل دو بخش گیاهان زینتی و گیاهان دارویی است.


وی افزود: در بخش زینتی روی گیاهانی که پایه‌های مادری‌شان تاکنون وارداتی بوده است، متمرکزشده‌ایم مخصوصاً ارقام مختلف گیاه آنتوریوم، رز، پایه‌های رز، البته در حال حاضر به دلیل مشکلاتی مانند تحریم، گلخانه‌دارها برای واردات آن‌ها معضلات زیادی دارند، به تولید این‌ها اقدام کردیم و در بحث آنتوریوم و رز موفق هم بودیم.


مدیرعامل شرکت فرآیند دانش هور با بیان اینکه تمامی این گیاهان در شرایط درون شیشه‌ای تکثیر می‌شوند، عنوان کرد: زمانی که یک گیاه زینتی وارداتی به‌وسیله یک گلخانه‌دار به کشور می‌آمد، امکان بذرگیری از آن‌ها نبود. این بذرها از کشور هلند وارد می‌شد و روش تکثیرشان در همان هلند هم به طریق کشت بافت برای تولید انبوه در زمان کوتاه (در تمام فصول) و تکثیر گونه‌های دارویی مفید است.


وی ادامه داد: این گیاهان در شرایط درون شیشه تولید می‌شدند و بعد به یکسری گلدان انتقال داده می‌شدند، آن گلدان‌های سایز کوچک، مثلاً یک گیاه ۱۵ سانتیمتری وارد کشور می‌شده است. این در حالی است که در حال حاضر همان گیاهان را در شرایط درون‌شامه‌ای تکثیر می‌کنیم، بعد آن‌ها را به گلدان انتقال می‌دهیم، ‌در گلخانه مقاومشان می‌کنیم، از شیشه خارج می‌شوند و داخل گلدان می‌روند و بعد آن گیاهانی را که به گلخانه انتقال دادیم و مقاوم شده‌اند را به فروش می‌رسانیم، به گلخانه‌ای عرضه می‌کنیم اما پروژه تکثیرش باید در شرایط درون‌شامه‌ای انجام شود، یعنی اصلاً نمی‌شود برون‌شیشه‌ای کار کرد.


خلیلی در ارتباط با هزینه تمام‌شده خاطرنشان کرد: این میزان در مورد هر گیاهی فرق می‌کند. مثلاً آنتوریوم ارقامی داریم که ارزش‌گذاری که برای آنتوریوم‌هایی که تولید می‌کنیم بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان است. در حال حاضر کار کشت بافت در ایران انجام می‌شود. منتهی اینکه شرکتی فقط دو رقم آنتوریوم تولید می‌کند. ما با حمایت دانشگاه توانسته‌ایم کاری کنیم که بتوان عرضه گیاهان را از موقتی و غیرقابل‌اعتماد بودن برای تولیدکنندگان، دائمی و قابل‌اعتماد کرد.


وی با اشاره به اینکه این گیاهان تا زمانی که در شرایط درون شیشه هستند مثل بچه‌هایی می‌مانند که در رحم مادر هستند، گفت: اگر تا پیش از مقاوم شدن و آمادگی پذیرش شرایط گلخانه، عرضه شوند ریسک اینکه در گلخانه خراب شوند خیلی زیاد است و خیلی از این شرکت‌ها در همین شرایط این‌ها را می‌فروشند. بعد آن گلخانه‌دار وقتی این‌ها را از درون شیشه در می‌آورد و می‌کارد، خیلی‌هایشان تلف می‌شوند.


این فناور خاطرنشان کرد: با گلخانه‌هایی که دانشگاه آزاد اسلامی در اختیار ما قرار داده است، این مرحله که به آن مرحله مقاوم‌سازی می‌گویند را در دانشگاه انجام می‌دهیم، بنابراین گیاهان کاملاً مقاوم شده را با ریسک خیلی کم و تلفات خیلی پایین در اختیارشان قرار می‌دهیم.


وی افزود: تمامی امکانات آزمایشگاهی از طریق واحد در اختیار ما قرارگرفته است. فضایی که در آن کار می‌کنیم. هود و اتاقک‌های رشد برای کارمان نیاز داشتیم، همه این‌ها را دانشگاه در اختیارمان قرار داده است. مواد آزمایشگاهی را خودمان تهیه کردیم اما فضا، امکانات آب، برق، گاز، گلخانه و ... همه با دانشگاه بوده و ما برای فضا هیچ هزینه‌ای نداشتیم.


خلیلی ادامه داد: در حال حاضر آماده تجاری‌سازی است. طرح کسب‌وکار را نوشته‌ایم و می‌خواهیم به جذب سرمایه‌گذار اقدام کنیم. حمایت‌های ریاست دانشگاه از کارمان را خیلی می‌بینم، دانشگاه اولین سرمایه‌گذار در کار ما است و این طرح در شورای دانشگاه مطرح خواهد شد.


وی در رابطه با مزایای حضور در رویداد گام دوم دانشگاه، خاطرنشان کرد: قطعاً خیلی می‌تواند مؤثر باشد. فکر نمی‌کنم مشابه چنین اتفاقی را در کشور داشته باشیم یا حداقل من نشنیده بودم که چنین رویدادی اتفاق بیفتد.


این فناور با اشاره به اینکه بی‌صبرانه منتظر این رویداد هستم، اظهار کرد: اولاً رقیبانمان را ببینیم که چه کسانی دارند در این زمینه کار می‌کنند، هم اینکه با بازار سرمایه مواجه شویم، صندوق‌هایی که می‌توانیم از آن‌ها حمایت بگیریم و داریم برای همین رویداد برنامه‌ریزی می‌کنیم.


گفتنی است، رویداد ملی گام دوم دانشگاه آزاد اسلامی با شعار «عصر امید» از هشتم تا یازدهم خرداد در مصلای تهران برگزار می‌شود و میزبان ۳ هزار شرکت دانش‌بنیان، آزمایشگاه و زیرساخت، گروه پژوهشی و استارت‌آپ است.


انتهای پیام/۴۱۶۷/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب