دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
وزیر اسبق بازرگانی در گفت‌وگو با آنا:

طرح یارانه‌ای دولت، اقدام درستی است/ کالابرگ الکترونیکی، نگرانی تورم‌زا بودن را از بین می برد

یحیی آل اسحاق گفت: دولت اگر مشکلات کالابرگ الکترونیکی را رفع کند و مردم پول‌شان را صرف خرید کالا کنند؛ دیگر نگرانی تورم‌زا بودن وجود نخواهد داشت و نهایتاً موجب افزایش نقدینگی نمی‌شود.
کد خبر : 659246
یحی آل اسحاق

یحیی آل اسحاق در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، درباره حذف ارز ترجیحی و یکسان‌سازی نرخ ارز و طرح جدید واریز یارانه‌ها اظهار کرد: موضوع یکسان‌سازی یارانه‌ها و حذف ارز ترجیحی در حقیقت به معنای واقعی، حذف نیست، هم رئیس جمهور و هم وزیر اقتصاد گفتند که موضوع، حذف یارانه نیست، بلکه تغییر شکل و روش اجرایی آن است.




بیشتر بخوانید:





وی افزود: در هر صورت با توجه به تورم موجود و شرایطی که در کشور است و قدرت خرید بسیار ناچیز جمع کثیری از مردم و همچنین در مجموع این اصل که باید به یک جمع و یا یک جامعه هدف و مشخص توجه ویژه شود، مورد توافق همه جریانات، نخبگان و مسئولان دولتی است؛ بنابراین حذف ارز ترجیحی مطرح نیست و آنچه که مطرح است این است که شیوه اجرای یارانه تغییر پیدا کرده است.


رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران در مورد نحوه اجرای تغییر شکل و شیوه اجرایی یارانه‌ها متذکر شد: در زمینه اجرا، دو موضوع مدنظر است، یک بخش که تاکنون اجرا می‌شد، این است که برای اینکه کالای اساسی و کالای مورد نیاز مردم ارزان‌تر و متناسب با قدرت خرید مردم دست‌شان برسد، مابه‌التفاوت ارز ترجیحی و نیمایی را به مصرف‌کننده بدهند.یعنی ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی را که پیش از این برای واردکننده‌ها حساب می‌کردند که کالا ارزان‌تر وارد می‌شد و به دست مصرف‌کننده هم ارزان‌تر می‌رسید؛ ولی این اقدام در عمل و تجربه نشان داد که به آن هدف مورد نظر دست نمی‌یابد و اهداف به‌طور کامل قابل دستیابی نیست؛ بنابراین دولت تصمیم گرفت که این فاصله بین ۴ هزار و ۲۰۰ تومان تا ارز نیمایی را که به‌طور مثال ۲۰ هزار تومان اختلاف در هر دلار می‌شود، ضربدر آن دلارهایی که باید بابت یارانه به واردکننده می‌داد، به آخرین حلقه یعنی مصرف‌کننده بدهد.


وی توضیح داد: بنابراین این طرح با این هدف اجرایی شد و به نظر من هم تصمیم درستی است، یعنی به جای اینکه به رده اول واردکننده بدهند، به مصرف‌کننده نهایی که هدف‌ مورد نظر و جامعه هدف است، بدهند؛ اما بحث بر سر این است که شیوه اِعمال این هدف است.


وزیر اسبق بازرگانی خاطرنشان کرد: یک مورد همین کاری است که به‌صورت موقت آغاز کرده‌اند و یارانه‌ها را به‌صورت نقدی به سه گروه ۴۰۰ هزار تومانی و ۵ یا ۴ گروه دیگر تا دهک نهم ۳۰۰ تومانی بدهند و این یک راه است که عده‌ای معتقد هستند که راه درستی است و اولویت‌بندی را خودشان انجام می‌دهند و فساد هم در آن کمتر است.


آل اسحاق بیان کرد: در نقطه مقابل کسانی که مخالف هستند، می‌گویند که اگر حجم این مقدار نقدینگی که حاصل می‌شود، یعنی آن مقداری که به مردم می‌دهند، مساوی با همین مقدار کالا از نظر ریالی باشد، به‌طور مثال فرض کنید ۲۵۰ هزار میلیارد تومان پول این مقدار در سال باشد، اگر مقداری که به مردم می‌دهند همین ۲۵۰ هزار میلیارد تومان باشد، اثرات نقدینگی و تورم آن کم است.


وی اضافه کرد: اما اگر مقداری که می‌خواهند به بیشتر از ۷۰ میلیون نفر بدهند، بیشتر باشد، باید ببینیم که اولاً این پول را از کجا می‌خواهند بیاورند؛ آیا می‌خواهند اسکناس چاپ کنند؟ چه‌طور تأمین می‌کنند و ... و ثانیاً نکته مهم این است که مقدار کالایی که قرار است با این کار به مردم تحویل داده شود اگر با مقدار کالای متناسب با تقاضای جدید نباشد، خودش تورم‌زا خواهد بود، یعنی شما پول را داده‌اید؛ اما در مقابل آن کالا در دسترس نیست، اینکه کالا در انبار باشد، یک بحث است، اینکه سفارش داده باشند، یک بحث است و اینکه دست مردم در کوچه و محل و بازار برسد، بحث دیگری است و به همین دلیل می‌گویند که آنچه که مهم است، کالابرگ الکترونیکی است که اگر مشکلات کالابرگ الکترونیکی را رفع کنند و مردم پول‌شان را صرف خرید کالا کنند؛ دیگر نگرانی تورم‌زا بودن وجود نخواهد داشت و نهایتاً موجب افزایش نقدینگی نمی‌شود.


وزیر اسبق بازرگانی اذعان کرد: بنابراین بهتر این است که کالابرگ داده شود؛ اما شیوه اجرایی که بتوانند کالابرگ بدهند و یا اینکه به مشکل برنخورند، موضوعی است که مشخص نیست.


دولت سرمایه در گردش تولیدکنندگان را تأمین کند


آل اسحاق خاطرنشان کرد: نکته سوم در بخش تولیدکنندگان است، تولیدکنندگان تاکنون کالاهایی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی تولید می‌کردند، سرمایه در گردش آنها متناسب با ۴ هزار و ۲۰۰ تومان بود، حال اگر این ارز تبدیل به ارز نیمایی شود، یعنی مثلاً ۲۵ هزار تومان شود و تولیدکنندگان حجم نقدینگی را نداشته باشند، به مشکل برمی‌خورند و باید سرمایه در گردش تولیدکنندگان را دولت، بانک‌ها، غیربانک‌ها و ... تأمین کنند یا در زمان گشایش اعتبار تولیدکنندگان در بانک، بانک‌ها روز اول پول ریالی این ارزها را نخواهند؛ چراکه سفارش می‌خواهند بدهند و بعد از اینکه کالا آمد و فرصتی هم لازم دارند تا بتوانند کالا را بفروشند و پول آن را به بانک‌ها بدهند؛ در غیر این‌صورت حجم عظیمی از مشکلات در این زمینه برای تولیدکنندگان ایجاد خواهد شد.


حداقل دو هفته دوران گذار تا شکل گرفتن کامل سامانه لازم است


وی گفت: یکسری مسائل به این صورت است که اگر ما رعایت کنیم، قدم بزرگی برداشته شده و ان‌شاءالله که بتوانند به پایان برسند. این موضوع یک دوران گذر دارد که یک یا دو هفته است تا این سیستم جا بیفتد؛ ممکن است در برخی حوزه‌ها مانند روغن آن‌طور که باید، مدیریت و تأمین نشده؛ اما در مرغ و تخم مرغ و ... وضع مناسبی پیدا کرده و حدود دو هفته‌ای، دوران گذار داریم تا سامانه به‌طور کامل شکل بگیرد.


طرح یارانه‌ای دولت، اقدام درستی است


وزیر اسبق بازرگانی متذکر شد: به هر صورت اگر زودتر این اتفاق می‌افتاد، خیلی بهتر می‌شد؛ ولی هر موقع شروع کنند و در حقیقت ماهی را هروقت از آب بگیرند، تازه است. درست است که با اجرای آن، تداخلی با بقیه هدف‌ها و بقیه برنامه‌ها رخ داد؛ اما بالاخره هر کاری کنیم، یکسری نکات مثبت و یکسری نکات منفی وجود دارد؛ اما اصل کار، اقدام درستی است.


لزوم وجود تعادل بین کالای در دسترس و حجم پولی که به‌عنوان یارانه می‌دهند


آل اسحاق توضیح داد: در نهایت پیشنهادم به دولتمردان و مسئولان این است اگر می‌خواهید این اقدام سامان بگیرد، تعادل بین کالای در دسترس و حجم پولی که به‌عنوان یارانه می‌دهید، این دو باید همزمان هر دو در دسترس باشند؛‌ هم پولی که می‌دهند باید در دسترس باشد، یعنی شمولیت آن به همه کسانی که باید بدهند، داده شود (اشکالی که اخیراً به‌وجود آمده بود و با دستور رئیس جمهور در حال برطرف شدن است) و نکته دوم اینکه معادل آن هم باید کالا موجود باشد تا مشکلی پیش نیاید.


انتهای پیام/۴۱۰۳/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب