آمریکا درصدد یارگیری برای تقویت توان مالی علیه شرق/ واشنگتن از بیتأثیر شدن تحریمها علیه مسکو به تنگ آمده است
گروه جهان خبرگزاری آنا- محمد جعفری؛ بسیاری از اولینهای جهان معاصر در زمینه تبادلات مالی-پولی بینبانکی در صحنه جهان ازجمله سیستم سوئیفت، صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی و خیل عظیمی از سازمانهای غیردولتی که در زمینه سرمایهگذاری مستقیم و غیرمستقیم فعالیت بینالمللی دارند یعنی به کشورهای متفاوت و مشتریان جهانی خدمترسانی میکنند بین ۵۰ تا صد درصد توسط دولت ایالاتمتحده آمریکا بنا نهاده شدهاند.
آمریکا علاوه بر مشارکت در تأسیس نهادهای مالی سعی بر این داشته که سیاست اقتصادی دنیای سرمایهداری را بر این نهادها حاکم کند و از طرفی با نفوذ در لایههای مدیریتی این سازمانها و نهادها آنگونه که میل دارد به تقسیم منابع مالی یا مشاوره اقتصادی اقدام کند. آمریکا با نفوذ سیاسی خود کاری کرده است که همه کشورها مجبور شوند از مسیری که واشنگتن یا دیگر همپیمانان غربیاش تعیین میکنند معاملات خود را انجام دهند، به زبان انگلیسی مکاتبه کنند و از دلار بهعنوان ارز پایه استفاده کنند.
ضرورت غیر انحصاری کردن سیستم تبادلات مالی و پولی جهانی
این اقدامات در نگاه سطحی برای بسیاری از تجار و حتی سیاسیون بسیار مفید به نظر رسیدهاند و به همین خاطر است که سطح عمدهای از تبلیغات بر فواید استفاده از این منابع و مسیرها متمرکز شده است.
دیوید مالپس نامزد معرفیشده از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا برای تصدی پست ریاست بانک جهانی بود. آقای مالپس در کارزار انتخاباتی ترامپ در سال ۲۰۱۶ میلادی بهعنوان مشاور اقتصادی ایفای نقش کرده بود
این نمونه را مشاهده بفرمایید. در فروردین سال ۱۳۹۸ اعضاء هیئتمدیره بانک جهانی بهاتفاق آراء دیوید مالپس را بهعنوان رئیس جدید این بانک انتخاب کردند.
دیوید مالپس نامزد معرفیشده از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا برای تصدی پست ریاست بانک جهانی بود. آقای مالپس در کارزار انتخاباتی ترامپ در سال ۲۰۱۶ میلادی بهعنوان مشاور اقتصادی ایفای نقش کرده بود.
آقای مالپس که از یهودی تباران آمریکا محسوب میشود، در دولت آقای ترامپ عهدهدار سمت معاونت بینالملل وزارت خزانهداری و مسئول تعیین راهبردهای آمریکا در نشستهای سالانه بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول، گروه ۷، گروه ۲۰ و مجموعه همکارهای بینالمللی آمریکا در زمینه توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری بود.
و اینجاست که میتوان گفت "تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل". همه این باندبازیها و توطئهها در ویترینی زیبا به مردمان جهان عرضه میشوند که مگر سوئیفت بهغیراز تسریع مبادلات بینبانکی در سطح جهان است؟ مگر بانک جهانی یا صندوق بینالمللی پول کارشان خدمترسانی به کشورهای کمتر توسعه یافته نیست؟ و خیلی سؤالات دیگر. ولی یک اما وجود دارد آنهم این است که از الف تا یای این نهادها را غربیها بهویژه ایالاتمتحده آمریکا در کنار هم قرار داده و بهخوبی با گماردن افرادی خودی ازجمله دیوید مالپس مدیریتش را هم در اختیار گرفتهاند.
خب برخی ممکن است بگویند چه اشکالی دارد که مدیرانی از ثروتمندترین کشور جهان در رأس امور باشند تا همه امور تسهیل یابد. پاسخ این است که اگر روزی کشور همانهایی که از حضور آمریکا در تأسیس و مدیریت نهادهای مالی و پولی بینالمللی دفاع میکنند اندکی به خاطر تامین منافع ملی از بابت سیاسی، اقتصادی و امنیتی با واشنگتن و همپیمانانش زاویه بگیرند آنوقت از همین نهادهای مالی و پولی تسهیلکننده بهراحتی با آن مدیریتی که ساخته دست غرب است بهعنوان اهرم فشار علیه کشورهای غیرهمسو با آمریکا استفاده خواهند شد.
مثال "حی و حاضر" آنهم تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران است که باعث شده سوئیفت ارتباطش را با ایران قطع کند. این تنها یک نمونه از اقداماتی است که میتوانند علیه کشور غیرهمسو انجام دهند. نمونه دیگر جنگ روسیه و اوکراین است که تا شروع شد غربیها به سرکردگی آمریکا رفتند سراغ تحریمهای بانکی، سوئیفت و مسدود کردن اندوختههای ارزی روسیه در بانکهای کشورهای خارجی.
بیشتر بخوانید:
اروپا هفته آینده نفت روسیه را تحریم میکند
استولتنبرگ: آمادهایم سالها کنار اوکراین بجنگیم
آمریکا از تحریمهای جدید علیه روسیه خبر داد
درواقع مناقشه مسکو و کییف بر سر وضعیت روس تباران شرق و جنوب اوکراین قابلحل بود و حتی آمریکا آنقدر در اوکراین نفوذ داشت که باعث متوقف شدن حملات راستگرایان افراطی به شهرهای دو جمهوری جداییطلب دونتسک و لوگانسک در شرق اوکراین شود اما این اقدام را انجام نداد زیرا اتفاقاً تنش روسیه با اوکراین و درنهایت با غرب به سود واشنگتن تمام میشود. به همین دلیل است که تلاشهای سیاسی تقریباً کند پیش میروند و در عوض سیلی از تسلیحات غربی است که وارد اوکراین میشود.
به دلیل اینکه اوضاع بیشتر بر وفق مراد آمریکا پیش برود و هماهنگیها و یارگیریهای موردنیاز صورت گیرد هیئت حاکمه آمریکا سه نفر را مأمور کرد که در این راه قدم بردارند. "جنت یلن" وزیر خزانهداری آمریکا در شورای آتلانیتک و "والی آدیهمو" قائممقام وزارت خزانهداری در موسسه پترسون سخنرانی کردند و نیز ریچارد نفیو هم در فارین افرز مقاله نوشت تا اهمیت رویکرد جدید یا البته تشدید همان توطئه قدیمی برای همپیمانان آمریکا مشخصتر شود.
والی آدیهمو معاون وزیر خزانهداری آمریکا در موسسه اقتصاد بینالملل پترسون طی سخنانی مبسوط بر عزم ایالاتمتحده برای استفاده از ابزار نهادهای پولی و مالی و دیگر مؤسسات اقتصادی برای ضربه زدن به اقتصاد روسیه و درنهایت تضعیف توان نظامی مسکو صحه گذاشت.
وی بلافاصله شروع به سیاه نمایی در خصوص اقتصاد روسیه کرد و ادامه داد انتظار میرود که اقتصاد روسیه در سال جاری میلادی ۱۰ درصد یا احتمالاً بیشتر کوچک شود که بدترین انقباض از زمان بحران اقتصادی روسیه در بیش از ۲۰ سال پیش است. روسیه شاهد افزایش تورم بوده است و بانک جهانی برآورد کرده است که تورم در طول سال به ۲۲ درصد خواهد رسید. تحلیلگران پیشبینی میکنند که واردات روسیه میتواند تا ۳۷ درصد و تقاضای داخلی میتواند بیش از ۱۱ درصد کاهش یابند.
آدیهمو: هرچقدر جنگ اوکراین طولانیتر شود ارتش روسیه نیاز به بازسازی و نوسازی بیشتری خواهد داشت. برای محقق کردن این هدف روسیه را از واردات مواد حیاتی موردنیاز خود محروم میکنیم و بخشهای کلیدی مانند هوافضا، الکترونیک و سایر بخشهای مرتبط با بخش دفاعی را هدف قرار دهیم
وی سپس به توجیه تبعات ویرانگر تحریم روسیه بر اقتصاد جهانی پرداخت و گفت: برای کاهش تأثیر اقدامات خود بر اقتصاد جهانی تلاش کردهایم.
آدیهمو که مشخص بود در ابتدا باید از ناکارآمدی تحریمهای سال ۲۰۱۴ علیه روسیه بگوید تا زمینه را برای یارگیری بینالمللی فراهم کند گفت: در واکنش به تحریمهای ایالاتمتحده پس از الحاق کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴، کرملین تصمیمی استراتژیک گرفت تا وابستگی روسیه به دلار و سیستم مالی ایالاتمتحده را کاهش دهد. بانک مرکزی روسیه ۸۰ میلیارد دلار دارایی خود را به خارج از ایالاتمتحده منتقل کرد، تغییراتی را در رژیم نرخگذاری ارز خود ایجاد کرد و ذخایر بانک مرکزی خود را به حدود ۶۰۰ میلیارد دلار افزایش داد.
وی سپس برای اینکه بتواند جزئیات بیشتری از طرح جدید کشورش را رو کند خطاب به حاضران در کنفرانس افزود: بااینحال، اقداماتی که ما در پاسخ به حمله روسیه به اوکراین انجام دادهایم، کمتر به محوریت دلار و بیشتر در مورد تأثیر اقدامات چندجانبه است. تحریمهای مالی، محدودیتهای تجاری و کنترلهای صادراتی اعمالشده علیه روسیه توسط ائتلافی شامل بیش از ۳۰ کشور از سراسر جهان که بیش از ۵۰ درصد اقتصاد جهانی را نمایندگی میکنند، اجرا میشوند.
هدف اصلی آمریکا از تحریم روسیه پایان جنگ در اوکراین نیست
وی در توجیه اقدامات بایدن گفت: مجموعه اقدامات برای محدود کردن بانک مرکزی روسیه نمونه خوبی از رویکرد چندجانبه پرزیدنت جو بایدن و جنت یلن است. اکثریتقریببهاتفاق داراییهای بانک مرکزی روسیه در خارج از ایالاتمتحده نگهداری میشد. یعنی اینکه ایجاد یک ائتلاف برای مسدود کردن ذخایر کرملین ضروری بود. عمق و وسعت این ائتلاف چندجانبه نیز توانایی ما را برای اجرای تحریمهایمان تقویت میکند. رهبران گروه هفت کشور صنعتی جهان بهصراحت گفتهاند که اقدامات قاطعی را برای جلوگیری از کمک کشورها، شرکتها و افراد به روسیه برای دور زدن تحریمها انجام خواهند داد.
این مقام آمریکایی گفت: ما انتظار داریم که این فعالان اقتصادی از تحریمهای اعمال شده تبعیت کنند زیرا مزایای اقتصادی تجارت با کشورهای ائتلاف ما که بیش از نیمی از اقتصاد جهانی را تشکیل میدهند، بسیار بیشتر از ارزش تجارت با روسیه است.
آدیهمو سپس با تشویق حاضران به اعتماد به طرح آمریکا گفت: توانایی ما برای مقابله با تهاجم روسیه، با استفاده از تحریمها و ارائه حمایت از کسانی که تحت تأثیر منفی قرار گرفتهاند، تنها به دلیل سرمایهگذاریهایی که در سیستم مالی جهانی انجام دادهایم، امکانپذیر است. تنها راه برای اطمینان از قویتر شدن سیستم، ادامه سرمایهگذاری در آن است.
آدیهمو ادامه داد: بگذارید با چند کلمه در مورد اینکه ازاینجا به کجا قرار است برسیم این مبحث را به پایان برسانم. تا زمانی که تهاجم روسیه ادامه داشته باشد، تحریمهای ما ادامه خواهد داشت (این یعنی طولانیتر شدن جنگ در اوکراین در راستای توطئه جدید آمریکا قرار دارد). مرحله بعدی کار ما این است که ماشین جنگی روسیه را تکهتکه با برهم زدن زنجیره فعالیت صنایع نظامی و زنجیره تأمین مواد اولیه و تکنولوژی مدرن از کار بیندازیم.
وی معتقد است هرچقدر جنگ اوکراین طولانیتر شود ارتش روسیه نیاز به بازسازی و نوسازی بیشتری خواهد داشت. برای محقق کردن این هدف روسیه را از واردات مواد حیاتی موردنیاز خود محروم میکنیم و بخشهای کلیدی مانند هوافضا، الکترونیک و سایر بخشهای مرتبط با بخش دفاعی را هدف قرار دهیم.
آدیهمو درنهایت گفت: درست است که ما در قالب ائتلافی باسابقه طولانی برای مقابله با روسیه فعال بودهایم اما اکنون زمان آن است که همکاری خود را تقویت کنیم و هماهنگی اقتصادی بینالمللی را که اقتصاد قرن بیستم بر اساس آن بنا شده است، مستحکمتر کنیم.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/