دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 اسفند 1400 - 12:10
با برگزیدگان ششمین جشنواره فناوری نانو(۸)/ چراغی‌زاده در گفت‌وگو با آنا تشریح کرد؛

جزئیاتی از طرح پژوهشی برتر ششمین جشنواره سراسری فناوری نانو

تحقیقات درباره رفتار حرارتی سلول‌های خورشیدی نسل جدید اجتناب‌ناپذیر استفارغ‌التحصیل رشته برق (الکترونیک) دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در طرحی پژوهشی، تأثیر گرما بر پارامترهای سلول خورشیدی لایه نازک نانوساختارهای سولفیدقلع با پیکربندی FTO/TiO۲ nS/Ag را بررسی کرد.
کد خبر : 648047
ششمین جشنواره فناوری نانو



گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ مراسم افتتاحیه و اختتامیه ششمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی سوم و چهارم اسفند ۱۴۰۰ به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج و با حضور مسئولان و تجلیل از برگزیدگان دوره ششم برگزار شد.


اختراعات برتر، ابتکار و نوآوری برتر، مقالات برتر، کتب برتر، ایده‌های برتر، محصولات‌ برتر، شرکت‌های دانش‌بنیان و تولیدی برتر، محقق‌ برتر (در شاخه‌های مختلف: افراد حقیقی‌، اعضای هیئت علمی، دانشجویی، دانش‌آموزی)، آزمایشگاه برتر، مرکز تحقیقات برتر، طرح‌های پژوهشی و دانش‌بنیان برتر، پایان‌نامه برتر ( ارشد و دکتری) از محورهای جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی در دوره ششم بود.


تور بازدیدهای صنعتی مجازی، برگزاری استارت‌آپ در حوزه‌های مرتبط با نانوفناوری، برگزاری کارگاه‌های پژوهشی، آموزشی و سخنرانی‌های تخصصی، برگزاری نمایشگاه مجاری نانو و برگزاری چالش فناوری نانو از مهم‌ترین برنامه‌های جنبی جشنواره ششم بود.


حمایت از توسعه علم، فناوری و تجاری‌سازی محصولات نانو، شناسایی و قدردانی از افراد حقیقی و حقوقی توانمند و فعال در حوزه فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی، هدایت فعالیت‌های واحدهای دانشگاهی و مراکز تحقیقاتی فعال دانشگاه به سمت فناوری نانو و تشویق فعالیت‌های پیشرو در این زمینه از مهم‌ترین اهدافی بود که در ششمین جشنواره فناوری نانو دنبال شد.




بیشتر بخوانید:


سنتز سبز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی گیاه شاه‌تره


لزوم برنامه‌ریزی برای ارائه سخنرانی‌های علمی در جشنواره فناوری نانو


گذری بر ۶ دوره جشنواره فناوری نانو در دانشگاه آزاد اسلامی


سیری در ۵ دوره جشنواره فناوری نانو




ششمین دوره جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی و نمایشگاه توانمندی‌های فناوری نانو سوم بهمن ۱۴۰۰ آغاز به کار کرد و ۷۵ محصول حوزه فناوری نانو در این نمایشگاه برای آشنایی پژوهشگران و مسئولان رونمایی شد.


در ششمین دوره جشنواره ملی فناوری نانو، ۹۳۶ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که از این میان ۴۶۰ مقاله، ۱۸ اختراع، ۲۱ ابتکار و نوآوری، ۲۲ تحقیق، ۲۹۲ پایان‌نامه، ۲۶ ایده، ۱۸ طرح پژوهشی و دانش‌بنیان، ۲۵ کتاب، ۶ مرکز تحقیقات، ۴۴ محصول و چهار مورد مرتبط بود و در پایان از ۱۹ اثر برگزیده شاخص در عنوان‌های مختلف تجلیل شد.


محسن چراغی‌زاده دانش‌آموخته دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در بخش (شاخص) «طرح‌های پژوهشی» ششمین جشنواره سراسری فناوری نانو با عنوان «بررسی تأثیر گرما بر پارامترهای سلول خورشیدی لایه نازک نانوساختارهای سولفیدقلع با پیکربندی FTO/TiO۲/SnS/Ag» حائز رتبه برتر و از وی تجلیل شد.


استفاده از سوخت‌های فسیلی در سال‌های گذشته منجر به بروز مشکلات زیست‌محیطی فراوانی شده و اکنون مهم‌ترین آنها پدیده گرمایش جهانی بوده که منجر به بالارفتن سالاانه دمای کره زمین شده، یخ‌های قطبی را آب کرده و سطح آب دریاها را بالا آورده است.محسن چراغی‌زاده در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا با تشریح جزئیاتی از این طرح پژوهشی اظهار کرد: ارزیابی طرح‌های پژوهشی در ششمین جشنواره سراسری فناوری نانو با توجه به معیارهایی مانند ارزش علمی و نوآوری و مسائل روز دنیا، خروجی‌ها و بودجه طرح صورت می‌گیرد.


استفاده از سوخت‌های فسیلی منجر به بروز مشکلات زیست‌محیطی شده است


وی اضافه کرد: این طرح پژوهشی با حمایت مالی «صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور» زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و در قالب دوره پسادکتری در مرکز «تحقیقات مهندسی سطح پیشرفته و نانومواد» دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز و با همکاری فرید جمالی شینی رئیس مرکز تحقیقات نانو واحد اهواز پیاده‌سازی و اجرا شده است.


فارغ‌التحصیل رشته برق (الکترونیک) دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز تبیین کرد: استفاده از سوخت‌های فسیلی در سال‌های گذشته منجر به بروز مشکلات زیست‌محیطی فراوانی شده و اکنون مهم‌ترین آنها پدیده گرمایش جهانی بوده که منجر به بالارفتن سالاانه دمای کره زمین شده، یخ‌های قطبی را آب کرده و سطح آب دریاها را بالا آورده است.


چراغی‌زاده یادآور شد: این اتفاقات موجب بروز پدیده‌های آب و هوایی غیرمعمول و کم‌سابقه شده و خسارات مادی و معنوی زیادی را برای بشر به ارمغان آورده و یکی از راه‌های مبارزه و کاهش اثرات پدیده گرمایش زمین، استفاده از سوخت‌های پاک و تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی است.


برگزیده ششمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی بیان کرد: تاکنون انرژی خورشیدی در شکل‌های مختلفی مورد استفاده بشر قرار گرفته و رایج‌ترین آن، استفاده صفحات خورشیدی است. صفحات خورشیدی غالباً از مواد نیم‌رسانا ساخته شده و انرژی خورشید را به انرژی الکتریکی برای استفاده در مصارف مختلف تبدیل می‌کند.


فارغ‌التحصیل رشته برق (الکترونیک) دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز متذکر شد: مواد مختلف نیم‌رسانا تاکنون به‌عنوان لایه‌های جاذب مورد استفاده قرار گرفته‌اند و یکی از این نیم‌رساناها سولفید قلع چندبلور است که به‌عنوان یک نیم‌رسانای معدنی و با داشتن ویژگی‌هایی مناسب و متناسب با محدوده انرژی پرتوهای خورشیدی، وفور عناصر تشکیل‌دهنده آن که غیرسمی هستند، نامزد مناسبی برای استفاده در سلول‌های خورشیدی لایه نازک نسل جدید است.


چراغی‌زاده افزود: نسل‌های مختلف سلول خورشیدی برای ورود به مرحله تجاری‌سازی و استفاده در مقیاس عموم باید ویژگی‌های مختلفی داشته باشند؛ ازجمله این ویژگی‌ها داشتن بازده مناسب، به‌صرفه بودن به‌لحاظ قیمت، ثبات و پایداری مناسب در فضای کاری واقعی و ... است، از این رو محققان همواره با جدیت فراوان درصدد از بین بردن موانع مختلف برای موارد ذکرشده هستند تا سلول‌های خورشیدی با بازده بالا، قیمت مناسب و دوام بالا به دست مصرف‌کنندگان برسد.


افت پارامترهای عملکردی سلول با افزایش دمای کاری


این عضو حق‌التدریس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز تبیین کرد: این فرآیند در کنار سایر فناوری‌های استفاده از منابع انرژی سبز و پایدار برای جایگزینی سوخت‌های فسیلی و جلوگیری و از بحران‌هایی است که محیط‌زیست موجودات زنده در کره زمین را تهدید می‌کند.


وی تأکید کرد: یکی از مسائل جنبی مهم درباره سلول‌های خورشیدی نسل جدید که تاکنون توجه کمی به آن صورت گرفته، تأثیر دمای کاری این سلول‌های خورشیدی است و هر نوع ماده‌ای که به عنوان لایه جاذب در سلول‌های خورشیدی استفاده می‌شود، پس از گذراندن دوره تحقیقاتی خود و هنگام صنعتی شدن و متناسب شدن با نیازهای عملی معمولاً افتی بازدهی بین ۲ تا ۵ درصد خواهد داشت.


فارغ‌التحصیل رشته برق (الکترونیک) دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز افزود: توجه به دمای محیط کاری سلول‌های خورشیدی برای داشتن بهترین کارایی از نکات مهم و ضروری به‌نظر می‌آید و چنانچه می‌دانیم نور خورشید هنگام تابش روی کره زمین، منطقه مورد نظر را نیز گرم می‌کند به‌طوری‌که این گرمایش ممکن است تا بالای۵۰ درجه سانتیگراد نیز برسد.




بیشتر بخوانید:


کاتالیزگر مغناطیسی هسته-پوسته» طراحی و سنتز شد


معرفی برترین‌های ششمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی


اختراع پوشش و چسب پایه آب ضد حریق




چراغی‌زاده عنوان کرد: با توجه به فرآیند کنونی بالارفتن دمای کره زمین، ملاحظات مربوط رفتار و وابستگی حرارتی سلول‌های خورشیدی نیز بسیار مهم می‌شوند و تحقیقات در این زمینه بسیار ناچیز بوده و قالب گزارش‌های موجود مرتبط با رفتار حرارتی سلول‌های خورشیدی نسل اول و دوم و برای مواد محدودی است؛ بنابراین ضرورت تحقیقات در زمینه رفتار حرارتی سلول‌های خورشیدی نسل جدید، اجتناب‌ناپذیر است.


وی بیان کرد: بررسی‌ها نشان داده که عموماً بالارفتن دمای محیط سبب افت کارایی یک سلول خورشیدی به‌لحاظ بازده شده و تحقیقات در این زمینه موجب می‌شود وابستگی و رفتار حرارتی آنها در عمل مشخص شود، در اینصورت می‌توان پیشنهادهایی برای رفع و مقابله با افت ناشی از افزایش دما ارائه کرد.


فارغ‌التحصیل رشته برق (الکترونیک) دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بیان کرد: چنین تحقیقاتی منجر به شکل‌گیری و اندوختن تجربیاتی مانند طراحی، پیاده‌سازی و به‌کارگیری عملی سیستم ارزیابی رفتار سلول خورشیدی تحت دمای کاری شود که در نوع خود بسیار ارزشمند بوده و در سطح استان و کشور شاید بی‌نظیر و کم‌نظیر باشد.


چراغی‌زاده اضافه کرد: سلول موردنظر در این پژوهش دارای پیکربندی FTO/TiO۲/SnS/Ag بوده و برای دریافت و تحلیل فیزیکی رفتار حرارتی سلول مورد اشاره، آنالیزها و مشخصه‌یابی‌های مختلف صورت گرفته تا رفتار حرارتی سلول و فیزیک حاکم بر آن درک شود.


وی افزود: همانطور که انتظار می‌رفت پارامترهای عملکردی سلول با افزایش دمای کاری افت کردند و برای کاهش نرخ این افت در پارامترهای عملکردی سلول، پیشنهاد و راهکاری ارائه و عملیاتی شد و این راهکار استفاده از لایه تقویت‌کننده مانند سولفیدکادمیم بین لایه جاذب و تزریق‌کننده الکترون است.


فارغ‌التحصیل رشته برق (الکترونیک) دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز یادآور شد: در عمل و با وجود لایه تقویت‌کننده مشخص شد که نرخ افت پارامترهای عملکردی سلول موردنظر کاهش می‌یابد، بنابراین سلول در محیط واقعی و با افزایش دمای محیط از خود افت بازده کمتری نشان می‌دهد. در این پژوهش از مطالعات تئوری (شبیه سازی) نیز قبل از پیاده‌سازی عملی کمک گرفته شده است.


انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب