«عادت میکنیم» گویا شد/ ترس خانم بازیگر از قربانی شدن در راه ادبیات!
به گزارش گروه فرهنگ خبرگزاری آنا از روابط عمومی انتشارات نوین کتاب، آیین رونمایی از کتاب گویای «عادت میکنیم» در عمارت خانه دوست برگزار شد. در این مراسم، علاوه بر سیمین معتمد آریا، گوینده اثر و مهدی زارع، آهنگساز آن، بهمن فرمانآرا نیز حضور داشتند و همچنین چهرههای هنری و سینمایی دیگری که پیش از این در تولید دیگر آثار گویا با نوین کتاب همکاری داشتند، از جمله داریوش کاردان، علیرضا آرا، رامونا شاه، شرگان انورزاده، حسن علیکرمی، حسام مقامیکیاو ... هم در این آیین رونمایی حاضر شدند.
گفت و گوی کارشناسی با معتمدآریا در حوزه تولید کتاب صوتی و خوانش رمان نیز توسط گلاره عباسی انجام شد. در انتهای این آیین رونمایی، علاقمندان ادبیات کتاب گویای خود را با امضای معتمدآریا از او تحویل گرفتند.
جای خالی نویسنده
در این مراسم، فاطمه محمدی، مدیر انتشارات نوین کتاب، با اشاره به جایگاه نویسندگی زویا پیرزاد در ایران و ترجمه فراوان آثار او در دنیا و همچ عنوان داشت: «جای خانم پیرزاد خیلی خالی است. دو سال قبل توافقی با نشر مرکز داشتیم که نسخه صوتی کتابهای خانم پیرزاد را تولید کنیم و این یک موفقیت بزرگ به حساب میآمد، چراکه نشر مرکز تا آن زمان، هیچ توافقی با هیچ نشری بر سر هیچ کتابی از میان آثار منتشر شده خود نداشت. در ابتدا، کتاب چراغها را من خاموش میکنم با صدای شبنم مقدمی صوتی شد و بعد، نوبت به عادت میکنیم با صدای خانم معتمد آریا رسید. نوین کتاب در تمام این ۱۵ سال جز برای ارتقای فرهنگ و ادبیات قدم برنداشته و طی این سالها در جریان دیداری که با مخاطبانمان در رویدادهایی مثل نمایشگاه کتاب داشتیم، متوجه شدم تا چه حد بین عامه مردم و به خصوص جامعه نابینایان جا باز کردهایم، حتی کسانی بودند که به ما خرده میگرفتند که چرا روی کیفیت آثار تأکید دارید؟ این کار باعث میشود از حجم تولیدات شما کم شود. میخواستند به ازای پایین آوردن سطح کیفی، تعداد بیشتری کتاب گویا تولید کنیم و این موضوع بیانگر آن است که جامعه تا چه حد تشنه این محصول مهم فرهنگیست.»
عادت میکنیم، داستان جبر و اختیار
مهدی زارع، آهنگساز اثر نیز پس از اجرای قطعاتی که برای کتاب گویای «عادت میکنیم» ساخته بود، بیان داشت: «عادت میکنیم در دوران اوج کرونا ضبط شد و حضور خانم معتمدآریا در استدیو در آن روزها برای ما بسیار ارزشمند است. تفسیر شخصی من از این کتاب، فلسفه جبر و اختیار است و آن را در این اثر پررنگ میبینم.»
سیمین معتمد آریا نیز درباره اهمیت تولید کتاب گویا صحبتهای خود را اینطور شروع کرد: «در دهههای قبل وقتی ترافیک امان مردم را در امریکا برید، آنها به فکر تولید کتاب صوتی افتادند و در تهران هم چنین اتفاقی رخ داد و تولید کتاب صوتی پا گرفت ولی درونیسازی شدن آن اتفاقی آهسته و زمانبر است. با این حال، نمیتوان انکار کرد که کتاب صوتی جایگاه خاصی در بین مردم دارد و البته باید برای افزایش عمق آن تلاش کرد.»
معتمد آریا افزود: «همکاری من با کتاب عادت میکنیم شاید کاملا تصادفی و از سر یک اتفاق بود. با من تماس گرفتند و گفتند قرار است کتاب گویا تولید کنیم و همه کتابها خوانده شده و فقط عادت میکنیم مانده و در حقیقت این تجربه یک توفیق اجباری شد. راستش را بخواهید برای من فرقی نمیکرد چه کتابی بخوانم، چون خانم پیرزاد به قدر کافی در ادبیات و فرهنگ معاصر این کشور تعیین کننده و اثرگذار بودند که هر کسی را برای خواندن اثرشان مجاب کنند و بنابراین، هر کتابی از این نویسنده خوانده میشد برای من دوستداشتنی بود. به طور کلی، در این دوران وانفسا اگر بخواهی کاری کنی که سر سوزنی به ارتقای فرهنگ و گسترش ادبیات در بین مردم کمک کند، از کوه بالا رفتن سخت تر است و به دلیل اثر خوبی که دارد، من از آن استقبال میکنم».
تقابل روح عادت میکنیم با رنج روزهای کرونا
این بازیگر مطرح سینمای ایران درباره نقطه شروع تولید اثر بیان داشت: «کلید خوردن اثر با اوج کرونا مقارن شد و ما در سختترین شرایط امنیت جانی و با رعایت پروتکلها شروع به کار کردیم. اگر کتاب را شنیده باشید، متوجه میشوید صدایم پر از اضطراب است، چون نمیدانستم فردا برای خواندن ادامه کتاب زنده هستم یا نه. روزهایی بود که هزار نفر هزار نفر بر اثر ابتلا به کرونا از بین ما میرفتند و من هم میترسیدم از جان سپاران راه ادبیات شده باشم! گذشته از شوخی، باید دانست که کرونا نماد دوران سخت بشری است و تقارن روزهای تولید این کتاب با دوران اوج این بیماری، نوعی تضاد و تناقض عجیب را به همراه داشت؛ چراکه «عادت میکنیم» معنای خاصی از زندگی را در خود دارد. حالی که این کتاب به آدم میدهد، شبیه حالیست که وقتی میخواهی چای بخوری و استراحت کنی یا لباس زیبا بپوشی و به میان دوستانت بروی یا وقتی که داری در آینه موهایت را شانه میزنی؛ حال خصوصی و درونی و بی ریای شخصی آدمها را روایت میکند و من خیلی دوستش دارم. کتاب ارزشمندیست نه به خاطر خوانش من، به خاطر خود آن».
نقشه راه، پیش پای گوینده
در بخش دیگری از مراسم گلاره عباسی بازیگر سینما و کارشناس مراسم از معتمدآریا پرسید خواندن کتاب به عنوان یک بازیگر شما را با چه چالشی رو به رو میکند؟ لحن و گویش چقدر باید عوض شود؟ و معتمد آریا پاسخ داد: «بسته به تهیه کننده اثر و عوامل دیگر باید دید چه شیوهای انتخاب میشود؟ من به سادهنگری در همه چیز اعتقاد دارم و در خوانش کتاب هم اصرار ندارم چیزی را به خواننده تحمیل کنم. باید به شنونده کتاب اجازه دهیم حس واقعی خودش جریان پیدا کند. گوینده نباید احساساتش را اعمال کند.»
محمدی نیز در تکمیل صحبتهای او افزود: «خود اثر میگوید که چگونه باید خوانده شود و گوینده را هدایت میکند که چقدر صداسازی داشته باشد یا نداشته باشد. تخیل را باید به خود شنونده سپرد. کتب ادبی استخواندار و قدیمی خودشان نقشه راه را پیش پای گوینده قرار میدهند».
انتهای پیام/۴۱۰۴/
انتهای پیام/