رشد ۸ درصدی حضور دانشجویان در کرسیهای آزاداندیشی/ «جهاد تبیین» تبلیغات منفی دشمن را خنثی میکند
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی در راستای تحقق فرمایش مقام معظم رهبری، رویداد ملی مسابقات دانشجویی کرسیهای آزاداندیشی را پیش از عید نوروز ۱۴۰۰ بهصورت واحدی و استانی برگزار کرد و تیمهای راهیافته به مرحله کشوری مشخص شدند. بر این اساس از نیمه دوم فروردین ۱۴۰۰ مرحله کشوری این رویداد آغاز شد و دانشجویان رقابت نفسگیری را در این مرحله انجام دادند.
دومین دوره رویداد ملی مسابقات دانشجویی کرسیهای آزاداندیشی نیز از بهمن ۱۴۰۰ آغاز شده و اکنون تیمهای راهیافته به مرحله کشوری مشخص شده و صعود کردهاند و برخی رقابتها نیز در حال برگزاری است. رقابتهای نهایی و کشوری دور دوم کرسیها اردیبهشت ۱۴۰۱ برگزار خواهد شد.
نکتهای که در مرحله استانی دوره نخست رویداد ملی کرسیهای آزاداندیشی بیشتر نمود داشت، گزارهها و موضوعاتی بود که توسط دانشجویان انتخاب میشد و دغدغه دانشجویان مورد توجه مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی قرار داشت.
بیشتر بخوانید:
مزایای تعامل حوزه و دانشگاه در کرسیهای آزاداندیشی چیست؟
داوران به تقابل دانشجویان در مباحث علمی کمک کنند
انتشار دورهمیهای حوزه در دانشگاه با طعم تضاب آرا
مسئولان برگزاری رویداد استانی کرسی آزاداندیشی سعی داشتند اصول و اخلاق، فرآیندهای علمی و منطقی و طرح مسئله و مهارت فن بیان را در برگزاری این رویداد پررنگتر کنند و داوری نیز بر همان اساس صورت گرفت.
در نخستین رویداد رقابت تیمهای دانشجویی در کرسیهای آزاداندیشی یکهزار و ۴۵۶ تیم شرکت کردند. هر تیم چهارنفره در قالب ۶ موضوع سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی هنری، هنر و معماری و سلامت رودرروی یکدیگر قرار گرفتند. در این رقابتها ۸۰۰ عضو داوری در مرحله استانی حضور داشتند و از تعداد یکهزار و ۴۵۶ تیم و برگزاری ۲ هزار کرسی ۲۶۳ تیم به مرحله کشوری راه یافتند.
از سوی دیگر در اجرای دور دوم رویداد ملی کرسیهای آزاداندیشی که مدتی است آغاز شده، واحدهای دانشگاهی با برنامهریزی لازم و بهرهگیری از تجارب دوره نخست سعی دارند که حضور پرقدرت خود در این رویداد نشان دهند تا یکی از تیمهای برنده این رویداد باشند.
اطلاعات تیمهای برنده و محورهای مختلف مرحله پایانی نخستین دوره رویداد ملی کرسیهای آزاداندیشی دانشگاه آزاد اسلامی را اینجا بخوانید.
خبرگزاری آنا در سلسله گفتوگوهای خود با معاونان فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در واحدهای دانشگاهی با عنوان «ترویج روحیه آزاداندیشی» فعالیتهای دانشگاه را با تأکید بر کرسی آزاداندیشی بررسی میکند.
در این بخش از گفتوگو به سراغ حمیدرضا زهرهای معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد رفتیم تا اقدامات و فعالیتهای این معاونت را در راستای توسعه و گسترش کرسیهای آزاداندیشی در این دانشگاه جویا شویم.
آگاهسازی و معرفی مزایای کرسیهای آزاداندیشی راهکار جذب دانشجویان و استادان
آنا: با توجه به برگزاری رویداد ملی کرسیهای آزاداندیشی، کیفیت و کمیت دور نخست و دوم کرسیهای آزاداندیشی را مقایسه کنید و بگویید چه تعداد تیم دانشجویی در این دو دوره به رقابت پرداختند؟
زهرهای: رهبر معظم انقلاب اسلامی برگزاری کرسیهای آزاداندیشی را از جمله مطالباتشان دانستهاند که به کرات در دیدارهایشان با دانشجویان و دانشگاهیان مطرح کردهاند و از سال گذشته با ابتکار مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی بستر برگزاری کرسیهای آزاداندیشی برای ارائه دیدگاه دانشجویان در دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان یک دانشگاه پیشرو در کشور مهیا شد.
استقبال از کرسیهای آزاداندیشی دانشجویان در سال گذشته در مقایسه با سال ۱۴۰۰ کمتر بود؛ چراکه با برگزاری این رویداد اکنون استقبال دانشجویان از کرسیها رو به افزایش است.
دانشگاه آزاد اسلامی استان لرستان سال گذشته در این رقابتها دارای ۲۴ کرسی بود که چهار تیم آن به مرحله کشوری راه یافت.
سال ۱۴۰۰ و در دومین دوره رویداد کرسیهای آزاداندیشی شاهد استقبال بودهایم و تعداد ۳۵ تیم از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان لرستان در چهار موضوع اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در این رویداد شرکت کردهاند که افزایش بیش از ۸ درصدی را نشان میدهد.
آنا: چه راهکاری دارید تا کرسیهای آزاداندیشی از حالت تشریفاتی خارج شده و به گفتوگوی آزاد و جدی تبدیل شود؟
زهرهای: در شرایط کرونایی فعلی که دانشجویان حضور فیزیکی در دانشگاه ندارند، شاید جذب و جلب نظر دانشجویان به رقابت و فعالیتهای حضوری دانشجویی دشوار باشد و متأسفانه در دو سال گذشته یک نوع رخوت و تمایل نداشتن به حضور در فضای فیزیکی دانشگاه بین دانشجویان فراگیر شده است، امیدوارم با حضوری شدن دانشگاه در آینده نزدیک و عادی شدن وضعیت این امر مرتفع شود.
آگاهسازی و معرفی مزایای کرسیها و تجربه فضای منطقی برای بیان آزاد نظر و دیدگاههای طرفین راهکار اصلی خارج شدن کرسیهای آزاداندیشی از حالت تشریفاتی و نبدیل به گفتوگوی جدی است؛ البته تبلیغ و ترویج رویداد کرسیهای آزاداندیشی توسط دانشگاهیان نقش بسزایی برای همهگیر شدن آن خواهد داشت.
آنا: چگونه میتوان از ساختارشکنی، شالودهشکنی و بر هم زدن پایههای هویت ملی در کرسیهای آزاداندیشی جلوگیری کرد؟
آگاهسازی و معرفی مزایای کرسیها و تجربه فضای منطقی برای بیان آزاد نظر و دیدگاههای طرفین راهکار اصلی خارج شدن کرسیهای آزاداندیشی از حالت تشریفاتی و نبدیل به گفتوگوی جدی استزهرهای: از جمله اهداف کرسیهای آزاداندیشی بیان آزادانه دیدگاه در قالب علمی، منطقی، تحمل نظر مخالف و آموزش نحوه مناظره به دانشجویان است که اگر بهصورت درست و با رعایت موازین کرسیها برگزار شود، این موضوع در دانشگاهها نهادینه شده و سنت حسنهای خواهد بود که قابلیت تبدیل به یک گفتمان را خواهد داشت، در اینصورت است که میتوان از ساختارشکنی، شالودهشکنی و بر هم زدن پایههای هویت ملی در کرسیهای آزاداندیشی جلوگیری کرد.
تبلیغات دشمن علیه جمهوری اسلامی از سر استیصال است
آنا: چگونه میتوان نتیجه کرسیهای آزاداندیشی را در جامعه ساری و جاری کرد؟
زهرهای: بهترین کار معرفی شایسته کرسیهای آزاداندیشی است و بهترین الگو برای تحقق این موضوع پیروی از اوامر الهی در قرآن و سیره پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله و سلم و اهل بیت علیهمالسلام، ترویج و تبلیغ این شیوه در عمل است.
در زبان عربی ضربالمثل معروفی وجود دارد که «الناس اعداء ما جهلوا» به این معنا که مردم دشمن چیزی هستند که به آن آگاهی نداشته باشند، بنابراین آگاهیبخشی، معرفی، اطلاعرسانی، بیان محسنات آن، دعوت به بیان منطقی، مستدل صحبت کردن، آموزش دانشجویان، پایبندکردن آنان به قانون و مقررات، رعایت احترام متقابل در برخوردها و بیان نظر و قواعد مذاکره و مناظره موجب ساری و جاری کردن نتیجه کرسیهای آزاداندیشی در جامعه است.
آنا: محور منطق و عقلانیت تا چه اندازه در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی رعایت میشود؟
زهرهای: اگر انتخاب موضوعات براساس احساس نیاز دانشجویان به گفتوگو و مذاکره، رفع یک مشکل و ابهام و تبیین موضوع بوده و اصول و قواعد مذاکره و مناظره بهخوبی رعایت شود، موجی شده تا منطق و عقلانیت در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی رعایت شود و این موضوع به یک گفتمان و فرهنگ رایج تبدیل میشود.
آنا: یکی از مؤلفههای اصلی کرسیهای آزاداندیشی تضارب آراست، این تضارب آرا بر فضای کرسیهای آزاداندیشی تأثیر منفی میگذارد یا مثبت؟
زهرهای: رهبر معظم انقلاب در پاسخی که برای پژوهشگران حوزه علمیه مرقوم کردهاند، آوردهاند: «بدون تردید آزادیخواهی و مطالبه فرصتی برای اندیشیدن و برای بیان اندیشه توأم با رعایت «ادب استفاده از آزادی»، یک مطالبه اسلامی است و «آزادی تفکر، قلم و بیان»، نه یک شعار تبلیغاتی، بلکه از اهداف اصلی انقلاب اسلامی است.»
بیشتر بخوانید:
بیرمقی کرسیهای آزاداندیشی با جنبههای تکلیفی
کرسیهای آزاداندیشی فرصتی برای شکفتن اندیشه دانشجویی
تضارب آرا اگر در شرایط و ظرف خود بهخوبی برگزار شود، برکات زیادی خواهد داشت و نخبگان و دانشجویان آن را تجربه خواهند کرد و زیبایی مناظره و آزاداندیشی به تضارب آرا، ارائه افکار، تفاوتها و گوناگونی دیدگاههاست و این روند بهخوبی نتیجهبخش بوده و موجب رشد فکر و فرهنگ خواهد شد.
آنا: تعامل حوزه و دانشگاه در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی را چگونه ارزیابی میکنید؟
زهرهای: دانشگاهیان و حوزویان در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی میتوانند تعامل بسیار خوب و پسندیدهای داشته باشند؛ حضور دانشگاهیان با دیدگاههای خاص در کنار حوزویانی که شیوه خاص خود را دارند، برکات و محسناتی به بار خواهد نشاند و موجب نگرش به موضوعات از جوانب مختلف میشود و نتیجه آن رشد و تبیین دیدگاهها و اندیشههاست. حضور استادان متخصص حوزه کنار دانشگاهیان مغتنم و موجب رونق و جذابیت بیشتر کرسیهای آزاداندیشی خواهد شد.
آنا: با تبلیغ دشمنان نظام عنوان میشود که طرفداران جمهوری اسلامی فاقد منطق هستند، برای مقابله با این تبلیغ منفی چه باید کرد؟
زهرهای: دشمنان در دشمنی با ملت ایران بیمنطقی خود را بارها نشان دادهاند و اگر در بیان نظر و دیدگاهها بهخوبی «جهاد تبیین» را سرلوحه قرار دهیم و یکپارچه فرمان و توصیههای رهبر معظم انقلاب اسلامی را بهکار ببندیم، باکی از تبلیغات منفی دشمنان نخواهیم داشت و با روشنگری و جهاد تبیین این تبلیغات را بیاثر خواهیم کرد.
انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی براساس منطق، عقلانیت و عمل به آموزههای قرآن و مکتب اهل بیت علیهمالسلام تاکنون گام اول را با موفقیت پشت سر گذاشته و وارد گام دوم انقلاب اسلامی شده و تأیید حقانیت این مسیر را نهتنها از جانب ملت ایران و بلکه دوستان و حامیان، بلکه در عمل و کلام دشمنان دیده و شنیده شده است.
دشمنان از سر استیصال و درماندگی از هر طریق و به هر نحو با تبلیغات دروغین و منفی به مقابله پرداختهاند، اما تاریخ گواهی میدهد که راستقامتان و ایستادگان در غبار فتنهها و در بحبوحه جنگها و بلایا در رشادتها و حماسهها چنان سردار دلها شهید حاج قاسم سلیمانی نشان دادند و آفریدند.
انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/
انتهای پیام/