از تسهیل دسترسی نیکوکاران به فعالیتهای خیرخواهانه تا توسعه خیریهها در کشور
به گزارش خبرنگار حوزه رفاهی گروه جامعه خبرگزاری آنا، نشست خبری معرفی «اطلس خیر ایران» به منظور تشریح اهداف و ارکان این اطلس در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
در ابتدای این نشست حجتالاسلام علی ملانوری مدیر مرکز توسعه نیکوکاری با اشاره به نحوه شکلگیری مرکز خیر ماندگار بیان داشت: بنیاد خیریه آلاء با دو دهه تجربه فعالیتهای خیرخواهانه مبتنی بر کارهای خیر ماندگار از سال ۱۳۹۳ مهمترین اولویت و نیاز حوزه خیر را فعالیتهای دانشبنیان در این حوزه تشخیص داد و به همین منظور طراحی و تدوین سند جامع خیر ماندگار را در دستور کار خود قرار داد. بر همین اساس در یک برنامه زمانی دو ساله و با حضور جمع کثیری از اندیشمندان و اصحاب دانش در حوزه نیکوکاری طراحی و تدوین سند جامع خیر ماندگار به منظور توسعه دانشبنیان امر خیر در ایران و مبتنی بر سه هدف کلان در سال ۱۳۹۵ به سرانجام رسید.
وی در ادامه با تشریح اهداف سهگانه سند جامع خیر ماندگار گفت: تولید دانش امر خیر در ایران اولین هدف این برنامه است چرا که با وجود مطالعات خوب در حوزه وقف و نیکوکاری طی قرون گذشته، مطالعات نوین امر خیر آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته است؛ بر همین اساس پژوهشکده آلاء با مشارکت دانشگاه اصفهان تأسیس شد تا عهدهدار این مسئله باشد و برنامه آن نهادینه کردن گفتمان عملی امر خیر در کشور است. ترویج و گفتمانسازی فرهنگ امر خیر دومین هدف کلان سند جامع خیر ماندگار است که مرکز فرهنگ نیکوکاری عهده دار این بخش است و در حال حاضر به تولید محصولات چندرسانهای و برگزاری رویدادهای فرهنگی و نیز جشنواره ملی شعر نیکوکاری مبادرت میورزد. سومین هدف این برنامه پایش مدیریت امر خیر بود که این مهم توسط مرکز توسعه نیکوکاری دنبال می شود و این مرکز میکوشد تا به این سوال پاسخ دهد که چگونه می توان نهاد خیریه را در جامعه معاصر پویاتر و فعال تر کرد.
ملانوری در ادامه به ارکان مرکز توسعه نیکوکاری اشاره کرد و افزود: اولین رکن، مدرسه خیر ماندگار و مرکز مشاوره است که ما در آن آموزشهای تخصصی به مدیران و فعالان و علاقهمندان به حوزه خیر و نیکوکاری را دنبال می کنیم، دومین رکن، واحد ارزیابی مؤسسات خیریه به منظور ارزیابی خیریهها و جستجوی مدل تعالی خیریههاست و سومین رکن، سامانه جامع خیر ایران است. سامانه جامع خیر ایران در ذیل خود، اطلس خیر ایران را به منظور ایجاد و توسعه بانک اطلاعات امر خیر در ایران ایجاد کرده است. ما در خیر ماندگار بر این نکته تاکید داریم که مدیریت دانشبنیان امر خیر در ایران کاری نیست که یک نهاد دولتی یا موسسه مردمی به تنهایی دنبال کند و به نتیجه برساند، بلکه باید جمعی در کنار هم قرار بگیرند و از مسیر توسعه گفتمان در این مسیر فعالیت داشته باشند.
سامانه جامع خیر ایران به دنبال چیست؟
در ادامه این نشست، سیدحسین سیدی، عضو هیئت علمی دانشگاه شاهرود با بیان اینکه کار ما در خیر ماندگار این است که به توسعه فعالیتهای نیکوکارانه خدمت کنیم، بیان داشت: ما در خیر ماندگار در دو حوزه تسهیلگری و تنظیمگری در حال برنامهریزی و فعالیت هستیم. در حوزه تسهیلگری ما تلاش میکنیم دسترسی نیکوکاران را به فعالیتهای خیرخواهانه تسهیل کنیم و همچنین انجام کارهای خیر را برای خیریهها آسانتر و بهرهوری آنها را افزایش دهیم. بحث دوم تنظیمگری است؛ دولت و حاکمیت، سیاستهای خود را از طریق قانون دنبال میکند اما بخش سوم میتواند از طریق دانش و اطلاعات این کار را دنبال کند، مثلا شاخصهای بهرهوری یک خیریه چیست؟ یا اولویتهای نیکوکاری کدامند؟
وی در ادامه با تاکید بر این که در عصر حاضر فعالیتهایی که بر بستر فناوری اطلاعات قرار نگیرد، نتیجه مطلوب نخواهد داشت افزود: بر مبنای همین نظر ما طرح سامانه جامع خیر ایران را در دستور کار خود قرار دادیم که اطلس خیر ایران یکی از ارکان آن است.
سیدی در بخش دیگری از سخنان خود به ضعف تولید محتوا در حوزه خیر و نیکوکاری در کشور اشاره کرد و بیان داشت: یکی از ارکان سامانه جامع خیر ایران بخش چندرسانهای سامانه است که در ذیل آن ما یک پایگاه اطلاعرسانی خواهیم داشت که نسبت به پوشش اخبار و رویدادهای این حوزه میپردازد. یکی از ارکان دیگر آن، اطلس خیر ایران است که اطلاعات خیرخواهی و نیکوکاری را در کشور جمعآوری و تحلیل میکند.
فاز نخست اطلس خیر ایران ۱۴ اسفند رونمایی میشود
همچنین علیرضا اسکندری نژاد، مسئول واحد اطلس خیر ایران نیز با بیان این که اطلس خیر ایران اولین و جامع ترین پایگاه تولید و نشر اطلاعات و دادههای نیکوکاری در ایران است، بیان داشت: جهان امروز جهان داده و اطلاعات است و بسیاری از کشورهای دنیا از جمله انگلستان به سمت جمعآوری و پردازش اطلاعات در زمینه نیکوکاری حرکت کردهاند. در قرن ۲۱ ما شاهد انتقال از جهان صنعتی به جهان دادهها هستیم و این موضوع چه در بخش دولتی و چه در بخش صنعتی در کشور به جد دنبال می شود اما در حوزه بخش سوم و جامعه مدنی هنوز اتفاقات خوبی در زمینه دادهها شکل نگرفته است.
وی افزود: اطلس خیر ایران بر مبنای همین خلاء و نیازبه داده و اطلاعات، شکل گرفته است و می کوشد تا دادهها و پژوهشهای مبتنی بر نیازهای خیر و نیکوکاری را در ایران دنبال کند و در همین راستا پروژههایی همچون سیمای نیکوکاری ایران و محیط خیرخواهی ایران را که مجموعه گفتوگوهایی با فعالان امر خیر در ایران است، دنبال می کند. بانک اطلاعاتی خیریهها و سازمانهای مردمنهاد و تحلیل و بررسی نهاد خیریه و نیکوکاری در ایران از جمله ارکان این اطلس است. روز شنبه ۱۴ اسفندماه سال جاری، فاز نخست اطلس خیر ایران با حضور جمعی از اساتید دانشگاهی و چهرههای برجسته نیکوکاری کشورمان رونمایی میشود.
انتهای پیام/۴۱۷۴/
انتهای پیام/