سفر رئیسجمهور به قطر در خنثیسازی تحریمها مؤثر است
پیر محمد ملازهی کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا با اشاره به سفر رئیس جمهور به قطر، اظهار کرد: ایران و قطر در بخش گاز منابع مشترکی دارند که تاکنون بیشترین سهم را با توجه به سرمایهگذاری قطر، این کشور برداشت کرده است و ایران به دلیل تحریمها و مسائلی که وجود داشته است، کمترین سهم را در منطقه گازی مشترک برداشت کرده است.
وی ادامه داد: این مسئله به اعتقاد من نیاز به مذاکراتی دارد که دو طرف به صورت متوازن بتوانند از این منابع مشترک برداشت کنند، اینکه قطریها اعلام آمادگی برای سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز ایران کردهاند، بیشتر به مذاکرات سابق برمیگردد، چون ایران تحریم بوده و تکنولوژی خارجی را هم به زحمت توانسته وارد کند، دچار عقبافتادگیهایی در این زمینه شده است، بنابراین قطریها به شکل طبیعی آمادگی کمک به ایران را دارند.
ملازهی تصریح کرد: سفر آقای رئیسی به قطر در بهبود روابط ایران با این کشور مؤثر بوده و میتواند در خنثیسازی تحریمها مؤثر باشد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه قطر با سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز ایران میتواند نفع مشترک با ایران داشته باشد، تأکید کرد: بحث دیگر، روابط ایران و کشورهای عربی است، قطر در حال حاضر نقشی که عمان در زمان «سلطان قابوس» داشت را، ایفا و سعی میکند میانجیگری به بین کشورهای حوزه خلیج فارس با ایران داشته باشد تا مناسبات را بهبود ببخشد.
ملازهی با اشاره به مسئله برجام، گفت: قطر فکر میکند در موقعیتی قرار دارد که میانجیگری بین ایران و آمریکا در موضوع برجام داشته باشد تا مذاکرات فعلی که در حال انجام است به شکل گفتگوی مستقیم بین دو کشور باشد، معتقدم به طور کلی قطر خود را در شرایط مناسبی برای روابط با ایران میبیند.
وی ادامه داد: قطر اگر بتواند راوبط کشورهایی مثل عربستان سعودی و ایران را که روابط سیاسیشان تبدیل به روابط ایدئولوژیک شده است، بهبود ببخشد، دستاورد بزرگی هم برای ایران و هم برای قطر به حساب میآید، اما واقعیت این است که خیلی خوشبینی در این زمینه وجود ندارد، زیرا اختلافنظرها بین ایران و عربستان زیاد است، اما در بغداد یک سری تلاشها در حال انجام است که از طریق میانجیگری عراق، مشکل ایران و عربستان رفع شود.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به ارتباط تجاری ایران و قطر، گفت: در روابط ایران و قطر بحث تجاری هم مطرح است، زیرا با توجه به تحریمها، بسیاری از معاملات تجاری ایران از طریق دبی صورت میگیرد که سفر رئیسجمهور از این زاویه هم قابل توجه است، همچنین با توجه به اینکه روابط قطر با برخی از کشورهای عربی بهبود یافته است، شاید بتوان زمینههایی برای تجارت ایران با این کشورهای عربی در سفر رئیسجمهور پیدا کرد. در نهایت سفر رئیسجمهور در این مقطع زمانی به قطر را از جهات گوناگون سیاسی و اقتصادی مثبت ارزیابی میکنم.
انتهای پیام/۴۰۱۳/
انتهای پیام/