دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 بهمن 1400 - 12:05
گزارش|

تعرفه‌گذاری پلکانی به اصلاح الگوی مصرف می‌انجامد؟

متناسب نبودن میزان مصرف برق با هزینه پرداختی طی سال‌های گذشته موجب شده تا مصرف در کشور به اوج خود برسد و کسی به فکر اصلاح الگوی مصرف نباشد.
کد خبر : 641590
برق



به گزارش خبرنگار نفت و انرژی خبرگزاری آنا، تعرفه‌گذاری پلکانی IBT، یکی از مهم‌ترین موضوعات در زمینه عادلانه کردن یارانه‌های انرژی است. در کشور تاکنون هزینه مصرفی برق به صورت ساده با میزان مشخص و ثابتی در هر پلکان افزایش می‌یافت. در حالی که در کشورهای پیشرفته دنیا تعرفه‌گذاری پلکانی IBT به معنای تعرفه‌گذاری پلکان‌ها به صورت نمایی است و درصد افزایش پلکان‌های پرمصرف بسیار بیشتر از کم‌مصرف‌ها است؛ با این وجود افزایش پلکان‌های خوش مصرف در ایران بسیار بیشتر از مشترکان پرمصرف است.


بخش مهمی از یارانه پنهان در اقتصاد ایران مربوط به یارانه انرژی است یعنی یارانه‌ای که دولت برای انواع حامل‌های انرژی از جمله برق پرداخت می‌کند. براساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی درباره شاخص‌های جهانی انرژی، ایران سال ۲۰۱۶ پس از چین، رتبه دوم یارانه انرژی در جهان را داشته است به طوری که سال ۲۰۱۶ تقریبا ۳۵ میلیارد دلار به عنوان یارانه انرژی در ایران منظور شده است.


در جدیدترین داده‌های آماری آژانس بین‌المللی انرژی درباره مقدار یارانه پرداختی به انرژی مصرفی در ایران در سال ۲۰۲۰ نشان می‌دهد ایران سال ۲۰۲۰ میلادی بالاترین سطح یارانه انرژی مصرفی را تخصیص داده و رتبه نخست در زمینه پرداخت یارانه انرژی‏ از جمله گاز، برق و فرآورده‌های نفتی در میان ۲۵ کشور مورد مطالعه را به خود اختصاص داده است.


ایران در جمع بزرگترین پرداخت‌کنندگان یارانه انرژی در جهان است. در حالی که مجموع یارانه انرژی پرداخت شده در جهان در سال ۲۰۲۰ میلادی، کمی بیش از ۱۸۱ میلیارد دلار بوده، ایران در مجموع سال گذشته میلادی ۲۹.۶ میلیارد دلار یارانه به بخش انرژی پرداخت کرده است که نشان می‌دهد بیش از ۱۶ درصد از یارانه انرژی پرداخت شده در جهان سهم ایران است. در سال ۱۳۹۹، در مجموع ۱.۶ هزار هزار میلیارد تومان یارانه پنهان در کشور توزیع شده که این رقم معادل ۴۶ درصد از حجم نقدینگی کشور در سال ۹۹ بوده است.




بیشتر بخوانید:


نحوه محاسبه قبض برق مشترکان پرمصرف




شهباز حسن پور نایب رئیس دوم کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا در این باره اظهار کرد: مساله حامل‌های انرژی ابتدا باید در دولت تعیین تکلیف شود و سپس مردم و مجلس را نیز در جریان قرار دهد که هنوز دولت در این زمینه تصمیم مشخصی نگرفته است.


وی در خصوص نحوه و سازو کار اجرای تعرفه پلکانی نیز افزود: در همه جای دنیا زمانی که قرار است قانون یا طرحی اجرا شود، اول مردم را آگاه می کنند و بعد اجرا می شود.


نایب رئیس دوم کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین معقتد است: وقتی سال‌ها مصرف گرایی در کشور تبلیغ و به یک فرهنگ تبدیل می‌شود قطعا اجرای طرحی مانند تعرفه پلکانی فرایند آن کمی سخت خواهد بود. اکنون که با بحران‌های مختلف در این حوزه روبه‌رو شده‌ایم به این فکر افتاده‌ایم که باید چنین طرحی را اجرا کنیم.


وی بیان کرد: اجرای طرح تعرفه گذاری پلکانی خوب است به شرطی که همه جوانب آن در نظر گرفته شود، اجرای آن نباید به گونه ای باشد که مردم دچار مشکل و سختی شوند.


حسن پور گفت: اکنون هزینه برق کارخانه‌های آهک و سیمان را افزایش داده اند این مساله تولید را با چالش مواجه می‌کند اما برای کنترل پرمصرف‌ها ابزار خوبی است.


وی بیان کرد: باید اجرای طرح تعرفه گذاری پلکانی بیشتر برای مردم توضیح داده شود و هر کسی بیشتر از حد معمول مصرف کند باید هزینه آن را پرداخت کند. در عین حال به گونه‌ای اجرا شود که به افراد کم درآمد نیز فشاری وارد نشود.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب