دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 بهمن 1400 - 12:06
آنا بررسی کرد؛

ادامه فعالیت نیروگاه‌های فرسوده برق در سایه بی‌پولی

قیمت‌های دستوری در صنعت برق، ‌باعث ادامه حیات نیروگاه‌های برق فرسوده شده است.
کد خبر : 640570
نیروگاه

گزارش خبرنگار حوزه نفت و انرژی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، راندمان نیروگاه‌های برق حرارتی در سال‌های اخیر به دلیل کاهش سرمایه‌گذاری و از سوی دیگر افزایش عمر آن‌ها کاهش محسوسی داشته است به‌ طوری که در برخی از نیروگاه‌های قدیمی شاهد راندمانی پایین‌تر از ۱۵ درصد هستیم و با وجود مصرف بالای آب و سوخت راندمان بسیار پایینی را در تولید برق دارند و ادامه فعالیت آن‌ها توجیه اقتصادی ندارد. راندمان پایین نیروگاه‌های برق می‌تواند علاوه بر مصرف بی‌رویه آب و سوخت کشور را برای تأمین برق مورد نیاز با مشکلات و موانع اساسی روبرو کند.


بنا به آمارهای اعلام‌شده راندمان نیروگاه‌های بخار ۳۷ درصد، راندمان نیروگاه‌های گازی بین ۳۰ تا ۳۳ درصد و راندمان نیروگاه‌های سیکل ترکیبی ۴۴ تا ۴۵ درصد است اما این اعداد مربوط به نیروگاه‌های تازه تأسیس و بهسازی شده است و به گفته برخی از کارشناسان بازدهی برخی از نیروگاه‌های برق حرارتی به زیر ۱۵ درصد هم می‌رسد.


راندمان نیروگاه‌های برق حرارتی ۳۹ درصد است


محسن طرزطلب، مدیرعامل برق حرارتی با بیان اینکه با تأمین منابع مالی امسال به دنبال افزایش راندمان در نیروگاه‌های تولید برق هستیم، اظهار می‌کند «راندمان نیروگاه‌های حرارتی در برخی کشورهای پیشرفته که ظرفیت تولید آن‌ها به کشور ما نزدیک است معادل ۳۷.۳ درصد است و این در حالی است که این رقم هم‌اکنون در نیروگاه‌های ایران ۳۹ درصد است».




بیشتر بخوانید:


کنتور هوشمند برای پرمصرف‌ها نصب می‌شود




وی ادامه می‌دهد «طبیعتاً هرچه میزان بازدهی نیروگاه‌ها افزایش یابد به همان نسبت از مصرف سوخت کاسته خواهد شد و این هم به نفع نیروگاه و هم به نفع محیط‌زیست خواهد بود».


خارج کردن نیروگاه‌های فرسوده نیازمند سرمایه‌گذاری


به گفته وی؛ «خارج کردن نیروگاه‌های فرسوده از مدار تولید، تبدیل نیروگاه‌ها به سیکل ترکیبی و احداث نیروگاه‌های جدید با بازدهی بالا را مهم‌ترین اقدام‌ها برای رسیدن بازدهی نیروگاه‌ها به ۴۱.۵ درصد برشمرد که تحقق این امر نیاز به منابع مالی خاص و ویژه دارد که باید با کمک دولت و مجلس این امر محقق شود».


طرزطلب عنوان می‌کند «روش‌های مختلفی برای تأمین منابع مالی مثل فروش اموال و دارایی‌ها، استفاده از تسهیلات اوراق مالی اسلامی و منابع داخلی خود شرکت مدیریت تولید نیروی برق حرارتی در نظر گرفته‌ شده است که تحقق این منابع روند افزایش بازدهی نیروگاه‌ها و به دنبال آن کاهش مصرف سوخت را تسریع خواهد کرد».


هدف‌گذاری برای رسیدن به ۴۱.۵ درصد بازدهی در دولت سیزدهم


وی ادامه می‌دهد «یکی از برنامه‌های اعلامی از سوی «علی‌اکبر محرابیان» در زمان معرفی به‌عنوان وزیر نیروی دولت سیزدهم، رسیدن بازدهی نیروگاه‌ها به ۴۱.۵ درصد بود که با اقدام‌های در نظر گرفته‌شده به‌طورقطع به این عدد دست خواهیم یافت».


اقتصاد دستوری عامل ادامه فعالیت نیروگاه‌های فرسوده


محمدرضا شریفی دونچالی، کارشناس حوزه انرژی در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا با اشاره به راندمان پایین نیروگاه‌های برق حرارتی اظهار می‌کند «یکی از دلایل ادامه فعالیت نیروگاه‌های برق حرارتی که بازدهی پایین دارد این است که قیمت آب و سوخت به‌صورت غیرواقعی و دستوری مشخص می‌شود و اصولاً عامل توجیه اقتصادی تأثیری بر ادامه فعالیت آن‌ها ندارد».


وی ادامه می‌دهد «علاوه بر دستوری بودن قیمت سوخت و آب برای نیروگاه‌های برق حرارتی به دلیل اقتصاد ضعیف برق طی سال‌های گذشته میزان سرمایه‌گذاری و بهسازی در این بخش کمتر مورد توجه قرار گرفته است، این عدم سرمایه‌گذاری با تثبیت قیمت برق شدت گرفت و میزان سرمایه‌گذاری به دلیل حاشیه سود کم در سال‌های گذشته کاهش محسوسی داشته است.»


فرار سرمایه از برق


شریفی بیان می‌کند «با توجه به سهم بخش خصوصی از تولید برق و کاهش درآمدهای دولت برای ساخت نیروگاه‌ها، تثبیت قیمت‌ها باعث شده بسیاری از سرمایه‌گذاران بخش‌های دیگر از اقتصاد را برای ادامه فعالیت تجاری خود انتخاب کنند، در سال‌های فرار سرمایه از این بخش شدت گرفته است».


به گفته وی؛ با توجه به نوسانات نرخ ارز، ادامه بسیاری از قراردادهای میان بخش خصوصی و وزارت‌ نیرو بخش خصوصی توجیه اقتصادی ندارد و باید تجدیدنظری در این باره صورت بگیرد».


شریفی بیان می‌کند «تا زمانی که به اقتصاد برق توجه نشود، جریان فرار سرمایه از این بخش ادامه دارد و این موضوع در سال‌های آتی که میزان استفاده از برق افزایش خواهد یافت می‌تواند کشور را با مشکلات و خاموش‌های فراوان مواجه کند».


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب