دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

آشفتگی بازار گوشت قرمز و برنج در سایه ضعف نظارت/ عرضه اینترنتی راهی برای مهار دلال‌بازی

بازار برنج و گوشت قرمز طی هفته‌های اخیر دچار آشفتگی شده و قیمت‌ها در سایه نظارت ضعیف روند صعودی به خود گرفته است.
کد خبر : 641023
گوشت و برنج

به گزارش خبرنگار کشاورزی، صنعت تعاون خبرگزاری آنا، طی هفته‌های اخیر قیمت برخی از کالاهای اساسی مانند برنج و گوشت قرمز با سرعت زیادی روند صعودی به خود گرفته است. به گونه‌ای که قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز به محدوده ۱۸۰ هزار تومان و برنج نیز به حدود ۱۰۰ هزار تومان رسیده است و اگر همین روند ادامه داشته باشد این اقلام از سفره دهک‌های پایین به صورت کامل حذف خواهد شد.


اظهارنظرهای متفاوتی درباره دلایل افزایش قیمت این اقلام صورت گرفته است. از عدم پیش‌بینی درست برای واردات برنج گرفته تا وجود موضوع دلالی درباره قیمت گوشت قرمز که موجب آشفتگی در بازار شده است.


منصور پوریان، رئیس شورای تأمین دام کشور در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا با اشاره به عرضه دام در کشور اظهار می‌کند «میزان عرضه دام زنده در کشور بالاست و با مازاد عرضه مواجه هستیم، یکی از دلایل این مازاد شیوع بیماری کروناست که باعث خروج خریداران بزرگ مانند رستوران‌ها و سالن‌های غذاخوری شده است».


به گفته وی؛ افزایش قیمت گوشت بیشتر در فضای مجازی و برای فشار به افکار عمومی شکل‌ گرفته البته افزایش قیمت گوشت تنها در برخی از قطعات لوکس مانند مغزفیله بدون‌چربی با بسته‌بندی‌های خاص است که نمی‌توان آن را به کل بازار گوشت تعمیم داد.


رئیس شورای تأمین دام کشور ادامه می‌دهد «تفاوت قیمت دام زنده و گوشت بسیار بالاست اما تولیدکنندگان دام سودی از این افزایش نمی‌برند و عمده سود آن مربوط به توزیع‌کنندگان است».


فضای سازی برای واردات گوشت ادامه دارد


پوریان با اشاره به طرح عده‌ای سودجو برای واردات گوشت به کشور می‌گوید «در شرایط فعلی به دلیل مازاد دام زنده، به‌عنوان یک تولیدکننده دام مخالف واردات گوشت هستم، اما برخی از عوامل پشت پرده به دنبال ایجاد فضاسازی برای افزایش قیمت و توجیه‌پذیری برای واردات گوشت است».


علت گرانی گوشت قرمز مشخص نیست


سید احمد مقدسی، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاوداران ایران نیز از مافیای بازار گوشت خبر می‌دهد و می‌گوید «زور دولت به دلالان نمی‌رسد و در این میان تولیدکننده و مصرف‌کننده هر دو آسیب می‌بینند».


وی با اشاره به مازاد دام در کشور افزود: در حال حاضر دام سنگین روی دست تولیدکننده مانده و هر کس اعلام کند و متقاضی باشد ما به قیمت کیلویی ۵۹ هزار تومان آن را عرضه می‌کنیم.


رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاوداران ایران با اشاره به رشد ۴۰ تا ۵۰ هزار تومانی قیمت گوشت قرمز بیان می‌کند «واقعاً مشخص نیست که به چه علت قیمت گوشت ناگهان به حدود ۱۹۰ هزار تومان رسیده است در حالی که دامداران در حال زیان هستند».


برنج ۱۰۰ هزار تومانی از واقعیت تا شایعه


وضعیت بازار برنج نیز همانند بازار گوشت قرمز شرایط مساعدی ندارد و قیمت این کالای اساسی نیز در حال شکستن تمام رکوردها است.


ساداتی‌نژاد، وزیر جهاد کشاورزی کاهش ۲۰ درصدی تولید ناشی از خشکسالی را علت اصلی افزایش قیمت می‌داند و اذعان می‌کند زمانی که محصولی کمتر تولید شود، قیمت آن طبیعتا در بازار افزایش می‌یابد که در نظر داریم با توزیع هوشمند اقلام اساسی همچون برنج، روغن و شکر واسطه‌ها را کم کنیم.


مسیح کشاوز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج نیز در واکنش به افزایش قیمت این کالا گفت: با گذشت حدود چهار ماه از فصل برداشت، آیا دو میلیون تن برنج داخلی که مدعی تولید هستیم مصرف شده یا بحث احتکار آن مطرح است؟ یا اینکه باید در اعداد اعلام شده درباره تولید تجدیدنظر کرد؟


وی ضمن انتقاد شدید از سیاست‌های وزارت جهادکشاورزی درباره ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت محصول داخلی، افزود: باید از آقایان سوال کرد که چرا با برقراری ممنوعیت موجب کمبود و گرانی برنج شدند؟


کشاورز افزود: در حال حاضر قیمت برنج ایرانی به شکل افسارگسیخته‌ای بالا رفته است، کجای این سیاست معنای حمایت از تولید را می‌دهد.


از طرفی قاسمعلی حسنی، دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی افزایش قیمت برنج تا حدود ۱۰۰ هزار تومان را در حد شایعه برای سوء استفاده سودجویان می‌داند.


وی می گوید «هیچ کمبود و محدودیتی در عرضه برنج به بازار نداریم، هر کسی به هر میزان و هر مقدار که بخواهد برنج در بازار به‌وفور موجود است و محدودیتی در عرضه این محصول نداریم».


حسنی بیان می‌کند «عده‌ای دلال، سودجو و عمده‌فروش در شمال کشور اقدام به گران‌فروشی و انتشار شایعاتی مبنی بر گرانی این محصول می کنند که باید این موضوع توسط مسوولان امر پیگیری شود».


دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی معتقد است هر کاسبی در شهرهای دیگر به دنبال خرید محصول برنج با قیمت‌های کمتر است تا بتواند محصول بیشتری را تامین کند، بنابراین افزایش قیمت برنج به ضرر است، اما عده‌ای سودجو به صورت غیرقانونی اقدام به گران‌فروشی می‌کنند.


دولت در جدیدترین اقدام برای کنترل قیمت در بازار گوشت قرمز و برنج اقدام به توزیع این دو قلم با نرخ مصوب از طریق سایت بازرگام کرده است تا بتواند سر و سامانی به وضعیت قیمت‌ها بدهد اقدامی که قابل تقدیر است و می‌تواند قدرت مانور دلالان را کاهش دهد اما آیا این اقدام به‌تنهایی می‌تواند قیمت‌ها را کنترل کند یا باید در کنار آن نظارت و بازرسی نیز فعال شود تا عده‌ای سودجو سعی نکنند با قیمت‌های دلخواه سفره مردم را هدف قرار داده و ثبات نسبی را که در بازار این دو محصول به وجود آمده بود، دستخوش تغییرات کنند.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب