انواع دستگاه کره گیر
به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا درگذشته برای تولید لبنیاتی همچون کره و ماست و یا خامه از وسیلهای به نام مشک استفاده میکردند. مشک از پوست حیوانات ساخته میشد. افراد درگذشته لبنیات موردنظر خود همچون ماست را درون این وسیله میریختند و سپس آن را تکان میدادند. این امر موجب جداسازی کره و چربی از ماست و خامه میشد. امروزه با پیشرفت علم در زمینههای گوناگون دستگاههایی در این خصوص ساختهشده که به انواع کرهگیر معروف هستند. با استفاده از این دستگاه کرهگیر خانگی هریک از افراد در محیط خانه خود میتوانند کره یا دیگر لبنیات موردنظر خود را تولید کنند. نوع دیگری از این دستگاه، دستگاه کرهگیر صنعتی و نیمهصنعتی است که در کارخانهها و کارگاهها مورداستفاده قرار میگیرد.
دستگاه کرهگیر چیست؟
این وسیله برای تولید کره و یا دوغ و حتی کره بادامزمینی مورداستفاده قرار میگیرد. دستگاه کرهگیر، جایگزین بسیار مناسبی برای روشهای قدیمی برای تولید کره همچون مشک هستند؛ زیرا عمل کرهگیری را در مدتزمان بسیار کمتری و باکیفیت بالاتری نسبت به روشهای قدیمی تولید میکنند. کرهگیریهای خانگی و صنعتی در اندازهها و ظرفیتهای گوناگون، بهترین کاربرد و عملکرد را برای تولید لبنیات دارند. انواع کره گیرها که شامل دستگاه کرهگیر صنعتی و خانگی است و خود از انواع مختلفی همچون دستگاه بالا زن و پایین زن ساختهشدهاند. در ادامه مقاله به بررسی آن میپردازیم.
انواع کرهگیر
دستگاه کرهگیر برحسب نوع کاربرد به سه دسته تقسیم میشوند:
- دستگاه کرهگیر خانگی: این نوع دستگاه ظرفیت بسیار پایینی نسبت به انواع دیگر کرهگیرها دارند. در این دستگاه با مقدار کمی ماست نیز میتوان کره موردنظر خود را تهیه کنید و نیاز به مواد اولیه بالایی نیست. حجم و اندازه این دستگاه نیز کوچک بوده و فضای کمی را اشغال میکند. این دستگاه در کارگاهها و صنایع کوچک نیز قابلاستفاده هستند و برای استفاده از آن در صنایع کوچک هیچ مشکلی برای دستگاه به وجود نخواهد آمد.
- دستگاه کرهگیر نیمه صنعتی یا کارگاهی: دومین نوع از انواع کرهگیرها، کرهگیر کارگاهی یا دستگاه کرهگیر نیمه صنعتی است که در 2 نوع متفاوت وجود دارد. اولین نوع آن همانند کرهگیرهای خانگی عمل میکند ولی تفاوتی که با آنها دارد این است که تولیدات بیشتری را شامل میشود. دومین نوع از کرهگیرهای کارگاهی از برق سه فاز صنعتی استفاده میکنند و قابلیت تولید بسیار بالایی دارند. از نمونه دوم بیشتر در کارگاههای بزرگ مورداستفاده قرار میگیرد.
- دستگاه کرهگیر صنعتی: یکی دیگر از انواع کرهگیر، کرهگیرهای صنعتی هستند که در کارخانهها و صنایع بسیار بزرگ استفاده میشوند. در این دستگاههای صنعتی دیگر نیازی به تبدیل شیر به ماست و استفاده از ماست برای کرهگیری نیست؛ زیرا با استفاده از همان شیر نیز، این دستگاه خامه را به کره تبدیل میکند. نحوه استفاده و فرایند کرهگیری در این دستگاه تفاوتهای بسیاری با دستگاه کرهگیر خانگی و دستگاههای کارگاهی و نیمهصنعتی دارد.
دستگاه کرهگیری 3 هزار لیتری
کاربرد و روش استفاده از کرهگیر
در ادامه مقاله به بررسی کاربرد و روش استفاده از کرهگیر میپردازیم. بهطورکلی دستگاههای کره گیر بهصورت اتوماتیک عمل میکنند. قبل استفاده از این دستگاه باید بهطور کامل آن را تمیز کرد. در انواع کرهگیرهای خانگی و یا حتی کرهگیرهای نیمهصنعتی و صنعتی، ابتدا ماست را به داخل مخزن میریزند. هرچه ماست پرچربتر باشد، کره و فرآورده بیشتری به وجود میآید. در کنار ماست لازم است که کمی آب به داخل دستگاه ریخته شود. سپس چرخانندهی مخصوصی که در دستگاه تعبیهشده شروع به چرخش میکند و مواد بهطور کامل با یکدیگر مخلوط میشوند. پس از گذشت دو ساعت، دستگاه را خاموش کرده و مشاهده میکنید که کرهها در قسمتی از دستگاه جمع شدند. با باز کردن شیر تخلیه دیگر مواد به وجود آمده همچون دوغ را از دستگاه خارج کنید. در دستگاههای کرهگیر علاوه بر ماست یا لبنیات میتوانید مواد دیگری نیز همچون بادامزمینی را درون دستگاه بریزید و کره بادامزمینی را به همین روش تولید کنید. این نوع دستگاهها بهعنوان دستگاه کرهگیری بادام زمینی نیز شناخته میشوند.
نکات مهم در خرید یک دستگاه کرهگیر باکیفیت
برای خرید دستگاه کرهگیر باکیفیت توجه به برخی از فاکتورها بسیار ضروری است.
- اولین نکته قابلتوجه در خصوص خرید دستگاه کره گیر، ظرفیت دستگاه است. توجه داشته باشید که هریک از انواع کرهگیرها ظرفیت ویژهای دارند و برای استفاده در کارگاه یا کارخانههای بزرگ و یا حتی مصارف کم و خانگی، ظرفیت هر دستگاه باید متفاوت باشد. ازاینرو اگر مصرف پایینی دارید از دستگاههایی با ظرفیت بالا استفاده نکنید. بهطور مثال برای استفاده از کرهگیرهای خانگی تا ظرفیت 40 لیتر را در نظر داشته باشید.
- دومین ویژگی مهمی که یک دستگاه کره گیری مرغوب و باکیفیت باید داشته باشد، بدنهی مقاوم و ضدزنگ آن است؛ زیرا این دستگاه با مواد لبنی، بهطور مستقیم در ارتباط است و اگر بدنه ضدزنگی نداشته باشد با کوچکترین زنگزدگی، آلودگی زیادی وارد لبنیات میشود. از طرف دیگر در اثر زنگزدگی طول عمر دستگاه نیز کاهش مییابد و دچار خرابی میشود. بهترین جنس برای بدنه انواع کرهگیرها، آلومینیوم و استیل خواهد بود که امکان زنگزدگی بسیار پایینی دارند.
- سومین ویژگی این دستگاهها دارا بودن شیر تخلیه است. این فاکتور برای دستگاه کرهگیر صنعتی یکی از ویژگیهای مهم به شمار میرود؛ زیرا اینگونه دستگاهها ظرفیت بالایی دارند و تخلیه باقیمانده مواد در آن بسیار سخت است؛ بنابراین با داشتن شیر تخلیه این عمل بهراحتی صورت میگیرد.
- ویژگی بعدی بالا زن یا پایین زن بودن یک دستگاه کرهگیری است. تفاوت این دو نوع دستگاه در محل قرارگیری موتور است که در دستگاههای بالا زن، موتور در قسمت بالایی دستگاه قرار خواهد گرفت و در دستگاههای پایین زن موتور دستگاه در بخش پایینی دستگاه قرار میگیرد. در دستگاههایی با ظرفیت بالا بهتر است از کرهگیرهای پایین استفاده شود. در دستگاههای پایین زن، فشار کمی به موتورها منتقل میشود و همچنین توان دستگاه نیز برای تولیدات بالا، افزایش مییابد. دستگاههای بالا زن برای تولیدات با ظرفیت پایین و مصارف خانگی بیشتر مورداستفاده قرار میگیرند.
دستگاه کرهگیر بالا زن چیست و کاربرد آن
یکی دیگر از انواع کرهگیرها، دستگاه کرهگیر بالا زن است که میتوان از آن بهعنوان دستگاه کره گیر بادام زمینی نیز استفاده کرد. این دستگاه در انواع ظرفیتهای 7 لیتر،10 لیتر،13 لیتر و 20 لیتر ساختهشده که با توجه به ظرفیت پایین این دستگاهها در مصارف خانگی و کارگاههای کوچک مورداستفاده قرار میگیرد. بدنه این نوع کرهگیرها از جنس آلومینیوم ضدزنگ بوده و در برابر رطوبت دچار پوسیدگی نخواهد شد. موتور این دستگاه در بخش بالایی قرار دارد و بر روی درب این دستگاه تعبیهشده است. ابعاد و وزن این دستگاه نیز بسیار پایین بوده و بهراحتی قابلحمل است.
انتهای پیام/ ر
انتهای پیام/