دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 بهمن 1400 - 12:19
گزارش آنا؛

نقص قوانین، مانع برخورد با توهین‌کنندگان به «حاج قاسم»/ در قانون، مجازاتی برای توهین به فرد متوفی در نظر گرفته نشده است!

با اینکه بیش از یک ماه از انتشار توئیت‌هایی با محتوای توهین به حاج قاسم از سوی یک خبرنگار می‌گذرد اما نقص قوانین مانع تشکیل پرونده قضائی برای این فرد شده است.
کد خبر : 639423
مجازات اسلامی

به گزارش خبرنگار حوزه قضائی گروه جامعه خبرگزاری آنا، یک ماه پیش بود که همزمان با سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی که مردم داغدار مشغول عزاداری و برگزاری مراسم گرامیداشت یاد و خاطره این شهید والامقام بودند، توئیت‌های یک خبرنگار با محتوای توهین به سردار سلیمانی داغ دل مردم را تازه کرد. این خبرنگار در توئیت‌های پی در پی با به کار بردن از الفاظ رکیک نسبت به حاج قاسم موجب راه‌اندازی پویشی تحت عنوان برخورد با افراد توهین‌کننده به حاج قاسم شد اما حالا بعد از گذشت یک ماه از این اتفاق ناشایست، نه‌تنها برخوردی با این فرد هتاک صورت نگرفته بلکه هیچ پرونده قضائی نیز برای این شخص تشکیل نشده است. این در حالی است که در حال حاضر کمتر کسی در کشور وجود دارد که نسبت به شخصیت حاج قاسم احساس بی‌اعتنایی کند. اقدامات حاج قاسم در تأمین امنیت ایران و کشورهای منطقه آن قدر باارزش و ستودنی است که همه مسلمانان جهان به واسطه اقداماتش، باید قدردان وی باشند.


توهین به حاج قاسم آن هم همزمان با فرا رسیدن سالگرد شهادتش بسیار ناراحت‌کننده بود و موجب جریحه‌دار شدن وجدان عمومی شد و به همین جهت بود که برخورد با این فرد هتاک به یک مطالبه عمومی تبدیل شد اما قوه قضائیه به دلیل نقص قانونی که در این زمینه وجود دارد، نمی‌تواند نسبت به برخورد با هتاکان به مقام حاج قاسم برخورد کند. چراکه در قانون مجازات اسلامی هیچ مجازاتی برای افرادی که به یک فرد فوت شده اعم از شهید یا غیرشهید صورت می‌گیرد، در نظر گرفته نشده است. با این حال به جهت اینکه حاج قاسم سلیمانی عزیز مردم است و جزو مفاخر ایران اسلامی و حتی خاورمیانه محسوب می‌شود باید با افرادی که وجدان عمومی را با توهین به این فرد برجسته که اقداماتش برای همگان مشخص است، جریحه‌دار کردند برخورد شود تا درس عبرتی برای آیندگان شود.


آیا توهین به فرد متوفی مجازات دارد؟


در این خصوص سهراب سلیم‌زاده به خبرنگار آنا می‌گوید: «در قانون مجازات اسلامی درباره جرم توهین به افراد حقیقی و حقوقی آمده است، توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد قذف نباشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه و یا ۵۰ هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود. از طرفی جرائمی که در جامعه رخ می دهد، یک بُعد عمومی دارد و یک بُعد خصوصی و در قضیه توهین به حاج قاسم سلیمانی وجدان عمومی جریحه‌دار شد لذا این نگرش به وجود می‌آید که قوه قضائیه می‌تواند از لحاظ بُعد عمومی جرم، موضوع را پیگیری کند. اما متأسفانه در قانون مجازات اسلامی در جرم توهین به افراد حقیقی و حقوقی بُعد عمومی جرم در نظر گرفته نمی‌شود و به همین جهت هم دادستان نمی‌تواند به عنوان مدعی‌العموم وارد شود. قوه قضائیه بر این باور است که زمانی می‌تواند به موضوع توهین به افراد ورود کند که شخص مورد عتاب قرار گرفته در مراجع قضائی طرح شکایت کند.»


وی ادامه می دهد: «از طرفی درخصوص توهین به شخص فوت‌شده اعم از شهید یا غیرشهید جرم‌انگاری در کشور صورت نگرفته است و به همین جهت مجازاتی نیز برای مرتکبان به این عمل در نظر گرفته نمی‌شود. نکته جالب اینجاست که وراث متوفی نیز نمی‌توانند نسبت به اتفاق رخ داده در مراجع قضائی طرح شکایت کنند. البته که براساس قوانین اسلام و فقه اسلامی، حرمت میت باید حفظ شود و با اینکه نسبت به تعرض جسمانی به میت برخوردهایی صورت می‌گیرد اما قانون نسبت به تعرض غیرجسمانی به متوفی توجهی نکرده است. متأسفانه در کشور ما بیش از ۲ هزار عنوان مجرمانه وجود دارد که بعضاً نیازی به جرم‌انگاری برخی موارد نبوده و از طرفی درخصوص توهین به شخصیت‌ها و مفاخر کشور با نقص قانون مواجه هستیم. بنابراین مجلس همان‌طور که برای برخی از اقداماتی که ضرورتی نداشته جرم‌انگاری کرده و مشکلاتی را در این زمینه برای قوه قضائیه به وجود آورده است، برای برخی از موارد ضروری اصلاً جرم‌انگاری صورت نگرفته است.»


بنابراین با توجه به جریحه‌دار شدن وجدان عمومی در قبال توهین به حاج قاسم سلیمانی، نمایندگان مجلس باید نوعی بازنگری در قوانین کیفری داشته باشند تا نوع مجازات درنظرگرفته برای توهین‌کنندگان تغییر کند تا افراد به همین راحتی به خود اجازه ندهند که به افراد شاخصی نظیر حاج قاسم سلیمانی توهین کنند.


انتهای پیام/۴۱۷۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب