دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 بهمن 1400 - 00:02
آنا گزارش می‌دهد؛

توافق با ۱+۴ با تأکید بر گرفتن تضمین از آمریکا/ مهتدی: مذاکره به این معنا نیست که دو طرف تسلیم شده‌اند

ایران و ۱+۴ درحالی در آستانه توافق با یکدیگر قرار دارند که جمهوری اسلامی ایران برخلاف گذشته با تکیه بر اعتماد نکردن به غرب، راه گرفتن تضمین‌های اعتمادساز را دنبال کرده است.
کد خبر : 639245
مذاکرات وین

گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، روند گفت‌وگو با هدف رفع تحریم‌ها علیه کشورمان که در وین دنبال می‌شود، در ماه‌های گذشته به نقطه‌ای رسیده بود که ضرورت داشت همه طرف‌های میز مذاکره به پایتخت‌های خود بازگردند و مشورت‌های لازم را با مقام‌های ارشد کشورشان در زمینه متن‌های تهیه‌شده انجام دهند. در این میان نکته مهم این است که اگر فضای رسانه‌ای عمدتاً غربی را نادیده بگیریم، هیچ یک از مقام‌های کشورهای ۱+۴ نسبت به روند مذاکرات ابراز ناامیدی نمی‌کند و ادعاهای گذشته درباره تعطیلی دائم مذاکرات رنگ باخته است.


این موضوع خود بهترین پاسخ به فرافکنی‌ها و شایعه‌پراکنی رسانه‌های عبری-عربی و بعضی از کشورهای غربی است که از ابتدا مذاکرات در دور هفتم به‌دنبال تأثیرگذاری و به انحراف کشیدن آن بودند. البته بعضی از شایعات نیز با هدف تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی و به‌ویژه فشار بیشتر بر اقتصاد ایران بود.


توافق با ۱+۴ با تأکید بر گرفتن تضمین از آمریکا/ مهتدی: مذاکره به این معنا نیست که دو طرف تسلیم شده‌اند
مذاکره‌کنندگان کشورمان تاکنون در زمینه دریافت تضمین‌های لازم و قابل اعتماد هوشیاری لازم را به خرج داده‌اند.


تجربیات جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه گذشته پس از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه سیاست خارجی، به‌ویژه در دوران گفت‌وگوهای برجام و تجربه تلخ بدعهدی غرب و انجام نشدن تعهدات به‌وسیله آمریکا و چند کشور غربی باعث شد تا در دولت سیزدهم، دستگاه سیاست خارجی کشورمان روند متفاوتی را در پیش بگیرد و اهتمام ویژه‌ای در دریافت تضمین‌های لازم داشته باشد.


آنچه مسلم است، اینکه ایران و ۱+۴ اکنون در آستانه توافقی مهم قرار دارند که لازمه آن ثبات قدم جمهوری اسلامی در زمینه دریافت تضمین‌های لازم برای تکرار نشدن تجربه تلخ گذشته است. هرچند که مذاکره‌کنندگان کشورمان تاکنون در زمینه دریافت تضمین‌های لازم و قابل اعتماد هوشیاری لازم را به خرج داده‌اند و در ادامه مذاکرات نیز این هوشیاری حتماً افزایش خواهد یافت.


توافق در وین خواسته طرف‌های منطقه‌ای و جهانی است


محمدعلی مهتدی، مشاور ارشد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجه گروه جهان خبرگزاری آنا گفت: تفاهم میان ایران و ۱+۴ در وین مورد نیاز همه است، زیرا اگر توافق نشود، جایگزینی جز جنگ وجود ندارد و طبعاً هیچ کس، حتی آمریکا خواهان جنگ نیست و کشورهای منطقه نیز چنین رویکردی دارند. اگر جنگ شود، کل منطقه ویران می‌شود و همه حتی آمریکا، اروپا و دیگر کشورها زیان خواهند دید.



اگر براثر شکست مذاکرات هسته‌ای در منطقه جنگ رخ دهد، به‌طور حتم به نابودی اسرائیل منجر خواهد شد



وی با بیان اینکه همه خواهان به نتیجه رسیدن مذاکرات وین هستند، افزود: مشکلات، سوءتفاهم و بی‌اعتمادی میان طرفها زیاد است و طبیعتاً تفاهم کامل نیاز به زمان دارد، اما در حال حاضر با توجه به اوضاع منطقه به نظر می‌آید همه بازیگران منطقه به این نتیجه دست یافته‌اند باید چنین تفاهمی ایجاد و مشکلات منطقه حل شود.


این کارشناس امور بین‌الملل درباره فضاسازی صهیونیست‌ها و برخی اختلاف‌های ظاهری با آمریکا بر سر توافق با ایران تأکید کرد: معتقدم رژیم صهیونیستی که به‌شدت مخالف مذاکرات است و نفتالی بنت، نخست‌وزیر این رژیم بارها اعلام مخالفت کرده، به این نتیجه دست یافته‌اند تفاهم نکردن با ایران به زیان آن‌هاست و اگر در منطقه جنگ رخ دهد، دیگر مانند جنگ‌های سابق نخواهد بود و به‌طور حتم به نابودی اسرائیل منجر خواهد شد.




بیشتر بخوانید:


باقری: هیچ مذاکره‌ مستقیمی با آمریکا نداشته‌ایم/شرایط برای توافق «برد- برد» آماده است


طرف‌های غربی با عزم سیاسی به مذاکرات بازگردند/ بحران یمن فقط از راه دیپلماتیک حل می‌شود




مهتدی درباره اینکه آیا اعتماد به غرب می‌تواند پاسخگوی نیازهای ما باشد، گفت: معتقدم به‌زودی در کنفرانس وین شاهد اعلام تفاهم خواهیم بود، البته اکنون بحث اعتماد به غرب نیست، هیچ کس به دیگری اعتماد ندارد و موضوع منافع است. اعتماد باید ایجاد شود و طبیعتاً عوامل اعتمادساز طولانی است و در یک شبانه‌روز به‌وجود نمی‌آید. مذاکره نیز به این معنا نیست که دو طرف تسلیم شده‌اند. دو طرف مذاکره می‌کنند، هر کدام اهداف، منافع و اختلاف‌هایی دارند و روی منافع مشترک تفاهم و اختلافات را مدیریت می‌کنند، به‌طوری‌که منافع هر دو طرف حفظ شود.


توافق با ۱+۴ با تأکید بر گرفتن تضمین از آمریکا/ مهتدی: مذاکره به این معنا نیست که دو طرف تسلیم شده‌اند
محمدعلی مهتدی، مشاور ارشد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه


مشاور ارشد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه عنوان کرد: در دولت قبلی آمریکا دونالد ترامپ سیاستی را در کشورش و منطقه به‌کار برد که به زیان خود آمریکا بود. در حال حاضر که دموکرات‌ها بر سر کار هستند، دوران جدیدی به‌وجود آمده و چالش‌های دیگری برای آمریکا مطرح است. در ایران نیز با توجه به اینکه دولت، مجلس شورای اسلامی و دستگاه قضایی با هم هماهنگ و نزدیک هستند، تصمیم‌گیری خیلی راحت‌تر شده است.



اختلافات داخلی در آمریکا ازجمله بن‌بست‌هایی بوده که تاکنون مانع توافق هسته‌ای شده است



مهتدی گفت: در گذشته ممکن بود بعضی از جناح‌ها همدیگر را بکوبند و منافع ملی را رعایت نکنند، اما الان همه به ناچار باید به منافع ملی بیندیشند و منافع ملی اقتضا می‌کند با همه دنیا تعامل کنیم. اکنون بحث این نیست که جمهوری اسلامی ایران می‌خواهد به آغوش چین، روسیه یا آمریکا بیفتد، بلکه در همه حال به‌دنبال منافع ملی خود هستیم و در عین حال تعاملاتی با کشورهای دنیا انجام خواهیم داد.


به گزارش آنا، اختلافات داخلی در آمریکا ازجمله بن‌بست‌هایی بوده که تاکنون مانع توافق شده است. در ماه‌های گذشته قانون‌گذاران حزب جمهوری‌خواه چندین طرح قانونی برای جلوگیری از رفع تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران معرفی کرده‌اند. برخی از نمایندگان کنگره نیز تهدید کرده‌اند چنانچه رئیس‌جمهور بعدی از حزب جمهوری‌خواه باشد، باز هم برجام را پاره خواهد کرد.


درهرصورت پیشرفت قابل ملاحظه مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین به‌ویژه‌ در متن مربوط به تفاهم‌های هسته‌ای نشان می‌دهد جمهوری اسلامی ایران جدیت لازم را در زمینه تعهدات خود درقبال برجام نشان داده و این‌بار نوبت طرف‌های غربی است که اراده و میزان آمادگی و جدیت خود را در زمینه تعهداتشان که ناظر بر رفع تحریم‌هاست نشان دهند.


انتهای پیام/۴۰۳۳/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب