بازگشت ایران به صف فروشندگان نفت بدون برجام
به گزارش خبرنگار حوزه نفت و انرژی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، بنا بر آمارهای اعلام شده از سوی بانک مرکزی میزان درآمدهای نفتی کشور در ۶ ماه نخست سال افزایش ۸۰ درصدی داشته است به طوری که میزان فروش نفت از ۲۰ میلیارد دلار در ۶ ماهه سال ۹۹ به حدود ۳۶ میلیارد دلار در ۶ ماهه سال ۱۴۰۰ رسیده است. ارزش صادرات نفتی در نیمه اول سال ۱۳۹۹ معادل هشت و نیم میلیارد دلار بود و در نیمه نخست این رقم به ۱۸.۵ میلیارد دلار رسیده، صادرات غیرنفتی نیز از ۱۱.۵ به ۱۷ و نیم میلیارد دلار افزایشیافته است. افزایش صادرات نفتی و غیرنفتی تحت تأثیر عوامل فراوانی مانند کاهش رکود ناشی از بیماری کرونا و بالا رفتن قیمت نفت و ترک برداشتن دیوارهای تحریم میتواند ارزیابی کرد.
افزایش ۴۰ درصدی فروش نفت خام
محسن خجسته مهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به سیاستها و اقدامات جدید مدیریت منابع و تولیدات نفتی در حوزههای مانند تنوع در بازاریابی، افزایش تعداد بازارهای صادراتی، استفاده از تمام ظرفیتها، حتی بخش خصوصی، افزایش خرید چین از ایران، افزایش کشش بازار برای خرید نفت ایران، میگوید «میزان فروش نفت خام و میعانات گازی در مقایسه با چند ماه گذشته یا در مقایسه با قبل از دولت سیزدهم افزایش قابلتوجهی داشته و تمام مطالبات حاصل از فروش نفت و میعانات گازی را هم دریافت میکنیم».
بیشتر بخوانید:
درآمدهای نفتی در دولت سیزدهم چند برابر شده است
وی در پاسخ به اینکه آیا ظرف سه ماه فروش نفت افزایش داشته است، عنوان میکند «بله، بهطوریکه ظرف همین مدت فروش ما بالاتر از ۴۰ درصد رشد داشته است. البته میزان فروش میعانات ما چند برابر شده است. این ۴۰ درصد ازنظر کمی بوده، اما الحمدالله قیمت نفت هم بالا رفته، حتی اگر قیمت نفت ثابت هم میبود، ما مقدار را ۴۰ درصد بالابردهایم».
افزایش تحرک دولت سیزدهم فروش نفت را افزایش داد
احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز با اشاره به افزایش صادرات نفت میگوید«افزایش ملموس صادرات نفت و تأمین ارز کالاهای اساسی، از توفیقات دولت است. برخی آقایان، رفع مشکلات صادرات را منوط به توافق هستهای مشروط کرده بودند اما دولت سیزدهم با سیاستهای اقتصاد مقاوم و تعامل با کشورهای دوست و همسو دستاوردهای بزرگی در حوزه تجارت خارجی و امنیت اقتصادی به دست آورد. فروش نفت و میعانات کشور نسبت به ماه آخر دولت قبل بیش از ۴۰ درصد رشد کرده است».
وزیر کابینه دولت سیزدهم ادامه میدهد «یکی از اقدامات اصلی در شرایط تحریم افزایش صادرات نفت بود. درحالیکه هنوز توافقی نشده است فروش نفت و میعانات نسبت به آخرین ماه فعالیت دولت سیزدهم ۴۰ درصد رشد داشت که نشاندهنده رویکرد فعالانه در شرایط سخت است. دولت سیزدهم معیشت مردم را به توافق با قدرتها گره نزده است».
وی بیان میکند «در عین حال رویکرد منطقهگرایی و سیاست همسایگی دولت در حال ثمر دادن است. با فاصله کمی نسبت به سفر به رئیسجمهوری به روسیه، اولین ثمره اقتصادی این سفر به بار نشست. نامه رسمی روسیه به وزارت اقتصاد ارسال شد مبنی بر اینکه اولین بخش خط اعتباری برای ساخت نیروگاه سیریک تخصیص داده شده است».
افزایش قیمت نفت شرایط حضور ایران در بازار را فراهم کرد
رضا مقیمی کارشناس حوزه نفت در گفتوگو با خبرگزاری آنا با اشاره به دلایل افزایش فروش نفت ایران اظهار میکند«برای افزایش فروش نفت ایران دلایل متعددی وجود دارد، بخشی از افزایش را میتوان در قالب کاهش فشارهای سیاسی دولت آمریکا در زمان مذاکرات هستهای و نگرانی این کشور برای افزایش قیمت سوخت عنوان کرد».
وی ادامه میدهد «افزایش قیمت نفت به معنی افزایش تقاضا در بازار است و این موضوع کار ایران را برای فروش بیشتر نفت آسانتر میکند، با فرض تخفیف ۱۰ درصدی ایران به خریداران نفت، بازهم حاشیه سود مناسبی برای ایران وجود دارد، بهعبارتدیگر با افزایش قیمت نفت تقاضا در بخش خاکستری بازار انرژی افزایش خواهد یافت».
کارشناس حوزه نفت عنوان میکند «ادامه تحریمها در سالهای اخیر علاوه بر فرسایشی بودن آن، تجربه دور زدن تحریمها را برای کشور به ارمغان آورده است و بسیاری از شرکای سنتی نیز توانستهاند با شیوههایی از حلقه تحریمی آمریکا خارج شوند».
وی بیان میکند «دیپلماسی سیاسی ایران و توجه بیشتر به شرکای شرقی نیز نقش مهمی در افزایش فروش نفت ایران داشته است بنا به آمارهای اعلام شده از سوی مؤسسات انرژی پس از انعقاد تفاهم ۲۵ ساله میزان فروش نفت ایران به چین بیشتر شده است».
مقیمی میگوید«علاوه بر فروش نفت، با افزایش سرمایهگذاری در بخشهای پتروشیمی درآمدهای ارزی ایران نیز افزایش یافته است که میتواند نقش مهمی در عبور کشور از تحریمها داشته باشد».
انتهای پیام/
انتهای پیام/