دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 بهمن 1400 - 00:02
وقتی آمریکا و شرکایش دچار تشتت آرا می‌شوند؛

رمزگشایی از اختلاف رئیس‌جمهور اوکراین با بایدن/ واشنگتن در حال موج‌سواری روی تنش ساختگی در اروپاست

از همان ابتدا مشخص بود که آمریکا به دنبال ترویج روس‌هراسی در اروپاست تا بتواند حتی به بهای به بحران کشاندن اوکراین برنامه ناتو برای گسترش بیشتر به شرق را عملی کند.
کد خبر : 637928
زلنسکی

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، روز گذشته ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور غرب‌گرای آمریکا بالاخره صبرش لبریز شد و با انتقاد از مقامات آمریکایی آن‌ها را متهم کرد که با در بوق و کرنا کردن حمله روسیه مردم کشورش را به هراس انداخته‌اند.


بهتر است برای فهم بهتر کلیت قضیه به سال ۲۰۱۴ بازگردیم. تظاهرات ضد دولتی در فوریه سال ۲۰۱۴ در کی‌یف پایتخت اوکراین با برخورد پلیس روبه‌رو شد. این برخورد که دست‌کم ۸۲ کشته بر جای گذاشت که ۱۳ نفرشان از نیروهای امنیتی بودند باعث شد که مخالفان دولت ویکتور یانوکوویچ، رئیس‌جمهور قانونی اوکراین را محکوم کنند، مجلس هم که در کنترل معترضان بود رأی به عزل یانوکوویچ داد. روسیه عزل یانوکوویچ را غیرقانونی خواند و روی کار آمدن دولت جدید به ریاست آرسنی یاتسنیوک را کودتا نامید. اما معترضان با حمایت غرب برکناری یانوکوویچ را انقلاب نامیدند.


در پی به قدرت رسیدن حامیان اروپا و آمریکا در کی‌یف، روس‌تبارهای اوکراین در شرق و جنوب این کشور شروع به اعتراض کردند. روس‌تبارها در جمهوری خودمختار کریمه پرچم‌های روسیه را برافراشتند و از حضور نظامیان مسکو در سرزمینشان حمایت کردند.


رمزگشایی از اختلاف رئیس‌جمهور اوکراین با بایدن/ واشنگتن در حال موج‌سواری روی تنش ساختگی در اروپاست
لوید آستین وزیر دفاع آمریکا


تا دیر نشده کی‌یف از دام واشنگتن بگریزد!


سفیر وقت روسیه در سازمان ملل در آن زمان گفته بود که یانوکوویچ هم از ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه درخواست کرده بود تا برای برقراری مشروعیت، صلح، قانون، نظم و ثبات و دفاع از مردم اوکراین از نیروهای مسلح روسیه استفاده شود. یانوکوویچ مدعی شده که زندگی و امنیت و حقوق مردم اوکراین به‌ویژه در کریمه مورد تهدید قرار گرفته بود.


۲۶ فوریه بود که پارلمان کریمه دولت این جمهوری خودمختار را برکنار کرد و سرگئی آکسینوف را به‌عنوان نخست‌وزیر جدید برگزید. پس‌ازآن نیروهای روسی که بر اساس توافق‌های دوجانبه در کریمه مستقر بودند تقویت شدند. سرانجام در ۱۶ مارس ۲۰۱۴ یک همه‌پرسی توسط دولت کریمه از مردم این شبه‌جزیره برای پیوستن به روسیه برگزار شد. ۸۱ درصد واجدان شرایط در این انتخابات شرکت کردند و ۹۶.۷۷ درصد به پیوستن این شبه‌جزیره به روسیه رأی مثبت دادند.



در ماه‌های اخیر مقامات و رسانه‌های غربی به‌ویژه آمریکایی‌ها با توسل به پروپاگاندایی که در نشر آن تبحر دارند از حمله قریب‌الوقوع نیروهای مسلح روسیه به اوکراین خبر داده‌اند



منطقه دونباس شامل شهرهای دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین که اکثریت جماعتشان روس‌تبار بودند حکومت جدید در کی‌یف را نپذیرفتند. مردم منطقه دونباس دو جمهوری خودخوانده دونتسک و لوهانسک تأسیس کردند و دولت‌های محلی مستقل از دولت اوکراین تشکیل دادند. در واقع مردم روس‌تبار در شرق اوکراین در ۲۲ اردیبهشت سال ۱۳۹۳ در جریان همه‌پرسی سراسری در دونتسک و لوهانسک با اتفاق آراء به استقلال از اوکراین رأی دادند. سپس با نشر اعلامیه‌ای پس از اعلام نتایج همه‌پرسی و خواستار پیوستن به روسیه شدند. مسکو اعلام کرد که به خواست مردم این منطقه احترام می‌گذارد اما به دلیل پرهیز از تنش بیشتر در منطقه پیوستن شرق اوکراین به روسیه را در آن زمان انجام نداد.


روسیه بارها خواستار مذاکره دولت اوکراین با نمایندگان این دو منطقه برای دستیابی به توافق و حل‌وفصل اختلافات شده اما کی‌یف مسکو را به حمایت و تشویق جدایی‌طلبان متهم و مذاکره با نمایندگان این مناطق را رد کرده است.


این شد که ماجرای شبه‌جزیره کریمه در جنوب و دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین شد بهانه‌ای برای ایجاد تنش ساخته دست غرب علیه روسیه.


اتحادیه اروپا و آمریکا هر دو همه‌پرسی در کریمه و دونتسک و لوهانسک را غیرقانونی اعلام کردند و شروع به اعمال تحریم‌های سنگین علیه روسیه کردند.




بیشتر بخوانید:


هراس اتحادیه اروپا از احتمال تحریم روسیه


افشای عمق اختلافات میان اوکراین و آمریکا




در ماه‌های اخیر مقامات و رسانه‌های غربی به‌ویژه آمریکایی‌ها با توسل به پروپاگاندایی که در نشر آن تبحر دارند از حمله قریب‌الوقوع نیروهای مسلح روسیه به اوکراین خبر داده‌اند. به این بهانه اعضای ناتو دست به رزمایش‌های زمینی، هوایی و دریایی در نزدیکی مرزهای روسیه زده‌اند، شروع به ارسال تسلیحات و مهمات به اوکراین کرده‌اند، نیروهای خود را در پوشش آموزش نظامی به اوکراین گسیل کرده‌اند و کی‌یف را مجبور کردند که حدود ۱۲۰ هزار نیروهای نظامی در طول خط تماس با دو جمهوری خودخوانده دونتسک و لوهانسک مستقر کند. در همین راستا رزمایش روسیه در مرزهایش با اوکراین و بلاروس را آماده‌سازی برای تصرف اوکراین نام داده‌اند و به هر بهانه‌ای خواسته‌اند که روس‌هراسی در منطقه ترویج یابد.


به منظور شفاف‌سازی و پایان دادن به تنش در منطقه، از دهم ژانویه سال جاری مذاکرات امنیتی میان هیئت‌های آمریکایی و روس به ریاست وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا و سرگئی ریباکوف، معاون وزیر خارجه روسیه در ژنو سوئیس آغاز شد.


در سلسله نشست‌هایی که میان دیپلمات‌های بلندپایه دو کشور در ژنو برگزار شد علاوه بر روابط دوجانبه، بحران اوکراین، توسعه ناتو به شرق، کنترل تسلیحات هسته‌ای و حملات سایبری نیز مورد رایزنی طرفین قرار گرفت.


جو بایدن و ولادیمیر پوتین، روسای جمهور آمریکا و روسیه طی دیدار ۱۶ ژوئن خود در ژنو درباره ادامه مذاکره برای حل‌وفصل اختلاف موجود میان واشنگتن و مسکو به توافق دست یافته بودند.


اما روند مذاکرات کمافی‌السابق به دلیل زیاده‌خواهی‌های آمریکا خوب پیش نرفت و در آخرین دیدار آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه دو طرف بر سر ادامه مذاکرات بین دو کشور به توافق رسیدند. در این میان بلینکن بار دیگر از خطر حمله روسیه به اوکراین سخن گفت و برای مسکو خط‌ونشان کشید.


همین اقدامات آمریکا و هم‌پیمانانش در اروپا باعث ایجاد هراس شدید در اوکراین شد و کار به‌ جایی رسید که زلنسکی شروع به انتقاد از غرب کرد.


در یکی دو روز گذشته مشخص شد که واشنگتن و کی‌یف همچنان بر سر تهدید حمله روسیه با یکدیگر اختلاف دارند. زلنسکی روز جمعه، یک روز پس از صحبت با جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، قدرت‌های غربی را به دلیل ایجاد هراس به‌شدت موردانتقاد قرار داد.



به‌شرط فراهم شدن زمینه گسترش ناتو به شرق هر بلایی هم که سر مردم اوکراین بیاید از اهمیت چندانی برای آمریکایی‌ها برخودار نخواهد بود



زلنسکی که احتمالاً متوجه سیاسی‌کاری مقامات واشنگتن به بهانه حل بحران اوکراین شده بود در کنفرانسی مطبوعاتی گفت: آن‌ها (سران کشورهای غربی) فقط می‌گویند که فردا جنگ خواهد شد. این گفته‌ها ایجاد وحشت می‌کنند. آیا آن‌ها می‌دانند که این اظهارات چقدر برای مردم ما هزینه دارد؟


از اوایل نوامبر بود که دولت آمریکا و رسانه‌های آمریکایی به‌رغم تکذیب‌های مکرر مسکو، شروع کردند به هشدار دادن که قرار است روسیه به اوکراین حمله کند. از ابتدای هفته گذشته بود که مقامات اوکراینی شروع به انتقاد از آمریکا در این خصوص کردند.


ماجرای دعوا بین 2 نماینده جمهوری خواه و دموکرات آمریکا
مجلس نمایندگان آمریکا


تسویه‌حساب دو حزب بزرگ آمریکا با فدا کردن امنیت مردم اوکراین


زلنسکی که از تصویری که رسانه‌ها و مقامات غربی از کشورش در اذهان ایجاد کرده‌اند، به تنگ آمده بود گفت: آیا ما تانک در خیابان داریم؟ «نه. وقتی رسانه‌ها را می‌خوانید، این تصویر را دریافت می‌کنید که ما در شهر نیرو داریم، مردم در حال فرار... این‌طور نیست.»


وی ادامه داد: من رئیس‌جمهور اوکراین هستم و در اینجا مستقر هستم و فکر می‌کنم جزئیات را در اینجا بهتر می‌دانم.


پس از صحبت روز پنجشنبه بایدن و زلنسکی، منبع مطلعی در دولت اوکراین به شبکه خبری آمریکایی سی.ان.ان گفت که گفت‌وگو ( بین بایدن و زلنسکی) به‌خوبی پیش نرفت و دو رهبر بر سر سطوح خطر حمله روسیه اختلاف‌نظر داشتند، اما کاخ سفید این گزارش سی. ان. ان را رد کرده است. این مقام اوکراینی افزود که در مکالمه تلفنی، بایدن به زلنسکی گفت که ممکن است کی‌یف به‌زودی سقوط کند و زلنسکی در پاسخ به رئیس‌جمهور آمریکا گفت که آرام باشد و پیام‌های آرامش‌بخش بفرستد.




بیشتر بخوانید:


پوتین در تماس تلفنی با مکرون: امنیت اوکراین نباید خارج از امنیت منطقه تعریف شود


لوید آستین: درگیری با روسیه بر سر اوکراین قابل‌اجتناب است




امیلی هورنای سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در واکنش به این گزارش در توییتر خود نوشت که آنچه این مقام اوکراینی به سی.ان.ان گفت صحت ندارد. بااین‌حال، او گفت که بایدن به زلنسکی گفته است: به احتمال قابل‌تشخیص وجود دارد که روس‌ها در فوریه به اوکراین حمله کنند.


سردرگمی در مورد این تماس، جمهوری‌خواهان را بر آن داشت تا از بایدن بخواهند متن گفت‌وگو را منتشر کند. در دوره‌ای که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور بود دموکرات‌ها از وی خواسته بودند که متن تماسش با زلنسکی را منتشر کند و درنهایت وی را به خاطر همان تماس استیضاح کردند.


می‌بینیم که موضوعی که اصلاً برای آمریکایی‌ها مهم به نظر نمی‌رسد مردم اوکراین است. یعنی اینکه سرتاسر سیاست واشنگتن در قبال کی‌یف در قالب دعواهای سیاسی بین احزاب دموکرات و جمهوری‌خواه ایالات‌متحده تعریف می‌شوند. بعلاوه آن‌گونه که از رفتار و گفتار مقامات کاخ سفید مشخص شده است به‌ شرط فراهم شدن زمینه گسترش ناتو به شرق هر بلایی هم که سر مردم اوکراین بیاید از اهمیت چندانی برای آمریکایی‌ها برخوردار نخواهد بود.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب