حیات کتاب با برگزاری نمایشگاه مجازی احیا میشود
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، شیوع ویروس کرونا و اعمال محدودیتهای ناشی از آن بسیاری از فعالیتهای فرهنگی و هنری، آموزشی، ورزشی، کسبوکار و غیره را با چالشهایی جدی مواجه کرد. در این راستا برگزاری بسیاری از برنامههای فرهنگی و هنری کشور به تعویق افتاد، خالی شدن گیشههای فروش بلیط، کشیده شدن پردههای سینما و تئاتر و خاموشی چراغ آنها دغدغههایی بودند که طی دو سال اخیر دامنگیر فرهنگ و هنر ایرانزمین شد. یکی از این رویدادهای فرهنگی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بود. رخدادی که پس از حدود ۳۵ سال برگزاری در اماکنی همچون نمایشگاه بینالمللی کتاب، مصلی تهران و شهر آفتاب این بار باید به فضای مجازی کوچ میکرد. این تصمیمی بود که مدیران وقت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال ۱۳۹۹ گرفتند. در این سال نمایشگاه کتاب تهران که با فصل بهار و حضور گسترده علاقهمندان به کتاب گره خورده بود، این بار در سرمای بهمن و در بستر الکترونیک برگزار شد.
این رویداد با مشارکت هزار و ۷۳۲ ناشر داخلی و ۱۸۰ ناشر خارجی با عرضه بیش از ۱۲۰ هزار عنوان کتاب از سوی ناشران، از اول تا دهم بهمنماه ادامه پیدا کرد. متقاضیان و علاقهمندان با مراجعه به سایتی که در آن ناشران غرفههای مجازی داشتند کتاب خود را انتخاب کرده و پس از ثبتنام، واریز مبلغ کتاب و درج نشانی، محصولات خریداریشده از سوی ناشران برای آنها با توافق معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران بهصورت رایگان ارسال میشد.
شاید پیش از این، برگزاری نمایشگاه کتاب بهصورت مجازی در تصور کسی نمیگنجید و تجربه تازهای بود؛ البته خبری از ازدحام، شور و شوق حضوری نبود اما فرصتهای جدیدی را به روی فعالان صنعت نشر و علاقهمندان حوزه فرهنگ گشود، هرچند که تعامل میان نویسنده و ناشران در فضای مجازی در آن ممکن نبود. برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب در کنار همه ضعف و قوتهای احتمالی یکی از مشکلات همیشگی ادوار گذشته این رویداد را حل کرد و آن هم محدودیت فضای نمایشگاهی و حواشی مربوط به غرفهچینی بود. نمایشگاه مجازی کتاب امسال نیز قرار است از سوم تا دهم بهمنماه برگزار شود. به همین بهانه با حسین گودرزی، نماینده مردم دورود و ازنا به گفتوگو پرداختهایم که در ادامه از نظر میگذرانید.
کتاب؛ پل ارتباطی از تجربه گذشتگان به آیندگان
گودرزی با اشاره به اینکه امکان برگزاری نمایشگاه کتاب در فضای مجازی در باورمان نمیگنجید و منجر به ایجاد تجربه تازهای شد، خاطرنشان کرد: کتاب پل ارتباطی بین دانش و تجربه از گذشتگان به آیندگان است. در عصر حاضر شبکههای اجتماعی اوقات فراغت نوجوانان و جوانان را پر کرده و مطالب علمی از طریق فضای مجازی منتشر میشوند؛ اما این شبکهها هیچگاه قادر نیستند جای کتاب را پر کنند. اینکه متولیان حوزه کتاب و فرهنگ توانستهاند در شرایط کرونایی، نمایشگاه مجازی کتاب تهران را بهعنوان یکی از مهمترین رخدادهای علمی و فرهنگی کشور برگزار کنند، جای امید و خوشحالی دارد.
بیشتر بخوانید:
- اهالی کتاب از نمایشگاه مجازی میگویند/ معادله تأمل و صرفهجویی یا تفرج و دیدار فرهنگی
- خوب و بد یک رویداد فرهنگی به روایت ۳ بانوی نویسنده/ نمایشگاه مجازی و کتابهایی که در انبار ماندگار شدند
- نمایشگاه کتاب باز هم مجازی شود، چیزی را از دست نمیدهیم/ به گروهبندی سنی کتابها خوشبین نبودم و نیستم
- نمایشگاه کتاب را نمیتوان و نباید تعطیل کرد/ به ویروسها میگوییم دیگر بروید پی کارتان!
احیای حیات کتاب با نمایشگاه مجازی
نماینده مردم دورود و ازنا با اشاره به پایین بودن سرانه مطالعه کشور، ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی را در جامعه لازم دانست و بیان کرد: هر تلاشی برای بالا بردن جایگاه کتاب و کتابخوانی قابل دفاع است و برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران از جمله این اقدامات محسوب میشود که توانست در محدودیتها، چراغ انتقال علم و دانش را همچنان روشن و پرنور نگه دارد. برگزاری نمایشگاه کتاب در فضای مجازی و استفاده تکنولوژی روز دنیا برای احیای حیات کتاب و بالا بردن سطح مطالعه در جامعه شایسته تقدیر است. بههرحال باید تلاش شود که در محدودیتها نیز چراغ علم و دانش را که شاکله و راه اصلی آن کتاب و پژوهش است، همچنان روشن نگه داریم.
عضو مجمع نمایندگان استان لرستان افزود: بیستوچهار ساعت بودن، زمان بازدید از نمایشگاه مجازی کتاب تهران امکانی فراهم کرده تا مخاطبان با خیالی آسوده در هر ساعت از شبانهروز از کتابهای عرضه شده در این رخداد فرهنگی بازدید کرده و خرید کنند؛ از همه مهمتر این است که هزینهای بابت ارسال کتاب پرداخت نمیکنند و این یک امتیاز ویژه است. علاوه بر همه این موارد میتوانند کتابها را با تخفیف ۲۰ درصدی تهیه کنند که این یک فرصت و امتیاز ویژه برای نمایشگاه مجازی کتاب تهران بود و در کتابخوان شدن مردم در گروههای مختلف سنی بسیار موثر است.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با پیشرفت تکنولوژی و توسعه فضای مجازی افقهای روشنی در زندگی به وجود آمده که باید از این ظرفیت به بهترین نحو ممکن استفاده برد، اظهار کرد: عصر امروز، عصر انتشار اطلاعات مبتنی بر اینترنت، استارتآپ و شبکههای اجتماعی است. بنابراین اگر ما در این زمینه کوتاهی کنیم طبیعتا از قافله انتشار اطلاعات عقب میمانیم. در حال حاضر با استفاده از اینترنت بعد مکان و زمان از بین رفته و این فرصت در واقع یک شرایط ذیقیمت است.
انتهای پیام/۱۱۰/پ
انتهای پیام/