دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 بهمن 1400 - 00:12
کانون‌های دانشجومحور(۴۳)/ حسینی در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

کانون‌های فرهنگی دانشجویی چگونه به جایگاه واقعی می‌رسند؟

دبیر کانون دانشجویی هلال‌ احمر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه گفت: کانون‌های فرهنگی اجتماعی زمانی به جایگاه واقعی خود می‌رسند که برای رسیدن به اهداف با جمع و گروه کار را پیش ببرند.
کد خبر : 635020
سیدمهدی حسینی

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ یکی از رویکردهای مهم معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، ‌ اهمیت به فعالیت‌های فرهنگی دانشجویی از طریق تسهیل، تعمیق و گسترش کانون‌هاست که این مهم با اصلاح آیین‌نامه اجرایی کانون‌ها و ابلاغ آن در شهریور ۹۹ در دستور کار قرار گرفته است. حوزه معاونت فرهنگی دانشجویی واحدهای دانشگاهی در سراسر کشور نیز از فعالیت کانون‌های فرهنگی اجتماعی حمایت می‌کنند و تا حد امکان تسهیلات و لوازم مورد نیاز را در اختیار آنها قرار می‌دهند.




بیشتر بخوانید:


کانون‌های دانشجویی ظرفیتی برای توسعه علم و فرهنگ


از رشد ۱۰۰ درصدی نشریات تا فعالیت‌ پررنگ کانون‌ها در مسیر فرهنگ


از رشد خلّاقیت‌ دانشجویان تا قطع حائل ارتباط با مسئولان




کانون‌های دانشجویی یکی از قالب‌های مهم و اثرگذار فعالیت‌های دانشجویی هستند که با هدف ایجاد بستر و زمینه مناسب مشارکت دانشجویان در اجرای برنامه‌های دینی، انقلابی، فرهنگی و هنری دانشگاه ایجاد شده‌اند و هرقدر زمینه‌های فعالیت، وسعت جذب و پاسخگویی به نیاز فرهنگی مخاطب دانشگاهی در کانون‌ها بیشتر دیده شود، ‌طبیعتاً می‌تواند منتج به فعالیت کیفی بهتر و پاسخگویی بیشتر به سلایق گوناگون باشد.


اکنون هزار و ۴۱۰ کانون فرهنگی اجتماعی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور فعال و دارای مجوز، اساسنامه، دبیر و اعضای مشخص هستند.


خبرنگار خبرگزاری آنا در سلسله گزارش‌ها و گفت‌وگوهایی با دبیران کانون‌های فرهنگی اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور، عملکرد، فعالیت‌ها و مأموریت‌های این کانون‌ها را در قالب پرونده خبری «کانون‌های دانشجومحور» بررسی می‌کند که در این شماره گفت‌وگو با سید محمدمهدی حسینی دبیر کانون هلال احمر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه را می‌خوانیم.


آنا: کانون فرهنگی اجتماعی هلال احمر واحد کرمانشاه را با ذکر جزییات، چگونگی تشکیل و نوع و حیطه کارکرد آن (زمینه‌های کاری) معرفی کنید.


حسینی: کانون دانشجویی هلال‌ احمر نهادی غیرسیاسـی و غیردولتـی اسـت کـه در راستای اصـول هفتگانه و اهداف چهارگانه هلال‌ احمر شامل تلاش برای تسکین آلام بشری، تأمین احترام انسان‌ها، کوشش برای برقراری صلح و دوستی و حمایـت از سلامت و زندگی انسان‌ها و آمادگی و توانمندی برای امداد و نجات و کمک‌رسانی در حوادث به مردم آسیب‌دیده به‌منظور تحقق اهداف سـازمان جوانان هلال‌ احمر در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور تشکیل می‌شود.


این کانون‌ها با بهره‌مندی بهینه از توان و ظرفیت دانشجویان، بستر مناسبی برای انجام فعالیت‌های فرهنگی، امدادی، بشردوستانه و تحقیقات علمی همسو با اهداف جمعیـت هلال‌ احمر ایجاد شده که در همین راستا در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه نیز از سال ۹۸ این کانون فعالیت خود را آغاز کرده و اکنون حدود ۱۷۰ عضو فعال مشغول فعالیت در این کانون هستند.


آنا: جایگاه و وظایف کانون‌های فرهنگی اجتماعی در دانشگاه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


حسینی: دانشگاه‌ها مهم‌ترین نهاد انسان‌ساز هر جامعه بوده و وظیفه آنها همراه و در کنار دانشجویان بودن و ارتقای سطح علمی و فرهنگی آنان است. دانشجویان به‌عنوان فرهیختگان جایگاه ویژه‌ای میان اعضای جامعه دارند؛ بنابراین می‌توان انتظار داشت که تشکل‌های دانشجویی و ازجمله کانون‌های فرهنگی دانشجویی عمده‌ترین منابع تولید و تقویت سرمایه اجتماعی دانشجویان باشند.


آنا: کانون‌های فرهنگی اجتماعی به‌عنوان هسته‌های فعال تخصصی در دانشگاه چه نقشی در پیشبرد اهداف فرهنگی دانشجویی و توسعه علم و فرهنگ دارند؟


حسینی: کانون‌های فرهنگی با توجه به فضای دانشجویی حاکم بر آنها باعث ایجاد حس شادابی اجتماعی شده و دانشجویان می‌توانند در فضای این کانون‌ها روحیه مسئولیت‌پذیری و دغدغه اجتماعی خود را تقویت کنند.


کانون‌های فرهنگی دانشجویی چگونه به جایگاه واقعی می‌رسند؟


کانون‌های فرهنگی اجتماعی فرصت بسیار مناسبی برای انجام فعالیت‌های جمعی و اجتماع‌محور هستند و در نتیجه، این فعالیت‌ها اگر در چارچوب درست و ارزشی خود صورت گیرد، منجر به وقوع و پیشبرد اهداف فرهنگی دانشجویی و متعاقب آن پیشرفت علمی جمعی و توسعه علم و فرهنگی کشور می‌شود.


لزوم مقابله با مشکلات و آسیب‌های اجتماعی رو به افزایش جامعه


آنا: حمایت از کانون‌های فرهنگی اجتماعی دانشجویان را چگونه ارزیابی می‌کنید و مشکلات و چالش‌های مسیر فعالیت خود را چه چیزهایی می‌دانید؟


حسینی: بدون شک یکی از اصلی‌ترین اهداف دانشگاه‌ها رشد علمی و ارتقای سطح دانش بین دانشجویان است؛ اما نباید این موضوع را نیز نادیده گرفت که اکنون در دورانی هستیم که مشکلات و آسیب‌های اجتماعی رو به فزونی بوده و همه باید به نوبه خود برای مقابله با آن اقدام کنند؛ همان‌طور که رهبر انقلاب در این باره نیز فرمان آتش به اختیار دادند و فرمودند: «آتش به اختیار به معنی کار فرهنگی خودجوش و تمیز است.»؛ اما در این مسیر نیز گاهی با بداخلاقی‌ها و بروکراسی‌های اداری روبه‌رو می‌شویم که باعث کاهش انگیزه و ایجاد حس خستگی روحی در قشر جوان شده و یکی از بزرگ‌ترین مشکلات و چالش‌های روبه‌روی این فعالیت‌هاست.


کانون‌ها با حمایت و حرکت جمعی تقویت می‌شوند، همان‌طور که از کلمه اجتماع استنباط می‌شود، کانون‌های فرهنگی و اجتماعی زمانی به جایگاه واقعی خود می‌رسند که یاد بگیرند برای رسیدن به اهداف باید با جمع و گروه کار را پیش ببرند.برخی دیگر از چالش‌ها مانند کمبود منابع مالی، نبود تجهیزات لازم و به‌روزنبودن اطلاعات، بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های حاکم بر این امور، طبیعی است که در هر کاری مشکلی وجود داشته باشد؛ اما این ما هستیم که نباید کوتاه بیاییم و دست از تلاش بکشیم؛ به قول شهید طهرانی مقدم:«فقط انسان‌های ضعیف به اندازه امکاناتشان کار می‌کنند.»


آنا: کانون‌های فرهنگی اجتماعی چگونه تقویت می‌شوند تا در پیشبرد اهداف علمی فرهنگی دانشگاه و جامعه موفق باشند.


حسینی: کانون‌ها با حمایت و حرکت جمعی تقویت می‌شوند، همان‌طور که از کلمه اجتماع استنباط می‌شود، کانون‌های فرهنگی و اجتماعی زمانی به جایگاه واقعی خود می‌رسند که یاد بگیرند برای رسیدن به اهداف باید با جمع و گروه کار را پیش برد در غیر این‌صورت شخص نمی‌تواند در این راه گام بلندی بردارد؛ اگر بتوانیم کار گروهی و جمعی را خوب فراگیریم و به‌خوبی و به‌دور از خودبینی، منفعت‌طلبی و فردگرایی آن را پیاده کنیم، قطعاً خودمان و کانون و به تبع آنها کل جامعه سود خواهد برد؛ البته در این مسیر لازمه‌هایی نیز برای تقویت کانون‌ها نیاز است که حمایت واقعی از کانون‌ها، جوان‌باوری و راهگشایی برای جوانان ازجمله آنهاست تا بتوانند در این راه گام بردارند.


آنا: نحوه همکاری مسئولان مربوط (حوزه فرهنگی دانشجویی دانشگاه) در دانشگاه با کانون هلال احمر چگونه بوده است؟


حسینی: در این باره هیچ مشکلی نبوده و مسئولان دانشگاه از فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی کانون دانشجویی هلال‌ احمر همیشه استقبال کرده و ارتباط نزدیک و حسنه‌ای نیز بین کانون و مسئولان دانشگاه حاکم بوده است.


عنوان‌های برتر کانون هلال احمر واحد کرمانشاه


آنا: فعالیت‌های اجتماعی، علمی، فرهنگی، افتخارات، موفقیت‌ها و دستاوردهای کانون هلال احمر واحد کرمانشاه را تشریح کنید.


حسینی: مهم‌ترین دستاوردها در طول فعالیت کانون هلال احمر کسب جوان برتر استان در سال ۹۶، دبیر کنگره کانون‌های دانشجویی منطقه چهار کشور، مشاور و دستیار جوان مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان کرمانشاه، تجلیل به‌عنوان فعال فرهنگی و دانشجوی برتر علمی استان توسط استاندار، دبیر مجمع کانون‌های هلال‌احمر دانشگاه‌های سراسر استان کرمانشاه و... است؛ اما نکته‌ای که بدون اغراق باید گفت، این است که عنوان‌ها و القاب همگی کوتاه‌مدت بوده و چیزی که باقی خواهد ماند، رضای خداست؛ به‌قول حاج قاسم «باید به این بلوغ برسیم که نباید دیده شویم! آن‌کس که باید ببیند، می‌بیند.»




بیشتر بخوانید:


دست بسته فعالان دانشجویی در کانون‌های فرهنگی


اختصاص فضای تبلیغاتی به کانون‌های فرهنگی


از امدادرسانی به زلزله‌زدگان تا دغدغه اشتغال جوانان


کانون‌های دانشجویی ظرفیتی برای توسعه علم و فرهنگ




آنا: آیا در کانون هلال احمر موفق به تولید محصول (به‌ویژه فعالیت‌های کرونایی) و یا موفقیت‌های دیگری شده‌اید؟


حسینی: با توجه به زمان آغاز فعالیت کانون که تقریباً همزمان با شیوع ویروس منحوس کرونا بود، انجام فعالیت‌های روزانه و همیشگی کانون که از گذشته در سایر کانون‌ها نیز انجام می‌شد، دچار تغییر شده و از طرفی با توجه به تعطیلی فیزیکی دانشگاه‌ها و حضور نداشتن دانشجویان برای انجام امور غیرضروری، ابتدا در بخش عضوگیری کمی دچار سختی کار شدیم؛ اما به‌سرعت توانستیم بعد از عضوگیری به‌صورت مجازی و آنلاین، فعالیت‌های کانون را با سرعت بسیار بیشتری انجام دهیم تا به وظایف و اهداف محوله دست یابیم.


کانون‌های فرهنگی دانشجویی چگونه به جایگاه واقعی می‌رسند؟


در حوزه فعالیت‌های کانون در دوران کرونا نیز موفق شدیم اقدامات مثمری از قبیل غربالگری و پایش سلامت مسافران در مبادی ورودی شهر، توزیع ماسک و محلول ضدعفونی‌کننده بین کودکان کار، طراحی و انتشار بروشورها و اطلاعیه‌های آموزشی، اطلاع رسانی در زمینه پیشگیری از شیوع ویروس کرونا به انجام برسانیم و علاوه بر این فعالیت‌ها در امر اجرای طرح‌های ملی آمران، حامیان، ناظران سلامت و طرح ملی سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی نهایت توان خود را قرار دادیم.


آنا: کلام پایانی....


حسینی: تشکر می‌کنم از مجموعه خوب و پویای خبرگزاری آنا که این فرصت را فراهم کرده که قشر جوان و دانشجو بتوانند دیدگاه‌های خود را مطرح کنند و فرصت بیان مسائل را در اختیار آنها قرار داده است و امیدواریم با همت جمعی روزبه‌روز شاهد رشد اجتماعی و فرهنگی کشور باشیم.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب