تعامل دانشگاه آزاد اسلامی با خانوادهها برای ارتقای اثرگذاری اجتماعی/ وقتی مادران در صدر قرار میگیرند
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ تعلیم و تربیت مهمترین رکن تعالی و پیشرفت همهجانبه کشور و ابزار جدی برای ارتقای سرمایه انسانی و اجتماعی کشور است، خانواده کوچکترین نهادی است که آدمی در آن تربیت میشود و مدرسه و دانشگاه در ادامه وارد زندگی آدمی میشوند تا به متعلمان خود راه و روش زندگی کردن را بیاموزند. در این میان، دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان بزرگترین دانشگاه خصوصی کشور که حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو در خود جای داده، برنامه دارد در توسعه نقش اجتماعی خود با خانوادهها ارتباط نزدیکی برقرار کند چراکه دانشگاه با محیط مدرسه متفاوت است و دانشجویان در زمان تحصیل در دانشگاه از آزادی عمل بیشتری برخوردارند و در این زمان ممکن است مشکلاتی ایجاد شود که از دید خانوادهها پنهان بماند. از طرفی دانشجویان در مسیر ارتقای تحصیلی و علمی نیز به کمک خانوادهها نیاز دارند. در این مسیر به نظر میرسد که دانشگاه باید ارتباطی مؤثر با خانواده داشته باشد.
بنابراین ارتباط دانشگاه با خانواده در راستای اطلاعرسانی و مبادله اطلاعات میتواند سودمند باشد. در این زمینه بر مبنای یکی از چرخشهای تحول آفرینی که در سند تعالی و تحول دانشگاه آزاد اسلامی آمده، قرار است که این دانشگاه از ناکارآمدی فرهنگی و تربیتی به اجتماع تربیتی، فرهنگی و هویتی ارزشمدار، درونزا، پویا، اثربخش و مقوم وحدت ملی، انسجامبخش فرهنگی و اجتماعی و امیدآفرین با تکیه بر نقش اقطاب اثرگذار مانند معلم، استاد، مدیریت، خانواده، محیطهای رفاقتی و جامعه تغییر جهت دهد.
بیشتر بخوانید:
تشکیل کمیته تعامل دانشگاه و خانواده
در این زمینه برای کارایی بیشتر دانشگاه کمیتهای با عنوان «تعامل دانشگاه و خانواده» تشکیل شده است. فرزاد جهانبین، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی درباره اهمیت خانواده و تشکیل کمیته تعامل خانواده و دانشگاه میگوید: «در مدل برنامهریزی ما، خانواده بهعنوان یکی از اقطاب اثرگذار است و از اینرو باید بدان توجه ویژه کنیم و کمیته تعامل دانشگاه و خانواده با هدف پرداختن به این موضوع تشکیل شده است.»
به گفته جهانبین؛ ترکیب کمیته به نحوی است که تصمیمگیران، اصحاب علم و خانوادهها در آن حضور دارند و انتظار این است که کانونی برای تصمیمسازی برای شورای فرهنگی در موضوع خانواده شود و در این مسیر، از مسئله یابی تا حل مسئله بر اساس اولویتها باید مورد توجه قرار گیرد.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس قصد دارد به واحد حامی مادران تبدیل شود
اهداف متعددی ذیل این کمیته دنبال میشود که ازجمله میتوان به ارتقای سطح ارتباط دوجانبه میان دانشگاه و خانواده، آشنایی با مقررات و شرایط آموزشی دانشگاه، افزایش پشتیبانی والدین بهعنوان بهترین منبع حمایتی از دانشجویان، ایجاد ارتباط و شناخت متقابل میان دانشگاه، افزایش مهارتهای ارتباطی والدین با دانشجو، پیشگیری از آسیبهای روانی اجتماعی دانشجویان، دانشجویان و خانواده آنان، آیندهنگری پیرامون امکانات شغلی دانشجویان و بهرهگیری از امکانات خانواده، آشناسازی والدین با وظایفشان در برهه جدید زندگی فرزندانشان، کمک به افزایش همدلی فردی خانواده با فرزندانشان و زمینههای جذب دانشجو در کار اشاره کرد.
همچنین قرار است فضای روحانی و معنوی در دانشگاه و خانواده برای رشد علمی و عملی دانشجویان ایجاد شود؛ دانشگاه از آرا و اندیشههای والدین فرهیخته در مسیر علمی و اتخاذ تصمیمها نیز استفاده کند، در پیشگیری از بحرانها نیز کانال ارتباطی بین خانواده و دانشگاه ایجاد میشود.
وظایف کمیته برای تعامل با خانواده دانشجویان
از طرفی کمیته تعامل دانشگاه و خانواده وظایفی را نیز بر عهده دارد. این کمیته هماکنون ذیل شورای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد شده و قرار است با تصویب دستورالعملهای موردنیاز به شکلی مشترک و یکسان این امر را در واحدهای دانشگاهی پیش ببرد. نظارت بر حسن اجرای دستورالعملهای صادرشده نیز از دیگر وظایف کمیته است. کمیته باید نظرات و بازخوردهای خانوادهها را به شورای فرهنگی گزارش دهد.
کمیته تعامل دانشگاه و خانواده همچنین برنامه دارد که از توان خانوادههای داوطلب برای حل مسائل دانشجویان بهره گیرد. همچنین قرار است ارتباط خانوادهها را با مراکز مشاوره دانشگاه برقرار کند تا در صورت نیاز خانوادهها بتوانند از کمک مشاوران استفاده کنند.
کمیته تعامل دانشگاه و خانواده همچنین برنامه دارد که از توان خانوادههای داوطلب برای حل مسائل دانشجویان بهره گیرد
این کمیته برای آگاهی بیش از پیش خانوادهها تلاش میکند کارگاههای آموزشی موردنیاز برای خانوادهها، دانشجویان و اساتید برگزار کند. همچنین از مشارکت خانوادهها برای شناساندن دانشگاه به دانشجویان جدیدالورود استفاده خواهد شد. قرار است ضوابط انضباطی، آموزشی نیز به خانوادهها آموزش داده شود.
هرکدام از واحدها برای تعامل با خانوادهها برنامههایی در دست اجرا دارند و اعضای کمیته بهصورت هفتگی با استانها جلسات هماندیشی برگزار میکنند. تاکنون جلساتی با استانهای آذربایجان غربی، چهارمحال و بختیاری، زنجان، سمنان، قم، کرمان، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، مازندران و همدان برگزار شده است.
برنامه اجرای واحدها برای نزدیک شدن به خانوادهها
در این مسیر، برخی واحدها برنامههای مختص خود را دنبال میکنند. مثلاً دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس قصد دارد به واحد حامی مادران تبدیل شود و دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج نیز ارائه مشاوره به اعضای هیئتعلمی و خانوادهها را در دستور کار خود قرار داده است. واحد شهر قدس نیز میخواهد یک مرکز مشاوره برای تعامل دانشگاه و خانوادهها ایجاد کند.
با این حال به نظر میرسد که هر یک از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی میتوانند مسیر خود را در این زمینه دنبال کنند و به طریقی ارتباط با خانوادهها را برقرار کنند چراکه تقویت ارتباط اثربخش و تعامل با خانواده دانشگاهیان از منظر حمایتی و بهرهگیری از فرصتهای اثرگذاری فرهنگی میتواند بسیاری از چالشهای دانشجویان را به حداقل برساند.
انتهای پیام/۴۰۴۰/پ
انتهای پیام/