دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
علیزاده در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

دلایل گرایش برخی نوجوانان به مواد مخدر چیست؟

دیدگاه غلط برخی جوانان به مصرف تفننی مواد مخدریک کارشناس امور اجتماعی گفت: سابقه مصرف الکل در خانواده، رویدادهای استرس‌زای زندگی، رفتارهای پرخطر همسالان، پیوند ضعیف میان والدین و فرزندان و ... ازجمله دلایل گرایش نوجوانان به مواد مخدر است.
کد خبر : 632656
مسلم علیزاده



گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ ازجمله موضوعات نگران‌کننده در عصر حاضر توسعه آسیب‌های اجتماعی به‌خصوص مواد مخدر و روانگردان‌ها هستند که مراکز آموزشی (مدارس و دانشگاه‌ها) را درنوردیده و به یکی از چالش‌های فراروی متولیان و دست‌اندرکاران امر آموزش و تربیت تبدیل شده‌اند.




بیشتر بخوانید:


افزایش مصرف ماده مخدر گل میان جوانان و نوجوانان




براین اساس به جای هرگونه انکار، ضرورت شناخت صحیح پدیده آسیب‌ها و تحلیل روند آنها و ارائه راهکارهای کاربردی لازم بوده و عملیاتی کردن آنها می‌تواند در راستای مهار و کنترل آسیب‌های اجتماعی، مسئولان جامعه را به موفقیت برساند.


با توجه به اهمیت موضوع آسیب‌های اجتماعی (مواد مخدر و روانگردان) گپ و گفتی را با مسلم علیزاده کارشناس امور اجتماعی فرماندهی انتظامی شهرستان ماکو انجام دادیم که در ادامه می‌خوانیم.


علیزاده با تعریفی از اعتیاد گفت: ابتدا باید کاربرد یک انسان را بررسی کنیم؛ چراکه انسان از ریشه انس به معنی وابستگی آمده و فیزیولوژی بدن انسان طوری است که به هرگونه مواد مخدر و رفتارها واکنش نشان می‌دهد و به صورت غیرارادی گرفتار آن می‌شود.


دیدگاه غلط برخی جوانان به مصرف تفننی مواد مخدر


مبارزه با مواد مخدر نیازمند عزم ملی و بین‌المللی بوده و این پدیده دارای ابعاد اقتصادی، جامعه‌شناسی، روانشناسی، مددکاری و مشاوره اجتماعی، عملیاتی، انتظامی و ... است.وی با اشاره به دیدگاه غلط برخی جوانان مبنی بر مصرف تفننی مواد مخدر اضافه کرد: حس انس گرفتن و عادت در نهاد درونی انسان شکل گرفته و اگر هر فردی بدون توجه به سن و جنس برای نخستین‌بار (تفننی یا یک بار مصرف) موادمخدر مصرف کند به آن عادت خواهد کرد.


این کارشناس امور اجتماعی نیروی انتظامی شهرستان ماکو عنوان کرد: انسان در هر وضعیت جسمانی و موقعیت شغلی (ورزشکار، عالم علمی، هنرمند و ...) اگر گرفتار مواد مخدر شود، نخواهد توانست به آنچه که توانایی انجام آن را داشت، دست یابد و ترک مواد مخدر به‌خصوص مواد مخدر صنعتی از جمله شیشه بسیار دشوار خواهد بود و نیاز به روانکاوی و آماده کردن روحیه فرد برای ترک عادت دارد.


علیزاده، فرآیند اعتیاد را نخستین‌بار ارتباط با اقوام و آشنایان و دوستان نزدیک دانست و بیان کرد: فرد در با ارتباط با اقوام درجه یک که مبتلا به اعتیاد شده‌اند، به‌خصوص پدر و مادر معتاد شروع به الگوگیری و مصرف مواد مخدر می‌کند و با توجه به اینکه محیط زندگی فرد آلوده شده، مصرف مواد مخدر برای آن شخص امری عادی تلقی می‌شود.


وی تأکید کرد: وابستگی به انواع مواد مخدر یکسان است و تفاوتی بین سنتی یا صنعتی نیست و فرد که گرفتار شد با توجه به فیزیولوژی بدن ترک عادت بسیار دشوار است و متأسفانه بسیاری از مصرف‌کنندگان قبول نمی‌کنند که آلوده شده‌اند و اظهار می‌کنند هر وقت اراده کنند می‌توانند از مصرف مواد مخدر دست بکشند یا افراد مسن ادعا می‌کنند چون سنی از آنها گذشته هرچقدر هم مواد مخدر مصرف کنند، اعتیاد پیدا نخواهند کرد، در حالی که اعتیاد نه به سن است و نه به توانایی فرد و هر فردی که مصرف کند، اعتیاد پیدا می‌کند.


این کارشناس امور اجتماعی فرماندهی انتظامی شهرستان ماکو با اشاره موارد قانونی اعتیاد گفت: طبق قانون ۱۵ و ۱۶ مبارزه با جرایم مواد مخدر افرادی که دچار اعتیاد می‌شود باید خود را برای ترک اعتیاد به کمپ یا سایر مراکز معرفی کنند، درغیراینصورت طبق ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر مجرم محسوب می‌شوند.


علیزاده متذکر شد: نوجوانی دوره‌ای است که با تغییرات شناختی، زیستی و روانشناختی همراه است و بسیاری از افراد در این دوره رشد، درگیر رفتارهای پرخطر از قبیل مصرف مواد دخانی مانند سیگار و سایر مواد می‌شوند.


دلایل گرایش برخی نوجوانان به مواد مخدر چیست؟


وی یادآور شد: دلایل مختلفی برای گرایش به مصرف مواد وجود دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان سابقه مصرف الکل در خانواده، رویدادهای استرس‌زای زندگی، رفتارهای پرخطر همسالان، عزت نفس پایین، پیوند ضعیف میان والدین و فرزندان، مهارت حل مسئله ضعیف و خودکارآمدی پایین، افسردگی، اضطراب و خودکنترلی ضعیف را نام برد.


پدیده قاچاق و اعتیاد به مواد مخدر پیچیده و چندوجهی است


این کارشناس امور اجتماعی نیروی انتظامی شهرستان ماکو با تأکید بر حفظ بنیان خانواده افزود: متأسفانه ابتلا به مواد مخدر در خانواده‌هایی بیشتر است که اختلافات خانوادگی در آن بیداد می‌کند، به‌خصوص در سنین نوجوانی و نوجوانان در خانواده‌هایی که اختلاف بین پدر و مادر بیشتر باشد یا پدر و مادر از یکدیگر طلاق گرفته باشند در خطر ابتلا به اعتیاد قرار دارند.


علیزاده، فقر عاطفی را یکی دیگر از دلایل گرایش نوجوانان به مواد مخدر عنوان و تبیین کرد: نوجوانان و جوانان در چنین خانواده‌هایی تصور می‌کنند، وجود آنان اهمیتی ندارد یا ملاک زندگی نیستند.


وی، پدیده قاچاق و اعتیاد به مواد مخدر را پیچیده و چندوجهی دانست و گفت: مبارزه با مواد مخدر نیازمند عزم ملی و بین‌المللی بوده و این پدیده دارای ابعاد اقتصادی، جامعه‌شناسی، روانشناسی، مددکاری و مشاوره اجتماعی، عملیاتی، انتظامی و ... است.


این کارشناس امور اجتماعی نیروی انتظامی شهرستان ماکو مطرح کرد: باید با استفاده از نظر صاحب‌نظران و متخصصان رشته‌های جامعه‌شناسی، روانشناسی، مددکاری و مشاوره اجتماعی و ... به‌صورت منسجم و نظام‌مند به انجام بررسی و پژوهش‌های علمی به‌عنوان پایه‌های برنامه‌ریزی بلندمدت و میان‌مدت از سوی دبیرخانه ستاد مبارزه با مواد مخدر بپردازیم.


انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۱ نظر
حسنی
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۰ - ۱۷:۰۷
۱
باسلام و تشکر از مسولین محترم این رسانه با آگاهسازی عموم در پیشگیری آسیب های اجتماعی
بهزاد
پنجشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۰ - ۱۷:۰۷
تشکر از مدرس محترم دانشگاه جناب آقای مسلم علیزاده
گوشتیران
قالیشویی ادیب