دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
سید مهدی شجاعی در گفت‌وگو با آنا:

«کشتی پهلوگرفته» را نوشتم تا به دایره معرفت حضرت فاطمه(س) نزدیک شوم

نویسنده کتاب «کشتی پهلو گرفته» معتقد است که ما باید اهل بیت(ع) را بشناسیم تا به رشد و تعالی برسیم.
کد خبر : 632141
سیدمهدی شجاعی



به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، کتاب «کشتی پهلو گرفته» پر فروش‌ترین کتاب سید مهدی شجاعی است که در حوزه‌ ادبیات مذهبی در انتشارات نیستان منتشر شده است. این کتاب پرتیراژترین کتاب ادبیات داستانی است که درباره‌ زندگی پررنج حضرت فاطمه زهرا (ع) است. «کشتی پهلو گرفته» با زبانی داستانی به روایت زندگی او پرداخته است و وقایع مختلفی را از جمله واقع سقیفه را توصیف می‌کند. درگذشت این بانو بزرگوار به‌صورت دقیق مشخص نیست و ایام فاطمیه فاصله بین سیزده جمادی‌الاول تا سوم جمادی‌الثانی است که شیعیان برای درگذشت حضرت فاطمه(س) عزاداری می‌کنند.


کتاب «کشتی پهلو گرفته» در واقع مرثیه‌ای است منثور از زبان و دل صاحبان عزای فاطمی. این کتاب از ۱۴ فصل تشکیل یافته و راوی اول شخص در هر کدام از فصول، یکی از وابستگان حضرت زهرا (س) هستند. فصل اول حضرت رسول (ص)، فصل دوم حضرت خدیجه (س)، فصل سوم خود حضرت، فصل چهارم حضرت امیرالمؤمنین علی(ع)، فصل پنجم امام حسن (ع)، فصل ششم امام حسین (ع)، فصل هفتم مجدداً حضرت زهرا (س)، فصل هشتم حضرت زینب (س)، فصل نهم فضّه، فصل دهم حضرت ام کلثوم (س)، فصل یازدهم اسماء، فصل دوازدهم برای بار سوم حضرت فاطمه (س)، فصل سیزدهم مجدداً حضرت امیر (ع) و فصل چهارم از زبان آسمان روایت می‌شود.


سیدمهدی شجاعی متولد ۱۳۳۹ است. او نوشتن در روزنامه‌ها و مطبوعات را از همان جوانی شروع کرد و حدود هشت سال مسئولیت صفحه‌های هنری و فرهنگی روزنامه جمهوری اسلامی را برعهده داشت. علاوه بر آن سردبیر ماهنامه «صحیفه»، مجله‌ «رشد جوان» و مدیر انتشارات «برگ» هم بوده است. از فعالیت‌های دیگر شجاعی می‌توان به داوری در جشنواره‌های «فیلم فجر»، «تئاتر فجر» و «جشنواره بین‌المللی فیلم کودک و نوجوان» اشاره کرد. از آثار ادبی او می‌توان کتاب‌های «کشتی پهلو گرفته»، «پدر عشق و پسر»، «کمی دیرتر...»، «دموکراسی یا دموقراضه؟» و «آفتاب در حجاب» نام برد. شجاعی با کارگردانانی همچون مجید مجیدی و بهزاد بهزادپور نیز در نوشتن فیلم‌نامه همکاری داشته است. از جمله‌ کارهای سینمایی او می‌توان به فیلم‌نامه‌های «کمین»، «قله دنیا ۱»، «مسافر کربلا»، «آخرین آبادی» و «مردی از جنس نور» اشاره کرد. همچنین نگارش فیلم‌نامه‌های «مرد رویاها» درباره‌ شهید چمران و «یعقوب‌ترین یوسف، یوسف‌ترین زلیخا» درباره‌ حضرت یوسف را در کارنامه‌ خود دارد.


کتاب «کشتی پهلو گرفته» در انتشارات نیستان به چاپ پنجاه و هفتم رسید. به همین مناسبت با این نویسنده به گفت‌وگو پرداخته‌ایم که در ادامه از نظر می‌گذرانید.


«کشتی پهلو گرفته»؛ توشه‌ای از اقیانوسی بی‌کران


شجاعی درباره‌ نیت نگارش کتاب «کشتی پهلو گرفته» گفت: استقبال از این کتاب مرهون فطرت زیباطلب مردم است. من از نوجوانی دین و اسلام شناسنامه‌ای را به رسمیت نمی‌شناختم. به دنبال تحقیق، بررسی و پژوهش بودم. از صفر شروع کردم تا بدانم چه مذهبی را باید انتخاب کنم. وقتی به حقیقت حضرت زهرا (س) رسیدم این شخصیت بزرگوار برایم بسیار حیرت‌انگیز بود. هر چه بیشتر جلو می‌رفتم عطشم برای دانستن و شناختن ایشان بیشتر می‌شد. دوست داشتم از این اقیانوس بی‌کران برای خلایق توشه‌ای بیاورم و دیگران را هم در این لذت سهیم کنم.


وی افزود:‌ در واقع‌ قدم‌های برداشته شده در حوزه ادبیات مذهبی با مصاف پیش رو غیرقابل قیاس است. باید ادبیات و زبان خاص این ساحت را پیدا کنیم. ما در یک سطح زمینی ماجرا قدم می‌زنیم درحالی‌که وجود و ماهیت ائمه و چهارده معصوم این‌گونه نیست. متأسفانه نگاهی در جامعه ما جاری است که آن‌ها همانند ما بودند. اما خلقت‌شان از نظر ماهیت وجودی متفاوت است. البته برخی می‌گوید ائمه اطهار را از دسترس خارج نکنید و آنقدر بالا نبرید که نتوانیم از آن‌ها تبعیت کنیم. اما دست ما نیست. ما بایستی خودمان را بلند کنیم تا به این بزرگواران نزدیک شویم.




بیشتر بخوانید:


«کشتی پهلو گرفته» به چاپ پنجاه و هفتم رسید/ مرثیه‌ای منثور از زبان صاحبان عزای فاطمی


«زینب کبری؛ سکاندار کشتی عاشورا» منتشر شد/ روایتی خواندنی از اسوه مقاومت




«کشتی پهلوگرفته» را نوشتم تا به دایره معرفت حضرت فاطمه(س) نزدیک شوم


«نگارا جسمت از جان آفریدند ز کفر زلفت ایمان آفریدند»


نویسنده کتاب «کشتی پهلو گرفته» خاطرنشان کرد:‌ واقعه عاشورا هنوز هم لایه‌های غریبی برای گفتن دارد. حتی در ابتدای راه هم نیستیم و در آن به نقطه صفر هم نرسیده‌ایم. این حادثه دراماتیک انتهایش معلوم است. هر سال این داغ گویی تازه می‌شود. در واقع خیلی از مفاهیم آن را نفهمیده‌ایم. اصلاً واقعه عاشورا هنوز قابل درک نیست که حالا بخواهیم آن را تبیین‌ کنیم. ظواهری از قصه را دیده‌ایم که همانند ترسیم سایه‌ است اما این سایه‌ها کجا و آن اتفاقاتی که افتاده کجا؟ شناخت، دریافت و درک خیلی از هم فاصله دارد. حالا در این راه قدم‌هایی گذاشته شده تا بتوانیم به وجوه و لایه‌هایی از معرفت اهل بیت‌ (س) برسیم. به‌هرحال پایان این مسیر منجر می‌شود به اینکه همه عالم و آدم برای آن‌ها آفریده شده‌اند زیرا که چراغ هدایت جهان هستند.


وی در ادامه با اشاره به اینکه ائمه اطهار را برای رشد و تعالی خودمان باید بشناسیم، اظهار کرد:‌ اگر کتابی برای اهل بیت (ع) نوشتیم، خدمتی به آن‌ها نکرده‌ایم. این لطفی است که این بزرگواران در حق ما می‌کنند که بتوانیم ذره‌ای به دایره شناخت و معرفت آن‌ها نزدیک‌تر شویم. من با نوشتن کتاب «کشتی پهلو گرفته» به دنبال همین معنی بودم. خاتم رسل، حضرت پیامبر (ص) و ولایت اهل بیت(ع) واسطه ما با آسمان هستند. برای اینکه بتوانیم رشد و تعالی پیدا کنیم ناگزیر باید دست به دامان این بزرگواران شویم. رابطه ما با آسمان ناگزیر است و نمی‌شود گفت نیازی به ارتباط معنوی با آن نداریم. قدم اولیه این است که نسبت به ائمه اطهار شناخت به دست آوریم. دغدغه من این است که به این ساحت نزدیک شویم. من این کتاب را ابتدایی‌ترین قدم در راه شناخت حضرت زهرا (س) هم نمی‌دانم، برای اینکه «نگارا جسمت از جان آفریدند - ز کفر زلفت ایمان آفریدند» جنس وجودی ایشان سراسر جان است. ما باید اهل بیت(ع) را بشناسیم تا به تعالی برسیم. هر چقدر که به معرفت بیشتری دست پیدا کنیم به توحید نزدیک‌تر می‌شویم.


انتهای پیام/۱۱۰/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب