بحران کمبود پزشک متخصص در شهرستانها جدی است / تعارض منافع برخی با «افزایش ظرفیت» دانشجوی پزشکی
گروه جامعه خبرگزاری آنا- یاسمین بخشی؛ در یکصد و پنجاه و پنجمین جلسه شورای ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور پیشنهاد افزایش حداقلی پذیرش سه هزار دانشجوی پزشکی به ظرفیت موجود کشور طی بازه زمانی حداقل پنج سال به تصویب رسید و همچنین مقرر شد که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، پیشنهادهای خود را درباره افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی از سه هزار تا پنج هزار نفر به ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور ارائه دهد.
درعینحال در جلسه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی که به ریاست سید ابراهیم رئیسی و با حضور رئیس قوه قضائیه و اعضای حقیقی و حقوقی شورای عالی انقلاب فرهنگی بیست و سوم آذرماه ۱۴۰۰ تشکیل شد، سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این نشست آماری ارائه داد که خبر از یک فاجعه در حال و آینده میدهد.
به گفته عاملی و بر اساس آمار نیاز به پزشک عمومی برای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت، ۱۲ پزشک است که در شهر تهران این نسبت به ۳۵ و نیم نفر میرسد؛ همچنین در شهرهای دیگری که دانشکده پزشکی دارند، این آمار ۱۵ نفر در ازای هر ۱۰ هزار نفر و در ۵۰ درصد شهرهای دیگر کشور نسبت پزشک به جمعیت ده هزار نفر، ۳.۸ است.
تعداد پزشک متخصص باید دو برابر پزشک عمومی باشد
اما آنچه حائز اهمیت است این است که طبق استانداردهای جهانی، تعداد پزشک متخصص باید دو برابر پزشک عمومی باشد اما این استاندارد در بهترین حالت ۴ یا ۵ پزشک متخصص به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت در کشور است.
این شواهد و آمارها نشان میدهد برخی از حوزههای پزشکی در شهرستانها، شدیدا با کمبود پزشک متخصص مواجه هستند. البته اگر بخواهیم از لحاظ کیفی بررسی کنیم، میتوان گفت ایران از نظر ظرفیت بهینه پزشکی شرایط مطلوبی دارد.
بیشتر بخوانید:
وزارت بهداشت به ارائه راهکار رفع کمبود پزشک مکلف شود/ تمرکز ۴۰ درصدی پزشکان در تهران
از آنجا که وضعیت هرم سنی جمعیت کشور نشاندهنده آن است که در حال حاضر میانگین جمعیت پیر نسبت به جوان بیشتر است و به گفته کارشناسان این حوزه در ۲۰ سال آینده با بحران پیری جمعیت مواجه خواهیم شد و از سوی دیگر ایران از لحاظ مواجهه با حوادث طبیعی مثل سیل و زلزله جزو رتبههای اول جهانی است ازاینرو کشور ما به دلیل پیری جمعیت و حادثهخیز بودن نیاز به افزایش پزشک دارد.
در همین راستا مصطفی طاهری، نماینده مردم زنجان در مجلس با اشاره به مشکلات برآمده از موضوع کمبود پزشک و تأکید بر اهمیت افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی به خبرنگار آنا، میگوید: «مشکل کمبود پزشک در برخی مناطق کشور بسیار حائز اهمیت است چراکه ابعاد و آسیبهای متعددی بههمراه دارد. تصور کنید زمانی تصمیم گرفته میشود در حوزه علوم پزشکی چند ساختار اصلاح شود، برای مثال مقرر میشود به موضوع کارتخوان مطبها و مراکز پزشکی و درمانی و یا مسئله زیرمیزی که گاهی گرفته میشود و یا تخلفات احتمالی این حوزه ورود شود، در این هنگام این نگرانی از سوی برخی وجود دارد که اگر بخواهیم فلان پزشک را کنار بگذاریم به دلیل کمبود نیرو امکان جایگزینی وجود ندارد.»
کمبود پزشک متخصص در شهرستانها
طاهری با تأکید بر اینکه به میزانی کمبود پزشک وجود دارد که اگر بخواهیم یک پزشک را کنار بگذاریم شخص دیگری در آن منطقه وجود ندارد که به امور درمانی و پزشکی رسیدگی کند تصریح میکند: «درواقع به این دلیل که پزشک نداریم مجبور میشویم هر شرایطی را تحمل کنیم، این در حالی است که ما تعداد زیادی جوان پویا، تلاشگر، مؤمن و متعهد در کشور داریم، که باید از ظرفیت آنها استفاده کرد.»
این نماینده مجلس میافزاید: «وقتی میگوییم ظرفیت دانشجوی پزشکی را افزایش دهید، میگویند در حوزه استاد پزشکی دچار کمبود هستیم، خب تا دانشجو جذب نکنیم که بخشی از آنها به استاد این حوزه تبدیل شوند مشکل رفع نخواهد شد، پس باید از یکجا کار را شروع کرد، مشخص است تا دانشجو نداشته باشیم در حوزه استاد هم دچار مشکل خواهیم بود.»
نماینده مردم زنجان با بیان اینکه این موضوع تنها مشکلات حوزه کمبود پزشک نیست، ادامه میدهد: «آسیبهای زیادی در این حوزه وجود دارد و غالبا وقتی به ریشهیابی این آسیبها میپردازیم در انتها به این نتیجه میرسیم که در کشور با بحران کمبود پزشک مواجه هستیم. البته در کنار این مباحث حوزه توریسم درمانی و یا کمبود پزشک در مناطق محروم نیز نیاز به توجه بیشتر دارد، به هر شکل معتقدم بخشی از مخالفتها با افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی به دلیل تعارض منافع است، و بخشی نیز واقعا دغدغه امکانات و استاد دارند، اما ما معتقدیم باید به هر شکل این مهم را از یکجایی آغاز کنیم.»
مصطفی طاهری که از امضاکنندگان طرح افزایش ظرفیت پزشک است، پیشتر در این خصوص در توئیتر خود نوشته بود: افرادی که امروز در برابر افزایش ظرفیت پزشکی صفآرایی کردهاند، سال گذشته مانع از ایجاد شفافیت در بودجه ۹۶ هزار میلیاردی دانشگاههای علوم پزشکی شدند. امیدوارم امسال مجلس انقلابی با مستثنا کردن دانشگاههای علوم پزشکی از معافیت حسابرسی، زمینه فساد در این دانشگاهها را از بین ببرد.
در پایان باید گفت نیاز کشور به پزشک مخصوصا پزشکان متخصص امری است حیاتی است که در سالهای اخیر مورد بیتوجهی مسئولان مربوطه قرار گرفته است و همین امر موجب شده تا در بسیاری از نقاط کشور علاوه بر کمبود مراکز درمانی با مشکل کمبود پزشک هم مواجه باشیم. و همین امر موجب شده تا شهرهای بزرگ از جمله پایتخت یکی از مراجع مهم درمانی در کشور محسوب شود که آسیبهای زیادی را هم برای مردم به همراه دارد که آلودگی هوا، ترافیک، آسیبهای اجتماعی، تشکیل مافیای پزشکی و ... بخشی از این مشکلات است.
انتهای پیام/۴۱۶۱/پ
انتهای پیام/