تدبیر وزیر بهداشت برای افزایش تعداد پزشکان چیست؟
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا،حجت الاسلام ابراهیم رئیسی در دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم تاکید خاصی بر حل مسائل نظام سلامت داشت و رفع تعارض منافع و انحصار را دو موضوع ضروری نظام سلامت میدانست.
در همین رابطه هم در مناظره سوم انتخابات ریاست جمهوری پس از بیان ضرورتهای رفع تعارض منافع در بخش سلامت کشور گفت: دومین مسأله انحصار است. ما باید دسترسی به پزشک و متخصص را برای تمام کشور آسان کنیم.
پس انتخاب حجت الاسلام رئیسی به عنوان رئیس جهور سیزدهم و در جریان بررسی صلاحیت بهرام عین الهی، وزیر پیشنهادی بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مجلس، نمایندگان مختلفی نسبت به انحصار در پذیرش دانشجویان علوم پزشکی ابراز نگرانی کردند و خواستار رفع معضل کمبود پزشک توسط وزیر جدید بهداشت شدند.
در این زمینه علیرضا عباسی، نماینده مردم کرج در صحبتهای خود هنگام برررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی بهداشت با اشاره به معضل کمبود پزشک خاطر نشان کرد: وزیر پیشنهادی اعلام کند چگونه میخواهد خدمات بهداشتی در شهرستانهایی که از حداقل امکانات برخوردار هستند را توسعه دهد. طبق برنامه ۲۰ ساله، ایران باید در منطقه از نظر تعداد پزشک عمومی و دندانپزشک رتبه اول را داشته باشد. تعداد دانشجویان پزشکی محدود است و همین امر عامل کمبود کادر پزشکی در کشور شده است.
علاوه بر این عباس گودرزی عضو کمیسیون اجتماعی هم خطاب به وزیر پیشنهادی عنوان داشت: در کمیسیون بهداشت در خصوص بحث کمبود پزشک و بحرانی که در چند سال آینده با آن مواجه می ویم به وزیر پیشنهادی هشدار دادم.
وی افزود: افزایش ظرفیت برای پذیرش دانشجوی پزشکی و توسعه زیرساختهای دانشگاهی و دانشکدهای علوم پزشکی میتواند سبب برطرف کردن مطالبات مردم در این عرصه شود.
کمبود پزشک به گواه آمار
تاکید رئیس جمهور سیزدهم و بخشی از نمایندگان مجلس بر حل معضل کمبود پزشک از این جهت صورت میگیرد که آن طور که آمارها نشان میدهد، کشور از جهت سرانه پزشک عمومی و متخصص به جمعیت در وضعیت مناسبی قرار ندارد و ایران با سرانه 11.7 به ازای هر 10 هزار نفر جمعیت جایگاه بیستم را در بین بیست و پنج کشور آسیای میانه و آسیای غربی به خود اختصاص داده است.
وضعیت سرانه پزشک متخصص هم به همین شکل است و در ایران تنها 5.9 پزشک به ازای هر 10 هزار نفر وجود دارد آن هم در شرایطی که همین سرانه در کشورهای اروپایی و منطقه بیش از 20 پزشک به ازای 10 هزار نفر جمعیت است.
پیری جمعیت و افزایش نیاز به خدمات پزشکی
کمبود پزشک عمومی و متخصص در کشور وقتی نگران کنندهتر میشود که تغییرات جمعیتی از پیری جمعیت و افزایش نیاز به خدمات درمانی حکایت میکند. در این زمینه بررسیهای آماری نشان میدهد که نسبت جمعیت 60 سال و بالاتر در ایران تا 20 سال آینده 3 برابر خواهد شد که این امر با توجه به افزایش نیاز به خدمات درمانی در سنین بالای 60 سال موجب چند برابر شدن نیاز به خدمات پزشکی خواهد شد.
در کنار افزایش نیاز به خدمات پزشک در آینده، موضوع بازنشستگی حدود 58 هزار پزشک در 20 سال آینده نیز وجود دارد که اگر تدابیری کافی برای جایگزینی آنها نشود قطعا نظام سلامت کشور در شرایط فوق بحرانی ناشی از افزایش نیاز به خدمات و کاهش نیرو خدمات دهنده قرار میگیرد.
لزوم افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی با تدبیر وزیر بهداشت
در این شرایط به نظر میرسد که یکی از اولویت های مهم دکتر عین اللهی به عنوان وزیر جدید بهداشت، حل مشکل کمبود پزشک با انجام تدابیری همچون تجدید نظر در ظرفیتهای پایین پذیرش دانشجویان پزشکی عمومی و تخصصی باشد زیرا با وجود سرانه پایین پزشک و شرکت بیش از ۵۹۰ هزار نفر در کنکور سراسری سال 99، در این سال تنها حدود ۶ هزار نفر اجازه پیدا کردند تا در رشته پزشکی تحصیل کنند که ظرفیت پایینی محسوب میشود و نمی تواند کمبود پزشک نقاط ختلف کشور را جبران کند.
بر این اساس ضروری به نظر میرسد که با تدبیر دکتر عین اللهی ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی عمومی و تخصصی از امسال به گونهای افزایش یابد که سرانه مطلوب 30 پزشک به ازای 10 هزار نفر را در سال 1420 تامین کند.
برای رسیدن به این هدف لازم است تا وزارت بهداشت از سال جاری به مدت 4 سال بیش از 25 درصد بر ظرفیت پذیرش خود اضافه کند و سپس ظرفیت را برای سالهای آتی حفظ نماید. موضوعی که اگر عملی شود امیدواری برای دسترسی آسان و با کیفیت به خدمات پزشکی حتی در سالهای پیری جمعیت را تضمین میکند.
منبع: فارس
انتهای پیام/
انتهای پیام/