دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 دی 1400 - 13:18
خطیب‌زاده:

ترور سردار سلیمانی مصداق تروریسم دولتی آمریکا بود/ ایران در انتظار پایان بی‌عملی اروپاست

سخنگوی وزارت امور خارجه اقدام آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی را مصداق حمله تروریستی و تروریسم دولتی خواند.
کد خبر : 630915
نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.


ترور سردار سلیمانی انتقام‌جویی آمریکا بود 


وی در ابتدا گفت: ما در حالی به دومین سالگرد ترور خون‌بار یکی از قله‌های مجاهدت و فرماندهان پرآوازه این سرزمین نزدیک می‌شویم که این خون در کنار خون‌های پاک دیگر که به دست سفاک‌ترین ظالمان جهان ریخته شده‌ و بیش از هر زمان دیگری می‌جوشد. سردار سلیمانی قهرمان مبارزه با تروریسم بود. حمله تروریستی به شخصیتی که در خط مقدم مبارزه با تروریسم بود، استاندارد دوگانه و نشانه‌ای دیگر از دروغ‌گویی مدعیان مبارزه با تروریسم تلقی می‌شود. این به شهادت تاریخ، خواهد ماند. ترور شهید سلیمانی، ابومهدی المهندس و همراهانشان اقدام تروریست‌های شناخته‌شده بین‌المللی برای انتقام از این سردار بزرگ بود.


اقدام جنایتکارانه آمریکا در به شهادت رساندن سردار بزرگ ایران، سردار سلیمانی و یاران با وفایش، مصداق حمله تروریستی و تروریسم دولتی بود که به نحو شنیع و سازمان‌یافته‌ای توسط دولت آمریکا و به دستور مستقیم رئیس جمهور این کشور دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آن کشور طراحی و عملیاتی شد. رئیس جمهور این کشور به‌طور علنی و رسمی مسئولیت این ترور دولتی را برعهده گرفت و این جنایت را برای همیشه برای ایالات متحده ثبت کرد. دولت ایالات متحده در قبال این اقدام سبعانه مسئولیت بین‌المللی همیشگی دارد و جمهوری اسلامی ایران از هیچ اقدامی فروگذار نمی‌کند تا این مسئولیت بین‌المللی و مسببین، عاملان، آمران و مباشران این اقدام تروریستی را به پیشگاه عدالت بیاورد. آنهایی که این جنایت تروریستی را مرتکب شده‌اند مسئولیت کیفری دارند و لذا از روز اول جمهوری اسلامی ایران در چارچوب مقابله با مجرمین تمامی تلاش خود را کرد تا مجرمین را به پیشگاه عدالت بیاورد. این هم علاوه بر آنکه نقض قواعد حقوق بین‌الملل و حقوق بشر بوده است، نوعی اقدام تجاوزکارانه نسبت به حاکمیت یک دولت مستقل و مستقر، دولت عراق محسوب می‌شود. وزارت امور خارجه پس از این اقدام تروریستی و از همان ساعات اولیه اقدامات متعددی را با هدف دنبال نمودن موضوع در تمام سطوح داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی انجام داده است و تا روزی که مسببین، عاملین و آمرین را به پیشگاه عدالت معرفی نکند از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد.


کمیته مشترک تحقیقات ترور سردار سلیمانی در تماس دائمی و منظم با طرف‌های عراقی است


به گفته خطیب‌زاده: وزارت امور خارجه با ثبت موضع حقوقی کشورمان در مجامع حقوقی بین‌المللی به‌عنوان مبنایی برای اتخاذ مواضع و پیگیری‌های آتی تلاش کرد تا از اقدامات خصمانه احتمالی علی‌الخصوص در شورای امنیت سازمان ملل متحد یا سایر نهادهای بین‌المللی جلوگیری کرد. اهتمام ویژه‌ای صرف جلوگیری از تحریف واقعیت توسط ایالات متحده و سوءاستفاده آن دولت از ظرفیت سازمان‌های بین‌المللی و یا تقویت اقدامات متقابل نظامی، سیاسی و حقوقی علیه کشورمان شد که موفقیت‌آمیز بود و تاکنون به‌رغم صدها میلیون دلار تلاشی که جبهه استعمار و استکبار به خرج داده است، جو قالب در محیط بین‌المللی و افکار عمومی و نزد آزادیخواهان جهان، محکومیت اخلاقی، سیاسی، حقوقی دولت ایالات متحده به خاطر دست زدن به این جنایت آشکار بوده است.


از دیگر اقدامات مهم صورت گرفته پیگیری تشکیل یک کمیته مشترک تحقیقات بین ایران و عراق برای پیگیری موضوع بوده است. این کمیته مشترک هم‌اکنون در حال فعالیت و تماس منظم و مداوم است. یکی از خروجی‌های آن امضای سند مشترک راجع به حمله تروریستی علیه سردار شهید سلیمانی و شهید ابوالمهدی المهندس و همراهان ایشان بوده است. برگزاری دومین نشست کمیته مشترک بین ایران و عراق در خصوص تحقیقات این اقدام جنایتکارانه و تهیه مجموعه ۳۰۰ صفحه‌ای از اسناد و اطلاعات مربوط به این اقدام و ارائه به طرف عراقی از دیگر اقدامات وزارت امور خارجه بوده است.


سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: اقدامات متعدد دیپلماتیک دوجانبه بین نمایندگی‌های کشورمان در خارج از کشور برای ادای احترام رسمی و برگزاری یادبودها و همایش‌ها به‌منظور ترویج مکتب و راه این سردار بزرگ و سرافراز بزرگ ایران و اسلام صورت گرفته است.


 وزارت امور خارجه همکاری کاملی در روند پیگیری پرونده‌های حقوقی و کیفری در داخل کشور با قوه قضائیه انجام داده است و دولت سیزدهم از ابتدای روی کار آمدن، در وزارت امور خارجه تاکنون دو جلسه فراگیر با حضور نمایندگان تمامی نهادها و جهات ذی‌ربط به ریاست وزیر محترم امور خارجه برگزار کرده که خروجی آن‌ها نقشه راه پیگیری بین‌المللی، حقوقی و قضائی این پرونده است.توجه به دیپلماسی عمومی فعال و اتخاذ رویکردی دقیق در فضای عمومی و رسانه‌ای برای مقابله با جنگ رسانه‌ای دشمن به‌منظور زنده نگه‌داشتن یاد و خاطره شهید سلیمانی، تبدیل نقش بی‌بدیل وی در مبارزه با تروریسم برای ملت‌ها و اثبات نقض حقوق بشر و حقوق بین‌الملل توسط دولت ایالات‌متحده نیز ازجمله اقدامات وزارت امور خارجه بوده است که در دومین سالگرد این اتفاق ادامه خواهد داشت.


انتظار ایران، پایان بی‌عملی اروپاست


در ادامه، خبرنگاران و اصحاب رسانه سؤالات خود را مطرح کردند.


سؤال: با توجه به اینکه وزیر امور خارجه در نشستی که با همتای عراقی‌شان داشتند از نقش غیر سازنده برخی از کشورهای اروپایی در نشست وین انتقاد کردند، پیام تهران در آستانه آغاز دور هشتم به طرفین برجام چیست؟ سؤال بعدی در خصوص بحثی است که سخنگوی ائتلاف سعودی مطرح کرد مبنی بر نقش تهران در حملات انصار الله به این کشور؛ با توجه به اینکه دو کشور در تلاش هستند تنش را بین خودشان کاهش دهند، مطرح کردن چنین ادعاهایی چقدر می‌تواند به گفت‌وگوهای تهران و ریاض ضربه بزند؟


خطیب‌زاده: ما در گفت‌وگوهای وین همواره نگاهمان روبه‌جلو بوده. توصیه ما به تمام کشورهایی که در وین امروز بعدازظهر گفت‌وگوها را آغاز می‌کنند این است که با عزم یک توافق خوب به وین بیایند. آنچه برای جمهوری اسلامی ایران تحمل‌ناپذیر است این است که برخی از طرف‌ها با اشتباه محاسباتی تصور کنند که وقت و انرژی جمع را می‌توانند با کمپین‌های ضد اطلاعاتی و یا اخبار تحریف‌شده تلف کنند، در مذاکرات به دنبال خواسته‌هایی فراتر از برجام باشند و یا اینکه تصور کنند می‌توانند منافعی کمتر از آنچه در برجام برای جمهوری اسلامی ایران قیدشده برای جمهوری اسلامی ایران قائل شوند.


اگر در وین همگی با این دستور کار بیایند تا گفت‌وگوها در کمترین زمان ممکن به یک نتیجه خوب برسد من مطمئن هستم که ما نتایج خوبی را در این دور که وارد محتوی خواهیم شد خواهیم دید. فکر می‌کنم که سه کشور اروپایی هم بیش‌ازپیش می‌دانند که انتظار از آن‌ها این است که به بی‌عملی‌شان پایان دهند و آن‌ها هم برنامه جدی خودشان را برای چگونگی بازگشت به تعهداتشان ذیل برجام ارائه کنند.


در خصوص آنچه امروز در یمن اتفاق می‌افتد، متأسفانه در سکوت مجامع بین‌المللی و همراهی برخی از کشورهای اروپایی که تجهیزات، سلاح و مهمات برای ائتلاف خودخوانده‌ای بر ضد مردم یمن امروز جنگ را ادامه می‌دهد فراهم می‌کند، ما شاهد افزایش بمباران‌ها و حملات کوری هستیم که جز مردم بی‌دفاع تحت محاصره چندساله یمن هدف دیگری را ندارند.  تاریخ این منطقه فراموش  نخواهد کرد این روزهایی را که متأسفانه به دست سعودی‌ها و برخی از همراهان آن‌ها اتفاق می‌افتد.


توصیه ما مثل همیشه توجه به راه‌حل سیاسی به‌عنوان تنها راه‌حل پایان بحران امروز یمن است. ما در کنار مردم مظلوم و بی‌دفاع یمن می‌مانیم تا صدای مظلومیت آن‌ها به گوش جهانیان برسد و قطعاً تمامی تلاشمان را هم می‌کنیم که بستر و راه‌حلی پایدار برای بحران یمن پدیدار شود.


اصل رازداری از طرف بازرسان آژانس رعایت شود، مشکلی با آن‌ها نداریم


سؤال: آیا تا الان مشکلات امنیتی از سوی کارشناسان آژانس برای ایران ایجادشده و اینکه قرار است درباره سابقه کارشناسان چطور تحقیق و بررسی شود؟ از آن‌ها پرسش می‌شود؟ وزارت خارجه در این کنترل چه نقشی ایفا می‌کند؟


خطیب‌زاده: البته من توصیه می‌کنم توضیحات این موضوع را از سخنگوی محترم سازمان انرژی اتمی بپرسید اما به‌طورکلی عرض می‌کنم فرایند حضور بازرسان در خاک جمهوری اسلامی ایران یک فرایند کاملاً شناخته‌شده‌ای است و مادامی‌که این فرایند در چارچوب فنی خودش با رعایت ضوابط و قواعد و اصلی بی‌طرفی و رازداری صورت بگیرد ما مشکلی برای ورود بازرسان نداریم.





باید اطمینان حاصل کنیم آمریکا دوباره حقوق بین‌الملل را به سخره نمی‌گیرد


سؤال: در مذاکرات وین مدتی است که بحث استفاده از ضرب‌الاجل به‌عنوان یک اهرم فشار علیه ایران پیگیری می‌شود. ظاهراً این‌طور عنوان‌شده که این دور باید دور آخر باشد و جمع‌بندی انجام شود، موضع وزارت امور خارجه در این مورد چیست؟ 


خطیب‌زاده: ما امیدواریم آقای جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید به ضرب‌الاجل‌های خودخوانده‌ای که اعلام می‌کند حداقل خودش باور داشته باشد. ما در وین هستیم تا اولین فرصت به توافقی خوب برسیم که متضمن منافع جمهوری اسلامی ایران و ملت ایران ذیل برجام باشد. توافقی که اطمینان حاصل کنیم ایالات‌متحده بار دیگر حقوق بین‌الملل را به مسخره نمی‌گیرد. توافقی که مطمئن شویم آنچه ایالات‌متحده روی کاغذ به آن متعهد می‌شود، در عمل هم با تضمین‌های عینی که از او می‌گیریم، هم اجرا و نتایج آن در سفره مردم دیده می‌شود. قطعاً این‌ها اگر در کوتاه‌ترین زمان ممکن حاصل شود ما استقبال می‌کنیم اما آنچه برای جمهوری اسلامی مهم است، این است که هیچ‌کدام از این بازی‌های ساختگی قراردادی نه‌تنها الزام‌آور نیست بلکه هدف ما تنها رعایت خطوط قرمز و منافع مردم است. ما به وین می‌رویم برای اینکه نتیجه بگیریم، نتیجه‌گیری برای ما مهم است نه این کارزارهای رسانه‌ای.


صهیونیست‌ها ویدئوهای مانور پیامبر اعظم(ص) را دوباره ببینند


سؤال: با توجه به تحرکات اخیر رژیم صهیونیستی و مصاحبه‌های پیاپی مقامات این رژیم با رسانه‌های آمریکایی و اروپایی، پاسخ وزارت خارجه به طرح اضطراری که رژیم صهیونیستی پیشنهاد داده و فضاسازی این رژیم چیست؟ موضوع دیگر با توجه به پایان حضور نظامی آمریکا در عراق، موضع ایران در رابطه با حضور مستشاری آمریکا در عراق است.


خطیب‌زاده: فرمودید این رژیم غاصب تهدید نظامی می‌کند، پاسخش مانور پیامبر اعظم(ص) است، بروند یک‌بار دیگر فیلم‌هایش را تماشا کنند. 


دستور رئیس‌جمهور برای آماده کردن طرح جامع ایرانیان مقیم خارج از کشور


سؤال: درباره جزئیات ارائه تسهیلات جدید به فرزندان و مشمولین نظام‌وظیفه اتباع مقیم خارج از کشور آیا اخبار و اطلاعاتی دارید؟


خطیب‌زاده: وزارت  امور خارجه به‌عنوان دبیر شورای عالی ایرانیان و وزیر امور خارجه به‌عنوان جانشین رئیس‌جمهور مقدمات برگزاری اولین جلسه شورای عالی ایرانیان را با حضور رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران طی چند روز آینده فراهم کرده. یکی از دستورات مشخص رئیس‌جمهور محترم به وزارت امور خارجه آماده کردن طرح جامع ایرانیان مقیم خارج از کشور بود که با همکاری مجلس بتوانیم یک قانون جامع و خوبی را برای حمایت و صیانت از ایرانیان مقیم خارج داشته باشیم. در یکی از دستور کارهای آن نشستی که طی چند روز آینده است و یکی از سرفصل‌های آن طرح جامع همین رسیدگی به امور مشمولین خارج از کشور است. طرح اولیه‌اش آماده‌شده، ان‌شاءالله اجازه دهید این جلسه طی روزهای آینده برگزار شود و اگر در آن جلسه با حضور رئیس‌جمهور محترم جمهوری اسلامی ایران مصوب شد، آن‌وقت من جزئیاتش را در اختیار خبرنگاران قرار خواهم داد.


جزئیات طرح تأسیس سازمان مهاجران اعلام خواهد شد


سؤال: چندی پیش سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور صحبتی مبنی بر تأسیس سازمان مهاجران داشتند؛ آیا اصلاً راجع به این قضیه وظایف وزارت خارجه مشخص شده؟ اصلاً درخواستی از وزارت خارجه شده مبنی بر اینکه این اتفاق بیفتد؟ این تصمیم در خصوص مهاجران داخل ایران است یا صحبت رئیس‌جمهور در خصوص تمام مهاجرانی است که از کشورهای دیگر وارد ایران  می‌شوند؟ 


خطیب زاده:  اجازه دهید که این طرح تکمیل شود بعد دفتر رئیس‌جمهور محترم توضیحاتش را ارائه خواهد کرد. ما با دفتر رئیس‌جمهور در تماس هستیم برای اینکه جزئیات این طرح بیشتر مشخص شود. ان‌شاءالله طی روزهای آتی به‌محض اینکه روشن‌تر شد من عرض خواهم کرد.


برگزاری نشست سران کشورهای ناظر برقراری صلح در سوریه در تهران


سؤال: هفته پیش در نشست آستانه در خصوص سوریه اعلام شد که نشست سران کشورهای ضامن برقراری صلح در سوریه قرار است در اوایل سال میلادی در تهران برگزار شود، آیا تاریخ دقیقی وجود دارد؟ آیا به غیر از سه کشور ایران، ترکیه و روسیه، کشور دیگری به‌عنوان ناظر حضور خواهد داشت؟


خطیب زاده: تاریخ دقیقش هنوز روشن نشده اما اینکه اگر قرار باشد که کشورهای دیگری در نشست تهران شرکت کنند قطعاً دعوت از آن‌ها صورت خواهد گرفت. ما در حال برنامه‌ریزی هستیم، چند سفر دوجانبه قبل از این اجلاس سران داریم. ان‌شاءالله تلاش می‌کنیم اجلاس سران را در اوایل سال ۲۰۲۲در تهران هم برگزار کنیم. قطعاً کشورهایی که ناظر هستند هم در سطح سران دعوت خواهند شد. 


عدم همکاری سعودی‌ها در انتقال شهید ایرلو به خارج از یمن در حافظه ایرانیان باقی خواهد ماند 


سؤال: به‌تازگی حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه از عربستان سعودی گله کردند که در انتقال شهید حسن ایرلو سفیر سابق ایران در صنعا تأخیر کرد. به همین دلیل وزیر خارجه ایران اعلام کرد از طریق سازوکارهای بین‌المللی این تأخیر را پیگیری می‌کنیم، توضیح دهید این تأخیر چه بوده و با چه سازوکاری قرار است این اعتراض پیگیری شود؟


خطیب زاده: آنچه که در خصوص انتقال آقای ایرلو به ایران اتفاق افتاد چند مرحله بود. آقای ایرلو به دلیل اینکه یکی از جانبازان شیمیایی دفاع مقدس بود و متأسفانه کرونا روی ایشان تأثیر جدی‌تری گذاشته بود و چون‌که به دلیل همین تحریم‌های غیرقانونی و محاصره واقعاً غیرانسانی که امروز یمن با آن مواجه است امکانات کافی برای رسیدگی به وضعیت سلامت ایشان در یمن مهیا نشد، ما از همان یکی دو روز اول که متوجه شدیم وضعیت ایشان به خاطر همین موضوع شیمیایی بودنشان باعث شده بیماری کرونای ایشان تشدید شود و ریه‌شان شدیداً درگیر شود، تلاش کردیم که ایشان را به خارج از یمن منتقل کنیم. ابتدا از یکی دو کشور عربی دوست در منطقه در حوزه خلیج‌فارس درخواست کردیم کمک کنند متأسفانه با تأخیر پاسخ روبه‌رو شدیم تا اینکه عراق در سطح نخست‌وزیر و مقامات ارشد ورود کردند با ائتلاف سعودی و عربستان سعودی صحبت کردند و بعدازآن هم این انتقال انجام شد اما انتقال چندین روز بعدازاین بود که این درخواست‌ها انجام شده بود، چه‌بسا اگر آقای ایرلو زودتر به تهران آمده بود، امروز شهید ایرلو را در بین خودمان داشتیم. مطمئناً این در حافظه تاریخی ایران و روابطش با عربستان و کشورهای ائتلاف باقی خواهد ماند.


طرف غربی مذاکرات وین فرصت ایجادشده برای توافق را از دست ندهد 


سؤال: آقای امیرعبداللهیان امروز صبح در جمع خبرنگاران گفتند مذاکرات امروز حول دو سند جدید یک ژوئن و ۱۵ ژوئن پیگیری خواهد شد، از جزئیات این دو سند بفرمایید و اینکه راستی‌آزمایی در این قالب این دو سند قرار است چگونه پیگیری شود؟


خطیب زاده:  بله. گفت‌وگوها امروز بعدازظهر آغاز می‌شود، ما از موضوعات شکلی عبور کردیم. یعنی بعد از دور هفتم توانستیم به دو سند جدید بر مبنای سندهایی که در دور ششم به‌دست‌آمده بود، دست بیابیم. پیشنهادها و نظرات ایران کاملاً در این دو سند جدید بعد از گفت‌وگوهای خیلی فشرده‌ای که بین ما و اعضای ۱+۴انجام شد گنجانده شد. امروز ما دو سند جدید داریم هم در موضوع هسته‌ای هم در موضوع رفع تحریم‌ها. سند رفع تحریم‌ها سندی است که به‌طور خاص مذاکره‌کنندگان این ملت بر آن تمرکز خواهند کرد. انتظار ما این است طی روزهای آتی طرف مقابل جدید و تعهد خود نشان دهد تا بتوان به  یک توافق معنی‌دار، خوب و منطبق بر حقوق بین‌الملل رسید. روزهای آتی مشخص خواهد کرد که پاسخ انعطاف و پاسخ جدیت و حسن نیت جمهوری اسلامی ایران از طرف‌های مقابل آیا داده خواهد شد یا خیر؟ ما امیدوار هستیم که این پنجره فرصت را طرف‌های مقابل برای محقق ساختن این دو سند که تمرکز اصلی ما در دور هشتم مذاکرات بر آن‌ها، به‌ویژه سند رفع تحریم‌ها، است از دست ندهند. موضوعات راستی‌آزمایی و موضوعات دیگر هم در کنار آن‌ها و متعاقب آن‌ها پیگیری خواهند شد.


هیئت مذاکره‌کننده با جدیت و اجازه انعقاد توافق پای میز مذاکره در وین باقی خواهد ماند 


سؤال: سه کشور اروپایی عضو گروه ۱+۴ قرار بود نقش تسهیل‌کننده در مذاکرات وین را داشته باشند، با توجه به مواضعی که در هفته‌های اخیر این سه کشور از خود به نمایش گذاشته‌اند و انتظار جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به  توافق به نظرتان تروئیکای اروپایی چقدر با هدفی که برایش در نظر گرفته شده بود فاصله دارد؟ در ضمن آیا جمهوری اسلامی ایران محدودیتی  برای حضور دیپلمات‌هایمان در وین قائل است؟


خط یب زاده: درست مثل دور هفتم مذاکرات در وین مادامی‌که لازم باشد هیئت ایرانی پشت میز مذاکره در پایتخت اتریش حاضر خواهند بود. اگر پس از پایان دور هفتم هم هیئت ما به کشور بازگشت به این دلیل بود که با تعطیلات کریسمس و سال نو میلادی مواجه شدیم وگرنه تیم مذاکره‌کننده ما این آمادگی را دارد که بدون وقفه تا رسیدن به نتیجه و حصول آنچه که دستور کار مذاکرات است در وین باقی بماند. البته طبیعی است که در هر نقطه‌ای از گفت‌وگوها لازم باشد که برای مشورت هیئت‌ها تنفسی داشته باشند. این یک موضوع مرسوم و عادی است و انجام خواهد شد اما هیئت مذاکراتی جمهوری اسلامی هم جدیتش را دارد و هم اجازه بسیاری از توافقات را درصحنه دارد، امیدواریم طرف مقابل هم با همین جدیت بیاید.


شما در مورد تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) سؤال بسیار مهمی مطرح کردید. ما امیدواریم که این برداشت درست نباشد که تروئیکای اروپایی جدیت، عزم و اراده لازم برای رسیدن به یک توافق خوب را از خودش نشان نداده.  از زمانی که ایالات‌متحده از برجام خارج شد و سخت‌ترین تحریم‌ها را بر ضد ملت ایران اعمال ‌کرد، تروئیکای اروپایی از خود بی‌عملی نشان داد. باوجود استمرار تحریم‌های یک‌جانبه، فرا سرزمینی و غیرقانونی ایالات‌متحده علیه ایران متأسفانه به نظر می‌رسد که آن اراده و جدیت برای دستیابی به توافق در طرف غربی وجود ندارد. 


من قضاوت زودهنگام نمی‌کنم. اجازه می‌دهم طی روزهای آتی ببینیم که در داخل اتاق‌های مذاکراتی چه خواهد گذشت. امیدوارم که تروئیکای اروپایی متوجه این موضوع باشد که الآن زمان تلف کردن وقت و انرژی مذاکره‌کنندگان ایرانی و دیگر طرف‌ها نیست.


ایران باید مطمئن شود که آمریکا به‌صورت کامل به برجام بازمی‌گردد تا قدم بعدی برداشته شود


سؤال/جعفری خبرنگار آنا: فرمودید هیئت مذاکره‌کننده ایرانی مصمم است به یک توافق خوب دست پیدا کند و همین‌طور فرمودید که این هیئت مذاکره‌کننده اجازه  انعقاد بسیاری از توافقات را دارد، اگر ما این توافق را دربرگیرنده "پارشال" (جزئی)، "اینتریم" (موقت) و اقدام در برابر اقدام (گام‌به‌گام) بدانیم آیا شما جایگاهی برای توافقی بر مبنای اقدام در مقابل اقدام قائل هستید؟ یعنی اینکه فرضاً غنی‌سازی ۶۰  درصد را ما تعلیق کنیم و در مقابل آن‌ها بخشی از تحریم‌های نفتی را تعلیق کنند؟


خطیب زاده: جواب سؤال شما یک خیر بزرگ است. ما آمادگی داریم که در یک توافق جامع با طرف مقابل ابتدا مطمئن شویم  که تعهدات آن‌ها انجام می‌شود و بعد هم اقدامات جبرانی خودمان ذیل برجام را متوقف کنیم. کلیه اقدامات جبرانی ایران که در پاسخ به نقض کامل برجام توسط طرف‌های مقابل انجام شده، در چارچوب پادمان دارد انجام می‌شود. عزیزان فراموش نکنند ما هیچ اقدامی فرا پادمانی انجام ندادیم. همه فعالیت‌های هسته‌ای ایران در چارچوب ان.پی.تی (پیمان عدم اشاعه تسلیحات کشتارجمعی) و پادمان (زیر نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی) انجام می‌شود. اقدامات ما در پاسخ به نیازهای صلح‌آمیز هسته‌ای کشوراست. اگر ما بخواهیم برخی از این‌ها را (تعلیق غنی‌سازی ۶۰ درصد) در چارچوب برجام متوقف کنیم، قطعاً باید برجامی عملیاتی شده باشد که آن‌وقت ما بتوانیم بر مبنای آن، این کار را بکنیم. ضمن اینکه شما فراموش نکنید قانون مجلس کاملاً الزام‌آور است و دستور کارش هم روشن است. اجازه دهید تمرکز فقط بر این باشد که ما اطمینان پیدا کنیم ایالات‌متحده به‌طور قطعی و قابل راستی‌آزمایی به برجام برمی‌گردد.


سؤال: وزیر خارجه عراق در سفری که به تهران داشتند عنوان کردند عراق در تلاش است رابطه مستقیم بین ایران و آمریکا برقرار شود، آیا آمریکا پاسخی به این پیشنهاد عراق داده؟ پاسخ ایران چیست؟


خطیب زاده: ما به حسن نیت برادران‌مان در عراق هیچ‌گاه شک نداشتیم. دوستان ما در عراق چه در موضوعات منطقه‌ای و چه در موضوعات بین‌المللی همواره با حسن نیت به صورت فعال و با یک ابتکارات بسیار مناسبی تلاش کردند که نقش سازنده‌ای داشته باشند و ما این نقش را همواره هم اجر گذاشتیم و استقبال کردیم. وزیر محترم امور خارجه عراق در تهران هم به‌طور روشن در کنفرانس مطبوعاتی نظرات خودش را بیان کرد از جمله اینکه پیشنهاداتی در این حوزه داشت. در ملاقات با آقای دکتر امیرعبداللهیان هم در این خصوص صحبت‌هایی داشت. آنچه که ایالات متحده از ما طی این مدت خواسته چه در دوران ترامپ چه در دوران بایدن همین بوده که وقتی تحریم‌ها در حال اعمال بر ضد مردم ایران هست بیایند عکسی بگیرند و گفت‌وگویی داشته باشند. جواب ایران همواره این بوده که ما باید تغییری ببینیم تا بعد بتوانیم پاسخی به این درخواست‌ها داشته باشیم. آنچه که برای ما مهم است تحقق منافع مردم ایران در چارچوب اصول و راهبردی است که ما داریم. در وین هم بر اساس همین چارچوب با ایالات متحده به‌طور غیرمستقیم در حال تبادل غیررسمی متون هستیم. متونی به صورت غیررسمی یعنی بدون سربرگ از طریق هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک آقای انریکه مورا دریافت می‌شود، ما هم همین‌طور نظرات‌مان را مکتوب ارائه می‌کنیم و این گفت‌وگو به صورت غیرمستقیم در وین در حال انجام است.


ایران از همه ظرفیت‌های انسانی خود برای دستیابی به توافق خوب استفاده کرده است                          


 سؤال: گفته شده قرار است آقای عراقچی به تیم مذاکره‌کننده برگردد، آیا این موضوع را تأیید می‌کنید؟
خطیب زاده: تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی ایران در وین شاید بشود گفت یکی از ملی‌ترین تیم‌هایی است که بر اساس استفاده از تمامی ظرفیت‌های ملی چیده شده، هم از دوستانی که در دورهای قبلی مذاکراتی در تیم حاضر بودند، هم آنهایی که در اصل مذاکرات برجام حضور داشتند، بسیاری‌شان امروز در تیمی که امروز در کنار دکتر باقری هستند در وین در حال انجام مذاکرات هستند، لذا هم در تهران این مشورت‌ها با همه عزیزانی که ورود به موضوع داشتند انجام شده و هم اینکه در عمل در وین در اتاق‌های مذاکرات این عزیزان حاضر هستند. تمام تلاشمان را بکار گرفته‌ایم  که در یک اجماع ملی و با استفاده از تمامی ظرفیت‌ها و بدون هیچ‌گونه نگاه جناحی و یا حزبی این مذاکرات جلو برود تا یک نمونه  متعالی از حکمرانی خوب  جمهوری اسلامی ایران در تاریخ‌ ثبت شود.


ایران و عراق در خصوص حل بحران خشکسالی در دو سوی مرز همکاری دارند 


سؤال: وزیر منابع آبی عراق روز گذشته گفت که ایران در یک سال گذشته مسیر پنج رودخانه را به عراق تغییر داده و اعلام کرده در جلسات دوجانبه ای که در یک سال گذشته داشته‌ایم سعی کردیم که مشکلات آبی بین دو کشور را حل کنیم ولی م سئولان ایرانی جوابی به ما نداده‌اند؟ وزیر خارجه عراق هم در سفر خودش به تهران به شکل تلویحی امکان اعاده این موضوع را به مجامع بین‌المللی مطرح کردند، نظر شما چیست؟ 


خطیب زاده: البته من چون هم در گفت‌وگوهای خصوصی و هم در کنفرانس مطبوعاتی وزیر امور خارجه عراق بودم، این برداشت شما اینقدر دور از واقعیت است اجازه دهید بگویم این ادعا که شما می‌گویید احتمالاً در شبکه شما اتفاق افتاده. در عمل من چنین چیزی را نشنیدم. در عمل آنچه که بین دو طرف شنیدیم و دیدیم یک گفت‌وگوی بسیار صمیمانه، بسیار همدلانه در خصوص موضوعات مختلف از جمله موضوعاتی که مربوط به سرنوشت هر دو کشور و همچنین مناطق مرزی است.


خشکسالی که اتفاق افتاده متأسفانه دو سوی مرز را متأثر کرده. این خشکسالی مناطق وسیع مرزی بین ترکیه و ایران ،  ایران و افغانستان یا ایران و عراق را در بر گرفته است. متأسفانه طبیعت انتخاب مرزی ندارد. این مرزهای انتزاعی جغرافیایی باعث نمی‌شود که در یک طرف مرز فضا بهتر باشد، در یک طرف مرز فضا بد باشد. متأسفانه هر دو سوی مرز متأثر از این خشکسالی هستند. ضمن اینکه رعایت ابعاد فنی، حقوقی و بین‌المللی تمامی گفت‌وگوها در خصوص موضوعات این‌چنینی باید رعایت شود کمااینکه ما با کشورهای دیگر هم همین کار را می‌کنیم در عین حال جمهوری اسلامی ایران همواره از گفت‌وگو در خصوص موضوعات مختلف به ویژه با همسایه بسیار خوبمان عراق استقبال کرده است.  


در آینده نزدیک سفیر ایران در یمن معرفی خواهد شد


سؤال: با توجه به درگذشت شهادت‌گونه آقای ایرلو ایران سفیر جدید تعیین خواهد کرد؟
خطیب زاده: پروسه معرفی سفرا در جمهوری اسلامی ایران پروسه‌ای است که باید مراحل خودش را طی کند. البته سرپرست نمایندگی ما (کاردارمان) الان دارد کارها را پیگیری می‌کند اما بعد از تأیید ریاست جمهوری اسلامی ایران سفیرمان هم تعیین خواهد شد.


سرنوشت محتوم همه کشورها و مقاماتی که به رژیم صهیونیستی گوش دهند نافرجامی است


سؤال: واکنش ایران در خصوص مواضع ضد ایرانی مقامات رژیم صهیونیستی و کارشکنی در مذاکرات وین چیست؟ سفر وزیرخارجه آذربایجان به ایران انجام خواهد شد؟


خطیب زاده: البته در جواب همین سؤال به خبرنگار روزنامه جوان در خصوص آنچه که به عنوان تهدیدات رژیم اشغالگر قدس باید گفته شود، بهترین جواب این است که یک بار دیگر وقت بگذارند فیلم مانور پیامبر اعظم(ص) که در همین چند روز گذشته انجام شده را ملاحظه کنند.


رژیم جعلی صهیونیستی هیچ‌گاه پنهان نکرده که در مخالفت کامل با هرگونه ترتیبات بین‌المللی و منطقه‌ای است که به رفع و رجوع مشکلات در این منطقه بینجامد. دلیلش هم خیلی روشن است. این رژیم ریشه در ناامنی و ترور دارد و از همان منبع ارتزاق می‌کند. حیات این رژیم در ترور، ناامنی، بی‌ثباتی و اختلاف نهفته است.


در خصوص برجام هم چه در دوره‌ای که برجام گفت‌وگو می‌شد، چه موقعی که ترامپ می‌خواست از برجام خارج شود، چه در نقاط دیگر از جمله ترور سردار سلیمانی نقش رژیم صهیونیستی مشهود است.  امروز رئیس جمهور سابق آمریکا اعلام می‌کند که توسط نخست‌وزیر سابق رژیم اشغالگر قدس فریب خورده و این سرنوشت تمام کسانی است که فارغ از اینکه در ایالات متحده هستند یا در یکی از کشورهای این منطقه می‌خواهند عادی‌سازی روابط کنند، این سرنوشت محتوم همه آنها است اگر که بخواهند اجازه‌شان را از تل آویو بگیرند یا بخواهند مسائلشان را با رژیم اشغالگر قدس هماهنگ کنند.


این حرف‌هایی که رژیم اشغالگر قدس می‌زند نه برای تأثیرگذاری بر تهران است زیرا می‌داند تأثیرگذاری در تهران صفر درصد است، اینها بیشتر برای گران‌فروشی به کسانی است که پول حیات این رژیم را می‌دهند و منابع این رژیم را در اروپا و آمریکا تأمین می‌کنند. به نظرم مخاطب اینها آن کشورها هستند.


روابط تهران و باکو از مرحله تنش رسانه‌ای گذشته در مسیر درست قرار دارد


سؤال: هفته گذشته دکتر امیرعبداللهیان سفری به جمهوری آذربایجان داشتند که گفتند دیدار خیلی خوب و موفقیت‌آمیز بوده، در خصوص مین‌روبی اراضی آزاد شده قره‌باغ و مشارکت ایران توافقاتی حاصل شده و اینکه بازگشایی خطوط مواصلاتی قفقاز جنوبی هم مشارکت فعال ایران را می‌خواهد، از طرفی می‌دانیم که خط قرمز ایران نفوذ صهیونیست‌ها در منطقه است، این در حالی است که رژیم صهیونیستی در باکو سفارت دارد و امروز وزیر امور خارجه باکو خاطرنشان کرده علاقه‌مند به تعمیق روابط با اسرائیل است، در این خصوص و در زمینه مشارکت‌هایی که توافق شده آیا باکو این خط قرمز ایران را رعایت خواهد کرد یا نه؟ 


خطیب زاده: سفر دکتر امیرعبداللهیان یکی از بهترین سفرهایی بوده که ما در چارچوب روابط دو جانبه داشتیم. بعد از اینکه معاون نخست‌وزیر آذربایجان به تهران آمد، این سفر برنامه‌ریزی شد، البته متعاقب ملاقات دو جانبه‌ای که آقای رئیسی و رئیس جمهور آذربایجان با همدیگر داشتند. دکتر امیرعبداللهیان طی چند ساعتی که در باکو بودند تقریباً تمام مقامات را دیدند. ملاقات بسیار طولانی و با جزئیات فراوان با رئیس جمهور آذربایجان داشتند، توافقات بسیار خوبی در حوزه بازسازی و گسترش روابط منعقد شد.  حتی می‌توانم بگویم جهش روابط در حوزه‌های مختلف انجام شد. در حوزه‌های بازسازی هم که شما اشاره کردید همینطور بود. همچنین تسهیل دسترسی آذربایجان به نخجوان و موضوعاتی از این دست. من فکر می‌کنم روابط امروز از آن سوءتفاهم‌هایی که بعضاً در فضای رسانه‌ای اتفاق افتاده بود عبور کرده و همه باید اجازه دهیم که در همین مسیر به رشد و گسترش خودش ادامه دهد. قطعاً یکی از موضوعات مهم همواره رفع نگرانی‌های دو طرف است. ما در خصوص امنیت ملی‌مان و در خصوص نقش مخرب رژیم صهیونیستی در این منطقه همواره شفاف صحبت کرده‌ایم و دوستانمان هم شنیده و اطمینان‌های لازم را داده‌اند.


انتهای پیام/۴۱۰۶/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب