دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در یک نشست خبری عنوان شد؛

جایزه ۵۰ میلیونی و وام ۲۵۰ میلیونی برای هیئت‌های برگزیده/ مهرواره «هوای نو» الگویی برای هیئت‌های کوچک است

دبیرکل «مهرواره هوای نو» کارکرد این رویداد فرهنگی را تبیین فعالیت هیئت‌ها در گام دوم انقلاب اسلامی دانست.
کد خبر : 629294
مهرواره هوای نور

به گزارش خبرنگار حوزه دین و آیین گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، نشست خبری دبیرکل «مهرواره هوای نو» به‌عنوان بزرگ‌ترین رویداد ملی هیئت و تشکل‌های دینی پیش از ظهر امروز در مجموعه فرهنگی یادمان شهدای هفتم تیر سرچشمه برگزار شد.


دبیرکل «مهرواره هوای نور» در ابتدای این نشست گفت: غنای معرفتی ما از اهل‌بیت (ع) گرفته شده و این ظرفیت در کنار توسل به ائمه دست‌مایه اصلی زندگی شیعیان بوده است. با توسل است که تعالی فرد و اجتماع رقم می‌خورد.


حجت‌الاسلام مجید باباخانی اظهار کرد: در روزگار فعلی هیئت‌ها جلوه زیبایی از توسل به ائمه اطهار (ع) و این چشمه جوشان معرفتی هستند. استفاده از این جریان معرفتی از پایه‌های انقلاب اسلامی بوده است.


مدیرکل تشکل‌های دینی سازمان تبلیغات اسلامی افزود: در گام دوم انقلاب با مسیری که رهبر انقلاب مشخص کردند، هیئت‌ها پایه حرکت گفتمان انقلاب اسلامی و پیشران این حرکت هستند. بااین‌حال در فضای عمومی و نگاه مردم به‌ویژه در اذهان عمومی و نسل جوان، فعالیت هیئت‌ها به دهه اول محرم خلاصه شده است این در حالی است که جلوه‌های بیرونی هیئت صرفاً در یک دهه و یک جلسه ختم نمی‌شود. پیوندهای ما در هیئت منشأ اتفاقات مردمی برای حل مشکلات و بحران‌ها است.


وی گفت: هیئت‌ها در مسائل پیچیده اجتماعی ورود پیدا کرده و موفق بوده‌اند. در همه استان‌ها فضای مردمی هیئت‌ها، مشکلات فرهنگی و اجتماعی را حل می‌کنند و منشأ اثرگذاری اجتماعی هستند. بااین‌حال هیئت‌ها باید معیارهای خود را تقویت کنند. این رویداد به دنبال تبیین معیارهای هیئت‌ها در گام دوم انقلاب اسلامی است.


وحید ملتجی دبیر مهرواره هوای نو نیز در این نشست اظهار کرد: تصور و طراحی ما این است که هوای نو یک جریان روبه‌جلو است. هوای نو دستی در سنت دارد، دستی در حال و آینده و قرار است که این فضا را به هم متصل کند. در شرایطی که به لحاظ اجتماعی دچار چالش‌های متفاوت و سختی هستیم، هوای نو دنبال این است که راه جدیدی که در حوزه فرهنگ همه به دنبال آن هستیم را با مشارکت هیئت‌ها پیدا و آن را بازنمایی کند.  


وی افزود: اصل هوای نو این است، وگرنه هیئت‌ها، نهادهای ریشه‌دار، سنتی و عمیقی هستند که اگر ما هم این نگاه را نسبت به آن‌ها نداشته باشیم، مسیرشان را جلو می‌روند. درحقیقت هیئت‌ها درخت‌های ریشه‌دار و قطوری هستند و ما قرار است «هوای نو» را به سمت آن‌ها بیاوریم. ما این رویداد را در قالب چهل‌ساله دوم انقلاب اسلامی می‌بینیم و نگاه‌مان نسبت به حوزه جوان و نوجوان در آن بسیار پررنگ است. این حرف‌های ما هم شعار نیست و مواردی است که در بطن بخش‌های مختلف مهرواره آن‌ها را طراحی کرده‌ایم.


دبیر مهرواره هوای نو ادامه داد: در شرایطی که خیلی از کارهای این‌چنینی تحت عنوان جشنواره‌های مختلف در طول سال برگزار می‌شود، ما این رویداد را در کنار آن‌ها تعریف نکردیم. مهرواره هوای نو واقعاً به دنبال ارتقای هیئت‌هاست و البته می‌دانیم که کار سخت و دشواری است. ما با هیئت‌هایی مواجه هستیم که به‌عنوان فضای زنده اجتماعی، سابقه‌ای طولانی دارند. اگرچه این اولین دوره مهرواره است اما دبیرخانه دائمی برای این رویداد در نظر گرفته شده و قصد ما این است که در سال‌های آتی نیز این رویداد را ادامه دهیم.


وی اضافه کرد: ما فرهنگ را مانند هوا می‌دانیم و هیئت را مانند درخت. هوای نو از ترکیب این دو ایجاد شده است. نماد هوای نو درخت است و تندیس هوای نو که در اختتامیه به هیئت‌ها و افراد برگزیده اهدا خواهد شد، درخت زرین است. با توجه به اینکه قرار است هوای نو در استمرار به بلوغ خود برسد، این شروع کار و سال اول است. ادعای بزرگ‌ترین رویداد بودن چیزی است که امیدواریم در اختتامیه امسال به بخشی از آن برسیم و در استمرار آن برای سال‌های آتی، این مسئله به شکل عملی اثبات شود.


در ادامه، برگزارکنندگان رویداد مهرواره هوای نو به سؤالات خبرنگاران حاضر در نشست پاسخ دادند. ملتجی درباره عدم وجود برخی از بخش‌های مهم مرتبط با هیئت‌های مذهبی در این رویداد، مثل بخش شعر عنوان کرد: ما امسال سه بخش اصلی داریم که شعر هم زیرمجموعه یکی از آن‌هاست. بخش هیئت، بخش کتاب و بخش ستایشگران اهل‌بیت (ع) سه بخش اصلی این رویداد است که هرکدام از این بخش‌ها محورها و هر محوری رشته‌هایی را دارد. امسال ما ۳۸ رشته داریم، اما اگر بخواهیم به ایده‌آل هیئت‌ها نگاه کنیم، می‌دانیم که تعداد بخش‌ها باید بیشتر از این باشد و رشته‌ها نیز می‌بایست بالای ۱۰۰ رشته باشد. اما به این دلیل که سال اول است، شورای برنامه‌ریزی ما (متشکل از افرادی که همگی از آدم‌های باتجربه حوزه هیئت هستند) نگاه روبه‌جلو را دارد، به این جمع‌بندی رسید که امسال مهرواره به‌این‌ترتیب برگزار شود.


وی اضافه کرد: یک رویداد فرهنگی اگر بخواهد اثرگذار باشد باید از کم شروع کند و آرام‌آرام در سیری طبیعی رشد کند. ما اگر می‌خواستیم این‌طور حرکت نکنیم، باید در سال اول بیش از صد رشته را در بخش‌های مختلف قرار می‌دادیم. اما به مکانیسمی رسیدیم که قابل دفاع باشد و به همین دلیل در سال اول به برخی رشته‌ها و بخش‌ها نپرداختیم.


دبیر رویداد با اشاره به توجه به عملکرد هیئت‌های کوچک در مهرواره هوای نو، اظهار کرد: تمام کارهای برتر این رویداد در سایت هوای نو بارگذاری می‌شود و هیئت‌های دیگر و علاقه‌مندان به حوزه فرهنگ و دین می‌توانند از آن‌ها الگو بگیرند. به‌عنوان‌مثال در بخش کتاب هیئت، کتاب‌های کمی درباره هیئت و هیئت داری وجود دارد. این برای اولین بار است که در ایران رخ می‌دهد و حوزه‌ای است که خیلی کم به آن پرداخته شده. ما عمداً این را قرار دادیم چون محتوای مربوط به هیئت‌ها برایمان مهم بوده و می‌خواستیم به مسائلی مثل تاریخ شفاهی هیئت‌ها و هیئت‌داری راه‌اندازی کنیم. به‌خصوص برای نسل جدید که می‌خواهد در این مسیر قدم بردارد.


باباخانی مدیرکل تشکل‌های دینی سازمان تبلیغات اسلامی در ادامه این نشست عنوان کرد: اگر هیئت‌هایی که معیارهای بیشتری را در خود تحقق دادند، به مسائل واقعی فرهنگی و اجتماعی جامعه بپردازند، ناخودآگاه توسط هیئت‌های کوچک به‌عنوان الگو پذیرفته می‌شوند. چنین مسئله‌ای را در بسیاری از شهرها دیده‌ایم که هیئتی، رسمی را در اجرای مناسک و مأموریت‌های فرهنگی اجتماعی خود می‌بیند و اگر از رسانه و هنر به‌درستی استفاده کرده باشد، در یک بازه زمانی کوتاه جلوه‌های آن حرکت را در هیئت‌های کوچک‌تر نیز می‌بینیم.


در بخش دیگری از این نشست، سعید آب‌فروش مدیر بخش هیئت‌های مهرواره با اشاره به آمار بالای ثبت‌نام کنندگان در این رویداد گفت: تا امروز ۲ هزار و ۴۴۶ هیئت در وبگاه هوای نو ثبت‌نام کرده‌اند که اگر این هیئت‌ها را در رشته‌ها ضرب کنیم، به ۱۳ هزار و ۷۸۰ رشته هیئت در سایت می‌رسیم. طبیعتاً همه این هیئت‌ها، هیئت‌های بزرگ نیستند که اگر هم باشند خیلی اتفاق خوبی است. این ثبت‌نام گسترده گواه بر این است که اتفاق فراگیری رقم خورده و با توجه به اینکه برای ثبت‌نام شرط ثبت شدن در سازمان تبلیغات و مواردی ازاین‌دست وجود ندارد، هر هیئتی (بزرگ یا کوچم) فرصت دارد در این میدان ارزیابی و گردونه رقابت حضور پیدا کند.


مدیر بخش هیئت رویداد هوای نو در پاسخ به خبرنگار آنا، در خصوص انتخاب اعضای هیئت‌داوران بخش‌های مختلف مهرواره نیز اظهار کرد: ما در هر رشته تلاش کردیم هیئت‌داوران تخصصی آن حوزه را داشته باشیم. برخی از رشته‌ها سه نفر و برخی دیگر پنج نفر داور دارد. سعی ما نیز بر این بوده که افرادی را انتخاب کنیم که جامعیت داشته و تخصص کافی برای رشته خود را دارا باشند و در کنار این دو عنوان، موردقبول جامعه هیئتی نیز باشند. برای دقیق‌تر بودن کار هرکدام از این رشته‌ها، جدا از اینکه شورای داوری دارند، یک دبیر شورای داوری هم انتخاب کردیم تا دبیر کار تنظیم‌گری فرآیند داوری را انجام دهد.


وی افزود: ما با همین میزان شرکت‌کننده‌ای که تا به امروز داشتیم و نزدیک به ۱۴ هزار اثر، کار داوری بسیار سنگین و پیچیده‌ای خواهیم داشت و امیدواریم دبیران شوراها تا حدود زیادی به سهولت این روند کمک کنند. به همین دلیل هم چند مرحله داوری برای مهرواره در نظر گرفتیم. غربالگری اولیه، ارزیابی اولیه، داوری اولیه و داوری نهایی. در حقیقت بررسی این آثار در چهار مرحله صورت می‌گیرد و در مرحله نهایی اسامی داوران با رزومه‌های آن‌ها اعلام عمومی می‌شود.


در ادامه این نشست ملتجی با اعلام این موضوع که شرکت‌کنندگان در این رویداد تا چهارم دی فرصت برای ثبت‌نام دارند، در خصوص احتمال تمدید این تاریخ گفت: با توجه به اینکه قبلاً هم یک‌بار این تاریخ را تمدید کردیم، پیش‌بینی ما این است که دیگر این کار را انجام نمی‌دهیم، مگر اینکه واقعاً ببینیم که حجم درخواست‌ها زیاد و تمدید تاریخ ثبت‌نام نیاز است. در مراسم اختتامیه هم که به‌احتمال فراوان در اوایل اسفندماه برگزار می‌شود، فعالان عرصه هیئت و تشکل‌های دینی جمهوری اسلامی، هنرمندان و فعالان عرصه‌های اجتماعی هستند و مسئولان رده‌های مختلف فرهنگی کشور حضور خواهند داشت.


دبیر مهرواره هوای نو درباره جوایز برندگان این رویداد هم گفت: هوای نو جوایز متعددی دارد که بخش‌هایی از آن تبرکی است، مثل خادمی حرم امام رضا (ع) و بخشی دیگر جایزه نقدی است که به هیئت‌ها و افراد برگزیده اهدا می‌شود. هیئت‌های برگزیده در هر رشته‌ای جایزه ۵۰ میلیون تومانی دریافت می‌کنند و هیئت‌های شایسته تقدیر نیز جوایزی ۲۰ میلیون تومانی دریافت می‌کنند. البته  اگر تعداد ثبت‌نام‌ها بیشتر شود، هیئت‌های شایسته تقدیر نیز بیشتر می‌شوند، اما هر سال ما فقط در هر رشته یک هیئت به‌عنوان برگزیده خواهیم داشت.


وی افزود: به جز این، برای برخی هیئت‌های برگزیده که طرح‌های ویژه و خاصی دارند، جایزه‌ای به شکل وام در نظر داریم که تا سقف ۲۵۰ میلیون تومان است، جوایز بخش نقدی نیز نهایتاً ۱۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است. جایزه متفاوت و ویژه‌ای هم داریم که در حال طراحی است، این جایزه یک «سفر تجربه» است. ما به دنبال این هستیم که با سازمان‌های مردم‌نهاد فعال در اقصی نقاط دنیا ارتباط بگیریم و آن دسته از سازمان‌هایی کهتم دینی دارند را انتخاب کنیم و برگزیدگان این رویداد را در سفری به بازدید از این سازمان‌ها ببریم تا از نزدیک با فعالیت‌های آن‌ها آشنا شوند. البته با توجه به اینکه هیئت شأن مردمی دارد، این رویداد نیز چنین حالتی دارد و متعلق به بافت هیئت است. بانیان، خیرین و افرادی که پیش‌ازاین از هیئت‌ها حمایت می‌کردند، می‌توانند این رویداد را نیز همراهی کنند.


 انتهای پیام/۴۱۷۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب