فولادیها با لایحه بودجه ۱۴۰۱ بهینه میشوند؟
به گزارش خبرنگار حوزه نفت و انرژی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، تولید روزانه حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب گاز در کشور، نیز نتوانسته مصرف کشور را به صورت کامل تامین کند، بخشی از این مصرف بیرویه مربوط به صنایع کشور است، به گفته بسیاری از کارشناسان قیمت پایین گاز در بخش صنایع، باعث بیتوجهی به بهینهسازی مصرف شده است و بسیاری از این واحدهای صنعتی با دستگاههای از رده خارج به فعالیت خود ادامه میدهند و ارادهای برای استفاده از تجهیزات بهروز با مصرف بهینه وجود ندارد. البته دولت در بودجه سال آینده پیشنهاد افزایش قیمت گاز در بخش فولاد را داده است، مطابق لایحه بودجه در سال آینده دولت، نرخ سوخت فولادیها، پتروشیمیها و پالایشیها را معادل نرخ خوراک مصرفی پتروشیمیها قرار داد. این در حالی است که در قانون بودجه سال جاری این نرخ با تخفیف هفتاد درصدی به صنایع فروخته تحویل داده میشود. البته این تصمیم با انتقادات فراوانی از سوی فعالان بخش صنعت و پتروشیمی همراه شد و دولت اقداماتی برای تصحیح این رقم در بودجه انجام داده است و پیشنهاد کرده این رقم با افزایش ۱۰ درصدی به ۴۰ درصد قیمت خوراک برسد حال باید منتظر ماند که این موضوع در مجلس تصویب خواهد شد یا خیر.
گاز ارزان بهینه سازی صنایع را به حاشیه برده است
محمدعلی صادقی، کارشناس حوزه انرژی در گفتوگو با خبرگزاری آنا با اشاره به میزان مصرف انرژی در بخش صنعت میگوید «صنعت یکی از مهمترین بخشهای مصرفکننده انرژی در کشور است و به دلیل نقش کلیدی آن تا زمانی که تجهیزات و دستگاههای مورد استفاده در صنایع و خروجی تولیدات آنها بهینهسازی نشود نمیتوان به متعادلسازی مصرف در کشور امیدوار بود، متأسفانه در سالهای اخیر به دلیل نحوه قیمتگذاری انرژی در کشور احداث واحدهای صنعتی با استفاده از تجهیزات فرسوده و از رده خارج بهشدت افزایشیافته است».
وی ادامه میدهد «این عدم بهینهسازی در ساخت واحدهای صنعتی به تولیدات آنها نیز سرایت کرده است بهطوری که بسیاری از وسایل سرمایشی و گرمایشی از بازدهی مناسبی برخوردار نیستند و در رده وسایل انرژی پرمصرف قرار میگیرند».
کارشناس حوزه انرژی بیان میکند «این وسایل غیر بهینه بدون هیچ نظارتی وارد بازار میشوند و مصرفکننده چارهای جز استفاده از همین کالاهای عرضه شده ندارد و اصولاً نمیتوان تمام نیازهای مورد نیاز کشور را از خارج تأمین کرد».
به گفته صادقی «این چرخه نامناسب باعث افزایش سرسامآور مصرف شده است به طوری که با وجود تولید روزانه حداقل ۸۰۰ تا ۹۰۰ میلیون مترمکعب گاز باز هم دچار کمبود انرژی در شبکه هستیم و به همین منظور علاوه بر افزایش ظرفیت میادین گازی به دنبال سوآپ گازی با کشورهای ترکمنستان و آذربایجان برای تأمین نیاز داخل هستیم در حالی که باید قیمت گاز برای صنایع و پتروشیمی با نرخ صادراتی و از طریق همین سوآپ گازی انجام شود».
بیشتر بخوانید:
توسعه صنایع تبدیلی از اهداف دولت سیزدهم است
وی بیان میکند «این یارانههای انرژی به صنایع داخلی باعث عدم توانایی تولیدکنندگان داخلی برای حضور در بازارهای بینالمللی میشود و اصولاً صنایع داخلی انگیزهای برای حضور در بازارهای خارجی ندارند».
به گفته کارشناس حوزه انرژی «باید در صنایع نقشه راهی وجود داشته باشد تا سالانه حداقل ۱۰درصد از انرژی مصرفی کاهش یابد و صرف توسعه و بهینه کردن دستگاهها شود با وجود اینکه استفاده از فناوری در صنایع طی سالهای اخیر رشد محسوسی کرده و به سطح ۷ و یا ۸ رسیده است تجهیزات مورد استفاده در صنایع داخلی از فناوری و بازدهی پایین است که به لطف انرژی ارزان در ۵۰ سال اخیر مورداستفاده قرار میگیرد».
تولیدات صنایع باید بهینه شود
حسن مرادی، نماینده مجلس هفتم شورای اسلامی نیز در گفتوگو با خبرگزاری آنا با اشاره به افزایش مصرف گاز کشور اظهار میکند «ایران بهعنوان کشوری در حال توسعه در مسیر افزایش جمعیت قرار دارد و افزایش انشعاب متناسب با تقاضا سبب افزایش مصرف شده است».
این کارشناس حوزه انرژی ادامه میدهد «به دلیل پوشش بالای گاز در شبکه کشور میزان مصرف انرژی حتی نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی بالاتر است به طوری که هر روز در اخبار خبرهای جدیدی از توسعه شبکه گاز در کشور هستیم».
به گفته وی؛ «استفاده از ۲۵ میلیون بخاری گازسوز غیراستاندارد نیز علاوه بر آلودگیهای زیستمحیطی فشار مضاعفی را به شبکه گاز تحمیل میکند و اصلاح این بخاریها میتواند بخشی از مشکل مصرف بیرویه را حل کند».
مرادی با اشاره به افزایش تعرفه مشترکان پرمصرف گاز عنوان میکند «این اقدام تا حدودی میتواند بر میزان مصرف این بخش تأثیرگذار باشد اما زمانی اثرگذاری آن افزایش خواهد یافت که علاوه بر افزایش تعرفهها با استفاده از معیارهای اخلاقی و فرهنگسازی میزان مصرف گاز را مدیریت کرد».
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/