هشدار یک پژوهشگر به استفاده بیرویه از کودهای شیمیایی/ وقتی پژوهشی به سلامت محصولات کشاورزی کمک میکند
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ عادله سبحانیپور فارغالتحصیل کارشناس رشته گیاهپزشکی، کارشناسی ارشد رشته بیماریشناسی گیاهی و دکتری تخصصی رشته کنترل بیولوژیک بیماریهای گیاهی با رتبه نخست در هر سه مقطع دانشگاهی در دانشگاه تهران، همکاری خود را با دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان از سال ۱۳۸۲ آغاز کرد.
سبحانیپور از سال ۱۳۸۴ عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان شد و سال ۱۳۸۶ به عضویت کمیته فنی حفظ نباتات شهرستان دامغان و کمیته تخصصی ارتقای کمی و کیفی پسته دامغان درآمد.
بیشتر بخوانید:
ارتباط صنعت و دانشگاه؛ حلقه مفقوده زنجیره تولید فناوری
وجود فاصله میان نیازها و واقعیتهای عرصه پژوهش
برترینهای پژوهشی استان سمنان معرفی شدند
پژوهشگر نمونه سال ۸۷ دانشگاه آزاد اسلامی دامغان، ترجمه دو کتاب تخصصی، داوری علمی مجلات «کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی دانشگاه تهران»، «دانش گیاهپزشکی دانشگاه تهران»، «تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران» و Journal of Nuts. Islamic Azad University of Damghan در کارنامه علمی سبحانیپور دیده میشود.
او ۴۶ مقاله علمی پژوهشی و ISI در همایشهای مختلف ارائه کرده و دارای دو طرح پژوهشی داخلی و سه طرح پژوهشی بروندانشگاهی با واحد دامغان، یک طرح پژوهشی کشوری با پژوهشگاه فناوریهای نوین علوم پزشکی ابن سینا و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بوده و در مجموع راهنمایی و مشاوره ۳۱ پایاننامه کارشناسی ارشد را بر عهده داشته است.
لزوم کاهش مصرف کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان که در هفته پژوهش ۱۴۰۰ در جمع برترین پژوهشگران استان سمنان قرار گرفته و از وی تجلیل شد، دلیل انتخاب خود به عنوان پژوهشگر برتر را ارائه طرح پژوهشی دانست که به لزوم کاهش مصرف کودهای شیمیایی از نظر سلامتی محیط زیست و سلامت مصرفکنندگان محصولات کشاورزی پرداخته و علاوه بر بررسی مشکل راهکارهایی برای حل آن ارائه کرده است.
مسئولان تا حد امکان هزینههای زائد در برخی زمینهها را کاهش و در مقابل هزینه بیشتری به پژوهش اختصاص دهند.به گفته این محقق و پژوهشگر، بافت و اسیدیته اغلب خاکهای استان سمنان، برخی عناصر غذایی را برای گیاه غیر قابل جذب کرده و باعث افزایش بیشتر در مصرف کودهای شیمیایی شده و این موضوع نشاندهنده اهمیت بهکارگیری تدابیری است که به کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی کمک کند.
سبحانیپور اظهار کرد: تجربه تلخ بازگرداندن پستههای صادراتی از گذشته تاکنون و بهتازگی فلفل دلمهای و خیلی از محصولات دیگر کشاورزی در صادرات کشور ما بسیار محسوس است. مسئله باقیمانده غیرمجاز سموم و کودهای شیمیایی در محصولات غذایی، جایگاه بسیار مهمی در بحث پزشکی بهداشت جامعه، اقتصاد و کشاورزی دارد.
افزایش بیماریهای مختلف گوارشی، عصبی و انواع سرطانها
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان بیان کرد: میزان بیش از حد مجاز ترکیبات سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی و آبهای زیرزمینی، سبب بالارفتن مقدار آنها در بدن انسان و دام شده و متعاقباً بیماریهای مختلف گوارشی، عصبی و انواع سرطانها را در پی خواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
نهادی مستقل برای توزیع بودجه پژوهشی ایجاد شود
ضرورت انجام مراحل تحقیقاتی پروژهها در دانشگاه
وی اضافه کرد: از سویی بسیاری از کشورها در این زمینه قوانین جدی و سختگیرانه برای واردات و صادرات محصولات کشاورزی دارند و مقادیر بسیار ناچیز این ترکیبات را هم غیرمجاز دانسته و اجازه ورود اینگونه محصولات غذایی را به کشور خود نمیدهند؛ از اینرو در پژوهشی که انجام شد، این هدف یعنی به کارگیری روشهایی که منجر به کاهش مصرف سم و کود در کشاورزی شود، مد نظر قرار گرفت.
اهمیت پژوهش و تحقیق در تمام علوم
این پژوهشگر برتر در بخش دیگری از گفتگوی خود با آنا تأکید کرد که مسئولان به اهمیت پژوهش و تحقیق در تمام علوم بیشتر واقف شده و آن را منحصر به بعضی رشتهها و علوم خاص ندانند؛ زیرا تمام علوم زنجیروار به هم مرتبط هستند. تا حد امکان هزینههای زائد در برخی زمینهها را کاهش و در مقابل هزینه بیشتری به پژوهش اختصاص دهند.
سبحانیپور با بیان اینکه تخصص مرتبط با کار مسئولان بسیار بسیار مهم است، اضافه کرد: برای حوزه پژوهش در هر رشتهای، کسی باید مسئولیت رده بالای آن را به عهده بگیرد که تخصص همان رشته را داشته باشد و تمام نیازها و جزئیات تحقیق در آن رشته خاص را درک کند.
انتهای پیام/۴۰۶۲/
انتهای پیام/