افزایش سرانه پزشک در گرو افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی/ وقتی بار وزارت بهداشت بر دوش شورای عالی انقلاب فرهنگی میافتد!
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ سرانجام با وجود هیاهوی بسیار درباره افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی، اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی کلیت آن را تصویب کردند و قرار است ظرف ۱۰ روز آینده درباره تعداد ظرفیتهایی که افزایش مییابد تصمیمگیری شود. شاید از خود بپرسید که حواشی افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی از کجا شروع شده و اینجا رسیده است؟ موضوع افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی قدمتی دیرینه دارد چراکه با توجه به درآمد بالای برخی از پزشکان، بسیاری از داوطلبان کنکور هر ساله تنها وارد رشته تجربی میشوند تا به این شغل پردرآمد دست یابند.
البته این در حالی است که در افق ۱۴۰۴ از لحاظ سرانه پزشکی باید به کشور اول منطقه تبدیل شویم و شواهد نشان میدهد که برای دستیابی به این هدف فعلاً در جایگاه مناسبی قرار نداریم. در ایران ۱۱.۷ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر وجود دارد اما در بسیاری از کشورهایی که ازنظر نظام سلامت کشورهای پیشرفتهتری هستند، این عدد بالای ۳۰ یا ۴۰ است. سرانه پزشک در ایران حتی از کشورهای اطراف مثل تاجیکستان، قرقیزستان و ترکمنستان پایینتر است.
بیشتر بخوانید:
افزایش ظرفیت پزشکی آری یا خیر؟
میزان افزایش ظرفیت پزشکی تا ۱۰ روز آینده اعلام میشود
افزایش سهمیه پزشکی دانشگاهها شرط لازم برای برقراری عدالت است
ورود شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع کمبود پزشک
این کاستیها سبب شد که از مدتی قبل شورای عالی انقلاب فرهنگی بهعنوان نهاد بالادستی در کشور دست به کار شود. در این زمینه ستاد نقشه جامع علمی کشور موضوع افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی را مد نظر قرار داد و در یکی از جلسات ستاد در این باره تصمیمگیری شد. منصور کبگانیان، دبیر ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور درباره مصوبات جلسه ۱۵۵ این ستاد برای افزایش ظرفیتهای پزشکی در دانشگاههای کشور به آنا میگوید: «یکی از این مصوبات مربوط به افزایش ۳ هزار نفری ظرفیت پزشکی به ظرفیت پزشکی موجود است، این افزایش ظرفیت برای حداقل ۵ سال در نظر گرفته شده است پس از پایان ۵ سال مقدار آن کم نمیشود بلکه با مطالعات صورتگرفته امکان دارد بیشتر نیز شود.»
کبگانیان درباره مصوبه دوم ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور ادامه میدهد: «مصوبه دوم مربوط به تقویت بخش خصوصی و غیردولتی مخصوصاً دانشگاه آزاد اسلامی در جذب دانشجوی پزشکی است در این جلسه دانشگاه آزاد اسلامی تواناییهای خودش را ارائه داد همچنین موانع و مشکلات را مطرح کرد، قرار است بر اساس پیشنهاد این دانشگاه قوانین مربوطه اصلاح شود.»
به گفته دبیر ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور؛ «با افزایش سه هزار پزشک برای اینکه به استاندارد کشورهای پیشرفته برسیم به ۱۸ سال زمان نیاز داریم و اگر افزایش پزشکان میزان پنج هزار نفر باشد برای رسیدن به استاندارد پزشک در کشورهای پیشرفته ۱۲ سال طول میکشد.»
در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی ۱۰ روز زمان بررسی جمع بندی تعداد افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی مهلت داده شده است و در جلسه بعدی شورای عالی انقلاب فرهنگی آمار قطعی مصوبه افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکیِ ستاد نقشه جامع علمی کشور اعلام میشود.
برای بررسی بیشتر این موضوع در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد، در جلسه شورای مقرر شد که تعداد افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی یک بار دیگر در ستاد نقشه جامع علمی کشور طرح، بحث و مجدداً نظرات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخذ شود و بعد از رأیگیری طرح مجددی در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت گیرد.
به گفته سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ اصل و کلیات ماده واحده به تصویب رسید و درباره تعداد بنا شد تمرکز بیشتری در ستاد نقشه جامع علمی کشور صورت بگیرد. البته در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی ۱۰ روز زمان بررسی جمع بندی تعداد افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی مهلت داده شده است و در جلسه بعدی شورای عالی انقلاب فرهنگی آمار قطعی مصوبه افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکیِ ستاد نقشه جامع علمی کشور اعلام میشود.
وی تأکید میکند: بر اساس بررسی ستاد نقشه جامع علمی کشور، پزشکی کشور دارای آمادگی این جهش است، در گذشته یعنی در سال ۶۳ و ۶۴ که ظرفیت دانشگاه پزشکی کشور بسیار کم بوده، ما شاهد این افزایش جهشی بودهایم و الان که از ۶۸ دانشکده علوم پزشکی برخوردار هستیم و اعضای هیئت علمی رشتههای پزشکی ۱۱ هزار نفر است و همچنین تختهای آموزشی از استاندارد خوبی برخوردار است، افزایش ۳ هزار دانشجو برای پزشک عمومی و ۱۵۰۰ پزشک برای حوزههای تخصصی امکانپذیر هست. البته حتماً نیازمند فضای تعامل با جامعه پزشکی کشور هستیم تا به یک جمعبندی قابل قبول برسیم.
عاملی یکی از نکات مهم را آمادگی جامعه پزشکی در افزایش ظرفیت پزشکی میداند و تصریح میکند: در این جلسه تقویت حمایتی جامعه پزشکی مورد تأکید اعضای محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفت. در این جلسه مقرر شد آسیبشناسی اساسی در زمینه نظام درمان و پزشکی جامعه صورت گیرد که بر اساس این گزارش آسیبشناسانه راههای مناسب و جامعی را در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی طرح شود.
افزایش سهمیه پزشکی دانشگاهها شرط لازم برای برقراری عدالت
به عقیده امیرحسین بانکیپور، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ عدالت در نظام بهداشت و درمان مسئلهای بسیار مهم و حائز اهمیت است. وی میگوید: تاکنون خوشبختانه پیشرفتهای بسیار زیادی در زمینه کسب علم در کشور داشتهایم بهطوریکه از کشورهای دیگر برای درمان به ایران مراجعه میکنند اما متأسفانه کنار این پیشرفتها خلأهایی وجود دارد که در مناطق محروم شاهد کمبود امکانات هستیم که این بیعدالتی اصلاً با مرام انقلاب اسلامی سازگار نیست.
اعضای هیئت علمی رشتههای پزشکی ۱۱ هزار نفر است و همچنین تختهای آموزشی از استاندارد خوبی برخوردار است، افزایش ۳ هزار دانشجو برای پزشک عمومی و ۱۵۰۰ پزشک برای حوزههای تخصصی امکانپذیر هست
وی انتظار دارد که وزیر بهداشت انقلابی عمل کند بهطوریکه انقلابی عمل کردن در این زمینه اقتضائات خودش را دارد. درواقع باید بگویم برای اینکه جلوی بیعدالتی گرفته شود، قطعاً یکی از گامهای مؤثر افزایش سهمیه دانشگاهها است اما کافی نیست. باید کمبود پزشک را برطرف کنیم ولی صرفاً برطرف شدن کمبود پزشک به بالا بردن سهمیه نیست.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید میکند: باید بهداشت و درمان به سمت برقراری عدالت برود. با هر فرمول و شاخصی حساب کنیم، نسبت هیئتعلمی به دانشجو، نسبت تخت آموزشی به دانشجو و تعداد پزشکان در ایران در مقایسه با کشورهای دیگر بسیار کم است؛ بنابراین باید سهمیه پزشکی دانشگاهها افزایش پیدا کند اما تنها با بالا رفتن سهمیه این مشکل حل نمیشود بلکه باید سیاستهای بهداشت و درمان به نحوی باشد که موقعیت کاری و رفاهی و حقوقی پزشکان در مناطق محروم بالا رود که پزشکان ما ترغیب به فعالیت و کار در مناطق محروم شوند، ولی در حال حاضر حقوق پزشکی که در مرکز شهر کار میکند با پزشکی که در مناطق محروم فعالیت میکند تقریباً یکسان است پس درنتیجه میتوان گفت پزشکان ما تمایلی به کار در مناطق محروم را ندارند.
با این حال بررسیها نشان میدهد که بسیاری از مناطق کشور با کمبود پزشکی مواجه هستند و مردم برای دسترسی به درمان مناسب ناگزیر میشوند که فرسنگها طی کنند تا پزشک و درمان موردنظر دست یابند بنابراین لازم است که افزایش ظرفیت پزشکی پس از سالها اتفاق بیفتد تا علیرغم اینکه توزیع پزشک در کشور متوازن شود به میزان کافی پزشک برای درمان بیماران در کشور وجود داشته باشد.
انتهای پیام/۴۰۴۰/پ
انتهای پیام/