باید چه نگاهی به نخبگان کشور داشت؟ / تاکیدات رهبر انقلاب بر استفاده از ظرفیت نخبگان در مسائل راهبردی کشور
به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و خانواده گروه جامعه خبرگزاری آنا، سید حمید جمال الدینی، عضو شورای عالی جمعیت هلال احمر و و عضو هیئت علمی دانشگاه در یادداشتی نوشت؛ «در آخرین دیدار مقام معظم رهبری با نخبگان کشور، نکات مهمی اعلام شد که میتوان ۳ موضوع مهم از صحبت های مقام معظم رهبری را می توان در موضوعات زیر تقسیم بندی کرد».
۱- مقوله نخبگی در نگاه رهبری جایگاه متفاوتی دارد
در مقایسه با نگاه غرب به مسئله نخبه و نخبگی در نگاه رهبر معظم انقلاب، اندیشه و نگاه حکمت محور بودن به بنیاد نخبگان و نگاه «حکیم» بودن به «نخبه» چایگاه خاصی دارد. در این نگاه برتری چرایی(whyness) بر چگونگی (whoness) وجود دارد و رفاه اقتصادی و اجتماعی، هدف و اوج خواستهها نیست، بلکه در این نگاه کمال معنوی، اولوالالباب و الوالابصار جایگاه ویژه پیدا میکند. در یک کلام تنها کسب قدرت و ثروت هدف محسوب نمیشود، بلکه ارزشهای دیگر هم در این گونه نگاه معنی و نقش پیدا میکنند.
در نگاه مقام معظم رهبری تعهد و تخصص، وظیفه، مسئولیت، برادری و برابری، تعلیم و تزکیه، قناعت، جهاد، شهادت، ایثار، ذات و تربیت، امید، تقوا و ایمان معنادار میشوند و در این تفکر، نوآوری در بستر خلاقیت با هدف حل مسائل و با اولویت ملی و بین المللی معنی پیدا میکند و علم نافع، جایگاه خاص خود را دارد.
امروزه همه میدانیم که در دانشگاههای تراز اول کشورها به موضوع حکمت و حکیم توجه بسیار خاصی شده و استفاده از این عنوان در برنامه راهبردی دانشگاهها به چشم قابل مشاهده است. به عبارتی دانشگاهها از نظام نسل بندی، خارج شده و هدف کلی یا همان کمال را مبنا قرار دادهاند و ارزشها را به سمت آن سوق میدهند. همانطور که گفته شده، در این گونه نگاه حکیم فردی است که در هر علمی نگاه حکمت محور به موضوع داشته باشد.
۲-بازیادآوری تعهدات و تکالیف مسئولان در همه ردهها به صورت عام نسبت به نخبگان
در دیدار رهبر انقلاب با نخبگان نکته قابل تامل دیگری مبنی بر برگزاری جلسات با نخبگان و استفاده از ظرفیت آنها در کشور مطرح شد و هر سال شاهد هستیم که رهبر معظم انقلاب با نخبگان نشست سالانه برگزار میکنند. این نشستهای رهبری نشان از توجه ویژه به این حوزه و این موضوع دارد.
استفاده از نیروی جوان، از جمله محورهای مطرحی است که در دیدار مقام معظم رهبری با نخبگان ذکر شده و رهبر انقلاب در جمع مدیران ارشد دولت هم بر این موضوع یا همان استفاده از ظرفیت جوانان تاکید داشتهاند تا از ظرفیت نخبگان با سلایق مختلف استفاده شود. این بیانات رهبر انقلاب نشان از نگاه عمیق رهبری به نخبگان دارد و ترویج این نگاه به نخبگان و رفع موانع کاری آنها موضوعی است که مقام معظم رهبری نگاه مسئولان و مدیران را به سمت آن هدایت میکنند.
۳. عدم سواستفاده از کلید واژه های تخصصی
رهبری در دیداری که داشتند فرمودند یک مقدار در مورد مفهوم دانش بنیان باید نگاه سخت گیرانهای داشته باشیم، به نظر میرسد آن چه با دقت در فرمان ایشان مورد توجه قرار گرفته، این است که یکی از آسیبهای جدی در کلید واژههای تخصصی در طول چند دهه اخیر در کشور سو استفاده از این مفاهیم است.
در واقع به این علت است که به دلیل عملکرد اشتباه ما بعضی از کلید واژهها علی رغم پشتوانه مناسب علمی و قوانین و نگاه بسط دهنده فرهنگ آن کلید واژه همچون مفهوم دانش بنیان در شیوه عمل وارد مسیری میشود که مورد سواستفاده قرار میگیرد و در بعضی فضاها استفاده تسهیلات بیدلیل یا رانت وجود دارد که ایشان در این باره تذکر دادند تا این کلید واژه به سرنوشت دیگر کلید واژهها تبدیل نشود.
به عنوان مثال کلمه تعاونی در افکار سنجی که چندین سال قبل انجام شده بود در ذهن مردم یک کلمه منفی جای گرفته بود و در افکار سنجی در مورد سرمایه اجتماعی انجام داده بودند. علی رغم اینکه مفهوم تعاونی هم پشتوانه دینی دارد و هم اکنون در کشورهای غربی جذب سرمایههای خرد به عنوان یک مدل الگوی اقتصادی است و تصمیم گیری مشترک و تصمیم گیری با وزن آرای مشابه، در حال حاضر در دنیا یک الگویی از جذب سرمایه است و ما این مفهوم را بسیار قبل آغاز کردیم. اما چون در بستر تعاونیها برخی بدقولیها و پیمان شکنیها و برخی از دورزدنها با فرمول قانونی شکل گرفت، در ذهن مردم کلمه تعاون واژهای است که خوش نامی خود را از دست داده، علیرغم اینکه در دورههای مختلف به آن به شدت توجه شده بود.
بیشتر بخوانید:
نخبگان برای ماندن به احساس اثربخشی نیاز دارند/ لزوم ایجاد فرهنگ دائمی استفاده از محصولات داخلی
هر فردی در جامعه باید بتواند مفهوم دانش بنیان را درک کند و بداند مفهومی مثبت است، یعنی کلمهای است که میتواند برای کشور مفید باشد و از این بابت جلوگیری کنیم از ابزارهایی چون رانت و... که این کلمه علی رغم بار مثبت یک نوع بدبینی ایجاد نکند. این مسبوق به سابقه است و می توانیم به آن به عنوان یک آیتم اضافه کنیم و این مساله را متفاوت کنیم.
انتهای پیام/۴۱۷۲/
انتهای پیام/