«سرباز شماره صفر» مقابل دوربین گردن کج نمیکند! / زندگی «جهانگیر» انگیزهای برای امیدوار بودن است
به گزارش خبرنگار سینمایی گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، یکی از بخشهای جنبی اما مهم جشنواره سینما حقیقت که چند سالی است حضوری فعال در این رویداد دارد، بخش شهید آوینی است. جایی که در این سالها بسیاری از مستندهای مهم و جریانساز به اکران درآمدند و معمولا هم با اقبال عمومی و استقبال منتقدان مواجه شدند.
در پانزدهمین جشنواره سینما حقیقت نیز این بخش به قوت خود باقی است و ۲۹ عنوان مستند در آن به نمایش درمیآیند، مستندهایی که حال و هوای متفاوتی دارند و آثار مستند-پرتره، تاریخی، سیاسی، دفاع مقدس و... در آنها وجود دارد. یکی از مستندهای مهم این بخش «سرباز شماره صفر» است، مستند-پرترهای در رابطه با یکی از قهرمانهای گمنام هشت سال دفاع مقدس، قهرمانی که شاید به اندازه فرماندهان شجاع دوران جنگ تحمیلی شناخته شده نباشد، اما نوجوانی و جوانیاش را در این راه گذاشته و حالا زندگیاش با چالشهای بزرگی مواجه است.
پژوهشگر، تهیهکننده و کارگردان این مستند محمد سلیمیراد است، فیلمساز شناختهشده اهل کهگیلویه و بویراحمد که این مستند را پیش از فرستادن برای نمایش در جشنواره سینماحقیقت، در جشنوارههای معتبر خارجی دیگری هم فرستاده و پیش از این در دو رویداد سینمایی در کشورهای چین و ترکیه با موفقیت مواجه شده است و به احتمال فراوان بعد از این حضور در ایران، در جشنوارههای دیگر نیز به اکران درمیآید.
در حالی که به روزهای پایانی برگزاری پانزدهمین جشنواره سینما حقیقت نزدیک میشویم، با این مستندساز گفتوگو کردیم، تا هم با حال و هوای این اثر که به همت خانه مستند ساخته شده بیشتر آشنا شویم و هم بدانیم قهرمان قصه «سرباز شماره صفر» کیست و چرا باید در سالنهای سینما به تماشای زندگی او بنشینیم.
قهرمانی به نام جهانگیر
سلیمیراد در رابطه با قصه خاص مستند «سرباز شماره صفر» گفت: این مستند داستان زندگی شخصی به نام جهانگیر بَدوره است که به دلیل بیماری صرع همسرش، هزینههای زیادی را متقبل میشود و حدود ۱۵ سال است که با این شرایط درگیر است. این فرد پیش از این بیرون خانه کار میکرد ولی به دلیل بیماری همسرش خانهنشین میشود، چون ۲۴ ساعته باید از او مراقبت کند. جهانگیر مجروحی جنگی است که در روستا زندگی میکند، هیچ درآمدی ندارد و به همین دلیل به سراغ تشکیل پرونده جانبازیاش میرود.
وی افزود: این مسئله در زمان جوانی برای او اهمیتی نداشته و با وجود جانباز شدن، اعتقاد داشته که اصلا نباید به دنبال تشکیل پرونده و دریافت مزایا باشد، اما به دلیل مشکلاتی که در زندگی برایش به وجود میآید و درحقیقت برای تأمین دفترچه خدمات درمانی که بتواند بخشی از هزینههای درمان همسرش را تأمین کند، به سراغ تشکیل پرونده میرود.
وی ادامه داد: بعد از پیگیریهای مختلف مشخص میشود بیمارستانی که او در زمان جنگ در آن بستری بوده، به دلیل بمباران از بین رفته و تمام مدارکی که در آن وجود داشته، نابود میشود. در جریان روایت فیلم، جهانگیر تلاش میکند که با برگه استشهادی که در دست دارد از همرزمان و فرماندهانش امضا جمع کند که حضورش در جنگ را اثبات کند.
کارگردان «سرباز شماره صفر» درباره چگونگی آشنایی با این جانباز هشت سال دفاع مقدس عنوان کرد: جهانگیر همرزم پدرم بوده و هر دو در عملیات کربلای ۴ حضور داشتند، پدرم در همان عملیات شهید و جهانگیر مجروح میشود و من از طریق همین اتفاق با او آشنا میشوم. در ابتدا قرار بود کتابی از روایتهای جهانگیر در شب عملیات را به عنوان «سرباز شماره صفر» بنویسم، ولی در مرحله تحقیق و پژوهش، دیدم زندگی بعد از عملیاتِ جهانگیر میتواند سوژه ویژهای برای یک مستند باشد.
بیشتر بخوانید:
«ناقوس دریا» قصه ماهیگیرانی است که از دریا میترسند
«ننه مخمل» نماینده مادرانی است که عاشق زندگی هستند
تم اصلی «مرگ ماسایوشی» آزادی و شرافت است
مردی که گردن کج نمیکند
سلیمیراد با اشاره به حضور مستند دفاع مقدسیاش در بخش شهید آوینی پانزدهمین جشنواره مستند سینما حقیقت، اظهار کرد: من انتظار داشتم که در جشنواره سینما حقیقت امسال بیش از ۱۰ تا ۱۵ مستند با موضوعات دفاع مقدس حضور داشته باشد، به دلیل همین گستردگی هم سعی کردم زاویه نگاه جدیدی به این موضوع داشته باشم. تفاوت اصلی قهرمان این مستند با آثار دیگر این ژانر در آنجاست که جهانگیر (که ما نمیتوانیم حتی برای لحظهای به مشکلات زندگیاش فکر هم کنیم)، به زندگی امید زیادی دارد. او همچنان برای خانوادهاش تلاش میکند، آنها را شاد میکند، تا جایی که شما یک درصد هم احتمال نمیدهید در زندگیاش مشکلی دارد.
وی اضافه کرد: خانه جهانگیر سقف ندارد و در و دیوارش آلومینیومی و فلزی است. اما جوری زندگی میکند که خیلی از ما دوست داریم خودمان را جای او قرار دهیم تا شادیای را که در زندگیاش هست، تجربه کنیم. شادیای که شاید در زندگی آدمهایی که رفاه صد درصدی دارند هم وجود ندارد.
سلیمیراد با اشاره به ویژگی مهم قهرمان داستانش که یک رزمنده پرتلاش هشت سال دفاع مقدس است، گفت: جهانگیر با وجود تمام مشکلاتی که دارد اما مستقیم اعتراض نمیکند. شما بیماری همسرش را میبینید، سختیهایی را که در زندگی با آن مواجه است، حس میکنید سختیهایی از نظر ما کارهای ساده و بیارزشی است، مثل یک جابهجایی ساده و از این طرف تا آن طرف رفتن، اما با این وجود جهانگیر همسر بیمارش را بیرون و به دل طبیعت میبرد، برایش شعر میخواند و میبینیم که این مرد با همه مشکلاتش، آدم سرزنده و شادی است. ویژگی منحصر به فرد جهانگیر اینجاست که مستقیم به دوربین نگاه نمیکند و برای کمک گرفتن از مسئولان گردن کج نمیکند.
تماشای زندگی جهانگیر؛ دوای درد ناامیدان
کارگردان این مستند درخصوص اکران فیلمش پیش از این رویداد در جشنوارههای کشورهای خارجی و عدم وجود ممنوعیت برای حضور در جشنواره سینما حقیقت امسال نیز گفت: این مستند پیش از این در جشنوارههای کشورهای مختلفی مثل چین و ترکیه به نمایش درآمد، اما چون پخش بینالمللی داشته و در جشنوارههای داخلی به نمایش گذاشته نشده، ممنوعیتی برای حضور در سینما حقیقت امسال نداشت. همانطور که مستند «چهرهپرداز» دو هفته پیش در ایدفا در هلند جایزه گرفت و این روزها در سینما حقیقت به اکران درآمده است.
محمد سلیمیراد در انتهای صحبتهایش در مورد این مسئله که چرا دوستداران مستند باید به تماشای «سرباز شماره صفر» بنشینند، اظهار کرد: این روزها درصد زیادی از مردم در زندگی روزمرهشان به ناامیدی رسیدهاند که ریشه در مشکلات اقتصادی و خیلی مسائل دیگر دارد. من فکر میکنم این مخاطب ناامید، میتواند با تماشای سبک زندگی جهانگیر به یک جهانبینی جدید برسد. هر تماشاگری وقتی ببیند فردی مثل جهانگیر (که خیلی از ما حتی نمیتوانیم به مشکلاتش فکر کنیم) آن قدر امیدوارانه به زندگی نگاه میکند و در کنار خانوادهاش شاد است، انگیزهای مضاعف برای شاد بودن در زندگی میگیرد.
لازم به یادآوری است، پانزدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» از ۱۸ تا ۲۵ آذر به دبیری محمد حمیدیقدم برگزار میشود.
انتهای پیام/۴۱۷۳/پ
انتهای پیام/