لزوم توسعه ورزش همگانی در ماموریت سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی/جایگاه بانوان در ورزش دانشگاهی کجاست ؟
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، فاطمه بحیرائی؛ توجه به ورزش دانشجویی باید در کنار مسائل آموزشی و پژوهشی جزو برنامههای اصلی دانشگاهها باشد. اهمیت توسعه و تجهیز فضاهای ورزشی کمتر از رسیدگی به امور آموزشی و پژوهشی نیست. چراکه اگر جسم بانشاط، سالم و توانا نداشته باشیم در امر آموزش نیز موفق نخواهیم بود. رئیس اداره تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی در این راستا میگوید: «جامعه ناسالم با جوانان ضعیف، به راحتی مورد هجمه دشمن قرار میگیرد و مشکلات روحی _ روانی و معضلات سلامتی در آن جامعه حکمفرما میشود.» بر همین اساس فدراسیون ملی ورزشهای دانشگاهی در سال ۸۴ تأسیس شد و با مشارکت تیمهای بخشهای کلان آموزش عالی کشور، المپیادهای ملی ورزش دانشگاهی را برگزار کرد.
بسیاری از مدیران و مسئولین دانشگاهها شعار همگانی کردن ورزش را دادهاند، اما در عمل شاهد خروجی آن در سلامت جامعه نبودهایم. به این منظور دانشگاه آزاد اسلامی برای بازگشت سلامت دانشگاهیان در دوران کرونا، بر توجه بیشتر به ورزش همگانی تأکید کرد زیرا در این بازه، دسترسی عموم جامعه به سالنهای ورزشی کاهش یافت و میتوان گفت این امر زنگ خطری برای سلامت جامعه و دانشگاهیان به شمار میرفت.
در همین راستا در سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی مأموریتی به مرکز ورزش و تربیت بدنی داده شد، تا ورزش و بهخصوص ورزش همگانی را در دانشگاههای کشور توسعه دهد. این امر ابتدا بر اساس یک طرح علمی _ پژوهشی به تحلیل وضعیت ورزش در دانشگاه آزاد اسلامی پرداخت و سپس برنامهریزیهای لازم بهمنظور توسعه ورزش همگانی، قهرمانی و حرفهای توسط کارشناسان با تجربه و بینالمللی صورت گرفت.
دستاوردهای دانشگاه آزاد اسلامی در توسعه ورزش
جمشید همتی، کارشناس تربیتبدنی و سلامت سازمان سما دانشگاه آزاد اسلامی میگوید: «در سال ۱۳۷۰ برای توسعه آموزشهای عمومی و مهارتی، و حفظ حلقههای اتصال دانشگاه، باشگاه و مدرسه، مدارس سما دانشگاه آزاد اسلامی شکل گرفت، که در حال حاضر سازمان سما تقریباً ۱۲۰ هزار دانشآموز، ۷۷۶ مدرسه فعال و نزدیک به ۱۳ هزار پرسنل در سراسر کشور دارد.»
همتی ادامه میدهد: «برنامهریزی ما در دو بُعد اساسی شکل میگیرد؛ بُعد اول ارزیابی قامتی و جسمانی دانشآموزان از طریق مربیان و معلمان متخصص است، به این منظور که مشکلی از نظر ناهنجاریهای اسکلتی و بدنی نداشته باشند. بُعد دوم ورزش همگانی با محوریت سلامتمحوری و تندرستی برای همه دانشآموزان با شرایط مختلف است.» فرهنگسازی ورزشی در جامعه الزامی است
میثم الله مرادی، رئیس اداره تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی نیز از توسعه ورزش همگانی و برگزاری لیگهایی با این عنوان در دانشگاهها خبر داد و گفت: «فدراسیون ورزش همگانی نیز مشابه با فعالیت ما، لیگ تندرستی برگزار کرد، اما آنها با وجود مخاطب ۸۵ میلیونی و همکاری حدود ۶۰ _ ۷۰ دستگاه و نهاد مختلف به جمعیتی بالغ بر ۶۵ هزار نفر رسیدند. اما دانشگاه آزاد اسلامی، با وجود جامعه حداکثر یک میلیونی با استقبال ۲۵ هزار نفری روبهور شد. بنابراین میتوان گفت دستیابی به جامعه آماری بالا در بازه زمانی کوتاه، حاکی از موفقیت در این زمینه و اقدامات کارشناسی شده است.»
حبیب محمدپور، سرپرست تیم دوچرخهسواری دانشگاه آزاد اسلامی در رابطه با افتخار آفرینی دیگر توسط دانشجویان این مرکز آموزشی میگوید: «ورزشکاران تیم دوچرخهسواری دانشگاه آزاد اسلامی باغیرت و پشتکار توانستند برای دومین سال متوالی، قهرمان لیگ برتر جاده مردان در رده سنی بزرگسالان شوند. و با عضویت در تیم ملی و المپیک افتخاری دیگر برای دانشگاه آزاد اسلامی کسب کنند.»
محمدپور اضافه کرد: «تیم دوچرخهسواری دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان یک تیم کنتینانتال در اتحادیه جهانی ثبت شده است. ثبت جهانی، برای ما مزایایی همچون اخذ مجوز حضور در تورهای بینالمللی را دارد، زیرا حضور ما در تورهای مطرح جهانی موجب ارتقا جایگاه تیم دوچرخهسواری دانشگاه آزاد اسلامی و افتخار آفرینی برای کشور عزیزمان میشود. نکته حائز اهمیت این است که بنده شاهد بودهام ورزشکاران بدون هیچ چشمداشت و توقعی برای واحد دانشگاهی، شهر و رشته خود افتخارآفرینی میکنند و توانستهاند جز بهترینهای کشور باشند.»
بیشتر بخوانید:
- جامعه ناسالم با جوانان ضعیف، به راحتی مورد هجمه دشمن قرار میگیرد
- ثبت تیم دوچرخهسواری دانشگاه آزاد اسلامی در اتحادیه جهانی/ نیازمند حمایت مالی برای تهیه تجهیزات هستیم
- ضرورت راهاندازی آکادمیهای تخصصی ورزش در مدارس سما
جایگاه بانوان در ورزش دانشگاهی
باید در نظر داشت در ورزش دانشگاهی توجه جدی به ورزش بانوان نقطه قوت به شمار میرود، چراکه سهم بانوان و آقایان در ۶ رشته یونیورسیاد دانشجویی یکسان است «یونیورسیاد یک رویداد بینالمللی چند ورزشی است که از سال ۱۹۵۹ میلادی در دو بخش ورزشهای تابستانی و زمستانی، زیر نظر فدراسیون بینالمللی ورزشهای دانشگاهی هر دو سال یکبار برگزار میشود». این رویداد بعد از بازیهای المپیک معتبرترین ورزش به شمار میرود.
رئیس اداره تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی در رابطه با حضور چشمگیر و قابل توجه بانوان در لیگ ورزش همگانی میگوید: «شاید در جامعه ما ورزش کردن برای آقایان به لحاظ دسترسی و شرایط فرهنگی حاکم بر کشور راحتتر باشد، اما استقبال صورت گرفته از طرف بانوان بسیار قابل توجه است زیرا تا این لحظه بیش از ۵۶ درصد شرکتکنندگان در لیگ همگانی بانوان و ۴۴ درصد آقایان هستند. در مجموع ۸۰ درصد مشارکتکنندگان دانشجویان و ۲۰ درصد از این آمار را کارمندان و هیئت علمی دانشگاه تشکیل میدهند.»
الله مرادی افزود: «قصد داریم مشارکت را افزایش دهیم و در این مسیر نخبهها را هدف قرار دادهایم. افرادی که در جامعه از تحصیلات بالایی برخوردار هستند الگوهای اجتماعی محسوب میشوند. هنگامیکه قشر تحصیلکرده جامعه ورزش کند، طبیعتاً خانواده و اطرافیان او نیز به انجام فعالیتهای ورزشی ترغیب میشوند. یکی از امتیازات دانشگاه این است که دسترسی مستقیم به نخبگان جامعه دارد و بر روی آنها سرمایهگذاری میکند. فعالیت اجتماعی که توسط نخبهها صورت گیرد مطمئناً در آینده تمام جامعه را درگیر میکند.»
بانیان ورزش دانشگاهی
محمدپور، سرپرست تیم دوچرخهسواری دانشگاه آزاد اسلامی میگوید: «ورزشکاران این رشته تنها بهخاطر علاقه، قهرمانی شهر و دانشگاه خود تمام سختیهای راه را پشت سر میگذارند و باتوجه به اینکه اغلب آنها از سطح مالی متوسطی برخوردار هستند برای تهیه تجهیزات، نیاز به حمایتهای بیشتری از سوی مسئولین مربوطه دارند.»
الله مرادی با اشاره به اینکه حمایتهای کافی از ورزشکاران صوت نمیگیرد، عنوان میکند: «مهمترین مشکل کشور ما نداشتن فرهنگ ورزش است. قشر علاقهمند در هر صورت ورزش میکند حتی اگر امکانات نباشد، اما وظیفه دولت و مسئولین کشور در قبال آنها و ترغیب جامعه به ورزش چیست؟ هنگامیکه از قشر علاقهمند به ورزش، حمایتهای کافی صورت نگیرد و برنامهریزیهای ویژهای برای آنها در نظر گرفته نشود، انگیزه ورزش در دانشجویی با ۱۳۰ کیلوگرم وزن به مراتب کمتر خواهد شد.» آمارهای ورزش همگانی در ایران نگرانکننده است/ جامعه به سمت سالمندی و افزایش هزینههای درمانی میرود
از از سوی دیگر مسئولین دانشگاهی به عنوان حلقه واسط، میتوانند راهبردهای عالی کشور را در حوزه ورزش دانشجویان با توجه به اقتضائات، نیازمندیها و شرایط موجود اجرا کنند. با این تفاسیر نباید به وظیفه مطالبهگری دانشجویان در راستای توسعه و نهادینهسازی ورزش در مجموعههای دانشگاهی نیز بیتوجه بود، چراکه اراده دانشجویان برای ورزش کردن و فراهم آوردن بسترهای لازم توسط مسئولین دو مقوله اصلی در رسیدن به توسعه ورزش دانشجویی است.
بنابراین باید توجه و سرمایهگذاری کافی نسبت به ورزشهای دانشگاهی صورت گیرد تا در فعالیتهای مربوط به بازارابی ورزشی که شامل مواردی همچون درآمدزایی، تبلیغات، جذب حامیان مالی برای برگزاری رویدادها و ارضای نیازهای مشتریان خود است، به موفقیتهای روزافزون دست پیدا کنند و موجب توسعه و رونق هر چه بیشتر ورزش در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور شوند.
در این صورت در دانشگاههای کشور شاهد فضایی سالم و شاد همراه با سلامت دانشجویان خواهیم بود. علاوه بر این، فدراسیون ملی ورزشهای دانشگاهی، با برگزاری رویدادهای منطقهای و سراسری دانشجویی در رشتههای ورزشی مختلف، میتواند مسیر مناسبی را برای ظهور استعدادهای نخبه به منظور شرکت در رویدادهای ورزشی دانشجویی بینالمللی و کسب افتخار و افزایش غرور ملی برای کشور باز کند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/