دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 آذر 1400 - 11:17
وکالت نامه آنا/۱۵

استرداد جهیزیه چیست؟ / تهیه اموال یک خانه بر عهده مرد است!

طبیعتاً با اتمام دوران زندگی زناشویی باید تکلیف اموال و همچنین سایر مطالبات مالی طرفین مشخص شود که یکی از این موارد بحث جهیزیه است.
کد خبر : 624904
وکالت

گروه جامعه خبرگزارِِی آنا- مسعود عمرانی، وکیل پایه یک دادگستری و کارشناس مسائل حقوقی؛ یکی از مواردی که در شروع یک زندگی مشترک همیشه مورد توجه بوده بحث جهیزیه است؛ به طور کلی این موضوع برای زوجین یک لذت خاصی را به همراه دارد ولی باید توجه داشت که متاسفانه در خلال زندگی مشترک و برخورد زوجین با مشکلات حادث شده در این دوران، متاسفانه مواجه با تصمیماتی از ناحیه طرفین هستیم که قوام زندگی مشترک را دچار لغزش نموده و آن را به سمت جدایی و طلاق می‌کشاند. طبیعتاً با اتمام دوران زندگی زناشویی باید تکلیف اموال و همچنین سایر مطالبات مالی طرفین مشخص شود که یکی از این موارد بحث جهیزیه است.


سیاهه‌نویسی جهیزیه چیست؟


شاید بسیاری از افراد نسبت به مقوله جهیزیه اطلاع کافی و وافی نداشته باشند اما گفتنی است، قانون‌گذار برای استرداد کلیه اموال مخصوصاً جهیزیه راهکار قانونی قرار داده است. اولین نکته‌ای که برای استرداد جهیزیه باید مورد توجه قرار گیرد سیاهه‌نویسی است؛ منظور از سیاهه‌نویسی نوشته‌ای است عادی که کلیه اقلام جهیزیه در آن نوشته شده و به امضای زوجین رسیده باشد.




بیشتر بخوانید:
بررسی حقوقی اهدای تخمک و جنین
در شرایطی که موجر از باز پس دادن رهن خودداری می کند چه کنیم؟




این مطلب تا سالیان پیش فیمابین خانواده‌ها امری مرسوم بود؛ به نحوی که در زمان آغاز زندگی مشترک خانواده زوجه با تهیه لیست مزبور تحت عنوان سیاهه جهیزیه آن را به امضای زوج و بستگان نزدیک وی می‌رساند. در نهایت چنانچه زوجه خواستار استرداد اقلام خود تحت عنوان جهیزیه بود با ارائه دادخواست و ضمیمه نمودن این سیاهه عملا راه را برای اثبات دعوای خود هموار نموده و به نتیجه خواهد رسید.


اما با توجه به شرایط جامعه و تغییر این عرف بین خانواده‌های زوجین تنظیم سیاهه تحت عنوان اقلام جهیزیه معنا و مفهومی ندارد و این موضوع برای زوجه‌ای که در آستانه جدایی و پایان زندگی مشترک است جهت استرداد جهیزیه مشکلاتی را به همراه خواهد داشت.


لذا آنچه باید در خصوص این مورد مطرح کرد این است که خانواده‌هایی که اساساً سیاهی جهیزیه ندارند می‌توانند با اثبات این مطلب از طریق شهادت شهود در محاکم قضایی اقلام جهیزیه زوجه را به اثبات برساند؛ هرچند فاکتورهای خریدی که از ناحیه خانواده زوجه نگهداری شده خود کمکی است بر اثبات این دعوا البته باید توجه داشت در صورتی که جهیزیه زن بر اثر مرور زمان مستهلک شود و یا اینکه در هنگام حمل و نقل و یا حتی نوسانات برق دچار صدمه شود زوج در این خصوص هیچ گونه مسئولیتی ندارد.


دقت داشته باشید که مطابق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی تهیه اموال یک خانه بر عهده مرد است و زن اساساً وظیفه‌ای ندارد جهیزیه با خود به خانه همسرش بیاورد و به‌عنوان اثاث خانه در اختیار مرد قرار دهد لذا هر زمان که زوجه خواستار استرداد جهیزیه پیشرو این موضوع با توجه به موارد فوق قابلیت اثبات را خواهد داشت و زوج محکوم به استرداد جهیزیه در حق زوجه می‌شود.


انتهای پیام/۴۱۶۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب