دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 آذر 1400 - 12:32
هتل کوبورگ زیر سایه برجام؛

دست ایران در مذاکرات وین پیش است/ پرهیز از شتاب‌زدگی با ملاحظه اجتناب از فرسایشی شدن گفت‌وگوها

درحالی‌که پروپاگاندای سنگینی برای بی‌میل نشان دادن دولت به مذاکرات در جریان بود، حضور منطقی و مقتدرانه ایران در دور اول گفت‌وگوها حتی تیم اتحادیه اروپا را تحت تأثیر قرار داد.
کد خبر : 624688
مذاکرات وین هتل کوبورگ

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، بالاخره پس از گذشتن هفته‌ها از آخرین دور مذاکرات بین ایران و تروئیکای اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) که با به پایان رسیدن دوره ریاست جمهوری حسن روحانی در ششمین دور خود به بن‌بست رسید، دولت سیزدهم با تیمی مرکب از زبده‌ترین کارشناسان ایرانی روز هشتم آذرماه در وین دور جدید مذاکرات را با تمرکز بر رفع تحریم‌ها علیه ایران آغاز کرد.


ترکیب حقوقی و اقتصادی کامل و جامع تیم مذاکره‌کننده ایرانی که به وین سفر کرده است شامل معاونان دیپلماسی اقتصادی و امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه و همچنین معاون امور ارزی و بین‌الملل بانک مرکزی، معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی، معاون بین‌الملل و بازرگانی وزارت نفت و مشاور اقتصادی معاون اول رئیس‌جمهور و رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی علاوه بر اینکه نشان می‌داد تهران باتجربه‌تر از گذشته پای میز مذاکرات حاضر شده است، این موضوع بسیار مهم را نیز در بر داشت که نگاه ایران به مذاکرات وین، سیاست‌زده نیست. درواقع ترکیب بسیار منسجم و منطقی اعضای تیم ایرانی در جلسه آغازین دور جدید گفت‌وگوهای وین این پیام واضح را به همه تحلیلگران و کارشناسان رساند که حضور ایران پای میز مذاکره برای پایان دادن به تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ایران است و به‌هیچ‌وجه توجهی به این موضوع ندارد که در حال حاضر چه طیف سیاسی در کشورهای غربی طرف مقابل به‌ویژه در ایالات‌متحده آمریکا بر مسند قدرت است.


اذعان انریکه مورا به جدیت ایران در نتیجه‌بخش کردن مذاکرات وین


برای اینکه اثر مثبت ترکیب مناسب تیم ایرانی را بر روند مذاکرات نشان دهیم بهتر است به اظهارت انریکه مورا، هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین و معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از پایان جلسه آغازین دور جدید مذاکرات وین مراجعه کنیم. مورا در این خصوص به خبرنگاران گفت: «تمام شرکت‌کنندگان حرف‌ها و حساسیت‌های هیئت جدید ایرانی را با علاقه شنیدند و تیم ایران هم به‌روشنی مشخص کرده که به دنبال کاری جدی برای زنده کردن برجام است.»



هیچ‌یک از اعضای گروه ۱+۴ و نیز انریکه مورا در مقابل این اظهارنظر باقری مبنی بر مقصر دانستن آمریکا مخالفتی نکردند و هم‌اکنون توپ در زمین ایالات‌متحده است



مورا از انسجام ارائه مطالبه ایران توسط تیم جدید مذاکره‌کننده خرسند است و متوجه شده ایران به دنبال سیاسی‌کاری و وقت‌کشی نیست، بنابراین این صراحت لهجه ایران را اقدامی جدید در راستای احیای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ موسوم به برجام تفسیر کرده است.


جزییاتی از تیم مذاکره کننده ایرانی در وین / هزینه مذاکرات هسته‌ای جدید برای  کشور چقدر است؟ | رویداد24
علی باقری، رئیس هیئت مذاکره کننده ایرانی


به گفته مورا هیئت ایرانی کماکان بر خواسته خود مبنی بر رفع تمام تحریم‌ها اصرار داشت اما درعین‌حال نتایج ۶ دور پیشین مذاکرات را که توسط تیم مذاکراتی دولت پیشین ایران توافق شده بود، نیز رد نکرد.


همین گفته مورا نیز اثباتی بر رویکرد منطقی تیم جدید ایرانی است. درواقع تیم جدید ایران از بابت حقوقی به بایدها و نبایدهای مذاکرات بین‌المللی اشراف کامل دارد. درست به همین دلیل است که کلیت ۶ دور مذاکره دستگاه دیپلماسی دولت دوازدهم را که از اوایل فروردین سال جاری شروع ‌شد، مردود ندانسته اما به‌هرحال از طرف مقابل، این را خواسته که قبول کند تیم جدید ایرانی درصدد است بسیار واقعی و صریح به موضوع گفت‌وگوها نظر داشته باشد. همین صراحت لهجه طرف ایرانی باعث شد که هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا بگوید: «هیئت جدید ایران حاصل گفت‌وگوهای ۶ دور گذشته را بنیادی مثبت می‌داند که می‌توان بر اساس آن کار را پیش برد. البته ما حساسیت‌های سیاسی دولت تازه ایران را نیز مدنظر داریم».


صراحت لهجه و صداقت تهران را می‌توان در مکالمه تلفنی سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران و امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه هم دید. رئیسی به همتای فرانسوی خود گفت: «ایران در مذاکرات نتیجه‌گراست و گفتگوها باید به لغو تحریم‌ها منجر شوند.»




بیشتر بخوانید:


اولیانوف: منطقی است که ایران تضمین عدم بدعهدی از آمریکا می‌خواهد


باقری: جمع‌بندی ۶ دور مذاکرات گذشته پیش‌نویس است نه توافق




مهم‌ترین نکته مثبت تیم جدید مذاکره‌کننده ایرانی که از چشم طرف‌های غربی و حتی روسیه و چین هم پنهان نمانده این است که در فاصله بین به بن‌بست رسیدن مذاکرات در دولت قبلی تا هشتم آذرماه، دستگاه دیپلماسی ایران به دنبال بالا بردن شانس موفقیت خود در مذاکرات پیش رو از طریق یارگیری در ساختار سیاسی ایالات‌متحده نبود. منظور این است که دستگاه دیپلماسی ایران، آمریکا را به شکلی واحد نه به شکل مجموعه‌ای از احزاب دموکرات و جمهوری‌خواه می‌دید. به وعده‌ و وعید این سناتور و آن مقام دل نبسته و به‌ طرف مقابل این تفکر را القا کرد که تیم ایرانی به دنبال سیاسی‌کاری نیست.


در خلال جلسه آغازین مذاکرات نیز همه گام‌های ایران درست برداشته شد. علی باقری، رئیس هیئت ایرانی از گرفتن ژست‌های معمول این‌گونه تعاملات بین‌المللی پرهیز کرد، با بیان درست مواضع از گفتار شعارگونه با طرف مقابل خودداری کرد، هیچ انتظار ویژه و غیرواقعی در داخل کشور ایجاد نکرد و به خوبی جلسه بعدی را به سمتی سوق داد که باید حرکت می‌کرد.


باقری در خصوص روند نشست گفت: «ما در این نشست بر این نکته تأکید داشتیم که عامل اصلی شرایط کنونی اقدام کشوری است که با نقض توافق (هسته‌ای سال ۲۰۱۵) و قطعنامه (۲۲۳۱) شورای امنیت از توافق خارج شد و برخلاف قانون و مقررات بین‌المللی، تحریم‌های گذشته را مجدداً بازگرداند و همین‌طور تحریم‌های جدیدی را علیه ملت ایران وضع کرد.»


باقری ادامه داد: «در نهایت قرار بر این شد که اولاً موضوع لغو تحریم‌ها به‌عنوان دستور کار اولیه کمیسیون مشترک برجام قرار گیرد و بر همین اساس قرار شد صبح سه‌شنبه نهم آذرماه کارگروه بررسی موضوع رفع تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه ملت ایران آغاز به کار کند.»


به این ترتیب، هیچ‌یک از اعضای ۱+۴ و از همه مهم‌تر انریکه مورا در مقابل این اظهارنظر باقری مبنی بر مقصر دانستن آمریکا مخالفتی نکردند. این یعنی توپ در زمین ایالات‌متحده است. یعنی اینکه ماه‌ها تلاش دستگاه عریض و طویل رسانه‌ای واشنگتن برای بی‌تفاوت جلوه دادن ایران نسبت به شروع مذاکرات با سیاست درست دولت رئیسی در گسیل تیم مذاکره‌ای با این ترکیب کارشناسانه بی‌نتیجه مانده است.



دستگاه دیپلماسی ایران، آمریکا را به شکلی واحد نه به شکل مجموعه‌ای از احزاب دموکرات و جمهوری‌خواه می‌بیند



نکته دوم این است که اولین کارگروهی که قرار شد شروع به کار کند کارگروه بررسی رفع تحریم‌ها است. به قول خود باقری این یک دستاورد قابل‌توجه است که همه کشورهای عضو گروه ۱+۴ به مطالبه بحق جمهوری اسلامی تن داده‌ و تأکید و تصریح کرده‌اند که باید ابتدا وضعیت تحریم‌های غیرقانونی رژیم آمریکا علیه ملت ایران روشن و بعدازآن در مورد سایر موارد بحث و بررسی و تصمیم‌گیری شود.


ناگفته نماند که همان رسانه‌هایی که همیشه درصدد خارج کردن ریل مذاکرات از مسیر خود بودند بیکار ننشستند. به‌عنوان نمونه، روزنامه نیویورک‌تایمز شامگاه دوشنبه در گزارشی نوشت: «یک مقام ارشد اروپایی که خواست نامش فاش نشود ادعا کرده مذاکره‌کننده ایرانی در این نشست گفته است درصورتی‌که خواسته‌های ایران برآورده نشود، ایران برنامه هسته‌ای خود را تشدید خواهد کرد».


نکته مهمی که تیم جدید مذاکره‌کننده ایرانی بسیار بر آن تاکید دارد، پرهیز از تصمیم‌گیری‌های عجولانه در روند مذاکرات است؛ هر چند با رویکردی منطقی این اجازه را هم به طرف مقابل نخواهد داد که گفت‌وگوها را بدون دلیل موجه طولانی کرده تا در یک روند فرسایشی اهداف خود را محقق کند.


جوسازی رسانه‌ای آمریکا و رژیم صهیونیستی هم نتوانست بر روند مذاکرات تأثیر داشته باشد


همین خط را پایگاه خبری آکسیوس پیگیری کرد و در گزارشی نوشت دو منبع آمریکایی اعلام کرده‌اند که رژیم صهیونیستی دو هفته پیش اطلاعاتی را با متحدان آمریکایی و اروپایی به اشتراک گذاشته که نشان می‌دهد ایران گام‌های فنی برای آماده‌سازی غنی‌سازی اورانیوم تا غنای ۹۰ درصد را برداشته است.


اینجا به هوشیاری دستگاه دیپلماسی ایران پی می‌بریم که با تشکیل یک چنین تیم مذاکره‌کننده حقوقی و اقتصادی راه را بر رخنه این‌گونه اظهارات سخیف سیاست‌زده رسانه‌ای در روند مذاکرات بسته است.


دست ایران در مذاکرات وین پیش است/ پرهیز از شتاب‌زدگی با ملاحظه اجتناب از فرسایشی شدن گفت‌وگوها
ادامه تحریم‌های آمریکا علیه ایران حتی با کنار رفتن دونالد ترامپ و روی کار آمدن جو بایدن


لازم به ذکر است که اگرچه آمریکا در این مذاکرات حضور مستقیم ندارد اما رابرت مالی، نماینده آمریکا در وین در محل برگزاری مذاکرات حاضر است. رابرت مالی با میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین و "وانگ کان" نماینده چین نیز دیدار کرده است.




بیشتر بخوانید:


امیر عبداللهیان در گفت‌وگو با دبیر کل سازمان ملل: ایران با حسن نیت وارد مذاکرات وین شده است/ تلاش تهران برای دستیابی به یک توافق خوب


اسرائیل به بایدن درباره غنی‌سازی ۹۰ درصدی ایران هشدار داد




سخنان جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در خصوص هدف اصلی آمریکا مبنی بر پایبند کردن ایران به انجام تعهداتش ذیل برجام نیز آن‌قدر از واقعیتی که در میدان مذاکرات وین در جریان است، دور بود که توجه چندانی به آن نشد اما سخنان حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه توسط بی.بی.سی مبنی بر "بازگشت احتمالی آمریکا به برجام مورد توجه ما نخواهد بود مگر این‌که تضمین‌هایی ارائه گردد که تجربه تلخ گذشته تکرار نخواهد شد و شرکای اقتصادی ایران بتوانند با اطمینان خاطر وارد تعاملات اقتصادی پایدار و بدون نگرانی با ایران شوند"، در گزارشی مفصل پوشش داده شد.


در این میان، نمایندگان چین و روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین تأکید کردند که گفت‌وگو و مذاکره تنها راه صحیح برای حل مسئله هسته‌ای ایران است و ایالات‌متحده باید تمام تحریم‌های غیرقانونی مرتبط علیه ایران و طرف‌های ثالث را رفع کند.


به نظر می‌رسد که این‌بار خشت اول مذاکرات را ایران به عنوان کشوری با سابقه دوهزار ساله مدیریت جهان به خوبی قرار داده است و انتظار می‌رود که تیم مذاکره‌کننده ایرانی این توان را داشته باشد که اجازه شیطنت را به بدخواهان برای به بیراهه کشاندن روند گفت‌‎وگوها ندهد.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب