سادهترین روش برای ایجاد انگیزه مطالعه چیست؟/ محیط خانواده بستر اصلی فرهنگ کتابخوانی
عباس باقینژاد در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا در ارومیه، درباره نقش، اهمیت و تأثیر کتابخوانی در جامعه اظهار کرد: ایجاد انگیزه و زمینه در جامعه برای خواندن کتاب در وهله نخست، مستلزم تلاشی است که در خانوادهها باید صورت گیرد؛ یعنی اینکه بستر اصلی ایجاد فرهنگ کتابخوانی، محیط خانواده و سپس جامعه است.
وی افزود: چنانچه فرد فرد ما، مطالعه کردن را آغاز کنیم، نتیجه مطالعه را در زندگی فردی مشاهده خواهیم کرد و سپس همین امر فردی بهتدریج در جامعه تسری خواهد یافت؛ بنابراین خود باید اهل مطالعه کتاب باشیم، باید کتابخوان باشیم تا بتوانیم فرهنگ کتابخوانی را در جامعه ترویج دهیم.(بیشتر بخوانید)
جستوجوی کتاب مناسب از میان کتابهای مختلف برای خواندن، گام مؤثری در ایجاد انگیزه برای مطالعه بوده و در پی آن، خریداری کتاب توسط شخص نیز میتواند انگیزه مضاعف برای مطالعه باشد.نویسنده، پژوهشگر و عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه با تأکید بر درک و شناخت اوقات مناسب برای مطالعه کردن، تکتک فرصتها را در زندگی مجال خوب و مناسبی برای کتاب خواندن دانست و عنوان کرد: این در حالی است که فرصتها بهدرستی شناخته نشدهاند و این سخن که برای سرگرم شدن و پرکردن اوقات فراغت مطالعه کنیم، سخنی منطقی نیست؛ زیرا مطالعه، کار سرگرمکننده یا نوعی تفریح در زندگی نیست؛ بلکه ضرورت است که انسانهای این روزگار بهشدت نیازمند آن هستند.
باقینژاد تأکید کرد: متخصصان باید به همگان بیاموزند که فقط اوقات بیکاری و خالی زندگی، زمان مطالعه نیست، فرصتهای زیادی در زندگی وجود دارد که صرف امور غیرضروری و گاه مضر میشود که لازم است شناسایی شده و به جامعه آموزش داده شود تا از این فرصتها برای مطالعه استفاده شود. شرایط زمانه تغییر کرده و ضرورت دارد مطالعه کتاب از طریق منابع الکترونیکی نیز صورت بگیرد؛ اما نباید فراموش کرد که کتاب خواندن، دارای فواید و ارزشهایی بوده که در طول تاریخ بشر، شناسایی و اثبات شده و بر همین مبنا با وجود گسترده امکانات و منابع الکترونیکی در کشورهای پیشرفته، هنوز کتاب و کتابخوانی حائز اهمیت بسیار است.
بیسوادی باسوادان جامعه مهمترین ضایعه فرهنگی و اجتماعی
وی گفت: یکی از مهمترین مسائلی که میتوان آن را ضایعه فرهنگی و اجتماعی تلقی کرد، بیسوادی باسوادان جامعه ماست که صرفاً بهواسطه اینکه دانشگاه دیده هستند و در یک رشته تخصصی تحصیل کرده و مدرکی نیز اخذ کردهاند به این باور میرسند که بینیاز از مطالعه هستند؛ حال آنکه امروزه مفهوم بیسوادی آشنانبودن با مسائل فرهنگی و فکری ازجمله جامعهشناختی، تاریخ، ادبیات، هنر و دیگر مباحثی بوده که با زندگی درون و بیرون انسان، پیوند تنگاتنگ دارد. افزون بر این، مطالعه، مختص افرادی با موقعیت اجتماعی و شغل خاص نیست یا اختصاص به افرادی با سن و سال خاص ندارد و باید بهعنوان امری همگانی به آن نگاه کرد.
عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه ادامه داد: سادهترین روش برای ایجاد انگیزه مطالعه در جامعه و افزودن به تعداد کتابخوانان، تشویق همگان به خواندن داستان و رمان است؛ این کاری بوده که در همه کشورهای دنیا انجام و فواید آن نیز به چشم دیده شده؛ زیرا ساختار داستان و رمان بهگونهای است که در خوانندگان مبتدی، اشتیاق برای خواندن ایجاد میکند؛ افزون بر آن، رمان موجب آگاهیهای متنوع و مختلفی در خواننده میشود که عموماً جز از این طریق به دست نمیآید.
بیشتر بخوانید:
۳ کتاب برای شناخت «بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی»
آیا روایت متقنی از کتابخوانی وجود دارد؟
باقینژاد بیان کرد: نباید از نظر دور داشت که پیشرفت کشورهای غربی در سدههای اخیر، بیش از هر چیز مدیون داستاننویسان و کسانی بوده که توانستند آگاهیهای مختلف تاریخی، اجتماعی، فکری و فرهنگی لازم را از طریق داستانهایشان به خوانندگان خود بدهند و در نهایت پشتوانه فرهنگی و فکری مناسب برای رشد در عرصههای دیگر جامعه خود را فراهم کنند.
پیشرفت کشورهای غربی در سدههای اخیر، بیش از هر چیز مدیون داستاننویسان و کسانی بوده که توانستند آگاهیهای مختلف تاریخی، اجتماعی، فکری و فرهنگی لازم را از طریق داستانهایشان به خوانندگان خود بدهنداین استاد دانشگاه ادامه داد: نکته دیگر درباره کتابخوانی ایجاد انگیزه در افراد برای خرید کتاب و حضور در کتابفروشی، افزون بر حضور در کتابخانههاست؛ زیرا جستوجوی کتاب مناسب از میان کتابهای مختلف برای خواندن، گام مؤثری در ایجاد انگیزه برای مطالعه بوده و در پی آن، خریداری کتاب توسط شخص نیز میتواند انگیزه مضاعف برای مطالعه باشد.
راهکاری برای افزایش مطالعه کتاب در خانه
وی مطرح کرد: اکنون در خانههای زیادی کتاب وجود دارد؛ اما نه در برابر چشم اهالی خانه؛ بلکه در گنجهها و نقاطی پنهان از خانه قرار دارد؛ اگر این کتابها در معرض دید افراد خانواده و حتی مهمانان و کسانی که در آن خانه رفتوآمد دارند، باشد، اتفاق مبارکی خواهد بود و نتایج مثبت و مؤثری خواهد داشت.
به گفته عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه، داشتن فضای مناسب در هر خانه برای نگاهداری کتاب و کتاب خواندن نیز میتواند ایجاد انگیزه کند. لازم است خانوادهها وقتی خانه میسازند؛ یا به دکوراسیون خانه توجه میکنند، حتماً به فضایی برای ایجاد کتابخانه و کتاب خواندن بیندیشند و کتابهایشان را مانند اشیاء زینتی که بهعنوان زینت یا دکور خانه بر طاقچه مینهند در برابر چشم همگان قرار دهند.
باقینژاد تبیین کرد: پدر و مادرانی که خودشان مطالعه نمیکنند و بهایی به کتاب نمیدهند، توقع نداشته باشند فرزندانشان اهل مطالعه شوند و کتاب بخوانند. چنانچه مادران و پدران نتوانند در این زمینه، الگویی عملی برای فرزندانشان باشند، عوامل دیگر نخواهند توانست نقش چندان مؤثری در این زمینه ایفا کنند. اولیا با فرزندان خود به کتابفروشی بروند و برای خود و فزرندانشان کتاب بخرند.
انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/
انتهای پیام/