پاییزه کتاب۱۴۰۰ و امید به گرمای کتابفروشیها در خزان کرونا
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، طبق آخرین آمار اعلام شده توسط ستاد خبری بیست و نهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، در پاییزه کتاب ۱۴۰۰ گذشت و مجموع فروش ۹۸۶ کتابفروشی عضو به ۲۱ میلیارد و ۸۴۸ میلیون و ۸۶۰ هزار و ۹۸۵ تومان رسید. این رقم نتیجه فروش ۹۴۵ کتابفروشی مشارکتکننده است. آمارها از فروش ۳۳۲ هزار و ۸۰۲ نسخه کتاب خبر میدهد.
حضور غافلگیرکننده جهرم در بین مدعیان فروش کتاب!
بعد از گذشت چهار روز از طرح پاییزه کتاب، صدر شاخص پرفروشترین کتابفروشیها براساس تعداد کتاب، ماهپیشونی، کتابفروشی تخصصی کودک در تهران قرار دارد. دنیای کتاب قم با اختلاف ۶۸۷ نسخهای در جایگاه دوم قرار دارد. فرازمند رشت، دیگر کتابفروشی شهرستانی این نمودار قرار دارد و رتبه سوم نیز به کتابفروشی کلبه کتاب جهرم که دورههای قبل در برخی روزهای طرح، جزو سه کتابفروشی برتر قرار داشت، در جایگاه چهار ایستاده است. نکته قابل توجه این شاخص اینکه بهغیر از صدرنشین ۹ کتابفروشی دیگر از کتابفروشیهای دیگر استانها هستند.
پرفروشترین استانها براساس تعداد کتاب نیز از صدرنشینی تهران با فروش ۵۱ هزار و ۴۵۱ نسخه حکایت دارد. تهران در این دوره از طرح با کتابفروشی ۱۵۳ کتابفروشی شامل ۱۴۰ کتابفروشی در مرکز استان و ۱۳ کتابفروشی در شهرستانهای استان مشارکت دارد. علاوهبراین ۱۵ درصد از تعدادهای کتابها، ۱۵ درصد از کل فروش و ۱۶ درصد از کتابفروشیهای طرح از این استان هستند.
بررسی نمودار پرفروشترین استانها براساس تعداد کتاب بعد از تهران به خراسان رضوی با فاصله ۱۱ هزار و ۶۷۴ نسخه است. این استان با ۱۱۹ کتابفروشی در پاییزه کتاب ۱۴۰۰ مشارکت دارد. این جایگاه برای خراسان رضوی، بهدلیل تعداد کتابفروشیهای مشارکت کننده دور از انتظار نیست؛ چراکه از این منظر ـ تعداد کتابفروشیها ـ بعد از تهران قرار دارد. رتبه سوم این شاخص به اصفهان تعلق دارد که فاصله قابل توجه ۱۰۰۰ نسخهای با خراسان رضوی دارد. قم، فارس و گیلان نیز در سرازیری این نمودار و در رتبههای چهار، پنج و ۶ قرار دارند.
استانهای پرفروش براساس مبلغ نیز به تهران، خراسان رضوی و اصفهان رسیده است. استان تهران در پایان چهارمین روز به فروش ۳ میلیارد و ۱۸۵ میلیون و ۱۶۹ هزار و ۴۰۳ تومان رسیده است. مجموع فروش کتابفروشیهای استان خراسان رضوی نیز طی چهار روز به ۲ میلیارد و ۶۰۵ میلیون و ۶۲۲ هزار و ۷۴ تومان رسیده است. رتبههای بعدی این شاخص به اصفهان، قم، کردستان، فارس و آذرّایجان شرقی تعلق دارد.
با توجه به اینکه آخرین روز از پاییزه کتاب ۱۴۰۰ با روزهای پایانی هفته مقارن شده است، دور از انتظار نیست که کتابفروشیها پنجشنبه و جمعه (۴ و ۵ آذرماه) را نیز با تخفیف طرح پاییزه از کتابدوستان میزبانی کنند. این طرح در استان و شهرهای کمتر برخوردار از کتابفروشی از شنبه ۲۹ آبان تا دوشنبه ۸ آذر ۱۴۰۰ به مدت ۱۰ روز برگزار خواهد شد.
طرح پاییزه کتاب ۱۴۰۰ با مشارکت ۹۸۶ کتابفروشی رقم خورد. در این دوره خریداران می توانستندند کتابهای تالیفی را با یارانه ۲۰ درصدی و کتابهای ترجمه شده را با یارانه ۱۵ درصدی از کتابفروشیهای عضو طرح خریداری کنند.سقف مجاز خرید ۳۰۰ هزار تومان و سقف یارانه خرید برای هر خریدار ۶۰ هزار تومان تعیین شده است. دریافت کنند.
طرحی برای رونق دادن به بازار کتاب
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال ۱۳۹۴ برای هدفمند کردن یارانه نشر طرح های فصلی فروش کتاب را آغاز کرد؛ در این طرحها کتابفروشیها میتوانند روی فروش کتاب به خریداران تخفیف بدهند و مبلغ تخفیف داده شده را از وزارتخانه دریافت کنند.
در این طرحها که با نام طرح های فروش فصلی مشهور شدهاند، کتابفروشیهایی که شرایط لازم را داشته باشند، پس از ثبتنام، میتوانند کتابهای خود را که با شرایط تعیینشده مطابقت داشته باشند به خریداران بفروشند. این طرحها از جمله مزیتهایی است که کتابفروشان حضور آن را در ایام رکود فروش کتاب در همهگیری کووید ۱۹ ضروری میدانند.
مشکلات بازار کتاب ایران از روزهای آغازین شیوع کرونا در اسفند ۹۸ شدت گرفت. در سال ۹۹ با تعطیلی کتابفروشیها، تردد محدود مردم و در نهایت تعطیلی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران که به لحاظ اقتصادی برای ناشران اهمیت ویژهای دارد سالی سخت در انتظار ناشران و فروشندگان کتاب بود.
سال گذشته و بهار و تابستان سال ۱۴۰۰ نیز با وجود شیوع ویروس کرونا، این طرح اجرا و با استقبال مخاطبان مواجه شد.در تابستانه کتاب ۱۴۰۰ میزان یارانه خرید برای کتابها ۲۰ درصد و سقف مجاز خرید برای خریدار حداکثر ۲ میلیون ریال (۲۰۰هزار تومان) بود. در نتیجه، سقف یارانه خرید برای هر خریدار ۴۰هزار تومان درنظر گرفته شده بود. خریداران میتوانستند با مراجعه به کتابفروشیهای عضو طرح و ارائه کد ملی کتابهای عمومی، کودک و نوجوان و دانشگاهی را با یارانه ٢٠درصدی خریداری کنند.
این طرحها در کنار برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران در بهمن ماه باعث شد که کتابفروشان در سال عجیب و غریب کرونایی، مجالی هر چند اندک برای تنفس و کورسویی برای ادامه فعالیت داشته باشند.
طرحهای فصلی با تمام فراز و فرودها از جمله طرحهایی است که کتابفروشیها از آن استقبال میکنند. این طرحها اگر چه جانی دوباره به بازار نشر کتاب در شرایط کرونایی میدهند اما نباید فراموش کرد که از لحاظ تعداد مخاطب و جریانسازی نمیتواند جایگزین نمایشگاه کتاب تهران شود.
با توجه به روند کاهشی مبتلایان به کرونا و برداشتن تدریجی محدودیتها از یک سو و استقبال خوب از طرح پاییزه فروش کتاب، به نظر میرسد باید منتظر رونق بازار کتاب در هفته های آینده باشیم.
انتهای پیام/۴۱۰۴/
انتهای پیام/