پایان بهارانه کتاب ۱۴۰۰ با فروش ۲۲ میلیارد تومانی/ طرحهایی که به بازار کتاب جان میدهند
به گزارش خبرنگارحوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، طرح فروش فصلی «بهارانه کتاب ١٤٠٠» در حالی دیروز( بیست و پنجم خرداد ۱۴۰۰) به کار خود پایان داد که در مجموع ۵۶۱ هزار و ۸۹۳ نسخه کتاب به ارزش ۲۲۰ میلیارد و ۸۳۶میلیون و ۵۴۳ هزار و ۵۴۹ ریال به فروش رفت.
طرح فروش فصلی «بهارانه کتاب ١٤٠٠» از ۱۷خردادماه آغاز به کار کرد و با توجه به استقبال عمومی از طرح و مطالبه کتابفروشان از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر افزایش اعتبار و مدت زمان اجرای طرح تا ۲۵خردادماه ادامه پیدا کرد.
میزان یارانه خرید برای کتابها ۲۰ درصد و سقف مجاز خرید برای خریدار حداکثر ۲ میلیون ریال (۲۰۰هزار تومان) بود. در نتیجه، سقف یارانه خرید برای هر خریدار ۴۰هزار تومان درنظر گرفته شده بود. خریداران میتوانستند با مراجعه به کتابفروشیهای عضو طرح و ارائه کد ملی کتابهای عمومی، کودک و نوجوان و دانشگاهی را با یارانه ٢٠درصدی خریداری کنند.
آمارهایی از بهارانه کتاب ۱۴۰۰
در همین ارتباط، ایوب دهقانکار مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران با پایان یافتن هفدهمین دوره طرحهای توزیع یارانه کتاب از طریق کتابفروشیها (طرحهای فصلی فروش کتاب) درباره یارانه اختصاص یافته به استانها در طرح بهارانه کتاب ۱۴۰۰ توضیح داد و گفت: مجموع کل یارانه اختصاص یافته به بهارانه کتاب ۱۴۰۰، ۴۲میلیارد و ۲۲ میلیون ریال بود که از این مبلغ، ۷میلیارد و ۲۷۰ میلیون و ۶۰۰هزار ریال به استان تهران و ۳۴میلیارد و ۷۵۱ میلیون و ۴۰۰هزار ریال به سایر استانها تعلق گرفت.
وی افزود: از مبلغ کل یارانه اختصاص یافته، ۳۹ میلیارد و ۵۹۴میلیون و ۹۲۹ هزار و ۴۳۹ ریال در کل کشور مصرف شده است که ۶میلیارد و ۷۴۵ میلیون و ۹۶۰ هزار و ۹۴۴ ریال در استان تهران و ۳۲ میلیارد و ۸۴۸میلیون و ۹۶۸ هزار و ۴۹۵ ریال در سایر استانها مورد استفاده قرار گرفت.
او با اشاره به میزان یارانه مصرف شده در دو طرح بهارانه کتاب ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ بیان کرد: در بهارانه کتاب سال ۹۹، ۲۰میلیارد و ۷۹۲ میلیون و ۳۰۶ هزار و ۷۳۳ ریال یارانه مصرف شده بود اما در بهارانه کتاب ۱۴۰۰ این میزان با افزایش ۹۰درصدی همراه بود و به ۳۹میلیارد و ۵۹۴میلیون و ۹۲۹ هزار و ۴۳۹ ریال رسیده است.
دهقانکار همچنین عنوان کرد: از مجموع ۵۶۱ هزار و ۸۹۳ نسخه کتاب فروخته شده در طرح بهارانه کتاب ۱۴۰۰ به ارزش ۲۲۰ میلیارد و ۸۳۶میلیون و ۵۴۳ هزار و ۵۴۹ ریال، کتابفروشیهای استان تهران توانستند ۹۳هزار و ۲۱۸نسخه کتاب به ارزش ۳۶میلیارد و ۵۰۰میلیون و ۳۷۰هزار و ۵۴۴ ریال به فروش برسانند و کتابفروشیهای سایر استانها نیز توانستند، ۴۶۸هزار و ۶۷۵ نسخه کتاب به ارزش ۱۸۴ میلیارد و ۳۳۶ میلیون و ۱۷۳هزار و ۵ ریال کتاب بفروشند.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران به میزان مشارکت کتابفروشیهای عضو طرح بهارانه کتاب ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: ۹۲۱ کتابفروشی از سراسر کشور در بهارانه کتاب ۱۴۰۰ ثبتنام کردهاند که ازاین تعداد ۸۸۷ کتابفروشی برای مشارکت در طرح تایید شدند که از بین این تعداد، ۲۰۶ کتابفروشی در شهرستانها و ۶۸۱ کتابفروشی در مراکز استانها حضور داشتند. این آمار نشاندهنده افزایش حضور و مشارکت ۳۳درصدی کتابفروشیها در مقایسه با بهارانه کتاب سال ۹۹ است؛ گفتنی است در بهارانه کتاب سال گذشته ۶۶۷ کتابفروشی از سراسر کشور فعالیت داشتند.
ایوب دهقانکار در پایان سخنان خود درباره میزان فروش کتاب در استانها توضیح داد و گفت: استانهای تهران، خراسان رضوی، اصفهان، فارس، قم، گیلان، آذربایجانشرقی، خوزستان، مازندران و مرکزی توانستند در لیست پرفروشترین استانها بر اساس تعداد کتاب قرار بگیرند. همچنین از پرفروشترین استانها بر اساس مبلغ فروش میتوان به تهران، خراسان رضوی، اصفهان، قم، فارس، آذربایجان شرقی، کردستان، گیلان، مازندران و خوزستان اشاره کرد.
شیوع کرونا و اهمیت طرحهای فصلی کتاب
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال ۱۳۹۴ برای هدفمند کردن یارانه نشر طرح های فصلی فروش کتاب را آغاز کرد؛ در این طرحها کتابفروشیها میتوانند روی فروش کتاب به خریداران تخفیف بدهند و مبلغ تخفیف داده شده را از وزارتخانه دریافت کنند.
در این طرحها که با نام طرح های فروش فصلی مشهور شدهاند، کتابفروشیهایی که شرایط لازم را داشته باشند، پس از ثبتنام، میتوانند کتابهای خود را که با شرایط تعیینشده مطابقت داشته باشند به خریداران بفروشند. این طرحها از جمله مزیتهایی است که کتابفروشان حضور آن را در ایام رکود فروش کتاب در همهگیری کووید ۱۹ ضروری میدانند.
مشکلات بازار کتاب ایران از روزهای آغازین شیوع کرونا در اسفند ۹۸ شدت گرفت. در سال ۹۹ با تعطیلی کتابفروشیها، تردد محدود مردم و در نهایت تعطیلی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران که به لحاظ اقتصادی برای ناشران اهمیت ویژهای دارد سالی سخت در انتظار ناشران و فروشندگان کتاب بود.
بعد از اینکه سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب به خاطر اپیدمی کرونا لغو شد، صاحبان مشاغل صنعت کتاب در دی ۱۳۹۹ تجربه اولین نمایشگاه مجازی در روزهای کرونایی را داشتند. این تجربه بدیع، فرصت خوبی برای کتابفروشیها ایجاد کرد؛ از طرفی برگزاری این طرح مفید بود و از طرفی دیگر نیز برخی نقص زیادی در برگزاری این نمایشگاه میدیدند.
سال گذشته نیز با وجود شیوع ویروس کرونا، این طرح در هر چهار فصل سال اجرا و با استقبال مخاطبان مواجه شد. این طرحها در کنار برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران در بهمن ماه باعث شد که کتابفروشان در سال عجیب و غریب کرونایی، مجالی هر چند اندک برای تنفس و کورسویی برای ادامه فعالیت داشته باشند. طرحهای فصلی فروش کتاب اگرچه جانی دوباره به بازار نشر کتاب در شرایط کرونایی می دهد اما نباید فراموش کرد که از لحاظ تعداد مخاطب و جریان سازی نمیتواند جایگزین نمایشگاه کتاب تهران شود.
فروش فصلی کتاب راهکاری برای رونق در کتابفروشیها
طرحهای فصلی با تمام فراز و فرودها از جمله طرحهایی است که کتابفروشیها از آن استقبال میکنند. هر چند به گفته برخی اهالی صنعت نشر و کتابفروشان در دورههای اخیر این طرحها کمی کارآیی لازم را نداشتند؛ اما طرحهای اجراشده در سال ۹۹ با توجه به شرایط کرونایی به بازار کتاب رونق نسبی داد. وزارت ارشاد در تلاش است با اجرای طرحهای فصلی به رونق کتابفروشیها و ترغیب مردم به تهیه کتابهای با صرف هزینه کمتر کمک کند.
طرح فصلی فروش کتاب که از ۱۳۹۴ کلید خورد نیز از جمله عوامل پویایی نسبی بازار کتاب در سالهای اخیر بود. طرحهایی که کتابفروشیها هم از آن استقبال میکنند. هر چند به گفته برخی اهالی صنعت نشر و کتابفروشان در دورههای اخیر این طرحها کمی کارآیی لازم را نداشتند
انتهای پیام/۴۱۰۴/
انتهای پیام/