جایگاه خاصی برای نخبگان در روند راهبردی کشور در نظر گرفته شود
کاظم سلیمی در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درباره سخنرانی اخیر مقام معظم رهبری و پرکردن روزنههای کشور توسط نخبههای دانشگاهی، بیان کرد: شکاف عمیقی میان مراکز آموزشی تحقیقاتی جامعه با ابعاد اجرایی و تصمیمسازی کشور وجود دارد، این شکاف موجب شده فضای نبود صاحبان فکر، عقل، اندیشه، نخبگان و افرادی که دیدگاه کارشناسی به روز و رو به جلویی دارند کاملا محسوس باشد. یکی از راهبردها این است که روند حرکتی، آموزشی و تحقیقاتی کشور را همراستای اذهان افراد صاحب فکر قرار دهیم.
کاظم سلیمی با نگرش به اینکه در دانشگاههای ما دانشجویان بسیار خبره و کارشناس وجود دارد، خاطر نشان کرد: متاسفانه مشکلات ما در ابعاد راهبردی، تصمیمسازی و اجرایی کشور موجب تذکر مقام معظم رهبری به این موضوع شد. حتی مجلس و دولت باید در تصمیمسازیها با استفاده از موجودیت افراد نخبه، بستری را برای نهایت استفاده از آنها در کشور فراهم کنند.
وی افزود: کشورهای دیگر در همان ترمهای اول به صراحت مکاتبات و مراوداتی با دانشجویان خبره ما انجام داده و موجب مهاجرت آنها از کشور میشوند. متاسفانه در جذب و بسترسازی برای بهرهگیری از ظرفیتها و نگهداری نخبگان کوتاهی کردهایم که موجب مواجه با رقمهای خطرناک مهاجرت سرمایههای انسانی از کشور شده است.
سلیمی با اشاره به اقداماتی که باید برای جذب نخبهها صورت گیرد، اظهار کرد: باید در روند حرکتی و راهبردی کشور جایگاه خاصی برای نخبگان در نظر گرفته شود، بهطور مثال وزارتخانهها و سیستمهای اجرایی کشور قراردادهایی با دانشجویان صاحب فکر در مقطع کارشناسی ببندند. این موضوع به عنوان معضلی در اوایل انقلاب نیز مطرح شد که دفاتر یا معاونتهای ارتباطات دانشگاه با صنعت و اقتصاد راهاندازی شود که ارتباط تنگاتنگی میان مجموعههای اجرایی با دانشگاهها و افراد صاحب نظر به وجود آید.
کاظم سلیمی با اشاره به اینکه برای همه مشکلات، راهکارهای علمی وجود دارد، عنوان کرد: متاسفانه در روند حرکتی دولتهای ما نگرش به جایگاه کارشناسی در ابعاد کشور از لحاظ چیدمان، انتخاب و یادگیری ضعیف است و بحث خلأ افراد کارشناس در ابعاد اجرایی کاملا مشهود است، از این رو مقام معظم رهبری بارها با این نگرش متذکر شدهاند که باید نیروهای کارشناس، کاربردی و صاحب فکر در سیستمهای اجرایی کشور جذب شوند اما متأسفانه با توجه به شیوه حرکتی جامعه برای جذب جایگاههای اجرایی و تصمیمگیری از این روند فاصله گرفتهایم.
وی اضافه کرد: این موضوع معضلی است و مقام معظم رهبری بارها به صراحت و شفافیت اشاره فرمودهاند اما متاسفانه برخی مسئولین یا وزارتخانهها طبق فرمایشات رهبر انقلاب، در انتخاب مهرههای اثربخش اجرایی، شاخصهای علمی را مدنظر قرار نمیدهند و کسانی جذب جایگاه های مقتدر و رأس امور میشوند که پایه علمی مناسبی ندارند، بنابراین شاخص علمی مقدم بر شناسههای دیگر است..
سلیمی درباره اجرایی شدن راهکارهای علمی در کشور، گفت: با توجه به فرمایشات حضرت امام که دانشگاه مدرسه انسانسازی، رشد و تعالی هر حاکمیتی است اما متاسفانه ارتباط دانشگاهیان با فضای اجرایی و تصمیمسازی ضعیف است و در سیستم اجرایی دولتهای قبل، مراکز علمی تحقیقاتی به ویژه دانشگاهها را در فضای مثمرثمر قرار ندادهاند و آنها به دلیل نادیده گرفته شدن، کاملا مایوس شدهاند و معتقدند علم بهطور کامل به فراموشی سپرده شده است بطور مثال در بحث اقتصاد مقوله تورم و فشارهای مالی کاملاً مشهود است اما به افراد علمی صاحب مدل، اجازهی کار نمیدهند و کسانیکه نگرش علمی ندارند یقیناً در کارهایشان موفق نخواهند بود حال وزیر، مدیر یا رئیس باشد.
کاظم سلیمی با اشاره به لزوم ترسیم مسیری برای رسیدن به افقی روشن در این زمینه، متذکر شد: سال ۸۴ دبیر اجرایی سند چشمانداز ایران بودهام و در آن بازه زمانی، سند کشور را بهصورت علمی، آنالیزی، اجرایی، عمرانی و آمایشی ترسیم کردیم که در آینده باید به چه نقاط و شاخصهایی در زمینه رشد اقتصادی، دانشگاهی، صنعت و غیره برسیم.
وی ادامه داد: متاسفانه متولیان این امر هیچگونه ورودی به این چشمانداز نداشتند. بدین منظور تا زمانیکه یک متریک اینچنینی ترسیم نشود و سند راهبردی وجود نداشته باشد که شاخص حرکتی دولت و مدیران قرار گیرد وضعیت به همین شکل خواهد بود از این رو تنها راهحل، مجاب متولیان به پیروی از این متریک است.
سلیمی در پایان خاطر نشان کرد: تنها راه نجات کشور نگرش علمی است و اگر به این نقطه نرسیم از اشتغال، صنعت، درمان، رفاه و غیره باز خواهیم ماند لذا باید به گفتمانهای حضرت آقا درباره افراد خبره و جایگاه علمی توجه ویژه شود و به این شکل نباشد که بعد از بیانات مقام معظم رهبری بازهای به فرمایشات ایشان پرداخته و سپس به فراموشی سپرده شود. باید جایگاه علمی و نخبگان را به کشور بازگردانیم.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/