دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی کرد؛

بازار سرمایه تحت تأثیر اوراق بدهی/ بورس همچنان در پی ثبات

در حالی که بورس مدت‌هاست تلاش می‌کند به ثبات برسد اما فروش اوراق از سوی دولت کماکان موجب شده بازار سرمایه روند پرنوسانی را داشته باشد.
کد خبر : 622163
بورس

به گزارش خبرنگار حوزه بورس، بانک و بیمه گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، بورس کماکان روزهای پرنوسانی را می‌گذراند و اتفاقات و حاشیه‌های زیاد موجب شده تا بازار نتواند به ثبات برسد.


بورس اوراق بهادار تهران نخستین روز هفته کاری گذشته را با روند منفی آغاز کرد به‌گونه‌ای که شاخص کل در پایان معاملات با کاهش ۱۷ هزار و ۳۰۱ واحدی در پله یک‌میلیون و ۴۳۹ هزار و ۱۷۷ واحد ایستاد و ارزش بازار در بورس تهران به بیش از ۵ میلیون و ۷۵۱ هزار میلیارد تومان رسید.


اما بازار سرمایه دومین روز کاری را رو به رشد آغاز کرد و در پایان معاملات شاخص کل با افزایش ۳ هزار و ۳۴۲ واحد در رقم یک‌میلیون و ۴۴۲ هزار و ۵۸۶ واحد متوقف شد. ارزش بازار در این روز به بیش از ۵ میلیون و ۷۶۴ هزار میلیارد تومان رسید.




بیشتر بخوانید:


عرضه اوراق دولتی براساس تقاضای بازار




برخلاف روز یکشنبه در روز دوشنبه حجم عرضه‌ها بسیار زیاد بود و در نهایت در پایان معاملات شاخص کل اُفت ۲۶ هزار و ۱۷۳ واحدی را ثبت کرد و شاخص کل در پله یک میلیون و ۴۱۶ هزار و ۳۴۰ واحد قرار گرفت. ارزش بازار در این روز به بیش از ۵ میلیون و ۶۵۹ هزار میلیارد تومان رسید.


روز سه‌شنبه نیز بازار سرمایه به روند نزولی خود ادامه داد به گونه‌ای که شاخص کل در پایان معاملات با ریزش ۷ هزار و ۷۱۶ واحدی به رقم یک میلیون و ۴۰۸ هزار و ۵۸۲ واحد اُفت کرد. ارزش بازار در این روز به بیش از ۵ میلیون و ۶۲۸ هزار میلیارد تومان رسید.


روز چهارشنبه که به عنوان آخرین روز کاری بورس محسوب می‌شود روند شاخص صعودی شد، به‌گونه‌ای که شاخص کل بورس در پایان معاملات با رشد ۲ هزار و ۱۵۴ واحدی به رقم یک‌میلیون و ۴۱ هزار و ۷۴۹ واحد رسید. ارزش بازار در این روز به بیش از ۵ میلیون و ۶۳۷ هزار میلیارد تومان رسید.


تعادل در بازار سرمایه به راحتی دست یافتنی نیست


فردین آقابزرگی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با آنا درباره وضعیت بورس اظهار می کند «نوسان و متغیرهای اثرگذار بر بازار مانند قیمت‌گذاری بر محصولات شرکت‌های خودروساز و یا مسائلی دیگر که پیش تر نیز تجربه آن را داشتیم مانند جلوگیری از عرضه سیمان در بورس و یا قطعی گاز شرکت‌ها اثرات خود را از نظر روانی بر بورس می گذارد.


وی با بیان اینکه بازار سرمایه به شدت تحت تاثیر معاملاتی اوراق بدهی و اوراقی که دولت در دستور کار دارد قرار دارد، می‌گوید «هم حجم معاملات اوراق و هم نرخ موثر معاملات اوراق که بالغ بر ۲۳ درصد است نرخ بازده مورد انتظار سرمایه‌گذاران را به سمت افزایشی هدایت کرده، در نتیجه P/E شرکت‌ها با این فرمول رابطه معکوس دارد و رو به کاهش خواهد بود و اگر این روند ادامه داشته باشند تبعات آن را باید بپذیریم.


کارشناس بازار سرمایه ادامه می‌دهد «برخلاف سال ۹۹ که تصویر ناصحیح از وضعیت اقتصادی را در بورس می‌دیدیم به مرور زمان و در همین هفته‌ای که گذشت بازار سرمایه وضعیت اقتصاد را یک تصویر هماهنگ‌تر و منطبق‌تری نشان می‌دهد».


آقابزرگی معتقد است «خریداران اوراق همانند بانک‌ها، صندوق‌های بازنشستگی و ... که به صورت تکلیفی در حال خرید اوراق هستند از طریق فروش سهام در حال خرید اوراق هستند و هیچ دارایی دیگری برای تبدیل به نقد کردن ندارند بنابراین به صورت خزنده، خرد و مستمر سهام می فروشند».


بازارسرمایه تحت تاثیر اوراق بدهی/ بورس همچنان در پی ثبات


وی بیان می‌کند «هزینه عدم تمکین به اصل ۴۴ قانون اساسی و عدم واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای دولت به نوعی به بازار سرمایه منتقل می‌شود، اصرار بر نگهداری دارایی‌های غیرسرمایه‌ای و تصدی‌گری و مدیریت دارایی‌های بلا استفاده و غیر مولد که در دست دولت است بر انتشار اوراق اولویت دارد».


کارشناس بازار سرمایه ادامه می‌دهد «تاکید بر افزایش حجم معاملات بدهی از سوی مسئولان بورس یکی از نکاتی است که بازار را تحت تاثیر قرار می‌دهد و انتظار بازدهی و یا حداقل تعادلی که موردنظر بسیاری از مسئولان در کشور است در بازار سرمایه به راحتی دست یافتنی نیست.


آقابزرگی تاکید می‌کند «اینکه همانند سال ۹۹ همه مشتاقانه وارد بورس شوند با رویکرد تناقض در تصمیم‌گیری اقتصادی، تاکید بر انتشار اوراق، افزایش نرخ بهره بین بانکی، افزایش مؤثر نرخ اوراق بدهی و عدم واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای دولت ممکن نیست و این عوامل نکاتی است که بازار را تحت تاثیر قرار می‌دهد و طی هفته‌ای که گذشت نمونه‌هایی از آن را شاهد بودیم.»


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب