طالبان برای حفظ امنیت هزارهها با ایران همکاری امنیتی داشته باشد / ضرورت تحقق اهداف امنیتی ایران در افغانستان بدون گرفتار شدن در بازی دشمنان
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، اینکه هنوز طالبان توسط جامعه جهانی ازجمله جمهوری اسلامی ایران بهعنوان نظام حاکم بر افغانستان به رسمیت شناخته نشدهاند به معنی این نیست که این گروه که داعیه برقراری امارت اسلامی در افغانستان را دارد و شعار حمایت از همه اقوام و مذاهب را بر زبان میآورد بخواهد با سهلانگاری درزمینهٔ تأمین امنیت شیعیان و هزارههای این کشور به فکر تحتفشار قرار دادن کشور قدرتمندی همچون ایران برای به رسمیت شناختن حکومتش باشد.
طالبان که از اواسط مردادماه در پی فرار محمد اشرف غنی رئیسجمهور غربگرای افغانستان توانست کابل را فتح کند و دعوی استقرار امارت اسلامی در این کشور مسلمان را ارائه دهد تابهحال نتوانسته امنیت اقوام غیرپشتون بهویژه هزارهها را برقرار کند. هزارهها که دومین قوم بزرگ افغانستان بعد از پشتونها هستند بین ۲۰ تا ۳۰ درصد جمعیت کشور را تشکیل داده، به زبان فارسی دری سخن میگویند و شیعهمذهب هستند.
طالبان عمق پیام رهبر ایران در اواسط مهرماه مبنی بر اتخاذ تدابیر لازم را درک کند
ناگفته پیداست که رهبران طالبان خودشان همفکر نمیکردند به این سادگی به حکومت برسند و درواقع آمادگی رویارویی با مسائل پیچیده جامعه جدید افغانستان را نداشتند. افغانستان سال ۲۰۲۱ با کشوری که طالبان به مدت پنج سال از ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ بر آن حکمرانی کردند بسیار متفاوت است. یعنی اینکه طالبان نخواهد توانست بدون تکیهبر حمایت آحاد مردم و همکاری با همسایگان بدون دردسر حکومت کند.
طالبان آگاهانه یا ناآگاهانه به خطوط قرمز ایران در افغانستان یعنی تأمین امنیت هزارهها و شیعیان توجهی ویژهای ندارد و گروه تروریستی داعش با کمترین رصد در این کشور جولان میدهد
البته ترکیب پیدا و پنهان قوا در افغانستان هم بسیار پیچیده شده و درک و راهبری آن بهسوی آرامش و ثبات کاری نیست که از طالبان بهتنهایی برآید. حملات انتحاری به مراسم و مجالس شیعیان و دیگر اقوام از ابتدای روی کار آمدن طالبان دهها شهید و مجروح بر جای گذاشته و باعث شده است که ایران بارها از طالبان بهصورت دیپلماتیک بخواهد به این اوضاع رسیدگی کند اما این گروه نهتنها خود تابهحال اقدام جدی در ختم قائله نکرده است بلکه بهاحتمالزیاد مخالف اندیشه همکاری اطلاعاتی با ایران برای یافتن آمران و عاملان حملات است.
هفدهم مهرماه بود که آیتالله سید علی خامنهای رهبر انقلاب اسلامی از اوضاع امنیت شیعیان افغانستان ابراز نگرانی کردند و در پیامی اعلام فرمودند: "حادثهی تلخ و مصیبتبار انفجار در مسجد منطقه خانآباد استان قندوز که به جانباختن جمع زیادی از مؤمنان نمازگزار انجامید، ما را داغدار کرد. از مسئولان کشور همسایه و برادر افغانستان جداً انتظار میرود که عاملان خونخوار این جنایت بزرگ را به مجازات برسانند و با تدابیر لازم از تکرار چنین فجایعی جلوگیری کنند."
بیشتر بخوانید:
داعش مسئولیت حمله به بیمارستان کابل را برعهده گرفت
مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه:
علاقهمندی به ثبات در افغانستان، حسن نیت است نه مداخله
وقوع ۲ انفجار شدید در مقابل بیمارستان کابل + تصاویر و ویدئو
اگر گروه طالبان پیام ایشان را به خوبی درک کرده بود و بر محقق کردن تدابیر لازم برای جلوگیری از چنین فجایعی همت گمارده بود شیعیان و حتی اهل تسنن این کشور اینقدر در عذاب نبودند. بهترین تدبیری که طالبان میتوانست اتخاذ کند همکاری اطلاعاتی با ایران برای برخورد با تروریستها بود.
بههرحال مشخص است که طالبان آگاهانه یا ناآگاهانه به خطوط قرمز ایران در افغانستان یعنی تأمین امنیت هزارهها و شیعیان توجهی ویژهای ندارد و گروه تروریستی داعش با کمترین رصد در این کشور جولان میدهد.
دستگاه اطلاعاتی ایران آگاهی بالایی از هر آنچه در افغانستان میگذرد دارد و مقامات مسئول با تکیهبر این آگاهی اطلاعاتی باید در یک طرح مدون نگرانیها و خطوط قرمز تهران را به طالبان بفهمانند
برای حکومت طالبان خیلی بااهمیت است که برای یکبار هم که شده روند شناسایی، دستگیری و محاکمه آمران و عاملان حملات اخیر به شیعیان را بهصورت شفاف انجام دهد. اگر طالبان بتواند دست به این اقدام بزند به این معنی است که قصد دارد ثبات و امنیت را نه در حد شعار بلکه بهصورت عملی برقرار کند.
ایران درصدد تفهیم خطوط قرمز و نگرانیهایش به طالبان
اما خب اینکه ایران بنشیند تا اینکه ببیند چه زمانی رهبران طالبان میخواهند بر سر تأمین امنیت هزارهها و شیعیان به اجماع برسند کار منطقی به نظر نمیرسد پس تهران باید با در نظر داشتن همه جوانب به بهترین وجه ممکن ریشه این خشونتها را بخشکاند.
موضوعاتی که تهران باید در نظر بگیرد این است که این حملات فقط علیه شیعیان نبودهاند، خواستگاه گروه تروریستی داعش که تابهحال مسئولیت حملات اخیر را برعهدهگرفته را شناسایی کند و مهمتر از همه مراقب این موضوع هم باشد که دستگاههای اطلاعاتی پاکستان، عربستان، امارات، رژیم صهیونیستی و آمریکا مدتهاست که در افغانستان در حال توطئه هستند تا به هر صورتی که شده ایران را درگیر تنش در افغانستان کنند.
به عقیده کارشناسان، دستگاه اطلاعاتی ایران آگاهی بالایی از هر آنچه در افغانستان میگذرد دارد و مقامات مسئول با تکیهبر این آگاهی اطلاعاتی باید در یک طرح مدون نگرانیها و خطوط قرمز خود را به طالبان بفهمانند.
گام نخست درراه متوجه کردن طالبان نسبت به خطوط قرمز امنیتی ایران اعمال فشار بر طالبان و ارائه درخواست همزمان و صریح دیپلماتیک است، گام دوم فهماندن این مطلب به طالبان هست که آنها نباید زمان برطرف کردن نگرانیهای امنیتی ایران را طولانی کنند، گام سوم فهماندن این موضوع به طالبان است که رفتار ایران با طالبان بر اساس عملکرد طالبان در خصوص ایران و نگرانیهایش شکل میگیرد و گام چهارم فهماندن این موضوع به طالبان است که آنها بدون بهرهمندی از توان اطلاعاتی و عملیاتی ایران نخواهند توانست در مبارزه با گروه تروریستی داعش و در کل استقرار امنیت در افغانستان موفق شوند.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/