۴.۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی صرف واردات کالاهای غیراساسی شد
به گزارش خبرنگار اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، ارز ۴۲۰۰ تومانی اگرچه در ابتدا با هدف کنترل بازار و تثبیت قیمت کالاهای اساسی در دستور کار دولت سابق قرار گرفت؛ اما به باور بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی در عمل نتوانست کارآمدی لازم را برای اقتصاد ایران داشته باشد و در این میان تولیدکنندگان داخلی نیز با آسیبهای فراوانی مواجه شدند.
بر همین اساس در روزهای اخیر مباحث گوناگونی درباره حذف یا استمرار این سیاست ارزی در فضای رسانهای کشور شکل گرفته و پیامدهای ارز ترجیحی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
رمضانعلی سنگدوینی، نماینده مردم گرگان و آققلا در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری آنا با اشاره به تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات و تأمین کالاهای اساسی میگوید «متأسفانه این ارز عملاً در جای خود خرج نشد و کالاهای اساسی با قیمت مناسب به دست مردم نرسید. در مجلس هم مصوب شد که در سال جاری به مدت ۶ ماه این سیاست ارزی ادامه یابد تا ثبات قیمت کالاهای اساسی دچار مشکل نشود. البته با وجود این که ارز ۴۲۰۰ تومانی داده شد، باز هم قیمت کالاهای اساسی از ثبات لازم برخوردار نبود و مثلاً قیمت گوشت مرغ عملاً شرایط خوبی نداشت. در حال حاضر دولت جدید برای کنترل قیمت کالاها و اقلام مورد نیاز زندگی روزمره مردم وارد این عرصه شده است و مردم هم طبیعتاً اگر قیمت یک کالای اساسی پایین بیاید، خوشحال میشوند. زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی به یک تأمینکننده داده میشود، حتماً باید تأثیرگذاری لازم را در ثبات بخشیدن به قیمتها داشته باشد. مجلس هم به دنبال این است که وقتی ارز ترجیحی را برای تأمین کالاهای اساسی اختصاص داده است، این کالاها با همان قیمت متناسب با ارز ۴۲۰۰ تومانی به دست مردم برسد».
بیشتر بخوانید:
ارز ترجیحی زمینهساز رانت خواری
وی ادامه داد «متأسفانه نظارت بر فرآیند اعطای ارز ۴۲۰۰ تومانی در دولت قبل انجام نشد و بعضاً این ارز سر از جاهای دیگری درآورد به گونهای که اکنون دیوان محاسبات هم معتقد است که حدود چهار و نیم میلیارد دلار از این ارز در مصارفی غیر از تأمین کالاهای اساسی هزینه شده است. به هر حال دولت و مجلس باید کمک کنند تا سیر صعودی قیمتها کنترل شود و مردم هم به آرامش برسند. امروز مردم برای معیشت و تأمین نیازهای روزمره زندگی خود با مشکل مواجه هستند. باید به دولت جدید فرصت بدهیم تا بتواند با تغییر وضعیت، شرایط بهتری را ایجاد کند».
عضو کمیسیون انرژی مجلس مجلس با تأکید بر ضرورت حمایت از تولیدات داخلی میافزاید «وقتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی اقلامی وارد میشود که تولید داخل برای آن کالا وجود دارد، بازار تولیدات داخلی را دچار مشکل میکند، طبیعتاً باید تدبیری برای این مشکل اندیشیده شود. البته برای اینکه مردم به سمت خرید کالاهای تولید داخل بروند، باید تولیدات داخلی هم از استانداردهای خوبی برخوردار باشد و مردم مطمئن باشند که این کالاها تضمین و گارانتی لازم را دارد. باید توجه داشته باشیم که وقتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی یک کالای خارجی را وارد میکنیم، درواقع تولیدکننده خارجی را تشویق و از او حمایت میکنیم ولی وقتی کالای داخلی بخریم، مطمئناً کارخانه تولیدکننده هم میتواند روی پای خود بایستد. به نظرم بانکها هم باید در این عرصه وارد شوند و کمک کنند».
نماینده مردم گرگان و آققلا در مجلس ادامه میدهد «در هر حال دولت و مجلس باید به سمتی بروند که مردم را به استفاده از کالاهای داخلی ترغیب و تشویق کنند و حتی تسهیلاتی مانند کارتهای اعتباری و وام در اختیار مردم قرار دهند تا بتوانند کالاهای داخلی بخرند. اگر ما این کار را انجام دهیم و مردم هم مطمئن باشند که کالای خریداریشده از استانداردهای لازم برخوردار است، مطمئناً مصرفکننده هم از دولت و تولیدکننده داخلی حمایت میکند. از طرفی در مسئله ارز ۴۲۰۰ تومانی نیز باید از تولید داخل مراقبت کنیم که کارت اعتباری خرید طرح مناسبی برای حمایت واقعی از مردم و تولیدکنندگان داخلی است».
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/