دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

قصه طولانی تصویب آیین‌نامه داخلی کمیسیون طرح صیانت/ ساکنان خانه ملت چه زمان رسیدگی به جزئیات طرح را آغاز می‌کنند؟

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حالی درگیر بررسی آیین‌نامه داخلی کمیسیون ویژه طرح صیانت هستند که هرگونه تعلل برای قانون‌گذاری در حوزه فضای مجازی چالش‌های متعددی را در مسیر توسعه اقتصاد دیجیتال ایجاد می‌کند.
کد خبر : 618821
طرح صیانت

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، بدون شک یکی از جنجالی‌ترین و تخصصی‌ترین برنامه‌های مجلس در ماه‌های اخیر «طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی» است. این طرح در زمستان سال گذشته توسط تعدادی از نمایندگان مجلس مطرح شد و به دلیل عدم اطلاع‌رسانی صحیح در مورد جزئیات آن و آماده نبودن جامعه جنجال‌های زیادی را به‌پا کرد.


در این شرایط رسانه‌های معاند و برخی از منابع خبری در داخل کشور به دلیلی نامعلوم با طرح مباحثی نظیر فیلترینگ و قطع ارتباط با اینترنت بین‌المللی پس از اجرای طرح صیانت آشفتگی کاربران را بیشتر کرده و باعث شدند صحبت‌هایی در مورد رد این طرح در مجلس بیان شود. یقیناً فضای مجازی کنونی کشور هیچگونه هماهنگی با فرهنگ ایرانی-اسلامی ندارد و گسترش بیش از اندازه پلتفرم‌های غیرایرانی در اینترنت مورد استفاده کاربران زمینه آسیب‌های اجتماعی فراوانی را فراهم کرده است.




بیشتر بخوانید:


سواد رسانه‌ای به کاهش خطرات فضای مجازی کمک می‌کند/ عدم وجود زیرساخت ایمن در سامانه‌های دولتی


افزایش فیلترشکن‌ها، ضربه به پیکره فرهنگ کشور/ دستیابی به اهداف اقتصاد دیجیتال با ایجاد محدودیت ممکن نیست




رهبر معظم انقلاب بارها در سخنان خود به اهمیت فضای مجازی و لزوم به‌کارگیری ابزارهای فناوری اینترنت اشاره کردند و به دولت‌مردان دستور داده‌اند با نابه‌سامانی‌های موجود در این فضا مبارزه کنند. از همین رو نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اهتمام به فرمایشات رهبر انقلاب از همان نخستین روزهای آغاز به کار مجلس یازدهم دغدغه قانون‌گذاری در فضای مجازی را داشتند.


عزم جدی نمایندگان برای قانون‌گذاری در حوزه فضای مجازی


همه روزه میلیون‌ها نفر در سراسر ایران به شبکه اینترنت متصل شده و فعالیت‌های گوناگونی را در این حوزه انجام می‌دهند. چنین استفاده گسترده‌ای موجب شده دشمنان برای ضربه زدن به پیکره فرهنگی کشور و سست کردن بنیاد خانواده اپلیکیشن‌ها و شبکه‌های اجتماعی غیرایرانی را به‌کارگیری کنند. نمایندگان مجلس یازدهم برای کاهش سلطه پلتفرم‌های آمریکایی بر کشور دست به‌کار شده و طرحی با عنوان «صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی» را مطرح کنند. به اذعان حسینعلی حاجی‌ دلیگانی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی« رفع رهاشدگی در فضای مجازی به معنای تعیین چارچوب، ساماندهی و بهینه‌سازی این فضا است. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تلاش هستند تا شرایط بهتری را در فضای مجازی برای عموم کاربران ایجاد کنند و مردم را از آسیب‌هایی که در این فضا وجود دارد مصون نگه دارند.»


مخالفت شدید برخی از نمایندگان با طرح صیانت از حقوق کاربران سبب شد شایعاتی در مورد خارج شدن این طرح از دستور کار مجلس مطرح شود ولی این شایعات سرعت تکذیب شد. بر اساس صحبت‌های مطرح شده از سوی سید نظام‌الدین موسوی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس در مرداد ماه سال جاری طرح صیانت از حقوق کاربران از دستور کار مجلس خارج نشده و تنها نوبت رسیدگی به آن تغییر کرده است. پس از گذشت تقریباً یک ماه از انتشار شایعه عدم رسیدگی به طرح صیانت نمایندگان مجلس کمیسیون ویژه‌ای با عنوان «کمیسیون ویژه رسیدگی به طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی» را تشکیل داده و اعضای این کمیسیون نیز تعیین شدند. در این کمیسیون ویژه رضا تقی‌پور، لطف‌اله سیاهکی، علی جدی از کمیسیون صنایع و معادن، غلامرضا منتظری، بیژن نوباوه‌وطن، حسین میرزایی، سید علی یزدی‌خواه از کمیسیون فرهنگی، احمد امیرآبادی و رضا باقری از کمیسیون اقتصادی، احمد حسین فلاحی و مهرداد ویس‌کرمی از کمیسیون آموزش و تحقیقات و الیاس نادران و مهرداد گودرزوند از کمیسیون برنامه و بودجه حضور دارند.


قصه طولانی تصویب آیین‌نامه داخلی کمیسیون طرح صیانت/ ساکنان خانه ملت چه زمان رسیدگی به جزئیات طرح را آغاز می‌کنند؟


آغاز بررسی طرح صیانت


نخستین جلسه رسیدگی به طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی در ۲۶ مهر تشکیل شد و محمد باقر قالیباف نیز در این جلسه حضور پیدا کرد. به گفته رئیس مجلس شورای اسلامی «مردم تحت فضاسازی گروه‌های خاص و فشارهای خارج از کشور که گفته می‌شوند قرار است پلتفرم‌ها بسته شود قرار نگیرند. قرار است صرفاً خلاء‌ قانون‌گذاری در این حوزه رفع شود، فضاسازی‌هایی بود که می‌گفتند برای مثال قرار است اینستاگرام بسته شود، خیر، بخش عمده‌ای از زندگی مردم در فضای اینستاگرام دنبال می‌شود اما قانون‌گذاری لازم هم مورد توجه است که در این کمیسیون انجام خواهد شد.»


بر اساس اعلام مهرداد ویس‌کرمی، عضو کمیسیون ویژه رسیدگی به طرح صیانت؛ «وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات آگاهی بالایی در حوزه مسائل مربوط به فناوری اطلاعات دارد و اعضای کمیسیون ویژه رسیدگی به طرح صیانت همکاری نزدیکی با وزیر ارتباطات خواهند داشت. تمامی جزئیات این طرح باید با دقت بررسی و بر اساس نظرات کارشناسی شده باشد. نمایندگان نباید بدون در نظر گرفتن ظرفیت‌های موجود در کشور محدودیتی را در شبکه اینترنت ایجاد کنند. یعنی تمامی تصمیمات باید بر اساس نظرات کارشناسان و مبتنی بر مشورت با دولت باشد. نمایندگان مجلس از فعالان صنعت فناوری اطلاعات و صاحب‌نظران در حوزه فضای مجازی خواسته‌اند مشاوره‌ها و پیشنهادهای خود را برای اتخاذ بهترین تصمیم ممکن در مورد طرح صیانت ارسال کنند.»


ویس‌کرمی همچنین می‌گوید «نظرات مخالفان این طرح باید شنیده شود تا ضعف‌های موجود شناسایی شده و در نهایت طرحی کاربردی برای کشور ارائه گردد. پس از تشکیل هیأت رئیسه کمیسیون ویژه رسیدگی به طرح صیانت سخنگوی این کمیسیون نیز انتخاب شده و اطلاع‌رسانی شفاف در مورد تمامی جزئیات بررسی طرح ارائه می‌شود. تنها راه جلوگیری از تصویب طرحی ناقص و مبهم شفاف‌سازی و اطلاع‌رسانی به‌روز است. در صورت فراهم شدن شرایط می‌توان به سرعت جزئیات این طرح را بررسی کرد. قطعاً نمایندگان مجلس حساسیت بالایی در مورد طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی دارند و تمامی نگرانی‌های مردم را درک می‌کنند.»


رسیدگی منظم به بزرگ‌ترین طرح ساماندهی فضای مجازی


اگرچه در روزهای اولیه آغاز بررسی طرح صیانت در کمیسیون ویژه مجلس شورای اسلامی جلسات به طور منظم برگزار نمی‌شد و در مواردی جلسه بررسی این طرح به دلیل عدم حضور نمایندگان لغو می‌شد ولی پس از مدتی تمامی اعضای کمیسیون طرح صیانت از حقوق کاربران در مورد تعیین روزهایی معین برای رسیدگی به قانون سامان‌دهی فضای مجازی به اجماع رسیدند. به گفته غلامرضا منتظری، کمیسیون ویژه رسیدگی به طرح صیانت «فرایند رسیدگی به این طرح در کمیسیون تخصصی آغاز و برنامه برگزاری منظم جلسات نیز تنظیم شده است. جلسات کمیسیون تخصصی طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی هر هفته روزهای یکشنبه و سه‌شنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۸ تشکیل می‌شود. در صورت ضرورت و به تشخیص هیأت رئیسه کمیسیون ویژه رسیدگی به طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی جلسات فوق‌العاده نیز تشکیل خواهد شد.»


تصمیم‌گیری برای فیلترینگ در دستور کار مجلس نیست


در شرایطی که نمایندگان در حال بررسی آیین‌نامه داخلی کمیسیون ویژه رسیدگی به طرح صیانت از حقوق کاربران هستند فشارهای جانبی بر مجلس و افکار عمومی جامعه برای ایجاد نگرانی از بابت اعمال محدودیت و فیلترینگ پس از تصویب طرح صیانت همچنان ادامه دارد. در این میان رسانه‌های داخلی می‌کوشند با اطلاع‌رسانی دقیق آگاهی عمومی در خصوص این طرح را افزایش داده و آرامش روانی را به جامعه بازگردانند. این طور به نظر می‌رسد که برخی عناصر داخلی غربگرا همواره به دنبال سوء استفاده از فضای ابهام در خصوص موضوعات مورد توجه مردم هستند و با ایجاد دلهره کاذب به اهداف خود دست پیدا می‌کنند. بر اساس اعلام علی جدی، عضو کمیسیون ویژه بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی «مسائل مطرح شده در مورد رفع فیلترینگ در طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی صحت ندارد و هنوز مراحل زیادی برای رسیدگی جامع به این طرح باقی مانده است. به طور کلی خبرهای منتشرشده در خصوص اعمال هرگونه محدودیت یا رفع فیلتر در جریان رسیدگی به طرح صیانت درست نیست.»


قصه طولانی تصویب آیین‌نامه داخلی کمیسیون طرح صیانت/ ساکنان خانه ملت چه زمان رسیدگی به جزئیات طرح را آغاز می‌کنند؟


نابودی فرصت‌ها با طولانی کردن فرایند تصویب آیین‌نامه داخلی کمیسیون ویژه طرح صیانت


پس از گذشت چند ماه از زمان مطرح شدن بررسی طرح صیانت در مجلس و آغاز جلسات کمیسیون تخصصی هنوز اعضای این کمیسیون آیین‌نامه داخلی را تصویب نکرده و با وجود پیگیری مستمر خبرنگاران نمایندگان مجلس تاریخ معینی برای آغاز بررسی کلیات طرح بیان نمی‌کنند. باتوجه به اهمیت قانون‌گذاری در حوزه فضای مجازی و ارتباط مستقیم این حوزه با توسعه اقتصاد دیجیتال و ارتقای جایگاه صنعت فناوری اطلاعات انتظار می‌رود نمایندگان هرچه سریع‌تر فرایند تصویب آیین‌نامه داخلی کمیسیون ویژه طرح صیانت را به پایان رسانده و بررسی کلیات طرح را آغاز کنند.


مهرداد گودرزوند، عضو کمیسیون ویژه رسیدگی به طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی معتقد است «سه‌شنبه ۱۱ آبان ماه آخرین جلسه کمیسیون ویژه رسیدگی به طرح صیانت از حقوق کاربران برای تصویب آیین‌نامه داخلی برگزار و بررسی کلیات طرح از هفته آینده آغاز می‌شود.» به اذعان لطف‌اله سیاهکلی، سخنگوی این کمیسیون «مجلس بنا دارد که جلسات کمیسیون ویژه بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران را به طور علنی و با حضور اصحاب رسانه برگزار کند. قانونی که در این کمیسیون بررسی و سپس در صحن علنی مجلس به تصویب می‌رسد باید توسط همه مردم اجرا شود از همین رو نمی‌توانیم چنین قانونی را پشت درهای بسته بررسی کنیم.»




بیشتر بخوانید:


روسیه و چین چگونه سلطه آمریکا بر اینترنت را از بین بردند؟


اینترنت جهانی در اختیار قدرت‌های فرامنطقه‌ای/ توسعه زیرساخت‌های بومی راه مقابله با تهدیدات خارجی




در یک دهه گذشته مسئولان حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور بارها پروژه‌هایی را برای افزایش بازدهی صنعت فناوری اطلاعات و تثبیت حاکمیت رگولاتوری جمهوری اسلامی ایران بر اینترنت مورد استفاده مردم آغاز کردند ولی متأسفانه هر کدام از این طرح‌ها به دلایلی نظیر عدم برنامه‌ریزی دقیق برای همکاری همه جانبه با دستگاه‌های مختلف و کمبود بودجه نیمه‌کار رها شده و نه تنها زمینه توسعه فناوری در کشور را فراهم نکرده بلکه در حوزه‌های علمی، فرهنگی و اجتماعی نیز آسیب‌های سنگینی را به مردم زده است. قطعاً از دست دادن هر فرصتی برای قانون‌گذاری در زمینه فضای مجازی دستیابی به اهداف تعیین شده در سند معماری شبکه ملی اطلاعات را دشوار ساخته و میدان رقابت را در اختیار رقبای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای قرار می‌دهد. کارشناسان فناوری معتقدند نمایندگان مجلس با اطلاع‌رسانی دقیق و به موقع در خصوص فرایند رسیدگی به طرح صیانت می‌توانند فضای همدلی را جایگزین ابهام و نگرانی از بابت قطع ارتباط کاربران با شبکه جهانی وب کنند.


انتهای پیام/۴۱۴۴/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب