دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 آبان 1400 - 00:02
تحلیلگر لبنانی در گفت‌وگو با آنا:

هجمه عربستان به وزیر اطلاع‌رسانی لبنان برای جبران شکست در یمن بود/ سعد حریری در پی جلب ترحم ریاض برای بازگرداندن وی به قدرت

حسین دیرانی تصریح کرد: بعد از عدم موفقیت عربستان در یمن، ریاض با حمله به قرداحی می‌خواهد با جلب حمایت برخی کشورهای عربی، شکست خود در یمن را جبران کند و با فرار به جلو برای خودش آبرو بخرد.
کد خبر : 617900
لبنان عربستان



گروه جهان خبرگزاری آنا – محمد جعفری؛ ماجرای تنش در روابط عربستان و برخی از کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس درواقع به همان اوایل مردادماه می‌رسد که نجیب میقاتی سیاستمدار و بازرگان ثروتمند لبنانی با اکثریت آرای نمایندگان پارلمان و با تأیید میشل عون رئیس‌جمهور لبنان مأمور تشکیل کابینه دولت کشوری شد که ماه‌ها بود از فقدان دولتی منسجم و مردمی رنج می‌برد و با تبعات انفجار سال گذشته در بندر بیروت دست‌وپنجه نرم می‌کرد.


جنبش مقاومت حزب‌الله از نخست‌وزیری میقاتی و کابینه وی در اواسط شهریور اعلام حمایت کرد و میقاتی نیز حضور حزب‌الله و نمایندگان این جنبش در پارلمان و دولت را لازمه توانمندسازی کشور برای غلبه بر مشکلات دانست و در خصوص بحران سوخت کشور که به ابتکار سید حسن نصرالله دبیر کل حزب‌الله با تهیه سوخت از ایران تا حد مطلوبی حل شد هم موضع مخالفت با حزب‌الله اتخاذ نکرد و به گفته کارشناسان، آن‌گونه که ریاض می‌خواست، با این اقدام حزب‌الله برخورد نکرد.


به همین دلایل بود که مقامات آل سعود مصاحبه چند هفته قبل از انتخاب "جرج قرداحی" وزیر اطلاع‌رسانی لبنان را مستمسکی کردند برای تحت ‌فشار قرار دادن دولت میقاتی به منظور فاصله گرفتن از حزب‌الله. قرداحی در این مصاحبه در پاسخ به سؤالی درباره تحولات جاری در یمن می‌گوید که «تجاوز وحشیانه به یمن باید متوقف شود. آنچه یمنی‌ها انجام می‌دهند، حقوق قانونی آن‌ها در دفاع از خود است و من پایداری مردم یمن در قبال این تجاوز را ارج می‌نهم.» عربستان به‌شدت به این مصاحبه واکنش نشان داد، سفیر خود را از بیروت فراخواند و به سفیر لبنان نیز مهلت داده تا ریاض را ترک کند. بحرین و کویت نیز در اقدامی مشابه از سفرای لبنان خواستند تا این کشورها را ترک کنند و امارات هم سفیر خود در بیروت را فراخواند.


در داخل لبنان‌ هم سیاستمداران این کشور موضع‌گیری‌های متفاوتی در خصوص این تنش داشتند. سعد حریری نخست‌وزیر سابق لبنان که سرسپردگی عجیبی نسبت به آل سعود دارد، جنبش حزب‌الله را عامل تنش به وجود آمده بین بیروت و پایتخت‌های عربستان، کویت و بحرین دانست، اما سلیمان فرنجیه رئیس جریان «تیار المردة» لبنان که از جریان‌های سیاسی مسیحی و نزدیک به مقاومت است، ضمن حمایت از وزیر اطلاع‌رسانی این کشور در برابر جنجالی که عربستان سعودی به پا کرده، تأکید کرد که وی خطایی مرتکب نشده است.



هجمه عربستان به وزیر اطلاع‌رسانی لبنان برای جبران شکست در یمن بود/ سعد حریری در پی جلب ترحم ریاض برای بازگرداندن وی به قدرت

حسین دیرانی نویسنده و تحلیلگر سیاسی لبنانی


به دلیل اهمیتی که لبنان در تفکر محور مقاومت داراست گروه جهان خبرگزاری آنا پای صحبت "حسین دیرانی" نویسنده و تحلیلگر سیاسی لبنانی ساکن بندر سیدنی در استرالیا نشسته تا با چندوچون تحولات اخیر در لبنان و علل و عوامل ده‌ها بحران در این کشور ساحلی دریای مدیترانه آشنا شویم. متن مصاحبه با دیرانی به شرح ذیل است:


آنا: با توجه به تحولات سیاسی اخیر در لبنان به‌ویژه ماجرای تنش میان سه کشور عربستان، کویت و بحرین از یک‌سو و لبنان از سوی دیگر در خصوص بحران جاری صحبت بفرمائید.


دیرانی: موضوع واضح است که عربستان در پی یافتن بهانه‌ای جدید برای تحت‌فشار قرار دادن دولت جدید در لبنان بود و تنها بهانه‌ای که برایش فراهم شد، مصاحبه تلویزیونی چند هفته پیش جرج قرداحی وزیر اطلاع‌رسانی لبنان بود. این مصاحبه چند هفته پیش از انتصاب وی به سمت وزارت صورت گرفته بود. همین اظهارات را آنتونیو گوترش هم بیان کرده بود. در این مصاحبه قرداحی نظر خود را راجع به دفاع مشروع مردم یمن در مقابل تجاوز عربستان و ائتلاف تحت رهبری ریاض بیان کرد. وی درنهایت خواستار پایان جنگ در یمن شده بود. وقتی گوترش این اظهارات را بیان کرد هیچ کشوری با آن مخالفت نکرد اما وقتی یک وزیر لبنانی آن‌هم چند هفته قبل از رسیدن به وزارت بر مظلومیت مردم یمن مهر تأیید زد به مذاق آل‌سعود، آل‌خلیفه و آل‌صباح خوش نیامد.


عربستان به دنبال فشار به دولت لبنان برای دور شدن از جنبش مقاومت است


موضوع مهمی که هیچ فرد لبنانی وطن‌پرستی نباید فراموش کند این است که حمله به وزیر این کشور، حمله به دولت نجیب میقاتی است که پس از ماه‌ها بحران سیاسی توانسته رأی اعتماد پارلمان را به دست بیاورد تا کشور از بن‌بست سیاسی خارج شود. بله این مشکل عربستان است یعنی روی کار آمدن یک دولت و حرکت به‌سوی سر و سامان دادن اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور آن‌هم با مشارکت دادن نمایندگانی از همه جریان‌های سیاسی و مذهبی موجود.



دولت میقاتی آن‌گونه که قدرت‌های غربی و عربستان سعودی تمایل داشتند شکل نگرفت و حضور فردی مانند قرداحی در این دولت اثباتی بر این مدعاست



مطمئن هستم که مشکل ریاض این است که نمی‌خواهد قبول کند لبنان کشوری مستقل است و وزیر کابینه‌اش سرسپرده عربستان نیست که پا روی حق بگذارد و از حمله آل سعود به مردم یمن دفاع کند.


آنا: منظور شما این است که دولت میقاتی که کشورهای عربی ازجمله عربستان را برادر بزرگ‌تر لبنان می‌داند دلخواه حاکمان آل سعود نیست؟


دیرانی: بله کاملاً درست است. دولت میقاتی آن‌گونه که قدرت‌های غربی و عربستان سعودی تمایل داشتند شکل نگرفت. حضور فردی مانند قرداحی در این دولت اثباتی بر این مدعاست. در ضمن، به این دلیل که عربستان کاملاً مطیع سیاست‌های سلطه‌گرانه ایالات‌متحده در لبنان است، بعد از عدم موفقیت در یمن با این اقدام یعنی حمله به قرداحی و اقدامات تنبیهی علیه بیروت می‌خواهد با جلب حمایت برخی کشورهای عربی همسو، شکست خود در یمن را جبران کند و با فرار به جلو برای خودش آبرو بخرد.


آنا: به عقیده شما به‌موازات اقدامات تنبیهی و دیپلماتیک ریاض علیه بیروت، مقامات ارشد آل سعود چه اقدامات دیگری می‌توانند علیه وزیر لبنانی انجام دهند؟


دیرانی: به‌هرحال حاکم اصلی این کشور یعنی محمد بن سلمان ولیعهد کنونی دو پرونده افشاشده قتل و جنایت در افکار عمومی بین‌المللی دارد. محمد بن سلمان متهم به قتل "جمال خاشقجی" است و در ضمن متهم به فرستادن جوخه تروریستی برای کشتن "سعد الجابری" وزیر اطلاعات سابق عربستان است که در کانادا اقامت دارد.




بیشتر بخوانید:


فیصل بن فرحان: مشکل عربستان با لبنان نیست با «تسلط حزب‌الله» است


اظهار تأسف عمان از تیرگی روابط کشورهای عربی با لبنان


امارات دیپلمات‌های خود را از لبنان خارج کرد




موضوع دیگری که ریاض نباید فراموش کند این است که حمله به یک وزیر لبنانی حمله به دولت و ملت کشوری است که دست رد به سینه تسلط عربستان بر کشورشان زده‌اند و در مقابل تهدیدات رژیم ریاض قد علم کرده‌اند.


آنا: در خصوص موضع سعد حریری صحبت بفرمائید.


دیرانی: بیانیه سعد حریری که حزب‌الله را متهم به برهم زدن روابط بین عربستان و لبنان می‌کند واقعاً رقت‌انگیز است زیرا او همان‌گونه که در خاطر دارید چند سال قبل توسط محمد بن سلمان بازداشت شد و شدیداً مورد اهانت قرار گرفت و به‌صورت کلی مورد غضب وی قرار گرفت. حریری فرصت را غنیمت شمرده تا با خودشیرینی هم حزب‌الله را متهم کند و هم فضایی را ایجاد کند تا دولت میقاتی در بیروت به بحران کشیده شود و استعفا دهد به امید اینکه حریری بتواند با حمایت ریاض به قدرت برسد. حریری می‌داند که بدون این‌گونه اعلام سرسپردگی‌ها نخواهد توانست اعتبار لازم در میان لبنانی‌ها را برای رسیدن به ریاست دولت به دست بیاورد.


آنا: آیا مردم و جریان‌های مستقل و وطن‌پرست لبنان در کنار ارتش هستند، آیا این‌ها می‌توانند به دخالت واضح عربستان و کشورهای همسو با ریاض در امور داخلی بیروت خاتمه دهند؟


دیرانی: متأسفانه این امر به دلیل تفرقه‌ای که بین مردم در لبنان وجود دارد در کوتاه‌مدت امکان‌پذیر نیست. لایه‌های سطحی‌نگری از مردم لبنان تحت تأثیر تبلیغات غرب و همین عربستان در ابراز مخالفت با جنبش مقاومت، خواستار دخالت کشورهای خارجی در امور کشورشان هستند. این بخش از مردم لبنان فراموش کرده‌اند که این جنبش مقاومت بود که از لبنان در مقابل تروریست‌ها و تجاوز رژیم صهیونیستی محافظت کرد.



حزب‌الله که قوی‌ترین قدرت نظامی مردمی در درون لبنان است می‌توانست از قاتلان نیروهای خود در مقابل کاخ دادگستری انتقام بگیرد اما به دلیل هدف بزرگ‌تری که مبارزه علیه دشمن صهیونیستی است از این اقدام خودداری کرد



اما جای خوشبختی است که اکثریت ملت لبنان معتقد هستند که لبنان نخواهد توانست بدون تکیه‌بر مثلث محور مقاومت، ارتش و مردم استقلال و یکپارچگی خود را حفظ کند و همین طرز تفکر تنها راه محافظت از لبنان در مقابل تجاوز و سلطه‌گری خارجی است.


آنا: شما کاملاً آگاه هستید که دشمنی آل سعود با جنبش مقاومت محدود به قضیه یمن یا اظهارات یک وزیر در دولت میقاتی نبوده، نیست و نخواهد بود. به‌عنوان‌مثال مخالفت حزب‌الله با روند بررسی پرونده انفجار بندر بیروت و سیاسی‌کاری قاضی این پرونده، یکی از این موارد است. نظر شما در این خصوص چیست؟


دیرانی: باید بگویم که انفجار بندر بیروت یک ضایعه بزرگ برای همه لبنانی‌ها بود. قربانیان این انفجار از همه مذاهب و دسته‌بندی‌های قومی و نژادی لبنان بودند. اقوام دور و نزدیک من هم در میان قربانیان این انفجار بودند. به همین دلیل بود که همه مردم لبنان خواستار تحقیق و تفحص در خصوص دلایل بروز یک چنین ضایعه مهمی هستند اما متأسفانه انتخاب قاضی "طارق بیطار" اشتباه بود و از همان انتخاب قاضی روند کار سیاسی شده بود. بیطار به دنبال شناسایی عاملان و آمران و کلاً به دنبال محقق ساختن عدالت نبود. متأسفانه وی با نوعی غرض‌ورزی سیاسی به پرونده نگاه می‌کرد و از این قضیه به دنبال محقق ساختن اهداف سیاسی آمریکا، غربی و کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس بود. دعوت بیطار از سیاستمداران لبنانی در روند تحقیق، خیلی غیرحرفه‌ای صورت گرفت تا به‌عمد روند پرونده از واقعیت دور شود و به اهدافی سیاسی ختم شود که مطابق میل غرب و عربستان بودند.



ابتکار هفته وحدت ایران موجب اتحاد مسلمین شد

سید حسن نصرالله دبیر کل جنبش مقاومت حزب‌الله


تحقیق در خصوص انفجار بیروت با اتکا بر شواهد دروغین آتش جنگ داخلی در لبنان را می‌افروخت


من تأکید می‌کنم که دستیابی به حقیقت و محقق ساختن عدالت خواسته جمعی همه اقشار و جریان‌های سیاسی در لبنان بود. جریانی که بیش از دیگر احزاب برای به نتیجه رسیدن تحقیقات در راستای یافتن عاملان انفجار بی‌قراری می‌کرد، جنبش مقاومت حزب‌الله بود. این خواسته را سید حسن نصرالله بارها مورد تأکید قرار داده بود. بنابراین جنبش حزب‌الله و جنبش امل و حتی دیگر جریان‌ها، خواستار برکناری طارق بیطار شدند زیرا به این نتیجه رسیده بودند که بیطار قصد دارد با سیاسی‌کاری کشور را با استفاده از اتهامات بی‌اساس بر مبنای شواهد دروغین به‌سوی بحران و جنگ داخلی بکشاند. این‌گونه سیاسی‌کاری و استفاده از شواهد دور از واقعیت را می‌توان در بررسی پرونده ترور رفیق حریری نخست‌وزیر سابق لبنان در سال ۲۰۰۵ هم یافت.




بیشتر بخوانید:


یک شهردار لبنانی از سمیر جعجع شکایت کرد


یحیی غدار در گفت‌وگو با آنا: برخی نهادهای لبنانی با هدف آشوب، تأمین مالی می‌شوند/ میان‌داری سفیر آمریکا و قاضی انفجار بیروت برای ایجاد بحران


رئیس شورای اجرایی حزب‌الله: حزب‌الله لباس جنگ داخلی نخواهد پوشید




بالاخره کار به‌جایی رسید که حزب‌الله و جنبش امل دعوت به تظاهرات آرام برای برکناری بیطار کردند. حضور معترضان شامل تعداد زیادی از شهروندان ازجمله وکلا و خبرنگاران حرفه‌ای هم می‌شد. معترضان در مقابل کاخ دادگستری گرد هم آمده بودند اما توسط نیروهای "سمیر جعجع" که به ارتکاب قتل سیاسی و جرائم دیگر متهم است و سال‌ها به اتهام مشارکت در قتل رشید کرامی نخست‌وزیر سابق لبنان در زندان بود از پشت‌بام‌های ساختمان‌های اطراف کاخ دادگستری مورد هدف قرار گرفتند.


این اقدام نیروهای جعجع به این منظور صورت گرفت که کشور را به جنگ داخلی بکشانند و همان توطئه غربی‌ها و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس مخصوصاً عربستان را محقق کنند اما رهبری با درایت حزب‌الله با خویشتن‌داری از عملی شدن این طرح استعماری تفرقه بینداز و حکومت کن دشمنان لبنان جلوگیری کرد. حزب‌الله که قوی‌ترین قدرت نظامی مردمی در درون لبنان است می‌توانست از قاتلان نیروهای خود در مقابل کاخ دادگستری انتقام بگیرد اما به دلیل هدف بزرگ‌تری که مبارزه علیه دشمن صهیونیستی است از این اقدام خودداری کرد.


عوامل آمریکا در لبنان و در حاشیه جنوبی خلیج‌فارس که توطئه خود برای به بحران کشیدن لبنان در خصوص پرونده انفجار بندر بیروت را شکست‌خورده دیدند با برجسته کردن مصاحبه جرج قرداحی به دشمنی خود علیه مردم لبنان و محور مقاومت ادامه دادند اما الحمدلله تابه‌حال نتوانسته‌اند به امیال شیطانی خود دست یابند.


انتهای پیام/۴۱۵۵/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب