رتبه نامناسب سرانه پزشکی ایران در میان کشورهای جهان/ آیا ظرفیت رشته پزشکی افزایش مییابد؟
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ منصور کبگانیان؛ قائم مقام ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی در حاشیه جلسه ۱۵۴ شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور گفت: در پیش از دستور، شورای ستاد از معاونت علمی و فناوری در خصوص برگزاری جایزه مصطفی (ص) در سطح بینالمللی تشکر کرد. جایزه مصطفی (ص) در سطح بینالمللی جایزه ویژهای است که دانشمندان کشورهای اسلامی را متوجه پیشرفتهای علمی کشور و جهان اسلام در حوزه علم و فناوری میکند.
وی در ادامه گفت: در پیش از دستور «سند ملی تحول امنیت غذایی کشور» اعلام وصول شد. بحث امنیت غذایی یکی از بحثهای مهم کشور است و مقام معظم رهبری بر این نقطه از سالها پیش تأکید کرده بودند. سند امنیت غذایی کشور باید بر چند محور طراحی شود که در این سند پیشنهادی این کار محقق شده است. اولین محور فراهم بودن غذا است. دوم؛ دسترسی عادلانه به غذا چون بحث تغذیه مناسب در دهکهای متفاوت فاصله زیادی دارد و در آینده سلامت کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. بحث مصرف و سلامت و بحث ثبات و پایداری از دیگر محورهای پیشنهادی که مبنای طراحی سند است.
کبگانیان بیان کرد: در حال حاضر سطح سواد کشاورزی در کشور پایین است و با آسیبها و موانعی در این حوزه روبرو هستیم. افراد تحصیلکرده رشته کشاورزی اشتغال به این رشته ندارند و در این حیطه بیکاری بالایی دیده میشود. راندمان آبیاری حدود ۴۵ درصد است و با اسراف آب در کشاورزی مواجههایم. خوشبختانه با تشکیل کمیسیون علم و فناوری اولین بررسیهای این سند انجام شده است و امروز در ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور اعلام شد. مقرر شد سند ملی تحول امنیت غذایی کشور در دستور کار کمیسیون با پیشنهادها و نکات مطرح شده، قرار بگیرد و در ستاد نقشه جامع علمی کشور نهایی شود و در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و ابلاغ شود.
قائم مقام ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: در این جلسه اعلام وصولی از معاونت علمی و فناوری در خصوص آییننامه بهرهگیری از خدمات متخصصان و کارآفرینان خارج از کشور داشتیم که آییننامهای در مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی به معاونت علمی ابلاغ شده بود، این عزیزان آیین نامه را آماده و تحویل ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور کردند و انشاءالله کارهای کارشناسیاش را انجام میدهیم که درواقع بخشی از کار حمایت از نخبگان بود.
وی دستور اصلی جلسه ۱۵۴ شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور را موضوع سرانه پزشکی بیان کرد و گفت: در سند آمایش آموزش عالی در حوزه سلامت بخش مهمی به سرانه پزشکی اختصاص دارد. ما نگرانیهایی به منظور کاهش تعداد پزشکان کشور داریم و با افزایش جمعیت کشور و پیری جمعیت کشور این نگرانی فزایندهتر شده است و شورای عالی انقلاب فرهنگی از مدتها پیش به این موضوع با حساسیت ورود کرده است که کارهای کارشناسی دقیقی با حضور صاحبنظران انجام شده است. بهطور مشخص با تهدیدهایی در این حوزه مواجهیم. اولین محور این تهدیدات؛ پیری جمعیت کشور است که در سنین بالا نیاز به خدمات پزشکی بیشتری دارند.
کبگانیان افزود: در محور دوم؛ با بازنشستگی پزشکان به خصوص پزشکان دهه ۶۰ روبرو هستیم که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی یک جهشی در جذب دانشجویان پزشکی در حدود سالهای ۶۰ داشتیم که در شرف بازنشستگی هستند. بسیاری در رسانهها بیانیههایی را منتشر کردند مبنی بر اینکه چرا شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع کاهش سرانه پزشکی وارد شده است. این دوستان بدانند با دلایل دقیق آماری و بررسیهای میدانی و علمی، شورای عالی به این موضوع ورود کرده است. همچنین موضوع دیگر مهاجرت برخی از پزشکان است و بحث گردشگری سلامت از تهدیدات دیگر است که عدم رسیدگی به این موضوع لطمات زیادی را به کشور وارد کرده است.
قائم مقام ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن اشاره به اینکه در منطقه و کشورهای گروه ۲۰، در حوزه پزشک و دندانپزشک جز ۶ کشور آخر جهان هستیم، بیان کرد: این آمار برای جمهوری اسلامی ایران جایگاه نامناسبی در حوزه پزشکی است. متخصصان و کارشناسان آمار خوبی را ارائه دادند که با این تفاسیر میزان موجود پزشک باید ارزیابی شود چون بر روی اعداد و ارقام اختلافنظر است و میزان مطلوب پزشک و نحوه جبران این کمبودها باید بررسی شود. میزان پزشکان موجود با آماری که وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در نقشه راه درمان دادند، ۱۰۰ هزار نفر است البته اختلافنظری با سازمان نظام پزشکی وجود دارد که آنها این آمار را ۱۴۷ هزار نفر اعلام کردهاند.
وی اظهار کرد: میزان مورد نظر دندانپزشک بر اساس اسناد مصوب وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی ۲۹ هزار و ۷۰۰ نفر اعلام شده است. در یک برآورد مطلوب اگر بخواهیم خودمان را با کشورهای منطقه مقایسه کنیم باید عدد ۱۰۰ هزار نفر پزشک به ۱۸۰ هزار نفر برسد. همچنین اگر بخواهیم در ۱۰ سال آینده در گروه کشورهای پیشرفته جهان محسوب شویم، باید این رقم به ۳۰۰ هزار پزشک برسد. در جلسه ۱۵۴ شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور این موضوع بحث شد که تا ۵ سال آینده باید این اتفاق بیفتد و حداقل در رشته پزشکی در سال، ۳ هزار نفر و در دندانپزشکی حداقل ۵۰۰ نفر را در دانشگاهها جذب کنیم تا از این بحران عبور کنیم. به لحاظ اهمیت موضوع این مبحث در جلسه آتی نیز ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام/۴۰۴۰/
انتهای پیام/