دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
علی‌اکبری در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

پیش‌دفاع‌های متمرکز دانشگاه آزاد اسلامی در مسیر کیفی‌سازی پایان‌نامه‌های دانشجویی

برخی از دانشجویان برای پایان‌نامه خود وقت نمی‌گذارند و فقط شانس خود را در جلسه پیش دفاع امتحان می‌کنندمشاور رئیس دانشگاه و مجری طرح پایش دانشگاه آزاد اسلامی معتقد است: پیش‌دفاع‌های متمرکز باعث می‌شود که پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشجویان کیفی‌تر شود.
کد خبر : 615983
محمد علی‌اکبری مجری طرح پایش

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ مدتی است که دانشگاه آزاد اسلامی جلسات پیش‌دفاع پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشجویان را به‌صورت متمرکز برگزار می‌کند. دانشجویان برای شرکت در این جلسات باید مستندات خود را در زمان مقرر در سامانه پژوهشیار بارگذاری کنند. در دستورالعمل برگزاری جلسات پیش دفاع دانشجویان دکتری تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی آمده است: «هیئت تخصصی و استاد راهنما به‌صورت مجازی و دانشجو در واحد دانشگاهی محل تحصیل یا نزدیک‌ترین واحد مجری تحصیلات تکمیلی محل زندگی دانشجو، با حضور نماینده‌ای از تحصیلات تکمیلی واحد به‌عنوان ناظر در جلسه پیش دفاع شرکت می‌کنند.»


هیئت تخصصی در هر رشته گرایش تحصیلی دانشجو شامل ۹ نفر از اعضای هیئت‌علمی دانشگاه‌های کشور است که کفایت یا عدم‌کفایت پیش دفاع با رأی نصف به علاوه یک حاضر در جلسه مشخص می‌شود.


در بازه‌های ثبت‌نامی مشخص دانشجویان می‌توانند با مراجعه به سامانه وادافا به نشانی https://vadafa.iauec.ac.ir تاریخ و زمان موردنظر خود برای برگزاری جلسه پیش دفاع متمرکز را رزرو کنند.


برای اینکه در جریان جزئیات جلسات پیش دفاع متمرکز دانشگاه آزاد اسلامی قرار بگیریم با محمد علی‌اکبری مشاور رئیس دانشگاه و مجری طرح پایش دانشگاه آزاد اسلامی به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه قابل مشاهده است:


آنا: گزارشی از آخرین دوره پیش دفاع متمرکز در دانشگاه آزاد اسلامی می‌فرمایید؟


علی‌اکبری: بیش از یک هزار و ۶۰۰ تا ۷۰۰ نفر شرکت‌کننده در این دوره داشتیم. تقریباً یک ماه پیش‌دفاع متمرکز در دانشگاه آزاد اسلامی طول می‌کشد، در کل تاکنون بیش از ۴ هزار نفر دانشجو در جلسات پیش‌دفاع شرکت کرده‌اند.


یکی از معایب پیش‌دفاع این است که دانشجویان در صورت عدم قبولی، سریع در دوره بعد شرکت می‌کنند. فعلاً جلوی این کار را نگرفته‌ایم چراکه بررسی‌ها نشان می‌دهد برخی از دانشجویان برای پایان‌نامه خود وقت نمی‌گذارند و ایرادات را برطرف نمی‌کنند و فقط شانس خود را در جلسه پیش دفاع بعدی امتحان می‌کنند. این رویکرد خوب نیست چون هدف ما بالابردن کیفیت است و با این رویکرد چنین هدفی محقق نمی‌شود.




بیشتر بخوانید:


رضایت دانشجویان دوره دکتری از برگزاری جلسات متمرکز پیش دفاع در دانشگاه آزاد اسلامی


ثبت‌نام ۱۲۰۰ دانشجوی دوره دکتری دانشگاه آزاد برای حضور در جلسات پیش دفاع




آنا: آیا دانشجویان نسبت به جلسات پیش دفاع می‌توانند اعتراض کنند و روشی برای رسیدگی به این اعتراضات وجود دارد؟


علی‌اکبری: برخی از دانشجویان اعتراض‌هایی داشتند اما تقریباً تمام مواردی را که بررسی کردیم حق با کمیته بوده است دانشجویان تصور دیگری از صحبت‌های استادان داشتند ولی واقعاً آن اتفاق نیفتاده بود. حتی فیلم‌های پیش دفاع بررسی شد ولی واقعاً آن‌طوری نبود که دانشجویان می‌گفتند. تا به الان یادم نمی‌آید اعتراضی داشته باشیم و بررسی کرده باشیم و نتیجه گفته‌های دانشجویان را تأیید کرده باشد، همواره نتیجه منفی بوده است.


انکار نمی‌کنم ممکن است در جلسه یک اتفاقاتی افتاده باشد که دانشجو ناراحت شده باشد، ولی واقعیت این است که اساتید ظاهراً به بخش علمی احترام می‌گذارند و سعی می‌کنند علمی داوری کنند. ما همین اولویت را می‌خواهیم. البته گاهی احتمال دارد که خطاهایی صورت گرفته باشد که منکر نمی‌شویم.


آنا: دانشجویان در مورد عدم‌کفایت و کفایت اعتراضاتی دارند و می‌گویند موضوع کفایت علمی‌شان یک مقدار به‌سختی صادر می‌شود؟


علی‌اکبری: شاید لازم باشد که کمی دقیق‌تر توضیح دهم، تاکنون حدود ۲۰ مورد اعتراض جدی داشتیم، فیلم‌های ۲۰ مورد را بازبینی کردیم، من خودم دو، سه فیلم را بازبینی کردم و واقعاً آن چیزی که دانشجویان می‌گویند نیست.


متأسفانه اکثر موارد مربوط به سوءبرداشت دانشجویان است. از آنجایی که دانشجویان استرس دارند هر جمله داوران را به‌صورت دیگری متوجه می‌شوند. این هم به نظرم طبیعی است. دانشجویان استرس دارند،‌ علاقه‌مندند کفایت بگیرند وقتی نتیجه دیگری می‌گیرند ناراحت می‌شوند.



هم‌اکنون جلسات پیش دفاع در چهار نوبت در سال برگزار می‌شود، دو نوبت برای ترم بهار و دو نوبت برای ترم پاییز خواهیم داشت.



آنا: مسئله دیگری که در مورد پیش دفاع مجازی مطرح است، این است دانشجویان می‌توانند هر تعداد که شده در این جلسات شرکت کنند و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد؟


علی‌اکبری: درباره این موضوع با مدیران کلی بحث‌هایی داشتیم که اتفاقاً آیین‌نامه‌ای نیز تدوین شد تا دانشجویان بیش از دو نوبت نتوانند در جلسات پیش دفاع شرکت کنند، فعلاً این آیین‌نامه اجرایی نشده و محدودیتی برای دانشجویان در نظر گرفته نشده است. در حال حاضر قصد داریم شرایط را به گونه‌ای فراهم کنیم که دانشجویان با روند پیش دفاع آشنا شوند چراکه احساس می‌کنیم کمی این فرآیند برای دانشجویان استراس‌زاست. بنابراین برای اینکه استرس دانشجویان را بیشتر نکنیم محدودیتی برای پیش دفاع اعلام نکرده‌ایم. اما قصد داریم که محدودیتی را در نظر بگیریم تا دانشجویان به راحتی شانس دومشان را خرج نکنند.


باید طوری برنامه‌ریزی کنیم دانشجویان با آمادگی بیشتری در جلسات پیش دفاع حاضر شوند چون هزینه برگزاری جلسات پیش دفاع خیلی زیاد است. هر دوره تقریباً یک میلیارد تومان برای دانشگاه هزینه دارد اما چون اصرار داریم که کیفیت افزایش یابد این جلسات را برگزار می‌کنیم و این هزینه را پذیرفته‌ایم. راه‌حل‌هایی در این زمینه در نظر گرفته‌ایم که پس از نهایی شدن درباره آن‌ها اطلاع‌رسانی خواهیم کرد.


آنا: هم‌اکنون جلسات پیش دفاع در چند نوبت در سال برگزار می‌شود؟


علی‌اکبری: هم‌اکنون چهار نوبت در سال برگزار می‌شود. دو نوبت برای ترم بهار و دو نوبت برای ترم پاییز خواهیم داشت. سعی کرده‌ایم همه نوبت‌ها قبل از پایان‌ترم باشد تا دانشجویان قبل از پایان‌ترم بتوانند دفاع کنند و فارغ‌التحصیل شوند.


تلاش ما این است که دیگر ترم طولانی نشود و مثلاً برای ترم بهار ۳۱ شهریورماه زمان تحویل پایان‌نامه‌ها باشد.


آنا: دانشجویان در فرصت تابستان هم می‌توانند از فرصت پیش دفاع استفاده کنند؟


علی‌اکبری: بله، یکی از تاریخ‌های پیش دفاع را نزدیک به آخر تابستان گذاشته‌ایم.


آنا: چه تعداد اساتید در هر دوره درگیر پیش‌دفاع می‌شوند؟


علی‌اکبری: تعداد زیادی از اساتید درگیر جلسات پیش دفاع می‌شوند در هر کمیته پیش دفاع تقریباً ۷ تا ۱۰ نفر درگیر پیش دفاع می‌شوند.


آنا: با توجه به اینکه قرار است به سمت حضوری شدن برویم آیا آن رویکرد مجازی ادامه خواهد داشت؟


علی‌اکبری: این سؤال سختی است. این امر از اختیارات رئیس دانشگاه است ولی اگر نظر من را بخواهید من با همین روش خوشحالم به خاطر اینکه مزایای زیادی دارد و لازم نیست اساتید جابه‌جا شوند. ما این امکان را داریم استادان را استان‌هایی نظیر فارس و هرمزگان داشته باشیم. البته ایراداتی نظیر قطعی اینترنت نیز دارد با این حال فکر می‌کنم ما به مجازی عادت کرده‌ایم، خیلی هم بد نیست، که برخی از امور مجازی ادامه داشته باشد.


آنا: اگر نکته خاصی هست بفرمایید؟


علی‌اکبری: ما با جدیت این کار را ادامه می‌دهیم هدف ما هم ارتقای کیفی پایان‌نامه و رساله‌های دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی است، هیچ هدف دیگری نداریم.


انتهای پیام/۴۰۴۰/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۱ نظر
محمدی
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۲:۴۳
۰
سلام. می‌تواند در افزایش بهره دهی و دقیق شدن رساله مفید باشد لیکن خیلی استراس زا و به دلیل مجازی بودن ارتباط گیری و ارائه مطالب سخت است و گاها به دلیل قطع و وصل شدن اينترنت استرس زیاد وارد می‌کند.
گوشتیران
قالیشویی ادیب